Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ruhsal davranış bozukluğu yazdığı için araç alımı için babamdan vasi istendi!?

seyyah61

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaslar merhaba
Daha önceden bu konuda tecrubeli olan arkadaşlar muhakkak vardir.
Soru şu Babam mide kanseri teşhisiyle ameliyat oldu ve midesinin tamami alindi arti bir kac seri ameliyat daha suan durumu şükür iyi ancak devamli radyoterapiye kemoterapiye ve kontrollerine gidiyor. Ameliyat oldugu zaman heyet raporu çıkarttı heyette %90.00 rapor verdi . Yaklasik 1 senedir duruyordu suan kullandigi arac manuel oldugu icin zorlaniyordu bizde ötv'siz otomatik bir arac alalim dedim ve aldik ancak tescil islemlerinde sikinti cikartiyorlar.
Rapor su sekilde
K.b.b %10
Fiziksel ve ruhsal davranis boz. %25
Görme sistemi %12
Sindirim sistemi %50
Onkolojik hastaliklar %20
Toplamda %90
Sureklilik suresi devamli
Agir engellik : hayır
Raporun arka yüzündede
Görme, işitme, surekli(kronik) işaretli geri kalanlar isaretsiz

Bu rapordaki fiz.ve ruhsal dav. Boz. dolayi tescil islemi yapan memur babamdan vasi karari istemis.
Ama bu sekilde arac alanlarin hatta bu orandan daha yüksek oranda olup vasi karari olmadan arac alanlarin oldugunu ogrendik bu durumda ne yapmamiz gerekiyor nasil bir yol izlememiz gerekiyor babamin vasilik bir durumuda yok isin icinden cikamiyoruz aldigimiz araç sirkette yatiyor babam arabasini satti taksiyle hastaneye gidiyor yardimci olursaniz sevinirim simdiden tesekkurler.

Ruhsal davranış bozukluğu, genelde saldırgan tavırların da eşlik ettiği, başkalarını önemsememe, empati kuramama gibi ben merkeziyetçi bir tutumdur.
Şayet Bu durum babanızda varsa vasilikle kısıtlanabilir.
Yoksa zaten bu durumu rapora katmadığınızda ötv muafiyetinden faydalanma oran alt eşiği olan %90 a ulaşamıyor.

Şöyle bir yol denenebilir:

Burada psikiyatrik rahatsızlık engel olarak görüldüğü için psikiyatriden vasi gerekmediğine ve hastalığı nedeniyle araç kullanmasında sakınca olmadığına dair bir rapor alınarak bununla tescile başvurulabilir.

Memurlar genellikle evrak görmek ister.

Ancak ruh hastalığı agresyona yol açabilecek öğeler içeriyorsa hiç bir psikiyatrist araç kullanma onayı vermez. Zaten bu şekilde araç kullanması da doğru değildir.

MeTePe
Araç kullanmasa da %90 oranında raporu olması nedeniyle ötv muafiyetli araç alınabiliyor ve aracı herkes kullanabiliyor.
Burada ruhsal davranış bozukluğu tanısını gören görevli vasi kararı istiyor.
Belki yapılabilirse bu tanıya vasilik gerekmeyen görece daha hafif bir psikiyatri rahatsızlığı yazılabilir ama tabi doktor da babamızın oğlu değil sonuçta.

Kisaca olayi özetliyim kesinlikle karsisina cikacak vardir belki yardimci oluruz keza ben hic bir yerde kaynak bulamadim.

Karayollari trafik kanunu derki heyet rapor vermisse bunda zihinsel ve duygusal bolumunde oran onemli değil onemli olan heyetin raporun arkasinda olan yer zihinselde centik var ise vasi karari sart duygusalda olup zihinselde yoksa vasiye gerek yoktur her ikisindede yoksa yine vasi atamasina gerek yoktur.
Ancak Ankara icin konusuyorum diger il ve ilcelerde degiskenlik gosterebilir. karsinizada bizimki gibi isguzar bir memur cikabilir adamin onune karayollari trafik kanunu koyuyorum ben hakliyim medeni kanunu koyuyorum ben hakliyim ama polis memuru bunu anlamamakta israr ediyor ve vasi atamasi istiyor .
Daha öncelerde 2 ay oncesi bir tanidigimiz ankara trafikden ayni tip raporla arac aldi ondaki psikolojik kismi icin aile hekiminden aldigi vasi kararina gerek yoktur raporuyla tescili yaptilar baska bir tanidigimiz yine ayni tip hic evrak vermeden islemlerini yaptilar biz yapamiyoruz.

Neyse sonuca geliyim izlenecek yok su sekilde: Elinizdeki raporun fotokobisi,nufus kagidi fotokobisi,var ise engelli kartiniz,hakli oldugunuza dair dokumanlar (internette buldugunuz yorumlar bile olabilir) bunlarla beraber adliyeden bir dava dosyasi aliyorsunuz 75krs bir dilekce yazip yada yazdirip nobetci sulh hukuk mahkemesine dava aciyorsunuz.

