Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Rapor oranına göre aylıklarımız eksik yatmış. Geriye dönük olarak alabilir miyiz?

ali dağlı

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
slm abim 2022 maaşı alıyor 27.02.2013 yılından itibaren raporu %70 ama o yıldan itibarende maaşını %70 in altında aldı en son aldıgı 3 aylık miktarıda 1240 tl bu hakkımızı geriye dönük nasıl alabiliriz bilgisi olan varmı geriye dönük hakkımız varsa nereye muracat etmeliyiz rapor süreside süresiz

rapor elimizde ve son çektigi maaş dekontuda elimizde nereye başvuracaz 144 aradım kendisi harici bilgi veremeyiz dedi abiminde kulakları duymadıgı için hiç bişey yapamıyoruz

ali dağlı
bulunduğunuz ilçedeki kaymakamlıkta bulunan sdyv ye başvurun.

ali dağlı
hemen dilekçe yazma. önce sorunu tespit edelim.
aksi takdirde, hanede kişi başına düşen aylık gelir 483,63 TL üstünde ise aylığınız kesilir.

gelelim konuya. abin 2013 yılından beri 2022 aylığı alıyormuş. o tarihten itibaren %70 raporu olmasına ragmen %40-69 seviyesinden aylık alıyormuş.

%70 rapor olmasına ragmen eger %40-69 üzerinden ödeme yapılıyorsa bunun sebepleri şunlardır:
1) abin 2022 aylığı için başvurdugunda %40-69 raporla başvurmuştur.
(bu olasılık varsa geriye dönük ödeme yapılmaz. %70 raporu vakfa götürdüğünüz takdirde raporun vakıf kayıtlarına geçtiği tarihi takip eden dönem başından itibaren ödeme yapılır.)

2) abinizin 18 yaş altı çocuğu vardır.. çocuğun rapor oranı %70'tir. bu olasılık varsa abin, 18 yaş altı engelli yakını aylığı olarak %40-69 üzerinden 2022 engelli yakını aylığı aldığı için ödemeler doğrudur, geriye dönük ödeme yapılmaz. ama sanırım bu olasılık yok. abin 18 yaş üstü ve kendi adına başvurmuş)

3) abin 2013 yılında 2022 aylığına %70 oranlı raporla başvurmuş, vakıf kayıtlarındaki rapor oranı da %70. bu olasılık varsa, vakıf hatalı işlem yapmış demektir. geriye dönük ödeme alabilirsiniz. (abin bu seçeneğe uygunsa birkaç soru daha sormam gerekecek tabi)

yukarıda 3 olasılık yazdım. abin hangisine uyuyor?

2018 yılı 2022 aylık miktarları

slm kalem abla 2013 yılında raporlar yeniden düzenlenmesi gerekmekteydi daha öncede 2022 aylıgı alıyodu ve 2013 yılındaki raporu 70 ve sosyal yardımlaşma kurumuna aslı gibidir yazılı %70 raporu teslim edilmiş ama yinede %70 altı maaş almaya devam edilmiş bu durumu ben dedigim gibi 5 yada altı gün önce raporuna bakarken fark ettim ve vakıtta bu raporun varmı diye sordum aslı gibidir yazılı fotokobiassi olan %70 raporu almışlar ve hane başı geliri kriterlere uygun raporda kendine ait ve elli yaşında 2022 aylıgınıda yaklaşık 12 yıldır alıyor geriye dönük almamız için ne yapmamız gerekir ?

ali dağlı
bu bahsettiğin kişiye mi ait o rapor? yani 2022 aylığını kendisi için mi alıyor yoksa 18 yaş altı engelli çocuğu için mi?

@ali dağlı
ablacım, eger dediğin gibi vakıf kayıtlarında da 2013 yılından beri % 70 ve üstü raporu var ise, ama o tarihten beri %40-69 rapor oranı seviyesinden ödeme yapılıyorsa geri ödeme alabilirsiniz tabi. ama benim anlamadığım böyle bir yanlışlığın yapılması çok zor. nasıl böyle bir hata yapılmış ben de şaşırdım.

senden bir ricam var. abinin e-devlet şifresi varsa, abinin e-devlet şifresiyle e-devletteki 2022 aylık bilgilerine bakın. oradaki bilgileri (kimlik bilgilerini saklayarak) buraya kopyalayın.

e-devletteki bilgileri görmem lazım. bu hata basit bir hata değil. gerçekten hata yapılıp yapılmadığını anlamam açısından e-devlet'teki 2022 aylık bilgilerinizi görmem şart.

