Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Retinitis Pigmentosa hastasıyım. 3400 prim günüm var. Emeklilik şartlarım nelerdir?

rp_murat

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
2001 şubat ayından bu yana bağkurluyum
toplam 3400 gün prim ödemem var ve halen devam ediyor bağkurum..
yaşım 29 gece körlüğünden 2001 yılında Gatadan askerliğe elverişli değildir raporum var. Emekli olma şansım var mı
daha önce devlet hastanesinden engelli rapruo için müracaatım olmadı. Nasıl bir yol izlemeliyim. .emekli olmak için yüzde kaç rapor almam gerek.. yada en kötü emekli olamasam da devlet hastanesinden alacagım rapor ne işime yarar... yada bana ne gibi zararları olur...

.bağkurumu kendim yatırıyorum LTD ŞTİ ortagıyım..

Şimdiden teşekkur ederim..

Erken emeklilik hakkından yararlanabilmeniz için sakatlık oranı cetveli'ne göre %40 ve üzerinde işgücü kaybı raporu alabilmeniz gerek. Emeklilik zamanınız geldiğinde 5510/28. madde kapsamında erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanmak için sigorta müdürlüğüne başvuru yapacaksınız. Kurum sizi hastaneye sevk edecek, hastane %40 ve üzeri rapor verirse ve kurum sağlık kurulu bunu onaylarsa, emekliliğiiniz gerçekleşecek.
Alacağınız rapor oranına göre;
- %60 ve üzeri ise en az 15 yıl sigortalılık süresi ve 3960 gün primle
- %50 - %59 arasında ise en az 16 yıl sigortalılık süresi ve 4320 gün primle
- % 40 - %49 arasında ise en az 18 yıl sigortalılık süresi ve 4680 gün primle
emekli olabilirsiniz

Bülent Bey çok teşekkür ederim.Belirttiğiniz yıl ve prim günleri dolmadan alacağım rapor benim pek işime yaramıyor sanırım..yani en az 3960 gün prim yatırıp o şekilde başvuru yapmam gerek.tekrar tekrar teşekkür ederim...

http://www.engelliler.biz/forum/eme...mi-alarak-emekli-olma-proseduru-nasildir.html adresindeki 7 sayfayı tek tek okudum gözler kan çanağına döndü resmen...:)

Neyse 02.02.2001 tarihinde bağkur kaydım oluştu.. Daha doğrusu şirkette hemen hemen o tarihe yakın kuruldu LTD şirketyi ortağıyım SSk kaydım 1998 de başladı prim yatırılmadan 2006 yılına kadar geldi daha sonra afdan yararlanıp bağkura geriye dönük borçlandım ve taksitleri bölerek prim borcumu kapattım...
Gece körlüğü hastalığım var ve doğuştan gelen bir hastalık.. askerlikten muaf sayıldım.. Ankara GATADAN aldığım rapor ,15.11.2000 tarihinde C\9 ertesi yıla bırakma, 22.11.2001 tarihinde C\9 ertesi yıla bırakma 24.10.2002 tarihinde askerliğe elverişli değildir şeklinde raporum var. yani askerliğe elverişli değil raporu için 3 sene ankaraya gitmek zorunda kaldım..
Neyse bu siteye üye olalı pek olmadı bağkurdan erken emekllilik şartlarını öğrendim oturanboğa arkadaşımız sayesinde .. Hatta daha önce devlet hastanesinden oran bildirir raporum yooktu onu da 14.06.2010 tarihinde %53 olarak aldım... Bu durumda benim erken emeklilik şartlarım nedir.

Bu soruyu daha öncede sordum fakat jon83 arkadaşımızın emeklilik başvurusu bağkura kaydından önce ispatlanamadığı için geçersiz sayılmış elimdeki askerlik raporumla bunu ispatlama şansım var mı... Yani benim kafama takılan şu askerlikten aldığım kesin sonuç tarihi 24.10.2002 bağkur başlangıç 02.02.2001 ama GATA nın bana verdiği raporumda ilk sonuç 15.11.2000 od a kesin karar verilememiş ve ertesi yıla bırakılmış...
GATA nın bu işgüzarlığı nedeniyle erken emekllik şansımı kaybetmekten korkuyorum...

Lütfen bu durumda ne yapılması gerek... Askerlikten aldığım rapor işime yararmı erken emeklilik için..

Murat, hiç kafan karşmasın. İster doğuştan olsun, ister ilk sigortalı olmadan önce istrse sonra, hiç fark etmez; 5510/28. maddeye göre emeklilik zamanın geldiğinde kurum tarafından sevk edileceğin hastaneden %40 ve üzeri işgücü kaybın olduğunu belgeleyen rapor alabilirsen, emekli olursun. Bu kadar net. Öncesi, sonrası, şusu, busu yok.

Not: mesjaını buraya taşıdım ki süreç takip edilebilsin

Bülent bey ilginiz alakanız için çok teşekkür ediyorum...
jon83 rumuzlu arkadaş bu konuyla alakalı en son 25.12.2009 tarihinde yazmış ve anladığım kadarıyla sonuç alınamamış mahkemeye gitmemiş yani..benim daha yaşım genç 9 yıllık sigortalıyım 16 yıl sonunda eğer benide kabul etmezlerse mahkeme yoluna gitmekte kararlıyım..

bağkur kaydı yapılmış ve daha sonra %40 ve üstü rapor alan ve 5510/28 gereğince erken emeklilik(malülen değil) hakkına sahip olan arkadaş varmı sitede....

jon83 o başlıkta anlatılan sorunu çözdü ve 28. maddeye göre ne zaman sakatlanıldığının hiç bir önemi olmadığını teyit ettirdi.
Sitede 5510/28. maddeye dayanarak önceden sakatlaıp emekli olan da sonradan sakatlanıp emekli olan da var. Hiiiç dert etme bunu...

çok teşekkür ederim ..valla yüreğime su serptim Allah razı olsun...

Üst Alt