Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Raporlu olduğum günlerin SSK primlerini toplu olarak yatırabilir miyim?

biribir

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
arkadaşlar bişeyi merak ediyorum acaba emekli olurken raporlu olduğun günleri toplu yatırabiliyormuyuz.

ben 6_7 aydır rahatsızlığımdan dolayı raporlu olarak izinliyim yani 6_7 aydır primlerim yatmıyor şu an emekliliğime 900 gün prim eksiğim var bu raporlu günlerimi emeklilik işlemlerimi başlatacağım sırada toplu olarak ödeyeyebilirmiyim
ödeyebileceğimi duydum bu konuyu tam bilen varsa lütfen yardım istiyorum
bu raporlu günlerimin prim borcunu toplu olarak ödeyebilirmiyim

ardiles arkadaşım neden öeyemem biraz açıklarmısın cevabını bekliyorum

biribir;

Raporlu olunan günlerin primlerini ödeyebilirsiniz. SGK na işverenin çalışmadığı günleri raporla birlikte şu şu günlerde izinliydi demesi kafi.

ancıl teşekkürler
ardiles ödeyemezsin demiş çok kişiden duydum ödenebiliyormuş.
emin olmak istemiştim
arkadaşlar bir tavsiyem var ben kendim öyle yapıyorum yanlış yönlendirmemek için :
lütfen kesin bilmediğimiz konular da yorum yapmayalım bilen arkadaşların cevaplarını da bulandırmayalım.

oturanboğa;

Elbette bu konu ile ilgili mevzuat bulunmakta ve ayrıca alo 170 sgk arayarakta bilgi edinebilir.

506 sayılı kanunun 77 maddesi , İş kanunu ve SSK nın 16 sayılı genelgesinde bu konu ile ilgili bilgi verilmiş. Ayrıca 170 nolu telefondan öğrenebilirsiniz.

Şunu belirteyim bu arada bu konu hakkında değil ama bilin .diyelim işyeriniz asgari ücret veriyor ve asgari ücretten prim yatırıyor, siz isterseniz, asgari ücretten fazla yatırılması için dilekçe verip daha fazla yatırılması için müracaat edebilirsiniz. Fakat o parayı sizin ödemek koşulu ile.

170 şi aradım bayan "yok öyle bişey" dedi. yani raporlu günlerinizi kendimiz ödeyemezmişiz.

Kendin ödemeyemezsin zaten iş veren ödeyecek raporlu iken ssk dan aldığın paraları işverene vereceksin iş verende senin adına ödeyecek ve maaşını tam olarak alacaksın..

İlker bey soruyu soran arkadaş anladığım kadarıyla daha önceden raporlu olduğu günleri geriye dönük ödemek istiyor. yani askerlik borçlanması gibi birşey.

ancıl kardeşte ödeye bilirsin diyor. neye dayanarak diye anlamadım. ?

kiraman;

170 nolu telefonu arayarak nasıl sordun? 506 sayılı kanunun 77 maddesi , İş kanunu ve SSK nın 16 sayılı genelgesinde bu konu ile ilgili bilgi verilmiş.

İŞ kanunu

c) Bir haftalık süre içinde kalmak üzere işveren tarafından verilen diğer izinlerle hekim raporuyla verilen hastalık ve dinlenme izinleri,
Çalışılmış günler gibi hesaba katılır.
[SIZE=2]Zorlayıcı ve ekonomik bir sebep olmadan işyerindeki çalışmanın haftanın bir veya birkaç gününde işveren tarafından tatil edilmesi halinde haftanın çalışılmayan günleri ücretli hafta tatiline hak kazanmak için çalışılmış sayılır. [/SIZE]

[SIZE=2]SSK nın 16 sayılı genelgesi[/SIZE]

Geçici Madde 77- (Ek : 07/03/1991- 3702/1 md.)

[FONT=Verdana][SIZE=2]4- 506 sayılı Kanunun 77 nci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları 4958 sayılı Kanunun 36 ncı maddesi ile 01.01.2004 tarihi itibariyle değiştirilmiş olup, bu değişiklikle, ölüm, doğum ve evlenme yardımları, yolluklar, kıdem, ihbar ve kasa tazminatları, aynî yardımlar ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca miktarları yıllar itibariyle belirlenecek yemek, çocuk ve aile zamlarının sigorta primlerinin hesabına esas tutulacak kazançların aylık tutarlarının tespitinde nazara alınmayacağı, bunların dışında her ne ad altında ödeme yapılırsa yapılsın, tüm ödemelerin prime tabi tutulacağı hükme bağlanmış bulunmaktadır.[/SIZE][/FONT]

506 sayılı kanun

Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir ay içinde kuruma yazılı olarak başvuranların, geçici 70 inci madde uyarınca kuruma ödedikleri borçlanma primi tutarının tamamı kendilerine iade edilir. Primleri iade edilenler hakkında Geçici 76 ncı madde hükmü uygulanmaz.

