Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Rapora itiraz ettim. Eskisini ÖTV indirimi için kullanabilir miyim?

inzibat

Üye
Konular
41
Reaksiyonlar
7
ÖTV den yararlanmak için aldığım süreklidir ibareli raporumu 10 seneyi geçtiği için firma geçrsizdir dedi.

Ben de İl Sağlık Müdürlüğüne itiraz ettim. Hastaneye sevk ettiler ve heyete girdim. %80 olan raporumu %92 olarak düzenlemişler. Bu durumda sürücü olamıyorum. Ehliyetimi gördükleri için beni Hakem Hastaneye sevkettiler.

Bu arada araç bakmaya başladım ve başka bir firmaya itiraz ettiğim ve 10 seneyi geçen raporumu verdim. Firma Vergi Dairesine sordurmuş. Dün raporumun kabul edildiğini ve araç alabilecceğimi söylediler.! Kafam iyice karıştı.

Daha Hakem hastanesine gidip heyete gireceğim. Firma da bu gün gelin satış işlemlerine başlayalım diyor.

Eski raporum ile araç alırsam ileride bir sorun çıkartırlarmı?

Önce bir karışıklığı giderelim iki farklı rapor var biri Engelli Sağlık Kurulu Raporu on yıl olmuş alınan,itiraz sonrası 82 % olan 92 % çıkmış bu raporda sürücü olur veya olamaz bir karar olamaz ,önemli!
ikinci ise sürücüler için verilecek olan raporlar Aile hekimi + uzman hekim +İl Sağlık sürücü olamaz karar verebilir!

@fahru
12 Senelik raporumu firmanın biri 10 yılı geçmiş kabul edilmiyor dedi.
İtiraz ettim. Heyet beni yanlış anladı sanırım %92 ye çıkartmış. Var olan ehliyetimi değiştirdim. Ehliyette bir sıkıntı olmadı.

Geçmez denen 12 senelik raporumu vergi dairesi kabul etti ve ÖTV den yararlanabilir dedi. firmanın birisi geçersiz diğeri geçerli dedi ve vergi dairesi onay verdi.

Sorum şu: Bu rapora itiraz ettiğim için hukuken geçerliliği var mı? Vergi dairesi kabul ettiğine göre mantıken geçerlidir. Ama %92 olana da itiraz ettiğim için Hakem Hastaneye sevk edildim haftaya oradan heyete gireceğim.

Onun sonucu gelene kadar baktığım araca zam gelecek ve fazladan ödeme yapmam gerekli. Bu eski raporda sorun yoksa kullanıp uygun fiyata aracı almayı düşünüyorum

[FONT='inherit']Sağlık Kurulu Raporlarının Tarihi[/FONT]
[FONT='inherit']Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendindeki istisnadan yararlanmak için, 29/6/2006 tarihli ve 2006/10660 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının Resmi Gazetede yayımlandığı 16/7/2006 tarihinden önce alınmış olan raporların, söz konusu Kararname eki"Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik" hükümlerine uygun olarak yenileneceğine dair ÖTV mevzuatında herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu tarihten önce usulüne uygun olarak düzenlenmiş olan sağlık kurulu raporları da ÖTV istisnası uygulamasında geçerli bulunmaktadır.[/FONT]
[FONT='inherit']
- Malul veya engellinin, birden fazla engelli sağlık kurulu raporunun bulunması halinde, en son tarihli raporun bu uygulamada dikkate alınacağı, malul veya engelli tarafından geçerli raporun ibraz edilmediğinin tespiti ve ibraz edilmeyen en son tarihli raporun da ilgili istisna uygulamasında aranılan mahiyette olmaması durumunda, ziya a uğratılan verginin, vergi ziyaı cezası vegecikme faizi ile birlikte malul veya engelliden aranacağı,[/FONT]
[FONT='inherit']belirtilmiştir.

Şu anda sizin geçerli olan 92% buna dikkat etmek gerek bu rapor size hak veriyor mu 90% ve üstü olduğu için veriyor[/FONT]

@fahru
%92 araç almama hak veriyor lakin kullanmama hak vermiyor. Mahkeme hastanesi de %90 ve üzeri verirse yine itiraz etmem gerekecek. %90 ve üzerinde ehliyetim iptal olmuş olur. Yanılıyormuyum?

