Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Rapora sürücü belgesine dair ibare ekletme ve ÖTV indirimi..?

alperen1

Üye
Konular
12
Reaksiyonlar
0
OturanBoğa
Bülent bey 3 sorum olacak cevaplarsanız sevinirim.
1. Engelli raporunu yürüme güçlüğünde ( sol tarafta kısmi felçç geçirmiş) fizik polikliniği %60 puanı ile alan kişi ötv indiriminde yararlanabilir mi?
2. Başka sebepten rapor çıkarttığı için raporda ötv kısmı işaretlenmemiş. hastahaneye başvursa ötv muafiyeti kısmını işaretlettirebilir mi ?
3. Önce engelli ehliyeti için il sağlık müdürlüğünde engelli ehliyeti izni alıp ta mı hastahane de engelli raporuna ötv indirimi kısmını ekletmesi gerekir? yoksa önce hastahane de ötv indirimi kısmını işaretletip ondan sonra mı engelli ehliyeti için il sağlık müdürlüğüne gitmesi gerekir?

alperen1
işaretleme diye bir durum olmaz, baştan heyete girip özel tertibatlı araç kullanır raporu almak gerekir. Raporların öncesi sonrası fark etmez. Raporlardaki ibareler tam olduğunda ötv'den muaf araç alabilirsiniz.

Süresiz raporlarda ve süreli raporların süresi dolmadan yeni rapor için başvurmak yerine mevcut rapora kullanmak istediğin hakkı işaretletme oluyor diye biliyorum. Hatta mükerrer raporu önlemek için bir zorunluluk diye biliyorum. Bülent bey bunun için dilekçe örneği paylaştığı için ona sordum. Bilgisi vardır diye.

alperen1

1- Araç sürebiliyorsa, sürücü yönetmeliği'ne göre sürücü olmasına mani bir durum yoksa, bunu belgeleyecek sürücü raporu ve ehliyete sahipse, evet, ayrıca "özel donanımlı araç kullanır" ibareli engelli sağlık kurulu raporu da varsa, evet.

2- Yeni rapor çıkartılması şart maalesef.

3- Ehliyet işini halletmek lazım önce: uzman hekim -> il sağlık komisyonu -> emniyet/nüfus müdürlüğü
Araç alımı için: Engelli Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemeye Yetkili Sağlık Kuruluşları Listesi'den birinden engelli sağlık kurulu raporu almak lazım. Teşhis kısmı doğru uzuvlara işaret etmeli, "özel donanımlı araç kullanır" ibaresi olmalı ve oran bulunmalı.

Kaş yapayım derken göz çıkartmamak lazım. Bilmemek değil öğrenmemek ayıp.

[FONT=sans-serif]@[/FONT]OturanBoğa
[FONT=sans-serif]1. ÖTV indirimi için çıkarılan rapor olumsuz neticelenirse o rapor sadece ÖTV indirimi hakkı vermeyip; daha önce başka haklar da yararlanmak için alınan sürekli rapor geçerliliği devam eder mi ? yoksa ulusal veri tabanına işlediği için son rapor geçerli sayılıp önceki sürekli rapor geçersiz olur mu?[/FONT]
[FONT=sans-serif]2. önce [/FONT][FONT=sans-serif]uzman hekim -> il sağlık komisyonu -> emniyet/nüfus müdürlüğü kısmını halledip engelli ehliyetine hak kazandıktan sonra mı yetkili hastahaneye başvurup [/FONT][FONT=sans-serif]"özel donanımlı araç kullanır" yada '' otomatik vites araç kullanır'' ibareli rapor çıkartılmalı?[/FONT]

alperen1

Ötv indirimi için çıkarılan raporun olumsuz olması ne demektir? Bunu netleştirmemiz lazım. Arabayı kendinize alacaksanız ve kullanacaksanız ötv indirimi için iki şansınız var. 1. Özel donanımlı araç, 2. Sol bacak sorunu yüzünden otomatik vitesli araç.

Bu şartlar ile ötv indiriminde özür dereceniz yüzde 1 ile yüzde 90 arasında olsa olur. Yüzde 40 ve üzeri diye bir şeye maliye bakmıyor. Bu arada ötv indirimini maliye veriyor. Siz onların istediği şartları yerine getirmezseniz vermezler. Hatta vermemek için ellerinden geleni yapıyorlar. Özel donanımlı araç kullanır donanımı da şudur denirse bile bu donanımın aracın idaresinde şoföre yardımcı bir araç olması gerekli. Her donanımı yardımcı kabul etmiyorlar.

