Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Raporda yazanların yeterince açık olmadığı için özelge istediler. Ne yapmalıyım?

samikonca

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar,

2012 yılında aldığımız aracın 5 yıllık süresi dolmak üzere. Daha geniş bir araç almak için değiştirmeye karar verdik ve bayiyle anlaştık. Bayiye araç alımından önce vergi dairesine sormasını, bir son dakika sürprizi yaşamamak için istedik. Bu arada H sınıfı ehliyetimizi de yeniledik. 10.02 ve 78 kodları olan ehliyetimizi aldık.

Resimdeki raporu bayi vergi dairesine göstermiş ve vergi dairesi özelge isteriz demiş. Biz 5 yıl önce aracımızı yine bu raporla almıştık.
Ben de bulunduğum ilde vergi dairesine giderek raporu gösterdim, olayı anlattım. İlgili müdür yardımcısı da raporda "sol alt ekstremite 4/5 kas gücünde" ifadesinin açık olmadığını, bu ifadenin açık şekilde yazıldığı bir rapor olması gerektiğini söyledi.

Arkadaşlar bu ifade sol ayakta güç kaybı manasına gelmekte ama bu ifadenin anlaşılır yazılı bir rapor olmasını istediklerini söyledi.

Şimdi en az zahmet ve karmaşa ile ben bu durumu nasıl atlatırım:

A-Ankara'ya vergi dairesine giderek direk merkezden bir özelge alabilir miyim bireysel talepte bulunarak, oraya dilekçe vererek?

B-Raporu yenileme seçeneği. Hastaneye gidip sordum, ifadenin açık olduğunu aynı raporu yine verebileceklerini söylediler. Derdini en baştan anlatıp uğraşmak da cabası.

C-Farklı bir ilde kabul eden vergi dairesi bularak aracı ordan almak. Bu raporu kabul edecek vergi dairesi var mı bilmiyorum arkadaşlar, ancak bu seçenekte tereddüt ettiğim şey daha sonra raporu kabul etmiyoruz diyerek ötv talep etmeleri.

Sizce ben ne yapmalıyım? Bu durumda sizler neler yaptınız, yaparsınız?

Ben olsam C seçeneğini seçerdim ki öyle yaptım. Ben gittim özelge dediler bayi ile gittim olur dediler.

Arkadaşlar C seçeneğini göz önüne alarak farklı birkaç şehirden daha sordurdum. Ancak bu rapora onay verilmeyeceği söylenmiş. Sizce özelge talep etmeli miyim? Direk raporu yenileme yoluna mı gitmeliyim?
5 yıllık süre dolmadan özelge talep etmemin bir sakıncası var mı?

Özelge talep ettikten sonra yeni rapor işlemi başlatırsam, bu arada özelgeye olumlu cevap gelirse?

Özelge başvurusu yapmayın . Farklı bayileri deneyin .
2016 Sağlık bakanlığı engelli sağlık kurulu raporlarının tertibat kodları içeren sürücü raporları ile birlikte değerlendirilmesi gerektiğini belirten bir yönetmelik çıkarmış durumda 5.1.2.2 . Vergi dairesinin başka bakanlığın yönetmeliği beni ilgilendirmez deme lüksü yok , ötv ile ilgili bu yönetmelik ve ötv işlemleri devlet hastanelerinde yapılmıyor.

Engelli raporlarındaki ifadeleri vergi memurunun anlaması gerekseydi vergi dairelerinde doktorlar görevlendirilirdi. engel oranı ve nasıl bir araç kullanılacağı ile ilgili bilgiler yeterli olmalı kanunen . Ancak vergi daireleri hukuksuz bir şekilde zorluk çıkatıyor. Raporların , ilgili yönetmelik maddelerine aykırı şekilde neden red edildiğini bir dilekçe ile sorarak resmi kayıt oluşturmakta fayda var.

Özelge vermemiş olsaydım şu anda bir başka ilden aracımı almış ve kullanıyor olabilirdim. 3 aydan fazla bir süredir saçma sapan bir şekilde bekliyorum . Cimer - Bimer e sorduğunuz ve yapılan hukuksuzluğu anlattığınız şikayetler maliye bakanlığına gönderiliyor ve sizinle dalga geçer gibi hiç bir sorunuza cevap verilmeden , şikayetiniz dikkate alınamdan özelgenizi bekleyeceksiniz mealinde dönüşler yapılıyor.