Bence de son raporum %92 görünüyor. Eskisini kabul ettirmişler ama muhtemelen firma muamelecisi vergi dairesindeki kişi ve kişilerle bunu ikna ettirmiş diye düşünüyorum. Sonradan başım ağrıyacağına mahkeme hastane heyetinin vereceği raporu bekleyip öyle hareket edeyim. 3-5 bin tl fazla vereceğim ama en azından başım ağrımamış olur

Anlaşılmayan nokta .Ehliyet kim neden iptal ediyor ki?Ötve istina için 90% ve üzeri kişilerden ehliyet şart değil !
Ehliyet veya sürücü belgesi iptal ettirecek bir hastalığınız engeliniz var mı,90 % ehliyet için engel bir durum değil uzman hekim veya il sağlık komisiyonu olur yazsın yeter

İl sağlık müdürlüğünden yetkili kişi söyledi.

Benim raporum %80 idi ve 10 seneyi geçtiği için kabul görmedi. Ama dün vergi dairesi kabul etmiş.! Herneyse il sağlık müdürlüğü beni bir hastaneye sevketti. Oranın heyeti raporumu %80 den %92 uye çıkartmış. İtiraz yoluyla başvurduğum için raporu bana vermediler. Postayla kuruma yolluyorlarmış. 20 gün sonra il sağlığı arayıp raporumu sordum. Raporunuz gelmiş ve %92 olarak düzenlenmiş. Biz size geçen hafta sürücü olabilir raporu vermişiz bu durumda siz sürücü olamazsınız dedi. Ve 3. bir hakem hastaneye sevkedeceğiz dedi. Haftaya hakem hastane de heyete gireceğim. %92 den 90'ın altına indirmelerini söyleyeceğim

inzibat

Erdal, araç alımında en son aldığın raporu kullanmak zorundasın. Aksi halde gelecekte Maliye kapına dayanır.

OturanBoğa
Bülent, ben de bu konuda sıkıntı yaşamak istemediğim için detaylı şekilde araştırıyorum. İl Sağlık Müdürlüğüyle görüştüm. Oradaki kişide son heyet raporuna göre alın dedi. Daha yetkili biriyle görüşüp bana dönüş yapacağını söyledi. Henüz dönüş yapmadı. Firma satmak için yaygara yapıyor ama başımı ağrıtmak istemem. O sattıktan sonra uğraşacak olan benim. O nedenle acelem yok bekleyeceğim

inzibat

Kesin bilgidir kardeşim. Maliye Bakanlığı bu konuda nettir: En son alınan raporun kullanılması zorunludur

Dün heyete girdim ve heyette görüşm esnasında raporumun derecesinin yine 92 olacağını söylediler. Ben de madem 92 olacak öyleyse neden bana sürücü olur raporu verdiniz dedim. Bu rapor 92 çıkarsa önceki verdiğiniz raporu çürütmüş oluyorsunuz bana bunu zah edin dedim. Aracı al başkası kullansın dediler.

Ben bir yere gideceğim zaman kullanacak birini nereden bulacağım. Sürücü tutacak durumum olsa zaten buna itiraz etmezdim dedim. Bir şeyler yapmaya çalışacağız siz gidin dediler. Sonucu da bir buçuk ay sonra öğrenecekmişim. Olumlu ya da olumsuz hiç bir bilgim yok... Böyle beklemek tam bir işkence

8 kasım da heyete girdim. Sonuç yine %92 dediler. Heyette o kadar ısrar ettim ama ne üroloji ne de Fizik derecesini düşürmedi.
Eve geldikten sonra telefonla aradılar ve tekrar Ürolojiye sevk edildiniz dediler.

Bu gün gittim. Doktor yine düşürmedi. Fiziğe bir danışın dediler. Ona da gittim o da düşürmedi. Evrakları Kurul başkanına teslim ettim. Raporum bir buçuk ay sonra %92 olarak çıkacakmış!

Heyet başkanına ürolojiyi iptal edemezmiyiz dedim. O da -Şu an iptal edemeyiz. Ben senin raporunu 6 aylık olarak vereyim. 6 ay sonra tekrar başvuru yap ve sadece fizik iste. Ürolojiye muayene olma dedi. O zaman %80 ile istediğin gibi rapor çıkar diye bir öneride bulundu. Ben de kabul ettim.

@OturanBoğa Bülent, Benim kafama takılan bazı şeyler var. Senin ya da başka arkadaşların bilgisi var ise yardımcı olursanız sevinirim.

