Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Rapora rağmen komisyon özel donanıma gerek görmedi!.
Merhabalar. 2 ay önce ehliyetimi 10 yıl süreli B sınıfı normal ehliyet olarak yenilettim. Bu sırada da engelli raporuna başvurmuştum. 22 Aralık 2024 tarihinde de engelli raporum çıktı. Raporda %71 oran ile "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatli taşit kullanmasi gerekir.ötv - mtv’den muaf olmak için .oy birliği ile karar verilmiştir." ibaresi yazıyor raporun açıklama kısmında.
Yaptığım araştırmalarda ÖTV indirimli araç alabilmek için ehliyetin de engelli ehliyeti olması gerektiği yazılmıştı. Ben de bu rapora istinaden yeniden ehliyeti engelli ehliyetine çevirmek için aile hekimliğine müracaat etim. Aile hekimi de sadece fizik tedaviye yeniden sevk etti. Fizik tedavi de il sağlık üdürlüğü komisyonuna gönderdi. Bu gün itibari ile komisyona girdim ve 3 yıl süreyle B sınıfı ehliyet verilebilir diye karar verdiklerini söylediler. Ben ÖTV indirimi için müracaat ettiğimi, raporumda da bu hususun belirtildiğini söyledim. Ancak komisyondakiler biz tertibatlı araç kullanman gerektiğini düşünmedik ve böyle karar verdik, istersen Cuma günü raporun çıkacak gel itiraz et seni başka il komisyonuna göndeririz dediler. Şimdi ben %71 oranlı ve "sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatli taşit kullanmasi gerekir.ötv - mtv’den muaf olmak için .oy birliği ile karar verilmiştir." ibaresi yazan engelli raporuyla ötvsiz araç alabilir miyim alamazmıyım? Alabilirsem ne yapmam lazım. Eğer alamazsam ben neden bu kadar şeyle uğraştım aylarca. Çok saçma bir şey oldu. Durduk yere yeni aldığım 10 yıl sonra değiştireceğim ehliyetim de gitti. Eğer ÖTV indirimiyle araç alamıyorsam ben hiç nüfusa gidip ehliyetimi yeniletmesem bu 2 ay önce yenilettiğim ve hali hazırda kullandığım ehliyetim halen geçerli mi?
Az önce il sağlık müdürlüğü ehliyet komisyonundan çıktım. Ehliyet 3 yıl srüeli normal sürücü olur ehliyeti verdik dediler.
Ben de engel raporumda özel tertibat gerekli yazıyor ben bu yüzden başvurdum dediler. Onlar da biz gerek görmedik dediler. Yani muhtemelen kısıtlama kodu olmayacak ehliyette.
Böyle bir çelişki doğdu yani. Engelli raporunda "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatli taşit kullanmasi gerekir.ötv - mtv’den muaf olmak için .oy birliği ile karar verilmiştir." ibaresi yazarken ehliyet normal ehliyet. Ama 3 yılda bir kontrole gideceğim.
Bilmiyorum işte. Ortada kaldım. Bir tezatlık var nasıl olacak bilmiyorum. İl ağlık müdürlüğü ehliyet komisyonundakiler verdiğimiz karara itiraz edebilirsin, biz de seni başka ile göndereceğiz dediler. Benim anlamadığım engelli raporundaki ibareyi nasıl görmezden gelip sağlam diyip ama 3 yılda bir ehliyeti yenileceksin dediler? Neyse konu hakkında gerçekten bilgi sahibi olup yol gösterecek arkadaşlar yazarlarsa hepmiz öğrenmiş oluruz.
Dosdum dediğim gibi sana tertibat yazdıkları an ötv siz araç alacaksın. o aracı almaman için tertibat yazmadılar. Sana şu kadarını söyleyim tertibat diye gidip çok ağlar problem yaratırsan sürücü olamaz raporuna çevirirler. Sürücü olamaz raporu vermeye hakları var.
İle gönderme durumu Ankara için Kırıkkale>Samsuna gönderecekler kırıkkaleye ve samsuna 2 kere gideceksin evrak teslim ve komisyona gideceksin. 1 tanesi bile olumsuz olursa karar tamamen olumsuz olur.
