Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Raporda mesleki değildir ibaresi hakkında ne yapabilirim?

journey

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
merhabalar sayın forum üyeleri,

cevabını burda bulmayı umduğum bir soru sormak istiyorum. 10 yıldan uzun süredir haftanın 6 günü gunde 8.5 saat ayakta yoğun tempoda çalışmaktayım (mağazacıyım) bunun neticesinde ayaklarımda rahatsızlık oluştu ayakta çalışmakta zorlanıyorum.

meslek hastalıkları hastanesinden geçtigimiz ay heyet raporu aldım. raporda uzun süre ayakta durmayacagı bir bölümde çalısmasi obskk dır yazıyor fakat teşhis kısmında da hastalığın yanına parantez içinde mesleki değil yazılmış bu durumda işyerim ne kıdem tazminatı ödüyor ne de beni başka bir bölümde çalıstırıyor. raporu geçersiz sayıyor.

bu konuda ne yapabilirim yasal haklarım var mi bu rapora göre iş akdimi feshedebilirmiyim? neticede ayakta kalmayacagı bolumde çalismali yaziyor ama mesleki degil diyor yani isyerinin kabul etmedigi bir raporu heyet neden veriyor? mesleki değil yazısına itiraz edip düzeltebilirmiyim? cevaplar için teşekkür ederim

Son düzenleme:
@journey

Kardeşim raporundaki obssk'nın anlamı oluşturulan bilirkişi kararı anlamında olup,hastalığınızın tanı anlamını taşımamaktadır.
Bence yapmanız gereken rapora itiraz edip,yeni rapor çıkartman olacaktır.

Sagolun cevap icin peki yeniden islemlerin baslamasi mi gerek yoksa sadece sistemde degistirip yeni rapor verebilirler mi. Birde bashekimlige mi dilekce vermeliyim itiraz icin

bu sabah hastaneye gittim meslek hastaliklari rapor bizden cikti sgk ya verildi diyerek sgk ya itiraz dilekcesi vereceksin dedi. sgk ya gittim oyle bisey yok hastaneden biz itiraz merkezi degiliz hastane karar vermis hastaneye itiraz edeceksin onlar halleder arada kaldim en sonunda iki taraf birbirine pasliyor. sgk ancak yeni basvurunu yaparsin yeniden baska dosya acilir diyo.

journey
Kardeşim bu durumda yeni dosya açtırman daha sağlıklı olur,zira raporu verecek dr'lar bir önceki raporun etkisinde kalmamış olur.
Bu arada imkanın varsa sevkini başka hastaneye yaptır.

sevkini başka hastaneye yaptır derken? ben ilk meslek hastaliklari hastanesine gittim mesleki rahatsizlik muayenesi ve heyet raporu icin bana sgk dan basvuru yap dediler.

sgk dan meslek hastaligimin teshisi icin sevk dilekcesi verdim ve 3 gun icinde meslek hastaliklari hastanesine gittim. sgk simdi itiraz olmaz artik karar verilmis tekrar dilekce verip yeniden sevk al diyor. meslek hastaliklari degil de devlet hastanesine sevk istersem rapor isyerinde gecerli olur mu? ne zor işmis ..

170 i aradim ordan da sgk ya itiraz dilekcesi verebilisiniz dediler ama sgk kabul etmiyo mudure kadar cıktım, olmadı.

kıdem tazminatına hakkım varmı?

öncelikle merhabalar, daha önce forumda meslek hastalıkları hastanesinden heyet raporu aldığımı yazmıştım. (herhangi bir özür yada malüliyet durumu yok) yıllardır ayakta çalışmanın getirdiği fiziksel yıpranmadan dolayı uzun süre ayakta duramama sorunum var. Her ne kadar mesleğimle ilgili olsada raporumda mesleki değildir yazmakta.
Doktorla konuştuğumda mesleki olarak tanımlanmadığı için yapabileceği bişey olmadığını söyledi. Raporumda heyet tarafından yazılan ayakta uzun süre çalışmayacağı bir bölümde çalışması uygundur yazıyor ve ben bu rapor ile iş verenime dilekçe yazdım farklı bir bölümde görev verilmesi için fakat iş verenim (tahmini 8-10 bin çalışanı olan büyük bir firma) uygun bir pozisyon olmadığı için değerlendilemeyeceğine dair cevap yazdı.

