Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Rapor oranımı yükseltmek için yeniden heyete girebilir miyim?

kuşum

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
mbrlar birşey soracağım yardımcı olur musunuz?ben vergi indirimi için heyete girdim.çok düşük oran verdiler işitme ve konuşma engelli biri için %40 oranında rapor verdiler.bu oranı yükseltmek için ikinci kez heyete girebilir miyim? bilgisi olanlar yazsın lütfen.:confused::confused::confused::confused:

Girebilirsin. Ama %40 işini görür bence. Ben olsam riske atmam...

Oturan boğa merhabalar
Ben kişisel başvuru yaparak, %40 üzeri sürekli özür derece raporumu aldım. Ben bu rapor ile (kişisel başvuru,kurum kanalıyla değil) vergi indiriminden ve emeklilik hakkından v.d. (her ne ise) kamusal haklardan yararlanabilir miyim? (1)Seçenek: Raporumu işyerime vererek, onun Maliyeye göndermesini talep eden bir dilekçe ile sunarak ya da (2.seçenek: Doğrudan doğruya raporum ile maliyeye başvurarak? Ya da 3. seçenek, başvur maliyeye ya da işyerine durumumu ? )
Bu konuda (bilgi veren) az önce gördüğüm Maliye Bakanlığının Gelirler İdaresinin resmi Linki var: ::10 Soruda Sakatlık İndirimi::# Burada 7. şıkta yazıyor .aşağıya yapıştırdım bu yazıyı. Ancak, ben anlayamadım. Bu yazıya göre, ille de kişileri hariç mi kabul edeceğiz, yoksa, ne bileyim kurum olsun da örneğin bir özel dernek bile bir kurum sayılıp, bu haktan yararlanıyor da, bizim başvurumuzla aldıgımız rapor mu yararlanamıyor, ya da yararlanıyor muyuz? Uygulama nasıldır?

Burada; gelirler mudurlugu linkindeki yazı budur: "
Sakatlık indiriminden yararlanmak için genel uygulama ilgilinin rapor almak üzere gerekli belgelerle ilgili müdürlüğe başvurması, ilgili müdürlükçe hastaneye sevk edilerek rapor aldırılması olmakla birlikte; vatandaşların mağdur edilmemesi için diğer kurumların sevki sonucu aldıkları raporlarla (rapor aslı veya noter onaylı) ve gerekli diğer belgelerle birlikte ilgili Müdürlüklere başvurabilmelerine imkan sağlamaktadır. Bu uygulama ile kişiler yeniden rapor alma külfetinden kurtarılmaktadır."..

olası yanıtınız için sagolun.???? Saygılar

Elinizdeki raporu kabul etmek zorundalar alsında. Yasal olarak bu çok net. Bir kurum sevki olması diye kısıtlama yapılamaz... Israrcı olun. "Bunu kabul etmek zorundasınız. Çünkü yakın zamanda rapor almış birine hiç bir hastane yeni rapor VERMEZ" deyin...

Bu yeni rapor verme-vermeme durumu nasıl bir şey?

Benim bildiğim altı aydan önce yeni rapor çıkmıyor. Başka bir hastaneden almak gerekiyor.

Durumunuz değişti ise, sizin talebiniz ile alınabilir olması lazım. Aşağıda yönetmelik maddesi böyle yazıyor. Yönetmelik te öyle bir sınırlama yok. 6 ay diye bir şey yazmıyor. Durumun değişmesi yeni raporla kişi talebiyle olur yazıyor. Durumunuz rapordaki gibi ise, tabii alamazsınız. Aşağıdaki madde bunu anlatıyor.

Bu maddede şöyle bir şey var: "Kullanım amacına uygun olarak düzenlenmiş ve bu Yönetmelik hükümlerine göre alınmış olan sürekli raporlara sahip kişilerden kurumlarca yeniden rapor istenilmez." diyor (aşağıdaki maddenin son kısmı). Buradaki "Kullanım amacına uygun olarak düzenlenmiş" diyor. Bu ne demektir? (Teşekkürler)

