Bunun için 2 tane rapor almanız gerekiyor. Birincisi; (ehliyet için)
Öncelikle ehliyet için "Sürücü olur" raporu almanız gerekiyor. Bunun için de öncelikle Aile Hekiminize randevu alarak gidin. ARAÇ ALACAĞINIZI, BUNUN İÇİN DE SÜRÜCÜ OLUR RAPORU ALMAK İSTEDİĞİNİZİ VE ENGEL DURUMUNUZU SÖYLEYİN. Aile Hekiminiz engel durumunuza göre gitmeniz gereken bölümleri yazarak sizi sevk kağıdıyla tam teşekküllü hastaneye sevk edecek. Oradan çıktıktan sonra tam teşekküllü hastanenin Sağlık Kurulu'na randevu almanız gerekiyor. Hastanedeki doktorları, sevk kağıdında yazan bölümleri sırasıyla gezmeniz gerekiyor. Randevu gününüzde yanınızda 1-2 tane de vesikalık fotoğraf götürün, kimliğiniz ve engelli raporunuz da yanınızda bulunsun. Fotoğrafı kullanmıyorlar, bakıp geri veriyorlar. Daha sonra belli bir miktar ücret ödemeniz isteniyor. Onu ödedikten sonra ödeme yaptığınıza dair verilen kağıdı atmayın. Aile Hekiminizin sizi hastaneye sevk ederken verdiği kağıtta yazan tüm bölümlere girmeniz gerekiyor. Bölümlere girmeden önce danışmaya heyet doktorunun kim olduğunu sorarak girin. Fizik Tedavi Uzmanı'nı en sona bırakmanız gerekiyor, çünkü en son kararı o veriyor. Ona da girdikten sonra doktorların kararına göre rapor sonuçlanıyor. Belki Sürücü Olur belki de Sürücü Olamaz kararı verebilirler. Eğer sonuçta "Komisyon'a Sevk" kararı çıktıysa hastanede işiniz bitiyor ve İl Sağlık Müdürlüğü'ne (Komisyona) girmeniz gerekiyor. (Ben burada sadece Komisyon'a Sevk sürecini biliyorum, bu yüzden eğer sizde de Komisyon'a Sevk kararı çıkarsa izlemeniz gereken yol olarak bu kısmı anlatacağım size)
Komisyona o gün içinde direkt gidebilirsiniz. Gittiğinizde form doldurtup size randevu veriyorlar. Randevu gününüzde Komisyona giriyorsunuz. Birkaç saat sonra da e-Nabız'a rapor sonucunuz düşüyor. Karar kısmında alabileceğiniz ehliyet sınıfı yazıyor ve raporunuzda bazı tertibat kodları bulunuyor. Bu raporu internetten çıktı alabilirsiniz. Eğer raporunuzdaki tertibat kodlarında otomatik vites ve aracın gaz, fren, debriyaj, vites kolu gibi aracı hareket ettirici aksamında tertibat uygulanması gereken kodlar bulunuyorsa gözünüz aydın ÖTV indiriminden yararlanabiliyorsunuz.
İkinci rapor olarak ise; (araç için)
ÖTV indiriminden faydalanabilmek için tam teşekküllü hastanenin Sağlık Kurulu'na randevu alarak ÖTV indirimi için verilen rapordan almanız gerekiyor. Hastanedeki Sağlık Kurulu'na MHRS uygulamasıyla veya e-Nabız uygulamasıyla randevu alabilirsiniz ya da 182'yi arayıp da alabilirsiniz. Az önce söylediğim gibi gene hastanedeki doktorları, engel durumunuza göre gitmeniz gereken bölümleri gezmeniz gerekiyor. Hastaneye gittiğinizde gene kimliğiniz, engelli raporunuz ve fotoğrafınız yanınızda bulunsun. Randevu gününüzde ÖTV İNDİRİMİNDEN FAYDALANMAK İSTEDİĞİNİZİ ve bunun için rapor almak istediğinizi mutlaka belirtin. Bir kağıt doldurtuyorlar. Ben onun en altındaki "rapora ekletmek istediğiniz bir ibare var mı?" sorusuna; "SADECE HAREKET ETTİRİCİ AKSAMDA ÖZEL TERTİBATLI TAŞIT KULLANMASI GEREKİR" ibaresini yazmıştım. Bunun raporda mutlaka yazması gerekiyor ÖTV indiriminden faydalanabilmek için. Bunu siz de yazarsanız iyi olur. Rapora eklerlerse bu ibareyi ÖTV indiriminden faydalanırsınız. Sonrasında engel durumunuzla ilgili birkaç doktoru gezmeniz gerekiyor. Gene aynı şekilde bölümlere girmeden önce danışmaya heyet doktorunun kim olduğunu sorarak girin. Doktorlar bittikten sonra heyete girmeniz gerekiyor. Bunu biliyorsunuzdur raporunuz varmış. Belki sıraya göre o gün içinde yetişir, yetişmezse heyet için randevu verirler. Heyetten yaklaşık 1 hafta kadar sonra rapor çıkabiliyor. Siz arada hastaneyi arayarak sorabilirsiniz. Raporunuz çıkınca gidip almanız gerekiyor. Raporun arkasında "SADECE HAREKET ETTİRİCİ AKSAMDA ÖZEL TERTİBATLI TAŞIT KULLANMASI GEREKİR" yazıyorsa tamamdır.
Daha sonra da tabii ki ehliyet için Sürücü kursuna yazılmanız gerekiyor. Raporunuzda bulunan bu tertibat kodları da ehliyetinize işleniyor ve aracınıza bu kodlara göre tertibat uygulanıyor.
Ehliyetinizi de aldıktan sonra bütün bu almış olduğunuz raporlar ve ehliyetinizle birlikte bayiye gidip ÖTV indirimli araç alma işlemlerinizi yapabilirsiniz.
Ben kendi rapor ve ehliyet sürecimden yola çıkarak yardımcı olmaya çalıştım. Sonuçlar herkesin engeline göre aynı olmayabilir. Ben de bu süreçten geçtiğim ve sürekli araştırma yaparak öğrenmeye çalıştığım için başkalarına da faydalı olabilmek adına yol göstermeye çalıştım. Umarım size ve diğer araştırma içinde olup cevap arayanlara yardımcı ve faydalı olur, her şey istediğiniz gibi sonuçlanır.
Not: Şunu da belirteyim; ben ÖTV indirimi için rapor almak için başvurduğumda sürücü kursuna devam ediyordum, direksiyon dersini bekliyordum henüz. Bana "ehliyetin var mı, yoksa Sağlık Kurulu sıkıntı çıkarabiliyor, almak üzereyim sınavı bekliyorum dersin" demişti ama heyete girdiğimde kimse hiçbir şey sormadı bile, herhangi bir sıkıntı olmadan raporumu aldım. Eğer olur da sıkıntı olursa diye bunu belirtmek istedim. Artık önce ehliyet mi almak istersiniz yoksa ÖTV indirimi için rapor mu almak istersiniz orası sizin tercihiniz tabii ki.