Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Rapor süresi dolunca MTV borcu mu çıkıyor..?

ugir

Aktif Üye
Konular
47
Reaksiyonlar
0
2014 sifir aldigim aracima %91 raprumla almistim sureliydi ve onun suresi bitti yeni raporum %81 oda sureli.arac alindigin 91 oranlu rapor varken vergi muafiyeti 5 yil olmuyormu.az once e devlete baktim 1000 tl bor c gorunuyor

ugir Süreli rapor adı üstünde zamanı dolana kadar geçerlidir bittiği tarihten itibaren borç işlemeye başlar , Yeni raporunuzda %81 olduğuna göre mtv'yi ödeyeceksiniz

Evet ama arac alindigi tarihten 5 yil ibaresi acik ca yaziyor.mevzuatta

ugir Aracı aldınız daha sonra oranınız düştü sizden ötv talep edilmeyeceği yazıyor . Mtv olgusu farklıdır rapor tarihi bittiği andan itibaren geçerli raporunuz yoksa buda sizin için %90 ve üzeri olmalı mtv süreci başlar

Peki arkadasim ilk 91 di rapor sonra 81 e dustu bende acikcasi arabayi aldim diye umursamadim fakat rapor hep hataliydi.itiraz icin de ugrasirsin dediler.zaten baya hastayim.ama su an itiraz etmem gerek sanirim ki rapor 2p18 de bitecek.ama yarin yinede maliyeye gidip sracagim.birde ruhsatim engelli ruhsati beni celiskidr birakan bu

Birde diyelimki gorunen borcu odedim.raporu yenilense ve oran yukselse parayi geri vrrirlermi

ugir hayır para iadesi gibi bir durum söz konusu olmaz, yeni raporunuz %90 ve üzeri olursa yeniden mtv muafiyeti hakkınız olur

Peki benim raporum %55 ve suresiz ben mtvden muaf olamiyormuyum illa %90 uzerimi olmasi lazim cunku otvden muaf oldum ama sistemde mtv borcu gozukuyor yarin vergi dairesine gidicem bu sebeple

Sivasli
Yukarıdaki arkadaş aracını ortopedik engel ya da H sınıfı ehliyet olmaksızın %90 ve üzeri rapor şartıyla ötv den muaf olarak almış ve rapor oranı %90 ın altına düşünce bu şarta uygunluğunu yitirmiş, dolayısıyla da mtv mükellefi olmuş
Siz %55 oranla ötv den muaf olduğunuza göre demek ki ortopedik engeliniz ve H sınıfı ehliyetinizle aracınızı kendiniz kullanıyorsunuz. Sizde %90 şartı yoktur. Nakil vasıtaları vergi dairesine başvurarak mtv den muafiyet için işlem yaptırabilirsiniz.

Ülkemizde özürlü olan vatandaşlarımıza tanınan haklar arasında devletin sunduğu pek çok vergi muafiyeti ve indirimleri söz konusudur. İşte bu yazımızda araç sahibi engelli vatandaşlarımızın yararlanabileceği bir indirimden söz edeceğiz. Engelli vatandaşların sosyal hayatta sıkıntı çekmemeleri ve adaptasyonunu kolaylaştırması adına devletin sağladığı bu vergi indirimi ile engelli vatandaşlar MTV ödememektedir.
MTV İndirim Uygulamaları
Engellilik oranı %90’nın üzerinde olan vatandaşlara istisna uygulaması

%90 oranında engelli olduğunu herhangi bir devlet hastanesinden aldığı raporu vergi dairesine onaylatan vatandaşların şahıslarına ait olan araçları, motorlu taşıtlar vergisinden muaf tutulmaktadır. Bu uygulamadan ve ayrıcalıktan yararlanmak isteyen ve ilgili koşulları mevcut bulunan vatandaşlara ait olan araçlarda herhangi bir özel tertibat, düzenek olup olmaması önemli olmayacaktır.
Diğer Malûl ve Engellilere Ait Taşıtlarda İstisna Uygulaması