Şimdi ben bu durumda iş akdimi haklı olarak feshederek kıdem tazminatı isteme hakkım var mı? ve eğer iş veren kıdem tazminatı vermezse mahkemeye başvurup acaba kıdem tazminatını alma şansım varmı?

cevap verecek olan kişilere şimdiden teşekkür ederim saygılar.

journey

Evet, "ayakta uzun süre çalışmayacağı bir bölümde çalışması uygundur" ibaresine uygun iş verilmemesi 4587 sayılı yasanın 24. maddesine göre* size sağlık sebebiyle haklı fesih hakkı kazandırır.

* a) İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa.

merhabalar, konunun devamı olarak buraya yazmak istedim. is yerim bana uygun pozisyon vermemesi uzerine, saglik (heyet) raporuma istinaden 24/1a maddesine dayanarak 6 gun once is akdimi feshettim. bugun isten ayrilis sebebimi kendi.istegiyle istifa olarak sgk ya bildirdigini ogrendim. is yerini arasam da yetkili kisilerle gorusemedim. bu sebepten işsizlik maaşı alamıyormuşum. bu durumda ne yapabilirim? küçük bir firma da değil çok büyük kurumsal bir firma. niçin böyle bir hatayı bilerek yaptılar? tazminat ödememek için mi

düz tabanlık (pes planus) ile iş yerinden kıdem tazminatı alınabilir mi?

Arkadaşlar yazın plantar fasial fibromatozis teşhisiyle aldığım raporu iş yerim mesleki değil diyerek kabul etmedi, tazminatımı ödemedi.beni ayakta çalıştırmaya devam etti bölümümü de değiştirmedi ben de durumum ilerlediği için işten ayrılmak zorunda kaldım. artık sürekli ayak ağrılarım mevcut ve son gittiğim hastanede (cerrahpaşa) ortopedi doktoru röntgenler çektirererek düz taban olduğumu söyledi. bu şekilde hastaneden durum bildirir raporu alarak yada doktorun yazacağı bir kağıtla kıdem tazminatı alma hakkım var mı? düz tabanlık teşhisi konulup işinden ayrılıp tazminat alan var mı?

yapılan iş sürekli ayakta durmayı gerektiriyordu (mağazacı) ve 10 yıldan uzun süre aynı yerde çalıştım. iş yerinde giymek zorunda bırakıldığımız ayakkabılar son derece konforsuz tabanı sert düz ayakkabıydı.

bu arada önceden düz tabanlık yoktu 2-3 sene öncesine kadar gayet sportif atlayan koşan biriydim. olsaydı zaten askerlikte de bunu belirtirdim. şimdi değil koşmak yürürken bile zorlanıyorum hatta otururken yada uzanırken ağrı kronik bir şekilde devam ediyor. doktor ise önceden vardır sen anlamamışsındır diye ısrar ediyor.

mahkemeye vererek tazminatımı almak bir çözüm belki fakat görüştüğüm avukatlar %20-25 gibi yüksek ücretler talep ediyor ve en az 2 sene sürer diyolar. artık ayakta çalışacağım bir iş yapamayacağım. masabaşı iş bulmak ise bu yaştan sonra imkansız benim için

journey

İşten ayrılırken "sağlığım bu işi yapmaya uygun değil" diyerek istifa etseydiniz o zaman kıdem tazminatını alıp işten çıkabilirdiniz. Ama siz böyle bir temele dayanmadan istifa ettiniz sanırım?

İşçinin haklı nedenle derhal fesih hakkı
Madde 24 - Süresi belirli olsun veya olmasın işçi, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:
I. Sağlık sebepleri:
a) İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa.​

saglik sebebiyle is akdimi feshettigimi bildirdim raporumu da sundum.ama meslek hastaligi olmadigi icin kabul etmediler ve ödemediler. öte yandan aynı isyerinde farklı şubede arkadasımın doguştan olan, meslek hastaligi olmayann eklem romatizmasina dair cerrahpasadan aldigi tek doktor raporunu isyerimiz kabul etmis ve tazminatini odeyip sgk cikisinali saglik sebebiyle diye yapmis.

ben ne tazminat alabildim ne de issizlik odenegi. bu nasil adalet anlamis degilim. su an hem plantar fasciit hem dr düz taban olmuşsun diyo doktorlar ama bunu da sonradan işten dolayi oldugunu da raporlamak istemiyorlar. amacim engelli gorunup maas almak degil sadece isyerinden tazminatimi almak istiyorum.ama meslek hastaligi gorunmesi engelli maasi anlamina geliyormus.o yuzden doktorlar olumsuz bakiyolar. arada kalan benim.

Üst Alt