Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Rapor ve vergi İndirimi yazım var. Emekli Sandığı'ndan emekli olabilir miyim?

Kaan X

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba.

%57 oranlı Engelli raporum ve Vergi indirimi yazım var.

24 yıllık eski bir Devlet Memuru olarak Emekli Sandığı şartlarından emekli olmak istiyorum. Bu konuda 2 defa yazılı başvuruma SGK'dan olumlu yanıt alamadım. Özetle anlatmaya çalışacağım durumu. Konu hakkında bilgili arkadaşların yardımını bekliyorum.

1995 yılında Emekli Sandığı'na tabi olarak çalışmaya başladım, 24 yıllık çalışmamdan sonra 2019 yılında kendi isteğimle istifa ederek akabinde özel sektörde çalışmaya başladım.

2019 yılı sonlarında çalıştığım özel şirket aracılığı ile Vergi dairesine başvuru yapıp sevk alarak bir Üniversite Hastanesinden % 57 Engelli raporu aldım. Bu arada raporda ki onkolojik sağlık problemlerini ve diğer sorunları geçmiş yıllarda Emekli Sandığı'na tabi olarak çalışırken yaşamıştım. Engelli raporum ile SGK Ankara ya emekli olma başvurusunda bulundum, Devlet Memurluğundan istifa edip ayrıldığım için, yani başvuru zamanında fiilen 4(c) li olmadığım için emekli olma talebimi 2020 şubat ayında red ettiler.

18/08/2021 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelik değişikliği ile açıkca benim durumumda gibi olup, fiilen 4(c)'li olarak çalışma şartı kaldırıldı Emekli Sandığı şartlarından emekli olabilmek için. Tekrar SGK Ankara ya başvuru yaptım bu yönetmelik değişikliğine istinaden, buna karşılık SGK Kurum Sağlık Kurulunca Ek-1 Hastalık Listesinde belirlenen düzeyde çalışma gücünü kaybetmediğime karar verildiği belirtilerek başvurum yine red edildi.

Bu arada elimde Vergi indirimi yazımda var, 3. derece engelli hizmet erbabı olduğum yazıyor yazıda ve yine aynı Kurulmudur bilmiyorum ama Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık Kurulunca raporun incelendiği ve yüzde % 57 çalışma kaybımın bulunduğunun tespit edildiği de belirtiliyor Engelli Raporumda yazılan orandaki gibi.

Bu karışık durumda Emekli Sandığı şartlarından emekli olabilirmiyim, ne yapmam gerekir acaba? Teşekkürler.

Kaan X Önce SSK'lı bir işe gir çalışırken %57 oranlı Engelli rapor'unla engelli emekliliğine başvuruda bulun ''5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce sigortalı veya iştirakçi olup, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra aylık talebinde bulunanlardan, farklı sosyal güvenlik kurumlarına ya da bu Kanunda belirtilen sigortalılık hallerinden birden fazlasına tabi olanlara aylık bağlanmasına esas alınacak kanun, bu Kanunla mülga 2829 sayılı Kanun hükümleridir. Yaşlılık aylıklarında son yedi yıllık fiili hizmet süresi içinde en fazla hizmetin geçtiği sigortalılık hali esas alınır.'' Emekli Sandığı şartlarından emekli edileceksin

@algaNihat 2020 Yılı ocak ayında dediğiniz gibi yaptım, %57 Engelli Raporumla yazılı başvurup vergi indirim aylığının bağlanmasını talep ettim (vergi indirim yazısı o tarihte henüz çıkmamıştı ve yazıya eklememiştim), fakat dediğim gibi süreç işledi ve red etmişlerdi.

Kaan X

4c statüsünde emeklilikte vergi indirimi ya da eldeki rapor dikkate alınmaz. SGK Hastalık Listesi'ne göre "Hafif" tanısı bile alabilseniz emekli edilmelisiniz. Bence bu yeni cetvele göre yeterli tanıyı alabileceğinizi düşünüyorsanız, bu yeni yönetmeliği ve cetveli öne sürerek sıfırdan/yeniden başvuru yapın.

