Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Rektum CA kalıcı kolostomiliyim. Emeklilik şartlarım nedir?

Melissssa

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Rektum CA kalıcı kolostomiliyim. 13 yıl primim var emekli olabilirmiyim. Başvuru için herhangi bir süre kısıtlaması varmı. Sosyal haklar varmı. Tecrübeli arkadaşlardan bilgi almak istiyorum süreç hakkinda

Melissssa

Merhaba,

Öncelikle emekli olma şartları sigorta başlangıç tarihinizin 01.10.2008 'den öncemi yaada bu tarihten sonramı olması ile çok bağlantılıdır.Süreçleri çok farklıdır.

Buraya sigorta başlangıç yılınızı ,sigorta prim gününüzü, doğum tarihinizi ve 4a,4b veya 4c statüsünin hangisi ile adınıza prim ödendiğini yazabilirseniz birçok bilgili ve deneyimli insanlar size mutlaka yanıt verecektir.Bende naçizane bildiklerimi paylaşabilirim.

Hastalığınız için çok geçmiş olsun,Yüce Rabbim yar ve yardımcınız olsun İnşallah.Hastalığınız erişkin engelli oran cetveline göre verildiğini biliyorum.Yani hastanelerin sağlık kurulu polikliniğinden engelli sağlık raporu almanız,bu raporuna demin bahsettiğim oran cetveline göre oran verilmesi ve akabinde sigorta başlangıç yılınıza göre bir hareket planı oluşturmanız lazım.

Hastalıklarınızın ayrı ayrı oran cetvelinde yazmaktadır.Bu oranların ne olacağına sağlık kurulu karar verebilir.Şimdiden size kolaylıklar diliyorum.

Saygılar.

Melissssa

Doğum tarihiniz gün/ay/yıl?
İlk sigortalı olduğunuz tarih gün/ay/yıl?
Primleriniz hangi tarihler arasında hangi statüde yattı? Toplam prim gün sayınız nedir?
Sakatlık oranı cetveli'ne göre hangi oranda raporunuz var?
Defterdarlıktan elde edilmiş vergi indirim hakkınız var mı?

Merhaba mesaja cevabınızı yeni gördüm ilk sigorta girişim 2003 yılı. 4c li olarak çalışıyorum. Aslında henüz rapor almadım tedavim devam ediyor Mart ayında bitecek. Yüzde kaç rapor verirler onuda bilmiyorum. Erken emeklilik den fayadalabilirmiyim

Melissssa

Merhaba,tam olarak bilgilerinize sahip olmamakla birlikte kamu görevi yaptığınızı (4c statüsü) belirtmişsiniz.2008 yılında yılından önce 4c statüsünde çalışmakta olanlar ile 2008 yılından sonra 4c statüsünde çalışmakta olanlar için farklı emeklilik şartları mevcuttur.Her ikisinide aşağıdaki metinde bulabilirsiniz.

2003 yılında 4c statüsünde yada eski adıyla 5434 sayılı kanuna tabii işe başladıysanız 2008 yılı öncesi başlayan 4c(5434 s.k.) statüsünde başlayanların engelli emekli koşulları sizi ilgilendiriyor.Aşağıdaki metinde 2008 öncesi işe başlayan memurların durumuna göre açıklama yazıyor.

Yok 2003 yılı 4a statüsünde (SGK işçi) statüsünde başlayıp 2008 yılından sonra 4c statüsüne tabi olarak çalışmaya başladıysanız 2008 yılı sonrası 4c statüsünde işe başlayanların engelli emekli koşulları sizi ilgilendiriyor.Bu bilgiler dışında 5510 sayılı kanunda açıkca belirtiliyor.

Saygılar.

"01 Ekim 2008 Öncesi İlk Defa İşe Başlayan %40 ve Üzeri Engelli Memurlar İçin Erken Emeklilik Koşulları;

01 Ekim 2008 öncesi işe başlayan engelli memurların 5434 Sayılı TC. Emekli Sandığı Kanununa tabi olduklarını belirtmiş olsak da aslında erken emeklilik hakları tüm memurlara 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile verilmiştir. 01 Ekim 2008 öncesi ilk defa işe başlayan memurlara, 5510 sayılı kanunun Geçici 4 maddesi 6 fıkrasında hangi koşullarda erken emekliliğe hak kazanacağı belirtilmiştir.

Buna göre;

Memur, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuata göre alınmış en az %40 ve üzerinde engelli olduğunu gösterir engelli sağlık kurulu raporu bulunması ile doğuştan %40 ve üzeri engelli olduğunu belgelemesi, en az 5400 gün uzun vadeli sigorta primi bildirmiş yada emekli keseneği ödemiş olmaları kaydı emekliliğe hak kazanır.

Çalışmaya başladıktan sonra engelli raporu veren hastaneler'den engelli sağlık kurulu raporu tanzim edilen %40 üzeri engelli memurlar da yaşlılık aylığı almaya yani erken emekli olmaya hak kazanabilmektedirler. Ancak bu durumda olan engelli memurun;

%50 ila %59 arasında çalışma gücünü kaybetmeleri, en az 5760,
%40 ila %49 arasında çalışma gücünü kaybetmeleri, en az 6480,
gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla emekli olabilirler.

Burada önemli bir ayrıntı ise erken emekli olmak isteyen engelli memur un emeklilik başvurusunu mutlaka çalışıyor iken yapmasıdır. Aksi halde memur statüsünde erken emekli olabilmeleri mümkün olamayacaktır."

Çok teşekkür ederim. Çok güzel anlattınız. Fakat bu oranları alabilirmiyim bilmiyorum. Sizce onkoloji ve genel cerrahi kaç oran verir fikriniz varmı bu konuda. Birde 4cli olmadan önceki calismişligimda bu sürelere eklenir degilmi?

Melissssa

Rica ederim.Sizin 4c statüsünden önce hangi tarihte ilk sigortalı oldu iseniz ilk sigorta başlangıç tarihide ve 4a veya 4b sigortalı döneminizde adınıza yatırılan SGK prim günlerinizde emeklilik şartlarında gerekli olan prim gün şartlarında kullanılacaktır.

Tıbbı Onkoloji ve Genel Cerrahi polikliniklerinden mevcut tedavi sürecinizin devam etmesi ,kontrollerinizin durumu ve diğer süreçler dikkate alınarak raporunuz süreli veya süresiz olabilir.Benim şahsi görüşüm 2 poliklinikten alabileceğiniz oran % 40'dan fazla olacaktır.

Saygılar.

Allah razı olsun. Sizin gibi duyarlı ve yardımsever insanları görmek çok güzel.

Üst Alt