Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Resmi defterde daksil kullanmak suç mu?

Konular
36
Reaksiyonlar
2
Yeni memur olmam ve bilgisiz olmam beni bazı zamanlar okadar strese sokuyor ki hata yapmayım diye mükemmel olsun herşey diye tititzlendiğimden, OKB rahatsızlığım var korktukça hata yapıyorum :)
Öğretmenlere ait ek dersleri deftere işlerken kendimi otomatiğe bağlamışım yanlış yazdım ve daksil ile boyayıp üzerinden doğrusunu yazdım. Bir kaç yerde resmi evrak da vs daksil kulanmak suç gibi yazılar görünce korktum :)

merhaba, suç mu değil mi tam olarak emin olmasamda, özel sektörde normalde düzeltme yaparken; düzeltilecek kısmın üstü çizilip (çizili yer okunabilecek şekilde) yanına veya üstüne doğrusu yazılıp çift imza atılır. ben bu şekilde biliyorum ama en sağlıksı bunu amirlerinize sormak olur.

mehtapsolmaz

Hiçbir resmi evrakta bu tür düzelticiler kullanılamaz. Olması gereken, yanlış yazılan kelimenin üstü karalanmadan, tek çizgi ile üstü çizilir, altına veya üstüne doğrusu yazılarak imzalanır.

Sıkıntı olmaz yanına sicilini vs.yazıp parafını at

hozgul
İçerikte değiştirme amacı yok hani bundan doğabilecek hukuki bir zarar da olması mümkün değil ki
Müd.Yrd. deftere işlemem için sisteminden A4 çıktı aldı verdi Bunlar arşiv için zannedersem yazılıyor defterlere müfettiş denetimleri için :( Bundan doğru bir sorun yaşarmıyım acaba iler de huzursuz oldum :(

hozgul

Ağa bunu memur değilde amir yada müdürü yada resmi kağıda ıslak imza atan yetkililerden biri (bazen 3 imza birden oluyor örnek OLUR yazıları) çizgi çekip üzerine imza atarsa olur. Ancak yazışma yapan memurların kendileri yapamaz diye biliyorum. Yanlış mıyım?

Yaptığınız resmi evraklarda imza yetkiniz varsa bu düzenlemeyi yapabilirsiniz. düzelttiğiniz kısmın yan tarafına da imza atarsınız.
Eğer yetkiniz yoksa, yetkili tarafından düzenleme yapılması gerekir. yani sizin daksille sildiğiniz yeri kim bilir kim sildi, ne amaçla sildi.( ?) işareti oluşur.
Artı bu evrakta yetkili kişide habersiz zan altında kalmış olacaktır.

mehtapsolmaz

O zaman öyle çok kıymetli bir evrak değil. Bir daha çıktı isteyin, ama bu öyle dert edilecek gibi bir evrak değil sanırım...
Mr.No
Olur gibi bir yazıda memur yazıyı yeniden çıkarsın... Zira ilk imza zaten memurun. Diyelim ki imzalar atıldıktan sonra sehven yanlış yazıldığı anlaşıldı o zaman müdür beye yeni yazıyı eskisi ile beraber gönderip, izah verilirse gene sorun olmaz. Burada sıkıntılı olan değiştirilemeyecek evraklar... Mesela muhasebe defterleri, mesela A.Ş. karar defteri, mesela evrak kayıt defteri gibi matbu ciltli olanlar... Onlara da daksil değil de çizgi ile düzeltip doğrusu yazılabilir. Burada kasti bir aldatmaca olmadığı sürece her türlü izah edilir.

Üstü çizilip altına veya üstüne doğru olanı yazılır. Kenara da "düzeltme tarafımdan yapılmıştır" yazılıp imza ve mühür basılır.

daksil direkt suç. sakın yapmayın. üstteki arkadaşın da dediği gibi, okunur bir şekilde, üstüne bir çizgi atın ve doğrusunu yapın.

mehtapsolmaz

hata tek karede mi mevcut yoksa çoğunlukta mı? siz Müdür yrd. bence durumu söyleyin.

tek tek yazmak yerine icmali çıkarıp yapıştırabilirsiniz. (biz öyle yapıyoruz)

düzeltme yapıyorsan yenı duzenlendıgıne parafda atman lazım. Çok fazlada evham yapma asıl önemlı olan icerik, içerik düzgünse sorun cıkmaz . Usulsüzlük olmadıgı sürece müfettişlerde bazı şeylerde tolerans yapıolar.Memurluk hayatı zaten deneme yanılmayla ogrenılıyor hata yapa yapa ogrenıcen genelde kımse sana detaylı ogretmez.

ekders memurun işi değil, müdür yardımcısının işidir, imza yetkin yoksa çokta kasma.

yanlış yazılan kısmın üstü tek çizgi ile çizilir, doğrusu üst kısma yazılır ve yanına (boş bir yere) paraf atılır.

hocam bende devlet memuruyum ama bu konuyu amirinizle konuşup çözmeniz daha sağlıklı ama bildiğim kadarıyla hatalı yazılan yerin üzerine tek çizgi çekip boşluğa doğrusunu yazıp paraf etmeniz gerekir. Sonuçta herkes hata yapabilir bende yaptım ama böyle böyle tecrübe kazandım. Kendinizi rahat bırakın.

Bu arada ek dersleri yaparken elle mi yazıyorsunuz?
Sistemden ek ders icmalini çıkarabilirsiniz halbuki.

Kıymetli evrak hukukuna konu olan evraklardan değil, ticari niteliği olan noter tasdikli mali defterlerden değil, bilmem kaçıncı sınıf resmi evrak (resmi evrak sınıfına bile girmeyebilir) bu bahsettiğiniz:)

Üstelik Mali niteliği olan evraklar bile elektronik ortamda artık. Defter işlenmesi 20 yıl öncede kalmadı mı ?
Stres yapmayın rahat olun:) Zamanla her iş olağanlaşıyor.

Üst Alt