Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Rapor yönetmeliğinde oranların değişmesi ile emekliliğim iptal mi edilir?

rgndmr

Üye
Konular
7
Reaksiyonlar
13
Arkadaşlar, merhaba. Hepimiz engelliliğimizden dolayı zor şartlara çalışıyoruz ve devletin bize şart koyduğu hizmet ve yıl şartlarıyla emekli oluyoruz. Engelli ölçüt ve kriter hesaplamaları her 3 5 yılda bir daha da zorlaştırılıyor. Örneğin 2000 yılında monoküler engelli çalışan %42 rapor alabilirken, yeni kriterlere göre %32 oranında oran veriliyor ve bu kişi sürekli vergi indirimiyle emekli olduktan bir kaç sene sonra SGK tarafından hastaneye sevk edildiğinde oran düşeceğinden maaşı kesiliyor ve geriye dönük aldığı maaşlar SGK tarafından geri istenebiliyor. Bu durumda mağdur olan engelli SGK' ya dava açabilir mi ve kazanma olasılığı nedir? Son zamanlarda SGK bu şekilde emeklileri yeniden hastaneye sevk etmeye başladı ve bu durumda olan arkadaşlarımız gelişmeleri bizimle paylaşabilir mi?

Merhaba,
Rapor oranlarının eskiye oranla değiştiği yönünde söylentiler var, doğrudur ama, bu durum gerçekten engellilerin durumunu zorlaştırmakla birlikte, devletin engellilere destek verdiği inancını çürütmeye yeterlidir.

evet ben %42"iyle emekli oldum ve kontrol süresinde yapılan muayene de bu oran %12 olarak düştü yani tam tamına 30 puan birden. Hastalık aynı seyirde ama puan dütü dolayısıyla emeklii maaım eylül gibi kesilecek. SGK geri isteme konusunda net bir bilgim yok. Ankara'nın bile onayladığı rapor var ise bunu geri istemesi pek mantıklı geliyor maaş kesilir

Bir zamanlar ulaştırma bakanına demişler ki:
- Efenim trenlerimizin son vagonları sürekli devriliyor, önleyemiyoruz.
Bakan gayet saoğukkanlı bir şekilde
- E çıkarın o zaman son vagonları canım, demiş.

Baktılar bir vatandaş engelli statüsü kazandımı derdi tasası bitmiyor; yok vergi indirimi, yok ötv siz aracı, yok erken emekliliği, %40 sınırına yakın olanları aşağı çekelim bitsin gitsin dediler. tabi rapor oranı yüksek ve bu değişikliklerden etkilenmeyecek olan engellilerin "aa bana ne s..et" diyeceklerini de bal gibi biliyorlar. hatta toplumun hemen hemen hiçbir kesiminden ses çıkmayacağını, halkın şikayetini kendi kendine söyleneceğini ama asla yetkili makamlara söylemeyeceğini de. Yıllarca engelli statüsünde çalışıp emekli olup sonra birden bire bir gün sırf hesaplama yöntemi değişti diye kazandığın bütün hakları kaybetmek akıl alacak iş değil gerçekten.

kontrollü emekli olunmuş ise kontrol son yönetmeliğe göre yapılıyor

mehmet-41

İşin tuhaf yanı, son bir aydır sürekli rapor ve sürekli vergi indirimiyle emekli olanlar hastaneye sevk ediliyormuş, adamın rahatsızlığı aynı ama hastane veya SGK sağlık kurulu, engel oranını, yeni kriterlere göre hesaplayarak oranını düşürüyor. Belki mahkemeye vererek tekrar lehimize maaş tekrar bağlanacak ama mahkeme 2 sene sürerse, bu adam 2 sene geçimini nasıl sağlayacak?

mehmet-41 sadece kontrollü emekliliği olanlar değil süresiz ve malül olanlar da dahil olmak üzere kontrol muayanesine alınıyor yavaştan.

bu konu hakkında toplu olarak bir şey yapılmalı bence,ama imza ama cimer e yazı vs...!..susup banane beni etkilemiyor dememeli kimse bir gün bana yarın sana!

1990 da rapor alan ile 2013 de rapor alan haliyle durumları kötü güncel oranlar düştü kazanılmış hak var aslında mahkemeye veren yok mu hiç bu durumu

rgndmr

Önemli olan şey emekli olduğunda emekliliğine temel olan sakatlığın veya hastalığın bugün de devam ediyor olması. Velev ki bugün o rahatsızlığa düşük oran veriliyor olsun ve velev ki bu nedenle sgk maaşı kessin, önemli değil! Bu dava konusu yapılır ve %90 lehte sonuçlanır.

Üst Alt