Sulh hukuk mahkemesi sizi tam tesekkullu arastirma hastanesine sevk ediyor.(Ankarada Atatürk ve numune hastaneleri ) vasiye gerek varmidir yokmudur diye. Hastaneden sizi yonlendiriyorlar yine geziyorsunuz raporu alirken gezdiginiz gibi
aldiginiz evraklari mahkemeye sunuyorsunuz mahkemde size vasiye gerek vardir yada vasi kararina gerek yoktur diye karar veriyor ve isleminiz tamamlaniyor.

Sonuc olarak trafikdeki memur kafasina gore islem yapıyor kanun kural bilmiyor. O gün sansiniz varsa isinizi halledersiniz yoksa bizim gibi ugrasirsiniz

aklina herhangi birsey takilan olursa yardimci olurum burdan bircok bilgiye ulastim mahkemeye delili bile burdan buldum teşekkürler. : )

Ufukalp

yyanlış düşünüyorsunuz ufukalp ruhsal hastalara söylenen kırıcı bi cümle bu nasıl ben merkeziyetciler
böyle düşünce olabilirmi

paranoya
Senin amacın polemik yaratmak mı?
O yazdıklarım benim düşüncem değil, ruhsal davranış bozukluğu belirtileri. Evet ben merkezli olmak, empati yapamamak, abartılı öfke durumları vs bu rahatsızlığın genel belirtilerinden.
Burada yardımcı olabilmek için ney ne ise olduğu gibi yazılacaktır, incelmek, gereksiz komplekslere karşı tedbirle gereksiz ve yapmacık kibarlıklar değil amaç, sadece yardımcı olabilmek.

Rapor yenilenmesini istediyse tekrar arastirma hastanesi heyet kuruluna basvurarak raporu yenileyebilirsiniz. Rapordaki oranlardan herhangi birine takildiysa sadece onada gidebilirsiniz sonucunda tekrar heyete cikabilirsiniz.

Bugun mahkeme karariyla heyet kuruluna gittik bizi psikiyatriye sevk etti birkac takim testen sonra anlamsizca mahkeme dilekcesi ve evraklarin fotokobisini istedi sureyi uzatmak icin ancak atladigi birsey var ben elden takipli yazdirdim mahkemede 😄 elimde dilekce vardi kimliklerle zimbalayip kurula verdik kurula girdik ve vasi tayinine gerek yoktur dediler yine elden yarin nobetci sulh hukuk mahkemesine gidip karari yazdiricam buyuk ihtimal ilede 2gun icinde aracimi teslim alicam.

Bu sure zarfinda harcanan para 200TL civari harcanan zaman 6-7 is günü bu sure sulh hukugun nobetci olup olmadigi ve hakimin kararina gore degisir yada avukatinizin hizina 3 gunde alanda var 3 ayda alamayanda :)

seyyah61
Hadi hayırlı olsun.
Vasiliğe gerek yok kararı alındıysa tabi ek karar ihtiyacı da ortadan kalktı, en zoru oydu birçok hakim nuh diyor peygamber demiyordu. Yasal olarak da hakimin insiyatifinde olduğundan bir şey yapılamıyordu. Vasiliğe gerek görülmeyince bundan yırtmış oldunuz.

Tesekkur ederim Ufukalp
An itibari ile karari aldim vasi tayini ... kanun geregi aldigi hastane raporu ile sabitlenmis vasi tayinine gerek yoktur diye karar verildi temyiz etmedigime dairde dilekce yazip verdim dava kapanmis kapanmis oldu karar verilip islem tamamlanacak. Ayrica onceki heyet raporu bozulmadi sadece el psikiyatriye girildi ve karar verildi kurulda boyle bir sikintisi olan tekrar butun raporu yenilemesine gerek yok. :)

%96 rapor vardi dedemde.. raporda da hafif-orta demans %50 var. 3 farkli bayiye sordum bu raporla araç alirsin dediler..maliyeye evraklari verdik tescile gelince vasi istedi.vasi karari kac ay sürüyor,? ve bu davayi avukatla yapmak daha mi faydali olur??

yeneryasin

Demans söz konusu olduğunda mutlaka vasi tayini isteniyor. Bu işlem de yaklaşık 2 ay sürer. Vasi tayininden sonra hakimin araç alım için de onay vermesi gerekir. Aynı şekilde, aracı satabilmek için de hakimin izni gerekir.

Merhaba, benimde elimde dedemin raporu var %94. Arka kısımda ruhsal duygusal veya zihinsel hiçbirinde işaret yok. Sadece üstte bilgilerde vasküler demans yazıyor %30. Ama dedemin akli dengesinde bir sıkıntı yok. Trafik şube sorun çıkartır mı ? Teşekkürler

Mathman

Demans yazarsa Emniyet'in sorun çıkartma ihtimali çok yüksek. Raporda "vasi tayinine gerek yoktur" gibi bir ibare olursa o zaman da sorun olmaz

OturanBoğa son birşey sorucam hocam, trafik şubedeki memur isterse insiyatif kuşlanıp demans raporunu onaylayabilir mi. Yani babasının oğluna bunu yapmak istese yapabilir mi ? Sonuçta ruhsal duygusal şıklar işaretli değil.

Üst Alt