Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Resmi mesai gününde mesai yapıp ödeme alamamak..?

cengov

Yeni Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
arkadaşlar ben özürlü değilim çok şükür. Kızım %95 DANDY WALKER SENDROMU bunun için siteye ara sıra giriyorum çok faydalı bir site bunun için başta ste yönetiçi lerine ve siz arkadaşlar desem yanlış olur.candan daha yakın ABİ ve ABLA,larıma teşekür ederim.

benim de bir sorunum var... ben bekçilik yapıyorum bizim işyeri bana ve 2 arkaşımada asgeri üçrele çalıştırıyor ve bizim tatilimiz yok mesaiside yok sadece resmi bayramların mesaisini ödüyor.veşu şekil imza atırıyor bodroya`,ÖRNEK:2008 EKİM AYI MAAŞIMI ALDIM.imza. ASLINI TESLİM ALDIM.imza.EKİM AYI 1 GÜN RESMİ TATİL MESAİMİ ALDIM. imza.
benim bu pazar mesailerimi alma hakım varmı bana yardım cı olursanız sevinirim.

İşe girerken işverenle nasıl bir sözleşme imzaladınız?

Eğer işveren fazla mesai yapmanızı istiyorsa ve fazla mesailerimi aldım hiçbir alacağım yoktur gibi birşey imzalamadıysanız alabilirsiniz... ( Not : Sözleşmede fazla mesai almayacağım şeklinde bir madde varsa siz imzalasanız da o madde geçerli değil. Yine de mesailerinizi talep edebilirsiniz. )

İşiniz gereği pazar günleri de çalışıyorsanız ve haftanın herhangi bir günü izin yapıyorsanız pazar günleri mesai ücreti alamazsınız.

hayır hiç izin kulanmıyorum sadece girişte bazı evraklara imza attırdılar onu da bütün işyerleri imzalatırıyor başka şansımız yok

Cengov imzaladığınız belgede,Haftada sonuda çalışırım.Ve çalışmama rağmen mesai ve vardiya almam.Yıllık izin kullanmam.Diye bir ibare varmı?

HAYIR ÖYLE BİR ŞEY İMZALAMADIM.AMABOŞ DOLDURULCAK EVRAKLAR İMZALADIK

İşverenden nasıl bir sözleşmeye tabi olduğunuzu öğrenebilirmisiniz.?
Çünkü boş evrağa imza atmak,İşverenin tüm şartlarını kabul etmek demektir.

İşveren diyelim ki istediği şartlara göre sözleşmeye imza attırdı.Peki bu sözleşme iş kanununa aykırı değil mi?
Yani mahkeme işverene sen bu sözleşmeyi hangi kanun kapsamında yaptın diye sormazmı?

İş Kanununda işçi lehine yorum ilkesi ana ilkedir. O nedenle siz işe girerken çok ağır şartlarla sözleşme imzalasanız bile ( örneğin mesai ücretimden vazgeçiyorum gibi ) mahkemeler bu şartları geçerli saymıyor. Yine de mesainizi talep edebilirsiniz. Sebebi de şu : O an o şartlarda sözleşme imzalayan bir kişinin o işe muhtaç olduğu ; dolayısıyla özgür iradesi ile bu şartları kabul etmediğini düşünüyor mahkemeler.

İş kanununda bazı haklar pazarlık unsuru yapılamaz. Örneğin ücretli izin çalışanın yasal hakkıdır ve kullandırılmalıdır. Mahkemeler bu iş akidlerini geçersiz sayıyorlar diye önünüze konan sözleşmeyi imzalamanız kaçınılmaz sonuçlar doğurur. Şayet iş sözleşmelerini " çok ihtiyacım vardı, imzaladım" demek sizi aklamadığı gibi, sözkonusu iş akidlerinin geçerliliğini ortadan kaldırır ki o zaman herkes bu mazeretin arkasına sığınır.