"Özürlü sağlık kurulu raporunun geçerlilik süresi
MADDE 13 – (1) Özürlü sağlık kurulu raporunun sürekli olup olmadığı ile süreli raporlarda raporun geçerlilik süresi mutlaka belirtilir.
(2) Özürlü sağlık kurulunca kişinin özür durumunun sürekli olduğuna karar verilmesi durumunda, özürlü sağlık kurulu raporunun ilgili bölümünde bu durum belirtilir. Ancak özür durumunun değişmesi halinde, kişinin talebi üzerine rapor ve buna bağlı kişinin özür oranı yeniden belirlenir.
(3) Özürlü sağlık kurulunca özürlünün özür durumunun sürekli olmadığına karar verilmesi halinde de bu husus ilgili bölümde belirlenerek özürlü sağlık kurulu raporunun geçerlilik süresi belirtilir. Zaman içinde değişebilen veya kontrolü gerektiren hastalıklar, hastanın önceki özürlü sağlık kurulu raporu da kurula sunularak, özürlü sağlık kurulunun belirleyeceği süre içinde yeniden görüşülür ve karara bağlanır.
(4) Bu Yönetmelik hükümlerine göre alınmış olan sürekli raporlar ile süreli raporların geçerlilik süresi dolmadan tekrar rapor alınmak istenmesi durumunda, mükerrer rapor tanzimini önlemek maksadıyla, ilgililerin daha önce özürlü sağlık kurulu raporu alıp almadıklarına ilişkin beyanı istenir. İlgilinin beyanı üzerine veya bir başka şekilde, evvelce özürlü sağlık kurulu raporu verilmiş olduğunun tespiti halinde tekrar rapor verilmez. Kullanım amacına uygun olarak düzenlenmiş ve bu Yönetmelik hükümlerine göre alınmış olan sürekli raporlara sahip kişilerden kurumlarca yeniden rapor istenilmez."

"Kullanım amacına uygun olarak düzenlenmiş" ibaresi, raporun arka yüzüne atıf*. Ama aslında kadük bir ibare o! Çünkü kullanım amacının tamamının doldurulması lazım...
Ama evet, uyanıklık yapıp, bu ifadeye karlşılık, "kullanım amacı farklı" deyip, yeni rapor da talep edilebilir heralde...

*
saglik_raporu_formu-arka.png

evet bende kurumdan yazı almadan gittim rapor aldım ve vergi indiriminden faydalanmak için vergi dairesine gittim.çalıştığınıza dair kurumunuzdan bir yazı getirin ve raporun aslını (sadece ve sadece aslını) getirin biz ankaraya gönderelim dediler.yani tekrar rapor almanıza gerek yok.ama mutlaka raporun aslı olacak diye ısrar ediyolar.noter suretini kabul etmiyolar, yani notere güvenmiyolar nasıl bir işse.

kazazade;

Noterle bile uğraşmana gerek yok Raporu aldığın hastaneye git ilk önce Orjinal raporunun bir kopyasını çektir ve onu başhekime imzalat ve resmi kaşesini vursun..sonra aslı gibidir bölüme git orda görevli aslı gibidir kaşesi vursun ve imzalasın fotokobine işlem tamam albunu götür verği dairesine direk ver kabul etmemesi için gerek neden yok eğer almazsa raporumu kaybettim ama yedek dosyadan bir daha verdiler görmüyormusun başhekimin imzası kaşesi doktorun ve aslı gibidir kaşesini göster..tabi birazda sitem et bu nasıl devlet vurduğu kaşe bile geçerli olmuyorsa ben niye vergi ödüyorum ben engelliyim hani pozitif ayrımcılık kanunu vs görürse gözün açık olduğunu kabul eder. :cool:

kuman;

Aralık'ta değişen yönetmelikteki ufak kelime değişikliklerinden biri vergi indirimine esas raporlar başlığı altında. Vergi indirimi başvuruları için şöyle bir durum vardı sanırım daha önce; hem hastaneler hem de başvuruyu yapan vatandaşlar defterdarlığa rapor götürüyorlardı. Muhtemelen bazı defterdarlıklarda kişisel olarak teslim edilen raporlar kabul edilirken bazı defterdarlıklar hastanelerin yolladıklarını bekliyorlardı ve sevk ile rapor düzenlenmesini istiyorlardı. Bu değişiklik hem hastanelere hem de defterdarlıklara bir uyarı gibi sanki: defterdarlıklara sadece hastaneden aldığınız raporu ciddiye alacaksınız diyor; ee tabi doğal olarak kişisel başvuru yoluyla hastaneler vergi indirimi raporu düzenlemeyeceklerdir. Zaten herkesin bildiği gibi hastanelerde vergi indirimi için yapılan başvurularda diğer başvurulara oranla daha düşük oranlar çıkabiliyor. Hükümet benin anladığım kadarıyla bazı hizmetleri bol keseden dağıtırken bazı hizmetlerde dizginleri elinde tutmak istiyor ve bu amaç doğrultusunda benzeri düzenlemeler sağlıyor. Hastanelere ve defterdarlığa ne yapmaları gerektiğini de yönetmelikler aracılığıyla iletiyor.

