Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Rapor oranı % 90'dan düşerse aldığım aracın ÖTV'sini öder miyim?

Black83

Yeni Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaslar. Benim %92 surekli raporum var. Raporumda ozel ricam uzerine calisamaz ibaresi var. Simdi calismak istiyorum ama bu ibare sorun oluyor tabi. Engelli personel olarak calismak icin raporuma itiraz ettim ama bu sefer de 6 ay once aldigim otomobil icin endiseleniyorum. Yeni raporda ben istemesem bile oranimi dusururler mi? Ve oranim duserse 6 ay once aldigim otvsiz araba icin otv odeme falan istenir mi?

Black83 Almış olduğun rapor 6 ayı doldurduğu için geçmişe yönelik hak iddia olması mümkün gözükmüyor . Aldığın aracı 5 yıl şartı dolmadan satış veya devir yaparsan ötv farkı ödemesi yaparsın .

@-DORLİON- cok tesekkurler

Vergi dairesi oran düşerse otv falan istenecegini söyledi cok tedirgin oldum. Raporum %90 ustuyken otomobil almistim. Rapora itiraz ettikten sonra 2. hastane %89 verdi. Hakem hastane de %90 alti verir mi? Verirse ne yapmalıyım?

Bilen biri hayrina yol gosterebilir mi lutfen arkadaşlar?

Black83

Bu yasal olarak mümkün olmayan bir şey aslında. Böyle bir risk olamaz. Ama geçen hafta burada bir üyemiz sonradan alınmış düşük oranlı rapordan dolayı kendisinden ötv istendiğini yazmıştı! Şok edici ve hukuksuz bir talep! Umarım bu saçmalıklar karşınıza çıkmaz.

Eyvah eyvah. O zaman hakem hastanede bu durumu aciklayip %90 alti oran almamak icin dua etmek tek sansim sanirim. Hakem hastaneye gideceğim kesin, değil mi? Oranlar farkli sonucta.

OturanBoğa hocam hürriyet yazarı Ayşegül Domaniç Yelçe 14 şubat 2016 tarihinde köşe yazısında benim aklıma takılan konuyu yazmış.

Engelli sağlık raporu eğer 1 ya da 2 yıllık ise; bitimine 6 ay kalmadan önce araç alımını yapmış olmanız şarttır. Engelli sağlık raporu yenilendiğinde (araç alımını yapmış olanlar); eğer engel oranı düşerse, ÖTV indirimli araçlarını ÖTV ödemeden kullanmaya devam ederler. Bu araç 5 yıl içinde satılamaz. Satılırsa ÖTV ödenir. Engelliden engelliye satışlarda (karşı tarafın da ÖTV indirimli araç alma hakkı var ise) ÖTV ödenmez.

MTV için durum biraz farklı. Engelli sağlık raporu 1 ya da 2 yıllık olanlar, rapor yenilediklerinde aldıkları raporu vergi dairesine MTV muafiyeti için vermek zorundadırlar. Engel oranı % 90 ve üzerinde devam edenler, yenilenen raporları ile MTV muafiyetine devam ederken, engel oranı düşenler rapor tarihinden itibaren MTV yükümlüsü olur ve vergi ödemeye başlarlar. Bu kişilerin engel oranı ilerleyen zamanlarda tekrar % 90 ve üzerine çıkarsa MTV muafiyeti için yeni başvuru yapabilirler.

ÖTV İndirimli Araç Alırken - Ayşegül DOMANİÇ YELÇE

Burada yazılana göre araç aldıktan sonra oran düşse bile Ötv istenemez ama MTV istenir.
Bu yazılanlara güvenip artık rahat nefes alabilir miyim? Buna çok ihtiyacım var çünkü.

Black83

Mevzuat açısında böyle bir talep olamaz. Hürriyet'teki haber fazladan bir dayanak değil; olmasına da gerek yok. Kimse oran düşünce ötv'yi geri isteyemez.

@Black83
Hocam bizde aynı konudan dert yanıyoruz su an.rica etsem yardimci olurmusun.otv muafiyetli araç aldıktan sonra engel oranı dustu diyelim.otv geri odenirmi

Merhaba.bizim süreklidır ibaresi olan %90 engelli raporumuz var.bu rapordan sonra hic bir rapor almadık.daha öncede bu raporla 0 arac aldık.10 yol gecti.simdi tekrar alıcaz.arabayi aldıktan sonra rapor değişse 1 hafta içinde.bizden tekrar ötv talep etme hakları var mıdir?

485005bbb
Böyle bir şey mümkün değil.
Ancak sizin de raporu, araç aldıktan hemen 1 hafta sonra değişmenizi tavsiye etmiyorum, en azından bir kaç ay geçsin derim.
Bir şey olacağından değil de, dikkat çekip riske atmamanız için.

Fakat yeni bi kuruma atanma durumumuz mevcut.ordan yeni rapor isteyebilirler.o yüzden ya düşerse diye korkumuz.

İlk raporun gerçek dışı olduğu öne sürülüp ispatlanmadıkça hiçbir şey olmaz.

Bu arada ikinci raporda oran düşerse yapmanız gereken ilgili yönetmelik gereği itiraz etmek, orada da sonuç alamazsanız rapora karşı dava açmaktır. Bunları yapmazsanız raporunuz kesinleşir ve ileride düzeltmek daha zahmetli olur.

Üst Alt