Ama mesela yüzde 40 üzeri bir raporunuz var ve ötv indirimi alamadınız bu raporla, elbette aile ve Sosyal politikalar Bakanlığı'nın özürlü kartını alabilirsiniz. İkisinin birbiri ile bağlantısı yok.

Ehliyet süreci ile hastane rapor süreci ilişkili değil. İkisini de istediğiniz zaman yapabilirsiniz.

ÖTV indirimi için alınan raporun olumsuz olması derken ortopedi de değil fizik te alınan puan ile otomatik araç kullanır izni alınıp alınmayacağını bilmediğimden olumsuz sonuçlanma ihtimalinde bahsettim.

Şöyle açıklayayım: Ortopedi biz kendi ameliyat yapıp tedavi ettiğimiz hastalara puan veririz dışarıda gelen hastalara fizik puan verir diyor. öncesinde e sınıfı ehliyet varken beyin ameliyatı sonrası sol kol ve sol bacak ta geçirilen kısmi felç ve buna bağlı yürüme güçlüğü ve his kaybı var.. Bunun için fizik bölümü ''otomatik vites araç kullanır'' izni verir mi bilmiyorum. engelli raporu için alınan rapor da fizik saydığım gerekçelerle %40 verdi . araç için ne olur bilemiyorum. bazen o ona ,o öbürüne gönderip duruyor.

Durumları kişiye özel değerlendirmek daha doğru galiba. Genel şeyler herkese uygun olmayabilir. Sizin durumunuzda hastaneden alacağınız puan ne olursa olsun, içinde sol alt extremitede kısıtlılık yüzünden otomatik vitesli araç kullanması gereklidir yazmalı. Bunu haricinde il sağlık kurulunda da otomatik vitesli araç kullanır kodu yazmalılar.
Tabi bu dediğim ötvsiz araç almak için lazım. Benim diğer postlarıma bir bakıverin, burada ehliyet sürecimi yazmıştım detaylı.

selam bende sağ elde iş kazasından dolayı sağ el parmaklarda kopmalar mevcut bende aile hekimi sonra hastahane ve il sağlık kurumu hala beklemedeyim gün versinler diye ...

Mevcut engelli raporuna ÖTV indirimi ekletmek için ne yapmalı ?

OturanBoğa
Bülent bey, Sürekli olan engelli raporunda ötv indirimi alıp alamayacağının değerlendirilmesi için ne yapmamız lazım. daha önce bir dilekçe verdim bana il sağlık müdürlüğüne itiraz etmem gerektiği yazısı geldi. oysa ben raporun içeriğine yüzde oranına itiraz etmiyorum, yüzde oranının değiştirilmesini itiraz etmiyorum ki beni il şağlık müdürlüğüne yönlendirsinler. Ben mevcut rapor ile raporun verilmesine konu olan gerekçe ile otomatik vites yada özel tertibatlı araç kullanıp kullanamayacağımın değerlendirilmesini istiyorum. Şimdi benim nasıl bir yol izlemem gerekir. Saygılarımla.

alperen1 kardeşim eğer ötv indirimli yeni rapor alır rapor oranınızda % 40 ın altına süşerse en son aldığınız oran geçerli olur ve önceki rapor ile faydalandığınız haklardanda olursunuz o yüzden bunu yaparken iyi düşünün aynısını ben yaptım rapor çıkarmaktan vazgeçtim emekliliğinizi de etkiler bende bu konuyu oturan boğa sayesinde öğrendim

Cangun

Hocam benim %42 raporum vardı. Ancak ÖTV indirimi ile ilgili bir şey yazmıyordu. Bende ÖTV indirimi için tekrar 200 TL para yatırıp rapor almaya gittim. Ancak benim raporumun %40 orani cildiyeden idi. Ben ÖTV indirimi için gittigimden sadece ortapedi ve ftr ye girdim. Sonuç %9 rapor verdiler ÖTV indiriminden yararlanamaz dediler. Şimdi ilk raporumdan gelen haklarim gittimi sizin dediğinize göre.

MI 5s cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Üst Alt