Ben aynen şöyle dedim ; 2004 yılında ameliyat oldum 6 ay heyet raporu aldım. Bunun geriye dönük sigorta primini ödeye bilir miyim ? diye sordum.

O da "yok öyle bişey" dedi..

Yok öle birşey diyen bayan herhalde ya ters tarafından kalkmıştır yada gerçekten mevzuattan haberi yok.

Yukardaki yazdığım makal şeklinde olan mevzuatları, dilekçe verirken yanında bulundur. Heyet raporun yanında ise, işveren senin adına muhakkak ödeyecek. Mevzuat bunu sölüyor.

arkadaşlar bu konuda bilgisi olan varmı ben resmi kurumlarla görüştüm hayır yatırılmaz diyor.

SGK'ya bilgi edinme kapsamında sorun bence...

raporlu olunan aylarda 12 gün eksik ...diger ayda 1 gün eksik bir diger ayda 10 gün eksik bunlar nedir sgk primi yatırılmış ama eksik olarakmı yatırılmış oluyor

7 ay önce sag omuz ameliyatı sonrası 30 gün fiziktedavi dahil sonucunda kolun hareket kısıtlılıgı zorlayıcı hareketlerde şişmesinden dolayı nörolojiye brakial pleksus için istem yapıldı boyun omuz kolun iç yüzü baş parmak yüzük parmak orta parmak etkilenen kısımlar..işim agır çalışanım rapor hakkında başvuru yapacam ( heyet raporu)saglık kurulu raporu) güç kaybı oranı tesbiti raporu bunların hepsi aynı şeymi ben çalışan olarak iş yerimde işime devam etmek istiyorum hangi rapora başvurmalıyım

yanlış cevap verilmiş konu eski ama ilerde böyle bir soru olursa diye söylüyorum raporlu olunan günler işverence kesilmeyip aylık 30 gün olarak bildirilse bile emekli olurken günden sayılmaz sadece prim olarak sayılır

ases
evet raporlu olduğun için örnek veriyim 10 gün raporun varsa 20 gün prim yatmış olur İLERDE EMEKLİ GÜNÜ HESABINDA 20 GÜN OLARAK HESAP EDİLİR BU 10 GÜNLÜK RAPORU İLERDE EMEKLİLİĞE SAYDIRAMAZSIN.

İstirahatli oldukları süre içinde işyerinde çalışmayan, haklarında Sosyal Güvenlik Kurumuna çalışmadı bildirimi yapılan ve kendilerine işveren tarafından bu süre zarfında herhangi bir ücret ödemesi yapılmayan çalışanlar için aylık prim ve hizmet belgesinde 01 – İstirahat kodu seçilerek sigorta günü de 0 (sıfır) gün gösterilmektedir. Mevzuatta yer alan düzenlemelere göre de bu durumda olanların daha sonra hizmet borçlanması yaparak istirahatli geçene eksik günlerini tamamlamalarına imkan bulunmamaktadır. Aynı şekilde işyerinden sigorta çıkışı verilmediği için, bunların istirahatli oldukları günler için isteğe bağlı sigortaya prim ödemelerine de imkan bulunmamaktadır

tşk ederim @besiktas

aslında çalışan için büyük kayıplar bunlar böyle bir kanun olmalıki isteyen eksik hastalıklı rapor günlerini yatırabilir şeklinde ama kendisi yatırma imkanı olmuyorsa raporlu günlerin eksik günlerini hesaplatıp şirketine iş yerine parasını verip iş veren sigorta kolu neyse ordan işletmesi gerekli ben raporlu oldugum aylarda ay olarak 30 dan eksik 12 gün diye diger aydan eksin gün 1 diye kayıt yapılmış eksik gün 1 se 29 gün sgk primi yatırılmışmı oluyor

7 ay önce sag omuz ameliyatı sonrası 30 gün fiziktedavi dahil sonucunda kolun hareket kısıtlılıgı zorlayıcı hareketlerde şişmesinden dolayı nörolojiye brakial pleksus için istem yapıldı boyun omuz kolun iç yüzü baş parmak yüzük parmak orta parmak etkilenen kısımlar..işim agır çalışanım rapor hakkında başvuru yapacam ( heyet raporu)saglık kurulu raporu) güç kaybı oranı tesbiti raporu bunların hepsi aynı şeymi ben çalışan olarak iş yerimde işime devam etmek istiyorum hangi rapora başvurmalıyım

besiktas

evet iş yerinde sürekli omuza agır yüklenmeden dolayı omuzum çıkmışdı

Üst Alt