Bu gün rapor enabıza düşmüştü hem bu raporun hemde engelli raporunun çıktılarını aldım. 1 sayfalık uzunca bir itiraz dilekçesi yazdım il sağlık müdürlüğüne götürdüm. Oradaki arkadaş çok uzun ve teferruatlı bir dilekçe olmuş pazartesi getirin buradaki kıdemli memurumuz alsın dedi.Bakalım pazartesi itiraz dilekçemi vereceğim inşaallah ondan sonra Erzurm ilinde tekrar il sağlık müdürlüğünde kurula gireceğim. Orası eğer benim itirazımı hkalı bulursa ki inşaallah öyle olur, bu seferde başka bir şehre haken komisyon kararı için gideceğim. Şu işe bak ya ordan oraya sürüklüyorlar. Hayır ben anlamadım ki madem öyle neden engelli raporunda techizatlı araç kullanması gerekir ibaresini zorunlu turuyorlar madem herhangi bir bağlayılıcılığı yok, sağlık müdürlüğü komisyonu orada yazan bizi bağlamaz diyor.
Son bir soru ola ki Erzurum ilinde de engelli sürücü belgei çıkmaz ise ben 2 ay önce aldığım ve 10 yıllık olan ehliyeti mi kullanmaya devam edebilir miyim? Çünkü bunlar sağlam ancak 3 yılda bir konrole gelecek yazdılar. Ben bnu raporu nüfusa götürüp ehliyeti yeiletmesem mevcut ehliyetim iptal olmaz sanırım.
@xaurus,
Hocam sistem baştan aşağı engelileri yok etmek istiyor. Komisyon sürücü olur diyor Hastane sürücü olamaz diyor. Hastane Tertibatlı sürücü olur diyor komisyon tertibatlı sürücü olmasına gerek yok direk sürücü olur yada sürücü olamaz diyor.
Bir birlerinin kararları bir birlerini bağlamıyor.
Eğer sana tertibat yazılırsa sen zaten o ehliyeti nüfustan yeniden çıkartacaksın.
@Polmiks,
Tabii ki itiraz sonucu tertibatlı ehliyet verilirse zaten sorun yok ötv muafiyetinden faydalanabileceğim istediğim bu. Ola ki itiraz sonrası da bir şey değişmezse ve 3 yılda bir kontrol ile tertibatsız ehliyet kesinleşirse, ben bu raporu hiç nüfusu götürüp ehliyeti değiştirmesem sorun olur mu? Yani kendi mevcut ehliyetimle devam etsem.
@xaurus,
Ehliyetine el koyabileceklerini biliyor musun ?
İtiraz sonucu her iki şehirden 1 tanesi bile sürücü olamaz kararı çıkartırsa ehliyetin iptal edilecek.
Hocam sanırım sıkıntı ben de. Ben komisyona da kendimi anlamatamadım tıpkı sana da anlatamadığım gibi. Ben diyorum ki komisyon bana sağlamsın gerek yok tertibata dedi. Ancak ankilozon spondolit tanısı nedeni ile de 3 yılda bir kontrole geleceksin dedi. Ben ise tertibat istediğim belirttim ve itiraz et bizce sağlamsın denildi. Sen diyorsun ki ehliyetine el koyabilirler. Neye istinaden el koyacaklar onu anlamadım. Bana sen sürücü olmazsın dedikleri için değil sağlamsın ek techiazata gerek yok dedikleri için itiraz edeceğim. Ha siz ayakta yürüyebilen bir insanın ehliyetini de sadece canları istediği için keyfiyeten iptal ederler diyorsanız o ayrı. Ben ne sordum konu nereye geldi
@xaurus,
Hocam Sürücü olamaz demeleri için bir sebep ihtiyaçları yok. Açıklama bile yapmıyorlar. Komisyon kendi keyfine göre sürücü olamaz kararı çıkartıyor. Bu karar gireceğin şehirlerde alınırsa sana şu kadarını söyleyeceğim 2. bir itiraz hakkın olmadan ehliyetine 2 sene el konulacak. Bir komisyonun sürücü olur raporunu başka komisyon gerekçesiz sürücü olamaz yapıyor. Engellilere karşı negatif görüşler mevcut. Tanrı seninle olsun.