OturanBoğa Eldeki rapor dikkate alınmaz derken raporda yazan % 57 oranını kast ediyorsunuz sanırım. SGK Kurum Sağlık Kurulu SGK Hastalık Listesi'ne bakarak çalışma gücü kaybımın olup olmadığına yine Raporda yazılanlar dikkate alınarak mı karar veriyor? Yeterli tanıyı alacağımdan emin değilim, İkinci başvurumu bahsettiğiniz yönetmelik yayınlandıktan sonra yapmıştım.

Kaan X

Yeni rapor verilirken eski rapor yok sayılır. Muayene olunur, doktorlar yeni cetvele göre tanı yazar, sgk da buna bakıp emeklilik kararı verir.

OturanBoğa
SGK dan yeni aldığım cevapta mevcut raporuma atıfta bulunularak "Anılan sağlık kurulu raporunun Kurumumuz Sağlık Kurulunca incelenmesi neticesinde, ilgilinin Maluliyet ve Çalışma Gücü Kaybı Tespit İşlemleri Yönetmeliğinin Ek-1 Hastalık Listesinde Belirlenen Düzeyde Çalışma Gücünü Kaybetmediğine karar verilmiş olup bu durumda tarafınıza aylık bağlanmasına imkan bulunmamaktadır" diye cevap verildi.
Yeniden rapor ile sıfırdan başvuru yerine mevcut rapor için verilen karara istinaden SGK Yüksek Sağlık Kuruluna itiraz etmemi önerirmisiniz? Öncelikle bu yolu deneyip olumsuz bir karar halinde yeniden rapor sürecini denenem yanlış bir hareket yolu mu olur?

OturanBoğa Bülent Bey: Arkadaş ''2019 yılı sonlarında çalıştığım özel şirket aracılığı ile Vergi dairesine başvuru yapıp sevk alarak bir Üniversite Hastanesinden % 57 Engelli raporu aldım'' diyor. bu da yeni yönetmelikle aldığını göstermez mi? selamlar
Kaan X SGK neden red etmiş? gerekçesi de vardır mutlaka gerekçe neymiş?

algaNihat
SGK Kurum Sağlık Kurulunca, Ek-1 Hastalık Listesinde Belirlenen Düzeyde Çalışma Gücünü Kaybetmediğime karar verilmiş . Red gerekçesi bu olarak bildirildi.

algaNihat
SGK'dan gelen cevap yazısında Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) %50 ila %59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) %40 ila %49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla 5510 sayılı Kanunun geçici 4. maddesinin 6. fıkrasında yeralan hükmün geçerli olacağını da belirtmiş.
Dolayısıyla ''Belirlenen Düzeyde"den kast edilen, çalışma gücü kaybımın %40 ın altında olduğuna karar verilmiş gibi anlıyorum.

Kaan X

Peki rahatsızlığınız nedir ? Hastalık listesinde olmayan bir rahatsızlığınızdan dolayı sgk size emekli olamazsın demiş sanırım.

Kaan bey sizin durumunuz sanki biraz farklı gibi istifa ettiğiniz için.
Arkadaşlar "yönetmelik kanuna" aykırı olamaz iptal olur.
Alınan engellilik oranı raporları ve balthazard geçerli değilse bunun için kanuni degisiklikde gerekir..
Biraz bekleyelim bakalım bu yılbaşı emeklilik dilekçesi verecek engelli memur arkadaşlar vardır illaki..
Cevap yazarlarsa seviniriz.
Ben kendi sendikama sordum..
Bu bahsedilen hastalik listesi konusunun farklı olduğunu söyledi..
Yeni emekli olan arkadaşlardan böyle sıkıntı yaşayanlar olmamış..

CPH2205 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Kaan X Kardeşim o zaman size ilk başta söylediğim gibi: SGK'lı bir işe girerek yeniden rapor almanız ve yeterli oranı alabilirseniz tekrar başvuruda bulunmanız gerekiyor...