Merhaba arkadaşlar ve @hozel54

Özelge talep etmedik özelge ile ilgili yorumları okuyunca bekleme süresi de çok uzun geldi. Ki olumlu cevap gelir mi o da bilinmez. Bu nedenle yeniden sağlık kuruluna girelim dedik ve iki gündür doktor doktor geziyoruz. Geldik fizik tedaviye. Durumumuzu izah ettik. Fizik tedavi doktoru sen araç kullanamazsın bu nedenle olumsuz yazacağım çıkabilirsiniz dedi. Biz de elimizde zaten ehliyetimiz olduğunu, bir ay önce yenilediğimizi, ehliyetimizde otomatik vites yazdığını, bu alacağımız raporun özel tertibatlı araç alımı ve ötv indirimi için olduğunu söyledik.

Ama doktor hayır ben bu rapora olumsuz yazacağım ehliyetinizi de bu raporla iptal ettireceğim dedi. Sizce böyle birşey mümkün mü? Bu engelli sağlık kurulu, ehliyet değil. yani sadece "özel tertibatlı araç kullanması gereklidir" veya "özel tertibatlı araç kullanmasına gerek yoktur" yazmaları gerekmiyor mu? @OturanBoğa?

sizce ne yapmalıyım?

Engelli raporunuzda otomatik vites ifadesi yazıyor zaten . Maliye 2014 tebliğinde 1.3 maddesinde sol alt extremite problemi durumunda otomatik vites ifadesi olması gerekir anlamında bir ifade yazılı . Buna göre raporunuzu kabul etmeleri gerekir. Raporunuz tebliğ tarihinden önce alınmış geçerli güncel formatlı rapor olduğu için yine kabul edilmesi gerekir. Ahlak ve vicdan sahibi bir vergi dairesi yetkilisi böyle yapar. Yeni rapor için başvurmasaydınız daha iyi olurmuş. Benim raporumda otomatik vites ifadesi olmadığı için vergi dairesi kabul etmemişti, bir başka ildeki vergi dairesi de özel tertibatlı araç kullanabilir ifadesi istedi. Ek rapor çıkartmıştım ancak tek raporda olması lazım dediler. Özel tertibat yazdığında da araçta özel tertibat isteyebiliyorlar.

Geçen hafta Adapazarı Gümrükönü vergi dairesinde bir arkadaşıma sol alt extremite polio sekeli % 52 oranlı 2017 Eylül tarihli raporuna , ayak kısalığı kaç cm raporda yazılmamış , eğer kaç cm olduğu yazsaydı işin olurdu dediler. Daha yeni aldığı engelli sağlık kurulu raporuna itiraz etmek zorunda kaldı sizin gibi. Düşünebiliyormusunuz , saçma sapan bir bahane ile red edip , sonrasında yine red edecekleri bir rapor aldırmaya uğraşıyorlar.

İnsanlara eziyet edip , gereksiz yere yeni rapor almaya zorunlu bırakıyorlar. Yeni rapor almak istediğinizde de bu şekilde karşınıza yeni problemler çıkartıyorlar. Her durumda engel oranınızı da düşürüyorlar . Engel oranın engelli aracı alımında çok önemi yok zorluk çıkartmak için hertürlü başka bahaneler bulurlar ancak oran düştüğünde başka engelli haklarından ve emeklilikten yararlanma imkanınızı da elinizden almaya çalışıyorlar.

Bunun için siyasilere ulaşmak gerekli . Cimer - Bimer de maalesef şikayetlerinizi direkt şikayetçi olduğunuz yerlere yönlendiriyor. Bu durumda daha da çıkmaza düşüyorsunuz .Daha fazla milletvekiline yazmayı düşünüyorum . Aslında 1,5 ay önce . AKP engelli koordinasyon merkezi başkanı Konya milletvekili H. Ahmet Özdemir ile görüştüm , engelli koordinasyon merkezine sorunu anlatan bir mail de atmıştım ve okudu . Herkesle görüşelim , gerekirse vergi dairelerine yazı göndeririz , özelgenizi de hızlandırmaya çalışırız demişti . Geçen hafta tekrar ulaşabildim ancak tahmin ediyorum başka konularla daha çok yoğunlar. Hayal kırıklığı ve büyük üzüntü yaşadığımı belirtebilirim.

ÖTV müdürlüğünde özelgemi hazırlayan görevli ile görüştüm. Cimer başvuruma da kendisin cevap verdiğini, belirsizlik durumunda vergi dairelerinin özelge göndermesinde yanlış bir durum olmadığını söyledi. Belirsiz olan bizim durumunuz değil , vergi dairesinin hangi bahane ile red edeceği ama zaten herşeyin farkındalar.

