Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Rapor oranı artınca malulen emeklilik başvurusu yapılabilir mi?

Konular
138
Reaksiyonlar
0
bir arkadaşım için yazıyorum

görme özürlü oldugu için 13-8- 1990 tarihinde askerlige erverişli degildir raporu almış.
3 yıl sonra 1993 ilk deffa ssk olmuş ve bu kurumdan toplam 3220 gün primi mevcut.
daha sonra 01-10 2003 tarihinde ilk deffa % 41 özürlülük raporu almış daha sonra
30-12- 2009 tarihinde gözden tek hastalıktan % 60 özürlülük raporu almış bu raporla vergi indirimine başvurmuş oran % 57 düşürülmüş

şimdi malullukten emekli olmak istiyor

5510 sayılı kanun 25 maddede ilk deffa işe girmeden malül sayılacak kadar özürlü olanlar veya daha sonra malül sayılacak kadar özürü tesbit edenlere malüllük aylıgı baglanamaz diyor
bu arkadaşımı işe girdiginde malul sayılacak kadar özürlü olmadıgı saglık kurulu raparlarıyla anlaşılıyor fakat ssg başvuru yapamassın diyormuş benim ögrenmek istedigim ne yapmalıyız sgk ya emeklilik için ne demeliyiz malullük emekli maaşı ne kadardır ve istenilen belgeler nelerdir herkese saygılar

Arkadaşınız şuan vergi indirim hakkı kazandığı için erken emekli olabilir.3220 gün olan ssk primini 3760 güne tamamladığı vakit erken emekli olur.Ama ben beklemek istemiyorum hemen emekli olmak istiyorum der ise SGK ya malulen emekli olmak için müracaat etsin kurum rapor vermeye yetkili hastaneye sevk eder 60% ve üzeri rapor alır ise malulen emekli olabilir.
Önerim 540 gün daha prim ödeyim erken emekli olması..
Neden derseniz bu arkadaşınız malulen emekli olur ise ve ilerleyen yıllarda tekrar çalışmak ister ise malulen emekli maaşını kestirmek zorunda ama vergi indirim hakkı ile erken emekli olur ise o zaman hem emekli maaşını hemde çalışarak hak ettiği maaşı alır.

kardeşim ben arkadaşı vergi indirimiyle emekli olmasını tasviye ettim fakat hemen emekli olmak istiyor gözden rahatsızlıgı çok büyük gariban bir arkadaş ve bu durumuyla inşiatta çalışarak hayatını idame etmeye çalışıyor şu anda ssk lı olarak çalışıyor malullüge baş vurması halinde sigortayıda durdurması gerekiyor galiba öylemi

maluliyet cetveli'ne göre malul olamayacaksa, ben de İlker gibi düşünüyorum. Uğraşıp mahkemelerde debeleneğime, primlerimi tamamlayıp erken Yaşlılk emekliliğinden yararlanmayı daha doğru bulurum.

Ama ille de malulen emeklilik istiyorsa, o zaman iki seçeneği var:
1- işten ayrılıp malulen emeklilik için sgk'ya başvurur
2- makulen emeklilik için değil de, maluliyetinin tespiti için sgk'ya başvurur (buun için işten ayrılmasına gerek yok). Maluliyeti onanırsa, ondan sonra işten ayrılığ bu sefer malulen emeklilik için başvuru yapar.

Üst Alt