Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Raporda sadece hareket ettirici tertibatlı araç kullanabilir ibaresi olmadığından MTV geri istendi!?

clawera

Üye
Konular
16
Reaksiyonlar
13
Merhaba herkese iyi forumlar.

2019 da ÖTV istisnali almış olduğu araç için MTV istisnası talebinde bulunmuştum bu kabul edilmişti , sonrasında aracı satıp yeni araç aldım bu kez ÖTV istisnası kullanmadım bunun için de MTV istisnası başvuru yaptım bu da kabul edildi ancak aracı değiştirdim ve yeniden MTV istisnası talebinde bulundum bu kez raporumun açıklama kısmında "sadece hareket ettirici tertibatlı araç kullanabilir" ibaresi olmadığından geçmişe dönük tüm MTVlerin cezalı tebliği tarafıma yapıldı .. bu durumda sizce ne yapmalıyım şimdi vergi dairesine geldim personel geriye dönük ÖTV yi bile alabiliriz diyor.. raporumun açıklama kısmını ekliyorum yok gösterirseniz çok mutlu olurum

20.02.2019 yılında yayımlanan yönetmeliğe göre raporumda
Bireylerden engellilik durumu sürekli olarak tekerlekli sandalye veya sedye kullanımını gerektirecek nitelikte olanlar ile sadece engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibatla taşıt kullanabilecek olanların durumu raporun açıklama kısmına yazılır

İfadesinin geçmesinin gerektini vergi dairesi tarafıma bildirdi

Ben raporumu 16.06.2019 da aldım vergi dairesinin ÖTV tebliği 19.08.2019 da yayımlanmış ... Yayimlanan bu tebliğde 20.02.2019 tarihinden itibaren alina raporlarda diye bir ifade mevcut.. bu tebliğ yayımlandığı günden sonrakileri kapsaması gerekmez mi ?

Memurlar düz maalesef mantık şuanki duruma göre hareket ediyorlar.

@arizona,
Bende vergi dairesindeki müdüre bunu anlatmaya çalıştım ifadenin aynısının yazması bunun yazılan ifadeyle aynı olduğu gerçeğini değiştirmiyor dedim ama dinlemedi tabi.. mahkemeye basvuru yapacağım ancak yol yöntem bilmiyorum ilk önce yazılı olarak vergi dairesine mi talepte bulunmam lazım

Arkadaşlar merhaba ; yapay zekaya durumu izah ettim böyle bir dava dilekçesi örneği hazırladı ; sizce hatalı olan bir durum varmı ? birde bu konu ile ilgili emsal karar bilen varsa davada bana çok yardımcı olacaktır. teşekkürler.

T.C.
KOCAELİ VERGİ MAHKEMESİ’NE

DAVACI :

(Ad – Soyad)
T.C. Kimlik No:
Adres:

DAVALI :
Kocaeli Acısu Vergi Dairesi Müdürlüğü

DAVA KONUSU :
Engelli raporu ve özel tertibat zorunluluğunu gösteren sürücü belgesine rağmen MTV istisnasının hukuka aykırı biçimde kaldırılması, geçmiş yıllara ilişkin geriye dönük MTV tahakkuk ve borç çıkarılması işlemlerinin iptali ile yeni alınan araç için MTV istisnasının yeniden tesis edilmesi talebidir.

📌 AÇIKLAMALAR

1. 16.05.2019 tarihinde Kocaeli Devlet Hastanesinden almış olduğum Engelli Sağlık Kurulu Raporu’nun açıklama kısmında açıkça “Özel tertibatlı araç kullanabilir” ibaresi yer almaktadır.
  2. Bu rapora istinaden 08.05.2019 tarihinde sürücü belgem özel tertibat zorunluluğunu gösteren aşağıdaki kodlarla yenilenmiştir:
    • 10.02 – Otomatik vites
    • 20.03 – Sol ayağa uyarlanmış fren pedalı
    • 25.08 – Soldaki hız pedalı
    • 01.06 – Gözlük/kontakt lens
    • 47 – İki tekerlekli araç kullanamaz
    • 78 – Sadece otomatik vites kullanabilir
    • 102 – Ticari/resmî/ambulans araç kullanamaz
Bu kodlar, araç kullanımımın özel tertibata zorunlu olduğunu gösteren bağlayıcı nitelikte teknik kayıtlardır.