Kaan X

Hocam siz dilekçenizde malulen .i emekli olmak istiyorum dediniz ? Çalışma gücü kaybı ifadesinden ben malullük durumunu anlıyorum çünkü.

engelsizgs
Testis kanseri.
erdinc1972
En üstte ilk mesajımda belirtmiştim, istifa ettiğim için aktif memur olmadığım gerekçesiyle ilk başvurum red edilmişti.
18/08/2021 de yönetmelikte yapılan değişiklikle başvuru sırasında aktif memur hatta aktif çalışan sigortalı olma şartı dahi kaldırıldı fakat bu defa Kurum Sağlık Kurulu yeterince çalışma gücü kaybımın olmadığına karar vermiş.
Hastalık listesi konusunun farklı olduğunu söylediler derken, ne kast ediliyor olabilir?
algaNihat
Benim durumumda aktif sigortalı olma şartı yok görünüyor, yukarıda ki mesajlarda sebebini açıkladım, bir yönetmelik değişikliği oldu bu konuda. Yeterli hatta fazlasıyla % 57 oranım varken neden tekrar yeniden rapor alayım? Bahsettiğim gibi bu oran çalışma gücü kaybını tespit eden Kurum Sağlık Kurulunu bağlamıyor ve bu kurulda emeklilik (aslında yaşlılık aylılığı) için gerekli olan çalışma gücü kaybımın olmadığına karar vermiş.

engelsizgs
Hayır malulen değil, engelli emekliliği olarak bilinen 2008 öncesi girişli memurlar için geçerli olan Yaşlılık Aylığı başvurusunda bulunmuştum.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/09/20210928-4.htm
Linkini verdiğim 28/09/2021 tarihli yeni yönetmeliği incelerseniz maluliyet ve çalışma gücü kaybı farklı kavramlardır. Maluliyet için ağır düzeyde yani %60 ve üzeri çalışma gücü kaybı olması gerekiyor.
Yanlış bilmiyorsam elimdeki bilgiler böyle.

Kaan X Bir ülkeden bu kadar yönetmelik değişir mi ya.. Market etiketleri gibi yönetmelik değiştiriyorlar artık insanlar her alanda olduğu gibi engelli emekliliğinde de yarın ne olacağını kestiremiyor yazık ettiler devlet hafızasına bütün işler yap boz anlayışı ile yürüyor...

erdinc1972
Bahsettiğin yönetmelik ve yenisine eski memurların tabi olmadığı nerede yazıyor acaba

Kaan X

Merhaba,size arkadaşlarımızın verdiği cevapların birçoğu doğrudur.

Sizin ilk başvurunuz benimde tahmin ettiğim ve sizinde yazınızda belirtiğiniz üzere aktif devlet memuru olmamanız nedeni ile red edilmiş.

Yeni başvurunuz algaNihat arkadaşımız ilk yazılarında belirtiği gibi son 7 yıldaki SGK primlerinizin en çok hangisi mevcut ise (1.261 gün prim hangi kurumdan olacağı son3,5 yıl kuralı) o kurumdan emekli olabilirsiniz.2019 yılında ayrılmanız üstüne 1.261 gün ssk priminiz olduğu gün itibari ile ssk emeklisi olacaksınız.Ancak anladığım kadarıyla an itibari ile siz T.C. emekli sandığından emeklilik hakkınız mevcuttur.

Bu sebeple sizinde belirtiğiniz ve Bülent Bey OturanBoğa)'in yazdığı üzere 2021 yılı Ağustos ayında yayınlanan yeni yönetmelik şartları ile emeklilik başvurusu yapmanız ve emekli olma şansınız vardır.

Bülent Bey OturanBoğa yazısında belirtiği gibi yeni yönetmelik gereği SGK emeklilik başvurunuz olursa elinizdeki herhangi bir raporu dikkate almadan yeniden engelli sağlık kurulu raporu almanızı sağlayacak ve farklı bir EK Hastalık Listesi değerlendirmesi sonucu ,yine sizin yazdığını 5510 sayılı kanunun geçici 4. maddesine dayandırarak sizi emekli etme kararını SGK verebilecektir.

