Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Röportajıma katılır mısınız? Hasta, hasta yakını ve sağlık çalışanlarıyla

supericik

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
1
Merhaba Sağlık Bilimleri Üniversitesinde öğrenciyim. Hasta, hasta yakınları ve sağlık çalışanlarıyla röportaj yapmamı gerekiyor. Aşağıdaki soruları cevaplar mısınız lütfen. Şimdiden hepinize çok teşekkür ederim ben kendimde bir engelli olarak sizleri çok iyi anlıyorum tekrardan teşekkür ederim.

1. SORU:
a. Günlük ilişkilerinizde (aile içi, iş, alışveriş vb. gibi) iletişim kurmakta zorluk yaşadığınız kişiler kimlerdir, neden?
b. Günlük ilişkilerinizde (aile içi, iş, alışveriş vb. gibi) iletişim kurmakta zorluk yaşadığınız zamanlar/durumlar nelerdir, neden?
c. Günlük ilişkilerinizde (aile içi, iş, alışveriş vb. gibi) iletişim kurmakta zorluk yaşadığınız yerler/mekânlar nelerdir, neden?

2. SORU: Aşağıdaki kavramları 3 kelime ile tanımlar mısınız?
a. “DOKTOR” deyince aklınıza gelen 3 kelimeyi söyler misiniz?
b. “HEMŞİRE” deyince aklınıza gelen 3 kelimeyi söyler misiniz?
c. “SAĞLIK TEKNİKERİ” deyince aklınıza gelen 3 kelimeyi söyler misiniz?
d. “HASTA” deyince aklınıza gelen 3 kelimeyi söyler misiniz?
e. “HASTA YAKINI” deyince aklınıza gelen 3 kelimeyi söyler misiniz?
f. “HASTANE” deyince aklınıza gelen 3 kelimeyi söyler misiniz?
g. “SAĞLIK OCAĞI” deyince aklınıza gelen 3 kelimeyi söyler misiniz?
h. “SAĞLIK MUAYENESİ” deyince aklınıza gelen 3 kelimeyi söyler misiniz?

3. SORU : “İYİ DOKTOR” ve “İYİ HASTANE” sizin için ne demek? Neden?

4. SORU : Muayene esnasında “Hekim-Hasta iletişimi” sizce nasıl olmalıdır?
Muayene esnasında hangi sözler, davranışlar ve/veya tutumlar sizce
rahatsız edicidir?

5. SORU : “Sağlık profesyonelleri” ile “Hasta&Hasta Yakınları” arasındaki
iletişim sürecini olumsuz etkileyen “Sağlık Sisteminin Yapısından ve
İşleyişinden” kaynaklı sorunlar sizce nelerdir? ➔ Örneğin; hastane
koşulları, hasta içindeki işleyiş, sağlık sistemindeki görev ve sorumluluklar,
bilgilendirme sistemleri, randevu süreci ve süresi vb. gibi doğrudan
insanla ilgili olmayıp, sağlık sisteminin yapısı ve işleyişiyle ilgili faktörler nelerdir

6.soru sağlık hizmeti alırken yada verirken sizce iletişim sorununa neden olan sistemsel sorunlar nelerdir?

7. SORU İleşitim sorunlarında şiddete götüren sebepler ve çözümleri nelerdir

8. SORU Sağlık alanındaki deneyimlerinizden yola çıkarak iletişim neden ve ne kadar önemli

9. SORU Hasta veya çalışan olarak özel veya devlet hastanelerinde iletişim farklılığı yaşıyor musunuz

10. SORU Kendinizi hasta (epilepsi,parkinson vb.)yerine koyduğunuzda sağlık çalışanlarından beklediğiniz iletişim tavrı nedir? Sağlık iletişimi kolaylaştırmak için karşı tarafa önerileriniz nedir

Entübe edilmesi gerektiği söylenen hastanın yakınına yarım yamalak bilgi verilmesi.
2 ay sonra sonrası toprağa defin ardından yakını keşke hastaneye yatırmak yerine evde uğurlasaydı diye düşünür.
Daha sonra bu kişi, devlet de olsa özel de olsa hastanelerin özellikle son zamanlarını yaşayan insanlara ve yakınlarına karşı "çok seviyorsan pamuk eller cebe" gibi ard niyetli olabileceklerini düşünmeye başlar. Beceremeyecekleri işi devir almasınlar gerçeği söylesinler.

Mesela malulen emekli olan bu hastanın entübede iken mama masrafının olacağı gibi. Sigortam var diye seviniyor insanlar it gibi çalışıyor sağlığından oluyor bunun için. Devlet baba büyük diyor ama durum küçük. Sadece sağlık değil sigorta sistemi de bu araştırmana dahil olmalı. Esasında her şeyi araştırman gerek ama boşver. Röportaj iletişim demektir. Diğer tarafın alıcısı kapalıysa boşuna yoruluyorsun demektir.