1. Rapor ve sürücü belgeme dayanarak 02.08.2019 tarihinde Acısu Vergi Dairesi’ne başvurarak ÖTV istisnalı araç satın aldım. Bu aracım için MTV istisnası uygulanmış ve yıllarca sorunsuz şekilde devam etmiştir.
  2. Daha sonra:
    • 01.11.2024 tarihinde bu aracı satarak MTV istisnasının sonlandırılması için idareye başvurdum. İdare bu işlemi kabul etti.
    • 21.05.2025 tarihinde ÖTV’siz (istisnasız) bir araç satın aldım ve MTV istisnası için yeniden başvurdum. İstisna tekrar kabul edildi.
    • 17.09.2025 tarihinde bu aracı sattım.
    • 18.09.2025 tarihinde ÖTV istisnası olmaksızın yeni bir araç satın aldım ve MTV istisnası için müracaat ettim.
  3. Ancak son başvurum üzerine Acısu Vergi Dairesi;
    • 02.08.2019 tarihinde aldığım ÖTV–MTV istisnalı araç için,
    • 21.05.2025 tarihinde aldığım MTV istisnalı araç için
geriye dönük şekilde MTV borcu tahakkuk ettirmiş, istisnalarımı geçmişe dönük olarak iptal etmiştir.

1. İdarenin bu işlemi, geriye yürütme yasağını ihlal etmektedir.
    Zira:
    • 20.02.2019 tarihli ve 30692 sayılı “Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmeliğin 8/ı maddesi,
      Sadece engelliliğe uygun hareket ettirici özel tertibatlı taşıt kullanabilecek olanların durumu raporun açıklama kısmına yazılır.” hükmünü içermektedir.
    • Benim raporum 16.05.2019 tarihlidir ve bu yönetmelik yürürlükte iken düzenlenmiştir. Yönetmelik koşulu tam olarak karşılanmaktadır.
    • 10.08.2019 tarihli ÖTV (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği değişikliği, idare tarafından geçmişe dönük uygulanmış; 08.05.2019 tarihli sürücü belgem ve 16.05.2019 tarihli raporum hiç yokmuş gibi değerlendirilmiştir.
  2. Oysa idarenin dayandığı bu tebliğ, yayım tarihinden itibaren yürürlüğe girmektedir.
    Hiçbir tebliğ geriye yürütülemez.
    (Anayasa md. 73 – vergilendirmede kanunilik, belirlilik; Danıştay’ın yerleşik içtihatları)
  3. Nitekim yıllar boyunca MTV istisnam idare tarafından sürekli ve kesintisiz uygulanmış, aynı belgelerle defalarca kabul edilmiştir.
    Bu durum, idarenin kendi işlem ve uygulamalarının da istikrar kazandığını göstermektedir. İdare kendi istikrarlaşmış işlemlerini geçmişe dönük olarak ortadan kaldıramaz.
    (Danıştay 7. Daire, 9. Daire birçok karar)
  4. Vergi dairesinin geriye dönük MTV borcu çıkarma işlemi;
    • yetki,
    • sebep,
    • konu,
    • amaç
      unsurlarından bir veya birkaçının yokluğu ile açıkça hukuka aykırıdır.
  5. Bu sebeplerle geriye dönük tüm MTV tahakkuklarının iptali ile yeni aldığım araç için MTV istisnasının yeniden tesis edilmesi talebi zorunlu hâle gelmiştir.

📌 HUKUKİ NEDENLER

• 197 sayılı MTV Kanunu
  • 4760 sayılı ÖTV Kanunu
  • 20.02.2019 tarihli 30692 sayılı Yönetmelik
  • 213 sayılı VUK
  • 2577 sayılı İYUK
  • Danıştay’ın istikrar kazanmış içtihatları
  • Anayasa md. 2, 10, 73
  • Genel hukuk ilkeleri (geriye yürümezlik, hukuki güvenlik, kazanılmış hak)

📌 DELİLLER

• Engelli Sağlık Kurulu Raporu (16.05.2019)
  • Sürücü Belgesi ve özel tertibat kodlarını gösterir belgeler
  • 02.08.2019, 21.05.2025 ve 18.09.2025 tarihli araç alım belgeleri
  • Satış belgeleri
  • MTV tahakkuk fişleri
  • İdari ret yazısı
  • Tebliğ tarihleri
  • Gerekli görülen her türlü delil

📌 SONUÇ ve İSTEM

Yukarıda açıklanan nedenlerle;

1. Engelli raporuma ve sürücü belgeme işlenen özel tertibat kodlarına rağmen idarece geçmişe dönük olarak tesis edilen tüm MTV borcu tahakkuklarının İPTALİNE,
  2. 18.09.2025 tarihinde aldığım araç için MTV istisnasının yeniden tesisine,
  3. Davalı idarenin hatalı uygulaması nedeniyle uğradığım mağduriyetin giderilmesine,
  4. Yargılama giderleri ile vekâlet ücretinin davalı idareye yükletilmesine
karar verilmesini saygıyla arz ve talep ederim.

Tarih:
Davacı:

(Ad – Soyad)
İmza

Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst Alt