Görüşünüze katılmadığımı belirtmeliyim. Bu kesinlikle bir mazaret sorunu değil Yargıtay'ın genel uygulamasıdır. Bu doğrultuda verilmiş birçok yargıtay kararı vardır. Mesai ücretinden vazgeçtiğine ilişkin imzalanan sözleşmelerde yer alan bu hükümlerin geçersiz olduğuna ilişkin. Ki taraflar eşit olmadığından ve her zaman işçi lehine yorum yapılması gerekildiğinden bunun hukuka aykırı bir tarafı da yoktur. Tam tersine bence işçiyi koruyan hukuka uygun bir yaklaşımdır.

benim bu pazar mesailerimi alma hakım varmı bana yardım cı olursanız sevinirim.
akasya,
sanırım farklı şeylerden bahsediyoruz. işçi tabi ki fazla mesaisini, bayram tatilini yani tüm yasal haklarını alacak. Ancak bu forumdaki başlık bu yönde değil. ikincisi yargıtay kararları şahsına münasırdır ancak emsal olabilir.
Sizin imzaladığınız sözleşmede "ben pazar günü de mesai çalışacağım" yönündeyse hafta tatilinizi de bir başka gün kullanıyorsanız eğer pazar günü çalışıyorum diye mesai almanız düşünülemez. Aksi taktirde tabi ki mesai alacaktır. Öte yandan işveren de mesai ücretlerimi aldım diye imza attırmış.

Makri' Alıntı:
Şayet iş sözleşmelerini " çok ihtiyacım vardı, imzaladım" demek sizi aklamadığı gibi, sözkonusu iş akidlerinin geçerliliğini ortadan kaldırır ki o zaman herkes bu mazeretin arkasına sığınır.

Bu açıklamanız üzerine ben de genel hukuk , Yargıtay uygulaması ve doktrin görüşleri kapsamında bunun bir mazaret olarak değil hukuki hak olarak görüldüğünü söyledim. Neyse arkadaşın sorusuna geçersek :

Pazar günü de çalışıyor ve hiç tatil yapmıyorsanız normal şartlarda mesai ücretinizi size ödemeleri gerekir. Fakat mesai ücretlerimi aldım şeklinde bir imza attığınız için bu durumda ücretlerinizin ödenmesi zor görünüyor

hakandogualp' Alıntı:
İşveren diyelim ki istediği şartlara göre sözleşmeye imza attırdı.Peki bu sözleşme iş kanununa aykırı değil mi?
Yani mahkeme işverene sen bu sözleşmeyi hangi kanun kapsamında yaptın diye sormazmı?
Elbetteki denetimlerde bunu sorar.Ancak benim burdan kastım,iş sözleşmesinde gerekli şartları incelemeden imza atmak.Bu işçi açısından çok tehlikeli.Çünkü İş sözleşmesi İşveren ve İşçi arasında imzalanan bir akittir.Bunda çok dikkatli olmak lazım.
akasya' Alıntı:
İş Kanununda işçi lehine yorum ilkesi ana ilkedir. O nedenle siz işe girerken çok ağır şartlarla sözleşme imzalasanız bile ( örneğin mesai ücretimden vazgeçiyorum gibi ) mahkemeler bu şartları geçerli saymıyor. Yine de mesainizi talep edebilirsiniz. Sebebi de şu : O an o şartlarda sözleşme imzalayan bir kişinin o işe muhtaç olduğu ; dolayısıyla özgür iradesi ile bu şartları kabul etmediğini düşünüyor mahkemeler.
Evet akasya yorumuna katılıyorum.İşçi ve İşveren arasında kanunların öngördüğü çerçevede akitin imzalanması gerekmekte.Ancak yasalardaki boşluktan dolayı İşçi haklı olmasına rağmen İşverene boyun eğmekte.Sebep,işsizlik korkusu.

arkadaşlar ben çalıştığım işyerinden şahit ayarlasam haklı olurmuyum Birde mahkemeye baş vuran her işçi %51 haklı olduğu doğrumu? arkadaşlar söyledi şhitlerle ispatladıktan sonra alamazmıyım hakımı? herkeze teşekür ederim.

İş Hukukunda genel ilke işçi lehine yorum ilkesidir. Yani açılan davalarda mahkeme tarafından işçi daha çok gözetilir. Mümkün olduğunca işçinin lehine kararlar vermeye çalışırlar. Fakat eğer siz bordroda fazla mesai ya da tatil ücretini aldığınıza dair imza attıysanız şahitle ispat etme şansınız çok çok düşüktür. Çünkü imza atmak demek parayı aldığınızı kabul etmeniz demektir. Aleyhinize bir belge var ve siz bu belgenin aksini şahitle ispat edemezsiniz. Herhangi bir ihtirazi kayıt ( yani almadım ama yine de imzalıyorum gibi bir not ) da yazmadıysanız şahit beyanı ile davayı kazanamazsınız.

akasya,
İş Hukukunda genel ilke işçi lehine yorum ilkesidir.
İş hukuku işçi-işveren ilişkilerini düzenler ve sizin bahsettiğiniz ve alıntı yaptığım görüş şifai bir yorumdan öte değildir. İş hukukunda herşey yazılı kurallarla belirlenmiştir. Öte yandan siz, ücret bordronuza " almadım, eksik aldım,mesaimi alamadım, fazla çalıştım" gibi şerhler koyrsanız bu bordroya koyduğunuz son şerh olur ve kapının önüne konursunuz.