• Öyle bir şey söz konusu değildir
  • DOKTOR Sağlığınızı emanet ediyorsunuz
  • HEMŞİRE İğneyle dolaşan vampir
  • SAĞLIK TEKNİKERİ Hemşirenin can dostu
  • HASTA Şifa bekleyen garip
  • HASTA YAKINI Endişe içindeki kişi
  • HASTANE Şifaya kavuşulan yer
  • SAĞLIK OCAĞI İlaç yazılan kurum
  • SAĞLIK MUAYENESİ Kişiye sağlık kontrolü
  • İYİ DOKTOR. Hastasına şefkatle yaklaşan doktordur. İYİ HASTANE ise ilk ve tek amacı hastayı soymak olmayan hastanedir.
  • Doktor suratsız ise ondan hayır gelmez. Doktor güler yüzlü olacak ve hastanın suallerine sıkılmadan cevap verecek. İnsanların maddi gücü elveren kısmı devlet hastanelerindeki yoğunluk sebebiyle iyi ilgilenilsin, sorularımızın cevabını alalım diye özel hastanelere yönelmiş durumda ancak özel hastaneler de kalabalık nedeniyle git gide devlet hastanesine dönüyor. Oralarda da doktorun hastaya olan ilgi ve alakası eskisi gibi değil.
  • Özel hastaneler iyi denetlenmeli, hatta özel hastaneler kapatılıp bunlar olduğu gibi devlete devredilmeli. Sağlıkta özel işletme olmaz.
  • Karşılaşmadım, bilmiyorum
  • Doktoru dinliyorsunuz doktor yerden göğe kadar haklı. Hastayı dinliyorsunuz, bu sefer de hasta haklı. Tarafların her iki de haklı ise demek ki ortada bir haksızlık ve bozukluk var. Mevzuatı yapanlar her zaman oturup masaları başında bunu yazanlardır. Oysa işin içinde olanlara yeterince danışılsa sıkıntılar kolaylıkla aşılabilir.
  • Çok önemli. Nasıl cevap ama!!!
  • Özel hastanelerde iletişim daha güzel ve rahat idi. Devlet hastanelerinde ise berbat. Ama şimdi özel hastaneler de aynı berbat yola doğru hızla ilerliyorlar.
  • Ne bileyim. Allah korusun.

ben ne özele ne devlete artık zerre güvenmiyorum bana sahte serum takıldı ispat de edemedim giderek kötüleşiyorum

1. Herkes, Her zaman, Her mekan (Özgüven eksikliği, insanlara güven eksikliği, iletişim kurmuyorum, kurmamayı tercih ediyorum)

2.
a. “DOKTOR”, eğitimli, idealist, güvenilir.
b. “HEMŞİRE” iğne, yardımsever, seksi
c. “SAĞLIK TEKNİKERİ” çalışkan, özverili, hakkını alamayan.
d. “HASTA” ben
e. “HASTA YAKINI” çile, sabır, zahmet
f. “HASTANE” ticarethane, sağlık, güzel insanlar
g. “SAĞLIK OCAĞI” eski, mazi, değeri verilmemiş
h. “SAĞLIK MUAYENESİ” para, para, para

3. İyi doktor, iletişim kurabilen doktor, hastayı dinleyip hastaya gerekli bilgileri verebilen doktordur. İyi hastane, öncelikle binası temiz olan hastayı psikolojik olarak eksiye düşürmeyen, hasta başına yeterince iyi doktoru olan (sıra almak için haftalarca bekletmeyen, sıra aldığında doktorun iki dakika görüp göndermediği), testler için başka hastaneye göndermeyen, kendi bünyesinde de haftalarca bekletmeyen (1 yıl sonraya gün veren hastane gördüm)

4. Muayene esnasında telefonla konuşan doktor (doktor çok iyi, bölümü çekip çeviriyor, hastanede yeterince doktor yok dolayısıyla her soru bu doktora soruluyor), Muayene esnasında yanındaki doktor adayına laubalice açıklamalar yapıp farklı hikayeler anlatılması (doktor tüm gün ciddi ciddi iş yapacak demiyorum ama hasta da doktoru sadece o laubalilikte görüyor, koyun et derdinde iken kasap can derdinde olabiliyor.), iş yorgunluğunu, iş yoğunluğunu ya da evdeki problemini hastaya yansıtan doktorlar.

5. 22 yıllık AKP iktidarı. Ülkemizin eğitimli, kaliteli insanlarının bir yolunu bulup yurt dışına kaçmasına vesile olmaları. Bu yetmezmiş gibi ne idüğü belirsiz milyonlarca kalitesiz, eğitimsiz, kültürsüz insanı, yurt dışına çıkamayan az sayıdaki yurdum insanının başına bela etmeleri. Örnek mi suriyeli bedava doğum yaparken, benim işsiz, fakir insanım GSS borcu var diye muayene olamıyor.

6. Sağlığın ticaretinin olması. para hırsı yeni doğan bebeklerin canını almaya kadar götürdü işi. hastane sahibi olan insanların bakanlık yapması.

7. Sağlıkta şiddetin en önemli sorunu, sistemin dışındaki bozuk ekonomik düzendir. Sağlıkta şiddetin bitmesi için ilk şart, 22 yılda ekonomiyi batıran AKP iktidarının gitmesidir. İnsanların psikolojisi bozuk, geleceğe dair umutları yok, ülkede de hak, hukuk, adalet olmayınca hastanede yaşanılan şiddet olaylarının olması gayet normal.

8. İletişimim yok.

9. Kesinlikle. Özelde top dönüp dolaşıp gerekli gereksiz test yaptırmalara, onu da alalımlara, bunu da yapalımlara geliyor. Devlette az çok standart belli, ne olacağını biliyorsun, süreci tahmin edebiliyorsun.

10. Güncel durumda iletişim kurmamayı tercih ediyorum. Sessizlik güzeldir.

Üst Alt