Engellilik oranı %90 oranından daha düşük olan özürlü vatandaşların durumunda ise; kişinin bir devlet hastanesinden bu durumunu belgeleyen sağlık raporunu alması ve şahsına ait olan taşıtın özürlülük durumuna uygun biçimde düzenlenip tertip edilmesi koşulu ile, bunu “Motorlu Araç Tescil Belgesi” ile onaylatan vatandaşlar bu vergi indiriminden ve istisna durumundan faydalanabilmektedirler.
Malûl ve Engelliler İstisnası İle İlgili Bildirim

Özürlü olan vatandaşın bu ayrıcalıktan yararlanabilmesi için kendi adına “Malûl ve Engelliler Adına Kayıt ve Tescilli Taşıtlarda Motorlu Taşıtlar Vergisi İstisnası Bildirim Formu”nu doldurarak, diğer gerekli belge ve bilgiler ile birlikte bağlı olduğu vergi dairesine başvurması gerekmektedir. İlgili bildirim formu Gelir İdaresi Başkanlığına ait web sitesinden temin edilebilmektedir.

Kendi Üzerinize aldığınız engelli araç ların hepsi MTV den ve ötv den muhaftır, ama %90 ve üstü alınan araçlar daha farklı işler öyüzden MTV de bu yıl ödeyip birdahaki yıl ödemeye bilirsiniz, yada tam tersi.

Valla ben anlamadim.ruhsat engelli arac uzerime engellimiyim halen engelliyim.

ugir
Engelli olmak tek başına mtv muafiyeti sağlamaz, ben de engelliyim, ne mtv ne de ötv muafiyeti hakkım yok mesela, paşa paşa ödüyorum.
Sizin ötv ve mtv muafiyetiniz %90 üzeri rapor oranı şartı ile oluşmuş, raporunuz süreliymiş ve süre bitiminde aldığınız yeni raporda %90 oranını koruyamayarak muafiyet hakkını kaybetmişsiniz.
Kural ve anlatımlar çok net, anlaşılmayacak bir durum yok.
Kısaca her vatandaş gibi mtv yi ödeyeceksiniz.

Odemiyecegiz demedik zaten.odeyecegiZ elbet

Kural diyorsunuz bu kuraldan arac alan kac kisi haberdar.araci alirken bilgi verilmedi.bizde bilgi arayisi icindeyiz.

ugir kardeşim
Daha yukarılarda gerekli bilgi verilmiş, halen anlamadım dediğiniz için o şekilde yazdım. İsterseniz il sağlık müdürlüğüne başvurarak rapora itiraz etme hakkınız var.

Evet itiraz edecegim.cunki raporum hep yanlis umursamadim simdi boyle sikinti oldu.tesekkur ederim..

ugir İtiraz sonucu %90 ve üzerine çıksanız bile aradaki tahakkuk etmiş vergiyi sizden tahsil edecekler

Evet oyle dediler.ilk taksiti yatirdik.rapora itiraz icin il saglik mudurligune gitcem.

Simdi bu itiraz sureci nasil.ettim itirqzi diyelim yeni bir hastaneye gidip rapor yukselirse ne olacak

ugir Yeni raporunuzu götürüp teslim edeceksiniz süreli ise tarihine kadar sürekli ise arabayı değiştirene kadar mtv'den muaf olmuş olacaksınız

Il Saglik Müdürlüğüne hastaliga ait belgelerimizi götürüyormuyuz.

ugir

il sağlık müdürlüğüne gidip rapora itiraz ederken durumunuza dair herhangi bir belge getirmenize gerek yok. O belgeleri sevk edileceğiniz hastaneye giderkenyanınıza alın...

İyi günler. raporum süreli olduğu için bugün e devlete vergi sorgularken baktım mtv çıkmış. şimdi ne yapmalıyım raporun süresi bittiği için yeni rapora mı başvurmalıyım yoksa süresini uzatmak için il sağlık kuruluna mı gitmeliyim süreci bilenler yazabilir mi acaba teşekkürler?

Üst Alt