Burada en önemli konu sizin yeniden bir engelli raporu almanız 2021 yılındaki yeni yönetmelik gereğidir.Bu konunun yazışmaları forum sitesinde uzun uzadıya olduğu ve alınan bilgiler çerçevesinde kurumuna emeklilik adına veya emeklilik için sormak adına hiçbir yazı ile başvuru yapmayan devlet memurları yeni yönetmeliğe tabii olmaktadırlar.

Sizinde şu an yaşadığınız geçirmiş olduğunuz rahatsızlığın engelli raporunu o zaman almanız değil,bu rapor ile kurumunuza ne zaman emekli olurum başvurusu veya emekli olmak istiyorum yazısı veya başvurusu yapmamız nedeni ile 2021 yeni yönetmeliğin dezavantjlı şartlarına maruz kalmanız olacaktır.

Bülent Bey OturanBoğa size açıklamış durum nettir.Ancak siz itiraz edeceğinizi belirtmişsiniz.İmkan ve zamanınız varsa itiraz edebilirsiniz.

Lütfen son 3,5 yıl prim kuralını unutmadan yani memurluktan ayrıldıktan sonra 1261 ssk primine ulaşmadan bu işi çözmenizdir.Eğer hala ssk primi ödemesi adınıza yapılıyorsa yani özel sektörde çalışıyorsanız son 3,5 yıl kuralı devreye girecek ve ssk emeklisi olmak zorunda kalacaksınız.

Bunların dışında devlet memurlarında işçilerden farklı olarak engelli vergi indirimi ile emeklilik olmadığı için engelli vergi indirimi belgenizi emekli sandığına iletmeniz şeklen bir anlamı yoktur.Engelli vergi indirimi belgesi ile emeklilik sadece ssk 4a emeklilerinin kullandığı bir haktır.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir
1261 gün SSK primine ulaşmadan çözmeye çalışacağım, şu an bir hayli sürem var zaman sorunum yok, öncelikle itiraz yoluna gitmeyi düşünüyorum.
Çok teşekkür ederim detaylı açıklamalarınız için.

Kaan X

Memurlar tabi değil demedim..
Bu yönetmelik maluliyet yönetmeliği..
Engelli emekliliği ile aynı şey değil..

erdinc1972

Bu başlığın ilk mesajı ve devamındaki sayısız mesajda bu yeni düzenlemenin kimleri kapsadığını yazdık. Bu konuda hiç ama hiç bir belirsizlik yok. Engelli emekliliği de malulen emeklilik de artık aynı cetvele tabi: SGK Hastalık Listesi. Nokta.

OturanBoğa
5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesinin 6 ıncı fıkrasında yer alan "Ancak çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) %50 ila %59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) %40 ila %49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,
gün uzun vadeli sigorta kolları pirimi bildirilmiş olması kaydıyla, haklarında bu fıkra hükümleri uygulanır".

Bülent bey, yaşlılık aylığı bağlanması talebime, SGK tarafından yukarıda ki ifade belirterek sağlık kurulu raporumun bu hükme göre incelendiğini ve "Maluliyet ve Çalışma Gücü Kaybı Tespit İşlemleri Yönetmeliğinin Ek-1 Hastalık Listesinde Belirlenen Düzeyde Çalışma Gücünü Kaybetmediğinize" karar verilmiştir diye yanıt verdi bir kaç hafta önce.
Kafam çok karıştığı için tekrar tekrar soruyorum, bu durumda bende bu yeni düzenlemeye tabi mi oluyorum? Bana öneriniz yine de sıfırdan başvuru yapıp yeni rapor ile hareket etmem mi? Mevcut karara Yüksek Sağlık Kurulunda itiraz etmeyi düşünüyorum, buna ne dersiniz?
Bilgi ve deneyimlerinizi paylaştığınız için çok teşekkürler.

Kaan X

Dediğim gibi, itiraz ile uğraşmaktansa sıfırdan başvuru yapıp hastaneye sevk almak çok daha doğru bir yoldur. Yeter ki güncel SGK Hastalık Listesi'ne göre yeterli (Hafif-Orta-Ağır) tanı alabileceğinizden emin olun

Üst Alt