Şifai bir yorum olduğunu pek zannetmiyorum. Mahkemelerin ve Yargıtay'ın bu doğrultudaki kararları ile neredeyse süreklilik kazanmış bir durumdur. İş hukuku alanında çalışan ya da çalışmış olan hukukçu arkadaşların tümü de iş davalarında mahkemelerin işçiyi daha çok gözettiğini ve çoğu zaman işçi lehine kararlar verdiğini çok iyi bilir. Kiiiii sosyal devlet ilkesinin bir sonucu olarak işçi ( yani zayıf tarafın ) lehine yorumun gerekli ve doğru bir yaklaşım olduğu kanaatindeyim.

Kaldı ki ; hukukçuluk sadece yazılı kuralları bilmek ve ezberlemek demek olmayıp ; tam tersine kanunlardan , öğretiden , genel uygulamalardan hatta dünyadaki örneklerden yola çıkarak sizden yardım isteyen insanlara yol gösterebilmek; gerektiğinde hakimi de yönlendirebilmektir. Benim mesleğime bakışım bu şekildedir.

İş Mahkemelerinin işçiyi daha çok gözettiği filan yok. Zaten bir tarafı kayırması, gözetmesi beklenmemelidir de. Pamuk ipliğine bağlı ekonomilerde herşey göstermelik olduğu için ve en önemlisi işverenler tüm müeyyideleri yerine getiremediğinden Mahkemeler işçi tarafını tutuyor olarak gözükebilir. Yasal prosedürleri tamamen yerine getiren işverenin Mahkemelerde haksız çıkması düşünülemez. Çünkü iş kanunu işverene bürokratik işlemleri yerine getirme sorumluluğu vermiştir.

merhaba

:) selam arkadaşlar iş yerini yarın mahkemeye vereceğim avukat kazanacağımızı garanti olduğunu söyledi tavsiyeleriniz varsa bana bilgi verirseniz sevinirim

merhaba

tekrar herkeze merhaba mahkeme tarihi belli oldu. 11-09-2009 dur sonu hayır olur inşaallah.

Başarılar... Gelişmeleri paylaşırsan çok güzel olur...

selam 2. mahkeme 02/12/2009 avukat kafana takma bi sorun olcak bir şey yok dedi kazanacağız dedi bende inşaalah diyorum araya adli tatil girdiğinden uzadı . BYYYY.

Cengov imzaladığınız belgede,Haftada sonuda çalışırım.Ve çalışmama rağmen mesai ve vardiya almam.Yıllık izin kullanmam.Diye bir ibare varmı?

Böyle bir ibare olsa bile hiçbir geçerliliği olamaz Raman. Bunların bir makina değil insan olduğunu en yeniyetme hukukçular bile bilir bence...

herkese sellam 3, mahkeme bu gün yapıldı karşı taraf şahid leri mahkemeye gelmediler mahkeme başka bi tarihe kaydı 05/02/2010 şahidler ihtar edileceğini ve zorunlu olarak gelecekler imiş avukat söyledi .......

Ramazan bey davanız bana "Bayrampaşa ben fazla kalmayacağım" adlı filmi hatırlattı" :)

Artık açılmış bir dava var ve son sözü hakim söyleyecek, normalde yazılı belge karşısında şahit beyanlarının çok fazla bir önemi olmasada iş hukukunda durum biraz daha farklıdır. o yüzden burada şahitlerin beyanlarıyla sonuç alma ihtimaliniz olabilir. zira nasılki daire kiralanırken (kira kontratıyla aynı tarihli) alınan tahliye taahhütnamesi kiralayan kişinin zorda kalma hali düşünülerek dikkate alınmıyorsa, işten atılma kaygısıyla "mesai ücretimi aldım" şeklinde atılan imzalarda aynı anlamda değerlendirilebilir. işyerinin genel uygulamasının bu yönde olduğu ıspatlanırsa belki olumlu sonuç alınır. mahkeme kararını paylaşırsanız bizim açımızdanda tecrübe olmuş olur.

Üst Alt