Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Röportaj: İshak Polat - Başarmak için “engeller” engel değildir.

ishak polat

Yeni Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
Röportaj; İshak Polat
“3 Aralık Dünya Engelliler Günü” dolayısı ile görme engelli İlknur Alican ile duygularını ve başarılarını konuştuk. Başarmak için “ engeller” in engel olmadığını kanıtlayan İlknur Alican’a sizin için sorduklarımız ve aldığımız cevaplar
Okuyucularımız için sizi tanıyabilir miyiz?
Ben İlknur Alican. 23 Yaşındayım, Şanlıurfalıyım. 4 Kardeşiz ve ben en büyüğüm. Şu an Liseyi dışarıdan okuyorum.
Engel durumun hakkında bilgi verebilir misiniz?
Görme engelliyim. Bu engelim sonradan oluştu. Tavuk karası adlandırılan biz göz hastalığı neticesinde yaklaşık 8 sınıfta görme yetimi tamamen kaybettim.
Görme yetini kaybettikten sonra neler hin, neler yaşadın?
Başlarda çok üzüldüm. Bunu yaşamayan bilemez. Çünkü göz gibi bir organınızı ve görme gibi çok önemli bir nimeti, yetinizi kaybediyorsunuz. Bu durum benim gönül dünyamda çok büyük bir yıkıma yol açtı ve evden çıkmayı sevmiyordum.
Neden?
Sebebi şu; sosyal hayatta fiziki engellerin olması, toplumu engellilere bakışı maalesef benim evden çıkamama sebep oldu. Bu engellerden dolayı eve kapandım ve bu sebepler bendeki evden çıkma korkusunu büyüttü?
Evden çıkmaya ne zaman karar verdin? Bu korkunu ne zaman üzerinden attın?
4,5 buçuk ay önce girdiğim sınav da görme engelli bir kız arkadaş ile tanıştım. Onun haber vermesi ile bilgisayar kursuna kaydolmaya karar verdim ve bilgisayar kursu ile birlikte dışarıya çıkmaya karar verdim.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Engelliler Koordinasyon Merkezi ile tanışmanız nasıl oldu?
Arkadaşım sayesinde. Onun bilgisayar kursu var demesi ile birlikte buradaki bilgisayar kursuna kaydoldum. Daha sonra burada kokulu taş boyama kursuna başladım ve hala da devam ediyorum. Devam ettiğimi bur kursta kokulu taşlar, isimlik gibi materyalleri boyuyorum.
Bu kursta yaşadığın tecrübeyi bizimle paylaşır mısın?
Öncelikle büyük bir keyif aldığımı, bundan büyük mutluluk duyduğumu söyleyebilirim. Engelinize rağmen taşları, boyayı hmek, bir işle meşgul olmak ve bir şeyleri başarmak büyük bir mutluluk veriyor insana.
Engelliler Koordinasyon Merkezinin sana başka ne gibi katkıları oldu?
Burada farklı arkadaşlarım oldu ve daha da sosyalleştim. Benim gibi engelli arkadaşlar ile tanışmak, aynı engel grubunda ve aynı şeyleri yaşamış insanlar ile bir araya gelip bir şeyler başarabilmek bana büyük moral kazandırdı. Burada tanıştığımız arkadaşlarımız ile sesli watsap grubumuz var ve onlar ile kurs dışında da görüşüyoruz sesli olarak sohbet ediyoruz. Bunun dışında buradaki arkadaşlarımız ile bir yemek grubumuz var. Kısaca burada edindiğim arkadaşlarım ve kurduğum iletişimle kendime güvenim geldi.
Toplum engellilere yardımcı oluyor mu?
Oluyordur her halde. Yardımcı olanlar olduğu gibi engellileri horlayan, “ Evlerinde otursunlar. Dışarıda ne işleri var” diyenler de var tabi.
Günlük hayatta fiziki engellerden dolayı karşılaştığınız sorunlar nelerdir?
Özellikle görme engellilerin karşılaştığı bir çok sorun var. Kaldırımlar da görme engellilerin yürürken takip edebileceği kabartmalar yok, Bir çok kaldırımda kaldırım ortasında dikilmiş elektrik direkleri, park etmiş araçlar, ışıklarda sesli sistemin olmaması görme engellilerin ilk etapta hatırıma gelen sorunları. Bunun yanı sıra otobüslere binmek, otobüslerden inmek, bazı AVM’ler de normal merdiven olmaması, var olana asansörlerin bozuk olması gibi daha bir çok fiziki engel bizim için sorun.
Bunun dışında en büyük sorunların başında ise Şanlıurfa’da görme engellilerin devam edebileceği bir okulun olmaması ise bizi üzüyor. Lise için Gaziantep’e gitmeniz gerekiyor. Halbuki bir çok görme engelli arkadaşımız var Şanlıurfa’da görme engellilere yönelik bir lise olmadığı için eğitim hayatı sona eriyor. Bunun yanı sıra ben ve benim gibi açıktan okuyan arkadaşlarımız sınav döneminde evimize çok uzak olan yerlerde sınava girmek zorunda kalıyoruz. Bunun yanı sıra engellilere yönelik bir çok fiziki engel var anlatmaya devam etsek bayağı uzar.
Bir hedefin var mı?
Aslında ev çıkarak aslında hedeflerim için büyük bir adım attım. Bilgisayar kursu bir hedefti başardım. Her ne kadar bir bilgisayarım olmasa da bu kursu bitirdim. Daha sonra taş boyama kursuna katıldım ve burada önemli bir mesafe kat ettim. İnşallah bundan sonraki hedefim kabartama har kursuna katılmak ve Kur’an-ı Kerim öğrenmek istiyorum. Pazartesi bu kurs başlayacak. İnşallah bunu da başaracağım. Ayrıca liseyi de bitireceğim.
Engelli bireylere tavsiyelerin nelerdir?
Hayata küsmesinler ve korkmasınlar. Her şeye rağmen hayat devam ediyor ve dışarıya çıkarak hayata tutunsunlar. Kurslar, etkinlikler bu konuda gerçekten çok önemli fırsatlar sunuyor engelli kardeşlerimize.
Eklemek istediğiniz nelerdir?
Öncelikle bana her anlamda destek veren başta annem olmak üzere hocalarıma, arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Size de bu röportajdan dolayı teşekkür ediyorum. Son olarak yetkililere şunu söylemek istiyorum; engellilere yönelik fiziki şartların düzeltilmesi için gereken tedbirleri almalarını rica ediyorum ve sizin vasıtanız ile tüm sevdiklerime ve beni sevenlere, destek verenlere sevgilerimi gönderiyorum. Başarmak için ?engeller? engel değildir

Üst Alt