ama buraya kopyalama yaparken kimlik bilgilerinizi saklamayı unutmayın.

e devleti yok ama yarın e devlet şifresi alırım ve dediginizi yaparım abla ayrıca bir konu daha danışmak istiyorum arkadaşımın abisi vefat etti istege baglı bağkur yatırıyodu ve gün sayısı 1081 malülen emekli olması için gün sayısı eksik kalıyo malül emeklilik için bir çözüm yolu varmı ?

ali dağlı arkadaşının abisi vefat etmiş. çocuklarına ve eşi için ölüm aylığı baglanıp baglanmayacağını, priminin yeterli olup olmadığını soruyorsun galiba. burası 2022 aylığı ile ilgili bir forumdur. ölüm aylığı için sorularını ilgili forumdan sorarsın ablası.

abin için e-devlet şifresi aldıktan sonra oradaki bilgileir buraya (kimlik bilgilerini gizleyerek) kopyalarsın. e-devlet bilgileri gelinceye kadar şu sorularımı madde madde cevapla ablası:

1) 2022 aylığı alan abinle birlikte hanede kişi sayısı kaç? abinin hanesinde kaç kişi var yani?
2) abinin hanesinde herkesin aylık gelirini topla ve hanedeki toplam aylık geliri yaz. gelir haricinde araç, tarla, arsa,ev vs varsa belirt.
3) 2013 yılında %70 oranlı raporu vakfa verdiğinizi söylediniz. o tarihte %70 oranlı raporu vakfın isteği üzerine mi aldınız?
4) o tarihten sonra hiç başka bir konu için engelli sağlık kurulu raporu aldınız mı? aldınızsa oranı kaçtı?
5) 2013 yılından beri hiç 2022 aylığı kesildi mi? o tarihten beri sürekli olarak mı 2022 aylığı aldınız?
6) aralık'ta abin için ne kadar aylık aldınız?

1- hanede 5 çocuk eşi ve kendi yani 7 kişiler ve çocuklar 18 yaş altı
2-hisseli arsa var 12000 mk bununda yılık geliri bizim buranın şarlarına göre 1000 tl
3_27.03.2013 vafka verildi evet vakıf yenilenmesini talep etti
4_ başka rapor alınmadı
5- devamlı 2022 aylıgı aldı ve kesilmedi
6_ aralık ayını bilmiyorum ama 2018 mart ayında 1240 tl aldı dekontu elinde

slm Kalem abla e devlette bu şekil yazıyo 20/03/1994 1.240,43 TL ödeme çekildi Devam Ediyor 33.825,45 TL EMİRGAZİ-KONYA EMİRGAZİ SYD VAKFI HÜKÜMET KONAĞI EMİRGAZİ Tel No: 03327472883

ali dağlı
vakıf kayıtlarındaki rapor % 70 ise evet, mart dönem aylığını %40-69 rapor seviyesinden almış.
mart'ta düşük ödeme yapılmış bu kesin.
bundan önceki tüm maaşların %40-69 üzerinden ödendiğine emin misin?
aralık 2017'de ne kadar maaş aldığını öğrenip buraya yazar mısın?

aralık dönem aylığını da düşük almışsa vakfa gidip dilekçe yazarsın. dilekçe yazmadan önce vakıftaki kayıtlı raporun bilgilerini de al. vakıf kayıtlarında rapor oranı kaç öğren yani. vakıf kayıtlarındaki rapor oranı %70 ise dilekçeyi yazarsın.
...
bu arada hisseli arsa varmış abin üstüne. o arsanın rayiç bedelini de öğren bana. çünkü arsanın rayiç degerinin 240'da biri de hane gelirine dahil edilir.
hane gelirinizin uygun olup olmadığını hesaplayım ki sen dilekçe vermeye gittikten sonra bir de muhtaçlığınız yeniden sorgulanmasın.. risk varsa ona göre tedbir alırız.

tmm abla çok sagol ayrıca arsada benim üzerimde 5 yıllıgına kiralık yıllık 1000 tlye ve daha 2 yıl var bitmesine evet eminim aralık ayı dekondu duruyosa bakarım ama eminim sürekli aylıgı aldıgında söyler bu sefer 40 tl fark var yada eksik var der farklı bişey hiç demedi sordumda devamlı %70 rapor altinda aldı

ali dağlı
2022 aylıklarında şöyle bir durum var.
mart ve eylül aylarında 2 aylık fark ödeme yapıldığı için haziran ve aralık dönem aylıklarıyla aynı değildir.

2018 mart dönem aylığı kesinlikle eksik yatırılmış. burası kesin.

