Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ruh ve sinir hastalığı olanlar neden bu toplumda hep dışlanıyor?

Bitmeyenumut

Yasaklı Üye
Konular
45
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar merhaba benim engelim iç hastalıkları ve görme sistemi. Anlatacağım duruma bu hafta içerisinde defalarca şahit oldum.

Benim oturduğum mahallede bazı akşamlar gittiğim bir kafe var sahipleride komşumuz olur. Gel gelelim konumuza, cafeye ara sıra gelen 32 yaşında şizofreni hastası bir arkadaşımız var. Bahsettiğim kişide cafenin sahipleriyle eski komşu imiş. Bu genç arkadaşımız 4 yıl önce babasını trafik kazasında kaybetmiş annesi ile yaşayan kendi halinde biri. Annesi bana birşey olursa oğlum ortada kalmasın düşüncesiyle gece gündüz çalışıp oğlu emekli olsun diye isteğe bağlı prim ödüyor.

Bu arkadaş ara sıra cafeye geldiğinde sürekli cafenin sahipleri ve çalışanları tarafından azarlanıyor hakir görülüyor. Çocuk pek umursamıyor olacak ki alınganlık yapmadan her defasında tekrar geliyor. Ara sıra yediği içtiği şeylerin parasını annesi gelip ödüyor. Ama her defasında arkasından laf yapılıyor davranışları ve tavırları eleştiriliyor ve bu benim çok zoruma gidiyor. Ya bu çocuk hasta kardeşim ya hasta niye hor görüyorsunuz niye arkasından konuşuyorsunuz bu çocuk sağlıklı olsa sizin gibileri 50 kere cebinden çıkarır. Ve bu akşam kafe sahibinin eniştesi bu çocuk bir daha bizim masamıza gelirse döverim diye söylemde bulundu ve kahroldum kendi şahsım olarak. Ey insafsız seninde 7 yaşında erkek çocuğun var yarın kimin ne olacağı belli mi? Sen kim oluyorsunda milletin gözünden sakındığı evladını ve 32 yaşındaki adamı dövmeye teşebbüs ediyorsun.

Hz Ali diyor ki zulme sessiz kalanda zulme ortak olur. En azından bu durumu sizinle paylaşmak istedim. Elimden gelen sadece düşüncelerimi paylaşmak oldu.

Şimdi diyebilirsiniz madem şahit oluyorsun neden tepki göstermiyorsun. O anda dilimin ucuna o kadar şey geliyorki basiretim bağlanıyor. Ama rabbimiz bizim adımızada yanıtını verecektir günü gelince buna inanıyorum...

LG-M400 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Arkadaşım; sabahın köründe beni duygulandıracak kadar şeyler yazmışsın. Ben de şizofreni hastasıyım ama dışarıdan anlaşılması imkansız. Bunu bilenler ise yakın çevrem. Yakınlarım olmasına rağmen ne aşağılamalar, dalga geçmeler, hakaretler gördüm ki inanamazsın. Biz sıkıntılarımızın karşılığını ahirette alacağımıza inanıyoruz; bu sebeple pek de umursamıyorum artık! Karşılıklarını en ağırından veririm ama damga var ya o stigma; sonra şizofreni hastası bir yakınına saldırdı diye haber yaparlar!

Benim öz dayımda şizofreni hastası hastalığından dolayı 3 daire sattı şimdi ninemle kiradalar. Güç bela geçiniyorlar. Benim dayım asil adamdı çevresinde herkes kefil olurmuş zamanında ona. Uğur böyle efendi böyle dürüst böyle iyi delikanlı diye. Hatta iyilik anlayışını öyle bir nirvanaya ulaştırmış ki dul ve hamile bir bayanla evlenmiş. Filmlerde ki gibi. Ama düşenin dostu olmazmış ne arayanı var ne soranı.

Şahsi kanaatim o dur ki, engellilik halini yaşayanların arasında en dezavantajlı kesimlerin başında gelmektedir, psiko-sosyal engellilerdir. Toplum tarafından sürekli tecrit edilen ve ilişki kurulmak istenmeyen bir kesim maalesef. Bu da toplumun bilgi eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Kötü niyetle hareket edenler de hiç azımsanmayacak sayıdadır aslında.

insanlık insanoğlu empati yapmaya başladığında doruğa ulaşır...ve biz ülke olarak o konuda son sıradayız maalesef:(..!!

böyle insanlar cahil kendini bilmez kişilerdir, malesef toplumumuzda ruhsal hastalığı olan insanlar küçümsenir önemsenmez,aşağılanır hakir görülür dalga geçilir .sosyal bilinç eksikliğinden kaynaklanıyor eğitim şart, farkındalık oluşturmak gerekiyor her insanın empati yapması lazım ya bir gün benim başımada gelir diye düşünmesi lazım

toplumdaki bu tür insanların sayısının fazla olması ruhsal rahatsızlık yaşayan kişilerin toplumdan kendini izole etmesinde büyük rolü var bunu en aza indirmek şart

Şimdi "sağlıklı" olarak görülen topluma bakıyorum da: Trafikte b.ktan bir mesele yüzünden birbirine hakaret edenler; hanımına şiddet uygulayıp, gözünü kırpmadan öldürenler; 6 aylık bebeğe cinsel istismarda bulunup tecavüz edenler; iş yerinde mobbing ve cinsel tacizde bulunanlar; üç kuruşluk alacak verecek sebebiyle katil olanlar; en ufak menfaati için hak-hukuk, günah-haram demeden her türlü pisliği yapanlar; biraz önce yüzüne güldüğü insanı arkasından kötüleyen, borcunu ödememek için insanın gözüne baka baka yalan söyleyip, alacağı olduğu zaman kaplan kesilen esnaflar vs. Daha çok tanımlamalar yapılabilir "Normal" ve "Sağlıklı" toplumumuz için ama yazarken midem kalktığı için daha fazla devam edemeyeceğim, saygılar...

Üst Alt