Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Rapor oranı %70 olunca alınan 2022 maaşının yükseltilmesi için ne yapmalı?

darkmask

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
kardeşim 2022 maaşı almaya başladığında 60 derece engeli vardı raporu 6 ay önce yenilendi şuan 70 derece ama maaşı yükselmedi ne yapmak gerekir

darkmask
% 70 olan engelli raporuyla birlikte vakfa gidip 2022 bakıma muhtaç engelli aylıgına başvuracak ve % 40-69 seviyesinde almış oldugu engelli aylıgının % 70 bakıma muhtaç engelli aylıgına yükseltilmesini isteyecek. tabi bu yükseltme işlemi yapılmadan önce geliri tekrar sorgulanacaktır. eger hanede kişi başına düşen aylık gelir 392,49 Tl altındaysa aylık yükseltme işlemi yapılacaktır. aksi takdirde aylık yükseltme yapılmaz aldıgı aylık da kesilir.

peki yakın zamanda hane gelirine bakılmaksızın verilme ihtimali var mı acaba hükümetin böyle bir vaadi ya da çalışması var mı ? bide adres değişikliğiyle evde tek görünse böyle bişey mümkün olur mu acaba ?

Hükümetin ileride neler yapabileceği konusunda bir şey söyleyemem. varsayımlarla hareket etmeyi sevmem. mevzuat değişikliği olursa zaten yayınlarım buradan.
ilçe dışı adres değişikliği aylık kesilmesine neden olur.
kardeşin kaç yaşında ve evde tek başına nasıl geçinecek? nerede kalacak?

merhaba Melek Hanım

ihtiyaç sahibi insanlara yol gösterip yardım ettiğiniz için size çok teşekkür ediyorum. Allah sizden razı olsun.

melek ablam size bi konuda akıl danışmak istiyorum. evde 7 kişiyiz,annem-babam yaşlı babam ssk emeklisi, ben üniversite okuyorum çalışmıyorum, engelli 4 kardeşim var,engel oranları (60),(70),(70),(90) yani üçü ağır engelli(zihinsel) biz iki hafta önce kendi evimizden az odalı ve küçük olması sebebiyle aynı ilçede ev kiralayıp taşındık acaba kardeşlerimin maaşları kesilir mi?

eve giren para miktarı şuan şu şekilde

babam emekli 1200 tl
annemin geliri yok
benim gelirim yok
3 kardeşim evde bakım aylığı alıyor yani (888 x 3=2664 tl)
4 kardeşim malül maaşı alıyor yani aylık (327 x 4=1308 tl)

yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkür ediyorum saygılarımı sunuyorum.

darkmask
kardeşlerinin maaşlarının kesilip kesilmeyeceğini sormuşsun ve gelirini beyan ederken şöyle demişsin: "4 kardeşim malül maaşı alıyor yani aylık (327 x 4=1308 tl) "

burada yazdığın malul aylıgından kastın nedir? bu malul aylıgı dediğin aylıkları hangi kurumdan alıyor kardeşlerin? ayda mı 3 ayda bir mi alıyorlar? malul aylıgı derken 2022 engelli aylıklarını kastediyor olabilir misin acaba?

evet 2022 maaşı ben aylık miktarından yazdım Melek abla

@darkmask
ablam aynı ilçe içinde adres değişikliği yapmışsınız. vakıf değişmediği için alınan 2022 aylıkları adres değişikliği sebebiyle kesilmez.
lakin yapılacak ilk sosyal incelemeden sonra hanede kişi başına düşen aylık gelir 392,49 TL'yi geçtiğinden dolayı kardeşlerinin aldığı tüm 2022 aylıkları kesilecektir maalesef.
çünkü 2022 aylıgı gelir hesabına alınan evde bakım aylıkları da dahil ediliyor. evinizde tam 3 kardeşin için evde bakım aylıgı alınıyor. bir de babanın emekli aylıgı var. 3 evde bakım aylıgı ile emekli aylıgını topladığımızda hanede kişi başına düşen aylık gelir 392,49 TL'yi aşıyor. bu durumda alınan tüm 2022 aylıkları yapılacak ilk sosyal incelemeden sonra maalesef kesilecektir.

evde bakım aylıkları açısından adres değişikliği önemli ama.
adres değişikliğini en geç 15 gün içinde evde bakım aylıgı aldıgınız aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne bildirmekle yükümlüsünüz. bildirim yaparken aylık kesmeyi gerektirecek bir durum değişikliği olmadığını, gelir ve kişi sayısında değişiklik olmadıgını da beyan edin ki evde bakım aylıklarını durdurmasınlar. genel prosedür olarak il içi adres değişikliğinde aylık durdurulmaz. denetimden sonra karar verilir. fakat il müdürlüğü adres değişikliği söz konusu olunca aylıgı önce durdurup denetime göre karar vermeye de çalışabilir. buna izin vermemek için il müdürlüğüne gidin, aynı ilçe içinde adres değiştirdiğinizi, aynı kişilerle taşındığınızı, kişi sayısında değişiklik olmadıgını, gelirinizde bir değişiklik olmadıgını, istedikleri zaman denetime gelebileceklerini soyleyin ve yeni adresinizi bildirin. bu şekilde bildirimde bulununca evde bakım aylıklarını durdurmazlar. sonra hanenize heyet gelip kontrolünü yapar. aylık kesmeyi gerektirecek durum değişikliği olmadıgından dolayı da aylıgınız kesilmeksizin devam eder.

saol Melek abla verdiğin bilgiler için teşekkür ederim Allah razı olsun

birde annem ve babam ikametlerini köyde evimiz var oraya alsa hane geliri kişi başı 186 liraya düşüyor çünkü vasi onlar ve bakım maaşlarını onlar alıyor babamın emekli maaşıda haneye girmemiş oluyor sizce böyle bişey mümkün olabilir mi

darkmask sakın öyle bir yöntem denemeyin. anne ve baban bakıcı iseler ve ayrı haneye taşınırlarsa 3 evde bakım aylıgı da kesilir. bakıcıların bakıma muhtaç engellilerle aynı hanede yaşaması esastır. bakım raporu da bu şartlara uygun hazırlanmıştı. bakıcılar hane dışına taşınırsa mecburen evde bakım aylıgı kesilir ve yeni durumun bakım hizmetleri degerlendirme heyeti tarafından yeniden degerlendirilmesi gerekir. bu süreçte de evde bakım aylıkları kesilir. ayrıca bakıcıların ayrı haneye taşındıgını da en geç 1 ay içinde aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne bildirmek zorundasınız.
sakın bu yöntemi denemeyin.

Üst Alt