Sen nasıl bir tertibat istiyorsun ? ÖTV indirimi alman için hareket ettirici aksamda Gaz,Fren,Vites,Sinyal kolu silecek kolu gibi aksamlar için tertibat verilir.
diğer tertibatların çoğu ötv indirimine girmiyor. Sen nasıl bir tertibat istiyorsun ?
Hocam öncelikle zaman ayırıp bilgilendirmelerde bulunduğun için teşekkürler. Benim Ortopedik, kronik ve sınıflandırılmamış olmak üzere toplamda %71 lik bir engelli raporum var. Romataloji tarafıdnan teşhisi konulan kronoik bir hastalık olan ve ilaç tedavisi gördüğüm Gut ve Ankilozon Spondolit rahatsızlığım var. Ankilozon Spondolit rahatsızlığı nedeni ile sol dizimde ara ara sıvı toplanması oluyor. Ara ara ataklar oluyor yürüyemez hale getiriyor. Bu durumda genellikle fizik tedaviye gidip sıvıyı aldırıp kortizon enjekte ediyorlar ve sorun çözülüyor. 2-3 ayda bir bu durum tekrarlıyor. Onun haricinde çok şükür yürümemde vs. bir promlem yok. Bu hastalık nedeni ile engelli raporunda "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatli taşit kullanmasi gerekir.ötv - mtv’den muaf olmak için .oy birliği ile karar verilmiştir." ibaresi yazıyor açıklama kısmında. Araştırmalarıma göre sadece otomatik vites araç kullanım kodu da hareket ettirici aksamda özel tertibat kategorisine giriyormuş sol ayakta/bacakta problem olanlar için. Bana vermeleri gereken engel kodu da sadece otomatik vites araç kullanır olmalıydı diye düşünmüştüm engel raporuna istinaden. Ancak direk senin sorunun yok, b sınıfı sürücü olabilirsin, ama ankilozon spondolit tanın olduğu için 3 yılda bir kontrole geleceksin diyip gönderdiler. Oysa ben 2 ay önce ehliyet yenileme süresi doluyor diye zaten normal ehliyetimi aldım. 10 yıl da süresi var. Aynı hastlaık tanıları vs. hepsi de vardı sistemde ve aile hekimi uzman doktorlara da yönlendirmişti. Ben engelli raporumdaki hakkımı kullanmak için kendi isteğimle komisyona sevk istedim fizik tedaviden ve sonuç bu çıktı. Şimdi itiraz etmek istiyorum. Ancak sen diyorsun ki hiç bir şeyi olmayan kişinin ehliyetine bile el koyaiblirler sebep göstermeksizin. Bu nasıl olabiliyor anlamış değilim. Bunların verdikleri rapor nüfus veya emniyet kayıtlarına geçmiyor ki. O raporu sen alıp nüfusa gitmezsen ve ehliyetinin henüz süresi varsa kullanabilirsin. Ben de diyorum ki olaki itiraz sonrası da bir şey değişmezse, yani engelli raporundaki tanınan hakkı ehliyetimde engel kodu vermedikleri için kullanamayacaksam 10 yılda bir değişim olan ehliyeti neden 3 yılda bir olacak şekilde yenileteyim. Zaten ehliyetimi daha yeni almışım onu kullanırım.
Ancak dün komisyona itiraz dilekçemi götürdüğümde komisyonda bulunan ora çalışan memur arkadaş ile daha geniş bir konuşma fırsatı buldum ve büyük ihtimal senin sorunun Erzurum'da çözülür ama orası senin dediğin gibi karar verirse de 3. bir hakem komisyona gideceksin. O da çoğunlukla ikinci verilen görüşe uyar dedi. Durumum bundan ibaret. Engel raporumda özel tertibat hükmü olsa dahi ehliyette engel kodu olmadan ötv indirimli araç alamıyorum.