Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Raporumda ÖTV işaretli değil. Ehliyet ve araç alımı..?

Sukru12345

Üye
Konular
7
Reaksiyonlar
1
Ben 2yil önce vergi indirim aldım emekli oldum b ehliyetimi yenilemek için il sağlık komisyona sevk ettiler bana kot verirlerse ötv den yararlana bilirmiyim engelli raporu mla raporda ötv işaretli değil komisyon mu isretliyecek

Sukru12345

eğer ortopedik engelli iseniz (sağ sol el ayak kısıtlığı varsa) rapor oranına bakılmaksızın alırsınız. yada %90 oranlı raporunuzun olması gerekiyor. bunların dışında alamazsınız.engel durumunuz nedir?

@Sukru12345

Bilgi:Vergi indirimi ile ötv indirimi farklı şeylerdir. vergi indiriminin olması ötv indirimi olması anlamına gelmez.
sizin raporunuzla ötv indirimli araç alabilirsiniz.öncelikle engelinizi ehliyetinize işlettirip vergi dairesinden gerekli kodlar ile ötv siz araç alabilir yazısı almanız gerekir. ancak raporunuzda ötv indirimi işareti yoksa ve özel tertibatlı araç kullanır ibaresi yoksa vergi dairesi tekrar rapor isteyebilir.

Ben ehliyet için sağlık ocağına gittim oda Usman doktora sevk etti oraya gittim onlârda il sağlık müdürlüğü ne sevk dediler bana 29 06 gün verdiler komisyon başkanı gel dediler raporu da aldılar

Selamlar. Ben sağ kolumdan engelliyim (brachial plexus) ve özel donanımlı araç kullanıyorum. Ehliyetimi yeniletme işlemine girmekten çekiniyorum mevcut haklarımı da kaybederim korkusuyla.

Acaba yeni gelişmelere göre sadece otomatik vitesli araç kullanabilir şeklinde rapor alma hakkım olabilir mi ki hem bu şekilde eşim ve çocuklarım aracımı kullanabilsin ve vergilerden muaf olayım. Yoksa şu halde sadece ben ve eşim aracı kullanabiliyoruz.

@Sukru12345
Eğer rahatsızlığınız için özel donanım gerektirmiyorsa maalesef ÖTV indirimi olmuyor. Hele bir sürücü raporunuz çıksın, sürücü raporunun ÖTV ile doğrudan ilişkisi yok ama maliye aslı gibisinide istiyor o ayrı konu. Eğer donanım çıkarsa ayrıca bir sağlık kurulu raporu almanız lazım, onda da "özel donanımlı araç kullanır" yazması ve hastalığınızın açıkça yazması yeterli (ÖTV için % önemli değil), ÖTV yazması şart değil, şahsen ben ÖTV yazmayan ama donanım kullanım yazan raporum ile ikinci aracı alıyorum.

@Kederli
Sürücü belgeleri zaten 2020 sonuna kadar geçerli, eninde sonunda yenilemeniz lazım. Yeni araç almayı planlıyorsanız zaten yeni kodlu ehliyeti almanız şart ÖTV indirimi için.

Normal sağlık kurulu raporlarında en son aldığınız rapor geçerli olduğu için var olan hakkınızı kaybedebilirsiniz doğru.

Emin olmamakla birlikle sürücü raporunda aldığınız son raporu nüfusa götürüp ehliyeti değiştirmeye kalkışmadığınız sürece şu anki ehliyetiniz 2020 sonua kadar geçerli olması lazım. Bir deneyin derim donanım yazarlarsa değiştirirsiniz.

Teknik açıdan eğer aracınızı TSE'ye götürüp engelsiz kişilerinde kullanmasına uygundur raporu alıp bunuda ruhsata işletmemişseniz eşiniz dahil sizden başkası aracı kullanamaz resmi olarak (benim durum). Bahsettiğim işlemi yaparsanız sizin ve eşinizin 3 göbek akrabası kullanabilir.

ÖTV siz araç rapor çıkartma

Crimean

Peki kotları il sağlık müdürlüğü vermiyormu onlar rapor a ÖTV işaretli yemezler mi

Doğru Sürücü Raporunun kodlarını İl Sağlık Müdürlüğündeki komisyon yazıyor ama raporda ÖTV ile ilgili bir ibare yok (daha yeni aldım). Zaten amacıda o değil, sürücü belgesi (ehliyet) için kodlar yazılıyor.

Mantıken haklısınız bencede il sağlıktaki kurul zaten donanım kullanacağını ve özelliklerini yazıyor, eee normal sağlık kurulu raporunda da özel tertibatlı araç kullanabilir ifadesi gerekli, aynı işlem ama şimdilik iki raporda gerekli. Engelli işlemlerini düzenlemelerle tek rapora indirilebilir araç için.

Crimean

Teşekkürler. TSE ye gidip 350 TL + ruhsat masrafı yaparak rapor almıştım yeni değişikliklerden sonra ama bununla ruhsatıma ben ve eşimden başkası kullanamaz ifadesi yazıldı sadece.

@Kederli

Önemli değil, mevzuatlar değişiyor, sizinle güncel bir mevzuatı paylaşayım. Elinizde bulunsun
Resmi Gazete 31 Ocak 2018 ÇARŞAMBA Sayı 30318 ,
ARAÇLARIN SATIŞ, DEVİR VE TESCİL HİZMETLERİNİN
YÜRÜTÜLMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK

Madde 16'dan

b) Herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak imal edilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması halinde bu aracın tescil kayıtlarına yukarıdaki (a) bendinde yer alan şerhin yanı sıra, Araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve kayın hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir. şeklinde şerh işlenir. Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum veya kuruluş tarafından belgelendirilmesi şarttır.

Crimean

Teşekkürler. Kırmızı yazıdaki bilgiler daha önce de vardı ve benim anladığım 1. Ben 2. Eşim 3. Mesela kızım aracı kullanabilir ama TSE ye bunu kabul ettiremedim. Trafik tescil de kabul etmemişti, geçen hafta konuştum trafik yine olmaz dedi.

Bilgi almak için gittiğim trafik tescilde görevli kendilerine gelen genelge gereği sadece engelliden başka 1 kişiye araç kullanma izni verildiğini söyledi. Yani ruhsattaki gibi engelli ve 1 kişi. :(

Crimean

Cimer'e de başvurdum ama maalesef gelen cevapta siz kullanma hakkınızı eşinize vermişsiniz diyor. Yani sadece ben ve eşim kullanabiliyoruz. Bu konuda farklı tecrübeler yaşayan var mı acaba?

@Crimean bende ocak ayın da araç aldım engellilik için heyete girdiğimde ısrarla belirmeme rağmen ötv değerlendirilmedi. Benim sol dizim protez ve sol el 3 parmakta rom kısıtlığı mevcut aynı kısıtlılık sol diz de de mevcut engelli heyet raporunda kas iskelet sisteminde bu şekilde yazıyor. İlk önce defterdarlık engelli birimine danışarak raporu gösterdim ötv ve teçhizat yazmamasına rağmen araç alabileceğim söylendi ve işlemlere başladım

sağlık il müdürlüğünden 78 10 ve 47 kodları aldım daha sonra araç alım işlemlerine başladım. Ve şükürler olsun bir sorunla karşılaşmadan aracımı aldım. Raporda illa teçhizat yazmasada budırımda olana arkadaşlara tavsiyem ilinizdeki vergi dairesinde engelli birimine danışmanızı öneririm.

Üst Alt