1) %80 lik Eski raporumu vergi dairesi kabul ettiğine göre ben bu çıkan %92 lik raporumu iptal ettirebilirmiyim?

2) %92 ile araç alırsam 6 ay sonra da %90'ın altında bir rapor aldığımda özel tertibatı aldığım araca taktırıp ruhsata işlete bilirmiyim?

3) Ruhsata özel tertibatı işletmeden tescillettirdikten sonra özel tertibatı taktırıp kullanırken polis kontrolünde yakalanırsam ne gibi bir cezai müeyyidesi vardır?

inzibat

1- Bence il sağlık müdürlüğü'Ne başvurup şansını deneyebilirsin kardeşim.

2- teorik olarak olmaması için hiç bir neden yok.

3- Polisin ne kadar ceza yazmak istediğine bağlı :) Ama bence bu fark edilmez bile. Kontrolde engelli aracı olduğu görüşür ve detaya bakılmaz diye düşünüyorum. Ama kaza vb. durumda kötü tabii. O zaman külliyen kusurlu sayılırsın

BİMER'e Yazdığım Yazı ve Cevabı Aşağıdaki Gibi

ÖTV muafiyetinden yararlanarak bir araç almak istedim. Bunun için 1995 yılında almış olduğum %80 engelli raporumla firmaya başvurduğumda 10 seneyi geçtiği için geçersizdir dediler. Yeni rapor almak istediğimde hastaneden sizin raporunuz süreklidir yeni rapor alamazsınız diyerek talebimi geri çevirdiler. İl Sağlık Müdürlüğünde var olan raporuma itiraz ederek yeni rapor için Marmara Ünv. Pendik Devlet Hastanesine sevk edildim. Hastanede işlemlerim devam ederken Medeniyet ünv. Göztepe Devlet Hastanesinden de (H) sınıfı olan ehliyetimi değiştirmek için heyet işlemlerine başladım. Ehliyet için heyet olumlu rapor düzenledi ve İl Sağlık Müdürlüğüne sevk edildi. İl Sağlık Müdürlüğünde de heyete girdim. #102, 78, 31.03, 32.01, 35.05# kodlarının yazdığı sürücü olabilir belgesiyle Çekmeköy İlçe Emniyet Müdürlüğünden Ehliyetimi yeniledim... Marmara Ünv. Pendik Devlet Hastanesi Heyetine muayene oldum ve düzenlenen raporu İl Sağlık Müdürlüğüne gönderdiler. İl Sağlık Müdürlüğünden Telefonla bilgi aldığımda raporumun derecesinin % 92 olduğunu ve size İl Sağlık Müdürlüğü olarak ehliyetinizi onayladığımız görünmekte bu için %92 ile sürücü olamayacağımı beyan ettiler ve beni Medeniyet ünv. Göztepe Devlet Hastanesine Hakem Hastane olarak sevk ettiler. Oradaki rapor derecem de %92 olarak düzenleniyor...

"Öğrenmek istediğim konu şudur: Yukarıda belirttiğim kodların yazılı olduğu Ehliyete sahibim ve ÖTV muafiyeti için talep ettiğim en son düzenlenen %92 raporum ile Özel tertibatlı, Otomatik vitesli elle kumandalı bir araç alırsam kanunen sürücü olmamda bir mahsur var mıdır?

Sayın
ERDAL ÖZDEMİR,
T.C. Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER)'ne yapmış olduğunuz 1701**** sayılı başvurunuz 15.12.2017 tarihinde TRAFİK UYGULAMA VE DENETLEME DAİRE BAŞKANLIĞI tarafından cevaplanmıştır:
Başbakanlık İletişim Merkezine gönderilen 20.11.2017 tarihli ve 1701**** sayılı başvuru incelenmiştir.

%92 engel oranına sahip kimseler adına özel tertibatlı araç tescil edilmesinde emniyet birimlerine açısından bir sakınca bulunmayacağı değerlendirilmekle birlikte, söz konusu sağlık raporuyla ÖTV muafiyetinden yararlanarak tertibatlı araç alıp alamayacağınızın maliye birimlerinden sorulması uygun olacaktır.
Trafik Uygulama ve Denetleme Dairesi Başkanlığı

-Bu cevap ile sorunumuz çözülmüş oluyor mu? Tam emin olamadım da :)

Üst Alt