2017 yılında %70 rapor üzerinden ödeme yapılan miktarları ben yazayım. sen de abinle kontrol et. abin aşağıda belirttiğim aylarda bu miktarların altında mı aldı?

% 70 rapor üzerinden 2017 yılında;
aralık'ta, 1699,47 TL,
eylül'de, 1772,80 TL,
haziran'da, 1589,47 TL
mart'ta, 1620,35 TL

ödeme yapıldı.

NOT:
2017 yılının ilk altı ayı için 2022 aylık miktarı; 1589,47 TL (% 70 rapor için) oldu. bu yüzden haziran'da bu miktarı almış olmalı.
2017 yılının ikinci altı ayı için 2022 aylık miktarı ise 1699,47 TL oldu, bu yüzden aralık'ta bu miktarı almış olmalı.

01,01.2017 itibariyle 2022 aylığı zamlandığı için aralık 2016'da peşin ödeme yapılan aralık 2016 maaşındaki (ocak ve şubat) iki ayın zam farkı mart döneminde mart dönem maaşıyla birlikte ödendi. o yuzden mart dönem maaşı fazla.

1 Temmuz 2017 itibariyle 2022 aylıkları zamlandığı için, haziran'da peşin ödenen (temmuz ve agustos) iki ayın zam farkı eylül'de eylül dönem maaşıyla birlikte ödendi. o yüzden eylül dönem maaşı fazla.

Merhaba Kalem Hanım,

Kayınvalidemin kardeşi %70 engelli. 1981 yılından itibaren 2022 maaşı alınıyor. 1981 yılında çıkan vasilik için mahkeme kararı var. Mahkeme kararında oran yazmıyor. Zihinsel engelli yazıyor. Numune hastanesinin rapor tarih ve sayısını da paylaşmış. O zaman vasisi kayınvalidemin babasıymış.
2008 yılında vasiliğini kayınvalidem almış ve 2008 yılında yeniden aldığı süresiz %70 engelli raporu var. Bu raporları sunup vasiliğini kendi üzerine almış. Dün tesadüfen yönetmeliğine falan bakayım dediğimde en başından beri %40-%69 arası maaştan ücret aldığını öğrendim. Yani son maaşı 434 TL. Normalde daha fazla olması gerekiyormuş buralardan okuduğum kadarı ile. Bununla alakalı konu ile ilgili bilgisi olanlara sormak istedim.
1- Geriye dönük ödenmeyen farkı talep edip alabilir miyiz?
2- Alırsak hangi yıla kadar geriye dönük ödeme yaparlar?
3- Geriye dönük ödeme yaparlarsa güncel tutar üzerinden yasal faizi ile birlikte mi ödeme yapılır muhtemelen ne kadar ödeme yaparlar?
4- Bu süreç muhtemelen ne kadar sürer?
Bugün ilgili yerlere gittiler, 2012 yılına ait bir kayıt bulmuşlar %40 engelli diye görülüyor demişler ama öyle bir raporu hiç olmadı.

Bu sorularıma cevap verebilirseniz çok memnun olurum.

Son düzenleme:
betulozden

hayır, geriye dönük ödeme alamazsınız.

seksenlerde rapor oranına göre farklı ödeme yoktu zaten.
engelli aylıklarında rapor oranına göre farklı ödeme yapıldığından beri aylık arttırma işlemleri aynıdır. %70 ve üstü raporu götürüp kurum tarafından kayda alındıktan sonra maaşta arttırma yapılabilir.

siz %70 ve üstü engelli sağlık kurulu raporu ilgili kuruma götürüp işleme koydurmadıkça geriye dönük hiçbir hak talep edemezsiniz.

ama bundan sonrası için durumu düzeltebilirsiniz.

2022 aylığında Engelli Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemeye Yetkili Sağlık Kuruluşları Listesi tarafından düzenlenmiş engelli sağlık kurulu raporu gereklidir.
%70 ve üstü engelli sağlık kurulu raporunu kayınvalidenizin ikametinin baglı olduğu vakfa (SYDV) götürüp %40-69 engelli aylığının %70 ve üstü bakıma muhtaç engelli aylığı seviyesine arttırılmasını talep edin.

rapor kurum kaydına geçtikten sonra sosyal incelemeniz yapılacaktır. hane geliriniz tekrar sorgulanacak yani. eger hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı 1.1.2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 609,67 TL altında olursa aylık arttırılacaktır. aksi takdirde yani sınırı geçiyorsa, arttırma yapılmayacağı gibi engelli aylığı da kesilecektir.

Üst Alt