Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Romatizmal Kalp Hastalığı ve Askerlik Muaf Olma Durumu..?

emrecoban

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhabalar,

Henüz daha yeni Meslek Yüksekokulundan mezun oldum. Herhangi bir tecil işlemi için askerlik şubesine başvurmadım.
İlk tanı yapıldığında kalp kapak yetmezliği mevcuttu (Doğuştan). Bir sene kadar önce tekrar muayeneye gittiğimde hastalığım ilerlemişti. Kalp Romatizması, Primer Pulmoner Hipertansiyon ve çarpıntı (Taşikardi) tanıları konuldu. Ve son 1 senedir Deposilin 1.2 Flakon, 3 haftada bir iğne oluyorum.

Yaklaşık 1 ay önce tekrar kontrole gittim ve doktor değerlerimin değişmediğini fakat kalbimin delik olabileceğinden şüphelenip serumlu eko yaptılar, kalbim delik çıkmadı. İğneyi kullanmaya devam etmem gerektiğini söyledi doktor. Bir sene önce gittiğimde 40 yaşına kadar kullanmam gerektiğini söylemişti zaten. (Ayrıca şu aralar başka bir rahatsızlığım var henüz bir tanı yok, beklemedeyim.)

Bir sene önce doktor tarafından düzenlenen raporda şu değerler mevcut:
Triküspit Kapak: 42 mmHg
Sol Atrium (LA Çapı): 32 mm
Sağ Ventrikül (RV Çapı): ... RA hafif.. (okunaklı değil)
Sol Ventrikül (EF%): 65
Renkli Doppler: Ty(hafif)
Yorum: Lu çap ve duvar hareketleri normal. Boşluklar temiz. Kapak görünümleri doğal.

Soru:
Askeriye benim bu rahatsızlığımdan dolayı muayene etse ve bir karara varsa, eğer askerliğe elverişliysem ben de ona göre tecil ettirsem veya tekrar öğrencilik belgemi sunsam, böyle bir şey mümkün olabilir mi? Ayrıca sizce muaf tutulmam söz konusu olabilir mi?
İstediğim; askere gideceksem ne zaman gideceğimi bilmek gidemeyeceksem de ne durumda olduğumu öğrenmek istiyorum. Ona göre yaşamımda planlar yapabilmek istiyorum sadece.

Vakit ayırdığınız için teşekkür ederim.

Kendimce inceledim ve 42. maddenin -D- 10.11.12.14 açıklamaları bana yakın geldi. Ne kadar doğru tespit yaptım bilemiyorum ve bu durumda ne oluyor onuda bilemiyorum. Bir de bahsettiğiniz arkadaş yorumlasın bakalım. Teşekkür ederim cevabınız için.

Son düzenleme:
OturanBoğa

Teşekkürler. Yine de emin olamıyorum. Benim durumuma yakın bir arkadaş ve deneyimleyen biri olsa daha iyi olacak gibi.

Askeri mevzuatı çok iyi bilmiyorum ama öncelikle ilgili maddeleri doğru yorumlamadığınızı düşünüyorum.

Diğer taraftan, burada vermiş olduğunuz EKO sonuçlarına bakarsak sizi askere alırlar. Ama söylediğiniz tanıları, yani primer pulmoner hipertansiyon ve taşikardi tanılarıyla askerden muaf olursunuz. Sonuç olarak, askere gidip gitmeyeceğiniz sadece verdiğiniz bilgilere değil, tam bir değerlendirmeye bağlı...

Bahsettiğiniz tabloya göre benim kanaatim askerlikten muaf tutulursunuz ama askeriyenin sağı solu hiç belli olmaz. Garantisi yok.

Durumu netleştirmek açısından yapmanız gereken şey aslında basit! Bağlı olduğunuz askerlik şubesine başvurarak muayene için sevk istemelisiniz. Sizi büyük olasılıkla tam teşekküllü askeri hastanelerden birine sevk ederler. Biraz uğraşırsınız ama heyet raporu ile askerliğe elverişli veya elverişsiz kararını alabilirsiniz.

Eğer sonrasında öğrenciliğiniz devam ederse, askerliği yine erteletebilirsiniz. (şartlarınız uyuyorsa)

MeTePe

Cevabınız için teşekkürler. Herhangi bir öğrencilik olmadığı taktirde durum ne olabilir?
Sanıyorum artık tecil işlemlerinde de muayene ediyorlar. Tecil ettirmek için gitsem ve orada muayenede ki karara göre muaf olup olamayacağımı net olarak öğrenebilir miyim?

Okulunuz bittiyse ve yeni bir okula başlamadıysanız zaten askerlik yoklamasını yaptırmanız lazım. Aynı zamanda tecil de (okul olsun olmasın) isteyebilirsiniz.

Yoklama muayenesi uyduruk bir muayenedir. Orada sağlık durumunuzu anlatıp askeri hastaneye sevk yaptırmanız lazım. Sizin durumunuzla ilgili kararı o hekim veremez. Muayeneye giderseniz ne kadar rapor tetkik vs. varsa elinizde hepsini toplayıp gidin.

MeTePe evet, ben de tam sizin dediğiniz gibi yaptırmak istiyorum. Tecil işlemleri için gittiğim askeri hastane muayenesinde muaf olursun veya olamazsın gibi bir sonuç alabilir miyim onu merak ediyorum aslında.
Ayrıca tekrar bir üniversite hastanesinde muayene olacağım, farklı doktor tarafından.

evet muaf yada değildir raporu alabilirsiniz yoklamanızda hekime durumunuzu anlatın zaten sizi yönlendireceklerdir

sarasota bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. İlerleyen zamanlarda neler olduğunu buradan tekrar paylaşırım.

rica ederim terar dönüş yapıp yazarsanız memnun oluruz tabiki

Tekrardan herkese merhabalar,

Bugün askerlik şubesinde idim. Başka bir doktora tekrar sağlık problemi kontrolü için gittiğimde herhangi bir şeyimin olmadığını fakat iğneyi kullanmaya devam et demesi üzerine "Sağlık Kurulu Raporu" almaya gerek duymadan şubeye gittim. Doldurulan formda "Daha önce almış olduğunuz sağlık raporu var mı?" gibi bir soru vardı. Yani bu gibi durumlarda sağlık raporu almanız yararınıza. Ben tecil ettirmek için gitmiştim. Fakat tecil işlemlerinde muayene olmadığını söylediler. Eğer tecil değil de gitmek isteseydim GATA'ya sevk edeceklerini söylediler.

Artık bir sonraki gelişme olan muayene olacağım zaman yine buradan ilgilenen arkadaşlar için gelişmeleri yazarım. Ama bu tip durumda direkt GATA'ya sevk olacağımı öğrenmiş oldum. (Samsun)

benim bir tanıdığım sadece hipertansiyondan askerlikten muaf oldu.

Konuyla ilgili değil ama, "pulmoner hipertansiyon" bildiğimiz hipertansiyon değildir.

Üst Alt