Faydası olur kişiyi ayakta tuttuğu için hem tansiyon hemde yeniden yürüme yeteneğini kazandırır, tabi hastanın iyileşme umudu varsa.
Bu tabii ki doğru. Ayakta durmak ve adım atmak metabolizmayı çalıştırır, kireçlenmenin önlenmesi ve barsakların çalışması gibi konularda yardımcı olur. Ama, bunun için "robot bacağa" ya da lokamat denilen araca gerek yok ki. Takın uzun bacak yürüme cihazını, wolker'la dikelin ayakta. Ya da parapodium vb. bir cihazla aynı şey yapılabilir... "Mucize" diye yutturulan aletlere büyük büyük paralar verip hayaller kurmaya gerek yok.
Hep diyorum, tekrar edeyim: Omurilik yaralanmasında ilk 2 sene çok önemlidir. İlk iki sene bol bol ve doğru fizik tedavi ile birlikte kişi kendi başına yapabildiği her şeyi kendisi yaparak his ve hareket kaybını olabildiğince geri getirebilir. Bu süreçte uzun bacak yürüme cihazı ile ayakta durup adım atmaya çalışmak çok faydalıdır. Bunları yapeken sağlıklı beslenmek, mesane enfeksiyonlarından kaçınmak, olası bası yarasına maruz kalmamak çok çok önemlidir.
Kişi bunları yaparsa, yaralanmanın hasarı her ne kadar geri gelecekse, o kadar geri gelecektir. Bunun dışında pazarlanmaya çalışan her şey benim gözümde tuzaktır. İster teknolojik ürün olsun, ister kök hücre vb. tıbbi denemeler... 2 sene içinde zaten geri gelecek olan his/hareket bu tür sözde iyileştirici yöntemler sayesinde kazanılmış gibi pazarlanıyor... Oysa bu tür yöntemlere sapılmadığında da aynı kazanımlar gerçekleşiyor...
Formül basit: fizik tedavi + sağlıklı beslenme + sağlıklı bir beden + moral + gündelik yaşmdan kopmamak
Bu formüle eklenecek kök hücre, robot, lokomat vb. her şey sıfır etkilidir. Hatta, sıfır da değil, sonrasında yaşanacak hayal kırıklığı baya bir yıkıcı olaiblir...
Bir şey daha... Fizik tedavi dediğimiz de öyle mucize ve çok profesyonel işi değil. İyi bir fizyoterapistin 1 ayda yapacağı ve kişiye ve ailesine göstereceği hareketler bu sürenin sonunda evde kendi başına yapılabilir şeylerdir. Öyle yıllarca özel fizik tedaviye de gerek olmaz.