Vergi İndirimine Esas Raporlar

Temmuz 2006 Yönetmeliği:
Madde 12-
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine göre, sakatlık indirimine esas olmak üzere düzenlenen raporlarda 11'nci maddeye göre kişiye verilmesi gereken nüsha, raporu düzenleyen sağlık kuruluşu tarafından işverenin bulunduğu yerdeki il defterdarlığına gönderilir.

Aralık 2010 Yönetmeliği:

MADDE 15 – (1)
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine göre, sakatlık indirimine esas olmak üzere düzenlenen raporlarda, raporu düzenleyen sağlık kuruluşu tarafından işverenin bulunduğu yerdeki il defterdarlığına gönderilen özürlü sağlık kurulu raporu esas alınır."

(ESAS ALINIR İBARESİ EKLENMİS)

ankara maliye saglık kurulu 3 derece vergi indirimini onayladı ve haksızlık yaptı raporu sürekli verdi bu şartlarda emekli olamıyorum fakat 2. derece vergi indirimi alma ihtimelim yüksek ne yapmalıyım

Yüzde kirk alti englli raporum vr snradan farkli hastaliklrm cktigi icin oran yukseltmk istiyorum.il sagliga dilekce yazmadan farkli ildeki hastaneden alabilir miyim var olan raporu riske atmdn

uyrafa,Aldığın ilk raporun ustünden 6 ay geçti ise,rapor vermeye yetkili,istediğin 81 ilin hastanesinden hastalıklarımda artma var gerekçeni söylerek tekrar rapor çıkarta bilirsin.
Bütün işlemler tekrar 4ıfırdan yapılır.

Buranin İl saglk mudurlugnu aradm.Dktor var olan hastaliklarini tespit etsn duznlesn var olan raporun uzerine ekleyelim dediler amaa

Selam
Bu konuda bilgisi olan varsa cevap verirse sevinirim. 2017 kasim ayinda yuzde 52 rapor 3 senelik engelli heyet raporu aldim. Ankara Merkez Saglik kurulu raporu yuzde 62 olarak onayladi. Su an 2. Dereceden vergi indirimi aliyorum. Yuzde 40 bile verseydi prim ve sure sartini doldurdugum icin emeklilik hakkim olacakti. Bu arada maliyenin raporu suresiz oldugu icin heyet raporunu da yeniletmeme gerek yok.

Buraya kadar hersey iyi. Yalniz hayat sigortama maluliyetten dolayi basvurup tazminat istedim. Sigorta yuzde 62 yi degil hastanenin yuzde 52 raporunu baz alacagjni odeme yapamayacagini soyledi.

Raporda yazdirmadigim pisikiyatri ile ilgili de bir rahatsizligim var. Yaygin anksiyete bozuklugu. Son 1 yildir ilac kullaniyorum ama fayda etmedi. Yonetmelige baktim yuzde 25 diyor.

Bu durumda hastaneye basvursam muhtemelen bana yuzde 60 ustu rapor verecek. Benim korkum bu sefer de emeklilikle ilgili maliye raporum sureli hale gelir mi?

Engelli heyet raporlarinin merkezi veritabaninda tutuldugunu okumustum. Ama baska hastaneden baktirdigimda raporum cikmadi.

Yeni rapor alsam ve bu raporu maliyeye gondermeden baska bir hastaneden alip sadece hayat sigortam icin kullansam basim ilerde agrir mi bir turlu emin olamiyorum. Mevcuttaki hakkimi da kaybetmek istemiyorum.

Bu konuda bilgisi olan var mi?

abi sana birsey sorucam yuzde 40 raporum vardı bunu yukselmek için basvuru yaptım doktor konturunden gectin doktor yuzde 20 verdi kagıtlsarı imzaladı saglık kureuluna teslim et dedi tabi oran dustu hiç teslim etmezsem evrakları bir sorun cıkarmı

verirsen çok sorun yaşarsın tekrar itiraz hakem hastane falan.
Vermezsen muhtemelen rapor da çıkmaz, ama dr lar bilgisayarlara kaydediyorlar
Ben olsam vermezdim yırtar atardım

sagol ol kardesim vermeyecem zaten insallah bir sorun cıkmaz vermeyecegim için zaten heyetede girmryecegim dediğin gibi rapor cıkmayacak

Galiba son dönemde talimat verilmiş ne engelli yapın milleti nede malul diye bana öyle geliyor

Merhaba evrakları memura teslim ettim ve heyet günü verildi,heyet günüm gelmeden tekrar hastalık ekletip doktora muayene olabilirmi yim olabilirsem ne yapmam gerekir.
Acil cevap lütfen...

Üst Alt