Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Romatoid artirit hastalığı ile ehliyet ve ÖTV'siz araç alınabilir mi?

Cloudin

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
1
herkese selamlar mutlu sağlıklı günler dilerim. forumda daha önceki yazılara baktım fakat net bilgi bulamadım.

Annemde senelerdir süren romatoid artirit hastalığı var son 5 yıldır şiddetli ağrılar nedeniyle doktor tedavisine başladık. 2 yıldır humira adlı iğneyi kullanıyor 2 haftada 1 doz. Bazı dönemler ağrıları çok artıyor diz kapağından sıvı aldırıyoruz rahatlıyor 2-3 ay sonra tekrar şiddetleniyor yine sıvı aldırıyoruz. Sağ el orta parmağında romatizmadan kaynaklı şekil bozukluğu var, parmaklarını tam anlamıyla kullanamıyor. Yine sağ-sol el ve ayaklarında şişlik oluyor otobüse binerken inerken çok zorlanıyor. 6 ay önce kontrole gittiğimizde kemik erimesi başlangıcı var denmişti.

Size sorum şu olacak: daha önceden bu rahatsızlıkla ortopedik engel raporu alıp ötvsiz araç alan oldu mu? Kendi ihtiyaçları için özel tertibatlı araç almak için bize rapor verirler mi?

Kıymetli cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

@Cloudin, geçmiş olsun inşallah.

Yazdıklarınızdan yola çıkarak annenizin aktif olarak araç kullanamayacağı anlaşılıyor. Yani siz onun raporu ile araç alıp siz kullanmak istiyorsunuz. Bunun için annenize en az % 90 ve üzeri oranı olan engelli raporu almanız gerekiyor. % 90'nın altında bir oran çıkarsa bu sefer annenize engelli (b) ehliyeti almanız gerekiyor. Aracı'da sadece anneniz kullanabiliyor yasal olarak. Yasal olmadan siz kullanırsınız trafikte yakalanırsanız ceza yersin. Durum bu şekilde.

@ahmedduman60, sağ olun teşekkür ederim.
Aslında kendim kullanmayacağım annem için alacağız. Araç kullanamayacak kadar ağır bi durumu yok çok şükür. Sadece romatoid artrit hastalığıyla rapor alabilir miyiz onu merak ediyorum

@Cloudin,

"Sağ el orta parmağında romatizmadan kaynaklı şekil bozukluğu var, parmaklarını tam anlamıyla kullanamıyor. "

yazdığınız bu kısım üzerinden ortopedi doktoru oran belirleyecek. Yüzdesi önemli değil. Raporun açıklama kısmına "sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" yazmaları gerekiyor. Ondan sonrası ehliyet yoksa ehliyet alacak. Ehliyete kod yazılırken şu aşağıdaki kodların yazılması gerekli.

47. İki tekerlekli araç kullanamaz
102. Ambulans, ticari araç veya resmi araç kullanamaz
10.02 Otomatik vites
10.04 Uyarlanmış vites kolu
35.03 Direksiyondan sol eli çekmeden kullanılabilen kontrol cihazları
78. Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir

El ve ayaklardaki şişlik için doktorun görüşü önemli ona bir yorum yapamıyorum. Kolay gelsin.

Ehliyeti var çok önceden almıştı sadece kod ekleteceğiz anladığım kadarıyla. Çok teşekkür ederim cevaplarınız için, iyi günler.

Üst Alt