Vergi dairelerinin büyük çoğunluğunda keyfi şekilde özellikle de engelli aracı almak isteyen engellilere inanılmaz zorluklar yaşatılıyor. Cumhurbaşkanlığına posta ile de başvurdum , raporlarımın kopyalarını , ehliyet kopyamı hatta önceki engelli aracımın ruhsat kopyasını ve forumlardaki sorun yaşayan arkadaşların notlarından alıntıları da ekledim. Ancak bunları kim değerlendiriyor , değerlendiriliyor mu , direkt çöpe mi atıyorlar bilmiyorum . Dönüş olmuyor. Cumhurbaşkanılığına ulaşabileceğim son seçenek telefon . Telefona bakan kişi sözlü şikayet istek v.s. almıyoruz dedi. Acaba bu telefon numarası başka hangi amaçla servis edilmiş olabilir.

Bazı köşe yazarlarına yazdım. Bu sorunla karşılaşmamış insanlara mevzuattaki karışıklığı ve yaşatılanları anlatabilmek çok zor. Kafaları karışıyor . Yine de bir yazarımız sağolsun manşetten haber çıkardı ( Engelli aracında ÖTV karmaşası )

Bu sorun bireysel olarak bizlerin tek başına çözebileceğimiz bir sorun gibi görünmüyor. Engelli dernekleri diyeceğim ama Türkiye sakatlar derneğine de yazdım , telefon ile de görüştüm. Pek bir girişimde bulunacakları izlenimi edinmedim. Türkiye 3. dünya ülkesi , o yüzden bunları yaşıyoruz dedi. Alo 170 i aradım , mevzuatlarında bu konu olmadığını söylediler.

Keşke bu sorunları yerine yani meclise iletebilcek bir kurum dernek olsa . Varsa da ben henüz bulamadım .
Allah yardımcımız olsun .

hozel54 durumu çok güzel özetlemişsin. bu rapor işleriyle uğraşanlar az çok benzer şeyleri yaşıyorlar.

2012 yılında yaşadıklarımızı az çok hatırlıyorum sıkıntılı bir süreçti herkese ayrı ayrı dert anlat... Deveye üç hendek birden atlatmamızı istiyorlar. Birisi sağlık kurulu, diğeri vergi dairesi, son olarak da emniyet. sağlık kurulları kendi yönetmeliklerinin dışına çıkmak istemiyorlar. Vergi daireleri ise çok tutarsız. Ben yukarıdaki raporu farklı vergi dairelerine gönderdim. Hepsi farklı nedenlerle kabul etmeyeceklerini söylediler.

Şu anda yapacak birşey yok. Mecbur yeni rapora başvurduk. 2012de raporu aldığımızda eşime "bir daha raporla uğraşmak yok bu raporu saklayalım iyi muhafaza edelim" demiştim. Muhtemelen yeni alacağımız rapor -ki alabilirsek- 5 yıl sonra yine çöp muamelesi görecek.

Benim son olarak öğrenmek istediğim şey ise şu olacak. ÖTV için girdiğimiz heyetten "bu kişi sürücü olamaz ehliyeti iptal edilsin" gibi bir sonuç çıkar mı yasal olarak bu mümkün mü? OturanBoğa bu konuyla hiç karşılaştın mı?

Bildiğim kadarıyla engelli sağlık kurulu raporlarında sürücü olur veya olmaz kararı verilemiyor. Bu karar yetkisi il sağlık müdürlüklerinde, sürücü belgesi raporunda belirtilebiliyor. Siz de sanırım bu raporu zaten çıakrtmış durumdasınız. Bu raporun engelli sağlık kurulu raporu ile bir alakası yok . Aslında sağlık bakanlığı yönetmeliğine göre ötv işlemlerinde engelli sağlık kurulu raporu sürücü sağlık raporundaki tertibat kodları ile birlikte değerlendirilmesi gerekiyor. Maliye yönetmeliği ise buna göre henüz düzenlenmiş değil.

saglik-raporlarina-iliskin-usul-ve-esaslar Nisan 2017
( Sayfa 7 ) 5.1.2- Engelli Sağlık Kurulu Raporları:

5.1.2.3.- ÖTV indirimli araç alımına yönelik Engelli Sağlık Kurulu Raporlarında şu hususlara dikkat edilecektir.
( Sayfa 8 ) a) Ortopedik engellilerde sadece “özel tertibatlı araç kullanması gereklidir.” veya “özel tertibatlı araç kullanmasına ihtiyaç yoktur” ibarelerinden biri ve engellilik oranı yazılacaktır. Kişinin sürücü belge sınıfı veya özel tertibat kodu kesinlikle yazılmayacaktır.

b) Engelli raporlarına sürücü olunup olunamayacağına dair bir hüküm yazılmayacaktır.

Üst Alt