Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ruhsatta 3. derece yakınları ibaresi olması yanlış değil mi?

tahtakurdu

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
merhabalar.2 tane sorum olacak.

birincisi geçen hafta ,%100 raporu olan dedem adına bursa volkswagen bayiden araç aldık.araştırdığım ve takip ettiğim kadarıyla bu aracı herkes kullanabilir.fakat ruhsatta 3.derece kan bağı ibaresi var.memura söylememe rağmen dikkate almadı ve bu ibareyi yazdı..aracın volkswagen olması,yurtiçinden alınan araçlar kategorisi dışına mı çıkardı ?çünkü yönetmelikte yurtiçinden alınan araçlar herkes kullanabilir diyor.bu konuda aydınlatırmısınız

ikinci olarak da %42 sol ekstremiteden engel raporu bulunan kayınvalidemin h sınıfı ehliyeti ve otomatik vites araç kullanır raporu var..ona da geçen hafta aynı şekilde bursa volkswagen bayiden araç aldık.o ruhsata da aynı şekilde 3.derece kan bağı ibaresini yazdılar..bu aldıgımız volkswagen araçlar yurtiçinden alınan araç kategorisine girmiyor mu?

bnm araştırdıgım kadarıyla bu iki raporla alınan iki aracı da herkes kullanaiblir.fakat 2 ruhsatta da 3.derece kan bağı ibaresi var.ne yapmam gerekiyor?kütahyadaki emniyette memurlarla tartıştım,durumu anlattım,gene de bu şekilde yazdılar.bimere yazsam bir sonuç çıkar mı?ne önerirsiniz?

TAHTAKURDU SİZE BU ŞEKİLDE YARDIMCI OLAYIM İYİCE OKUYUNUZ.

Arkadaşlar %96 (2) yıl süreli engelli raporu ile annem üzerinden reno captur autdor 1,5 dci otomatik jeep liste fiyatı 78600 tl aracımızı bugün 06.11.2015 günü bayiden teslim aldık.
ötv+bayi indirimi dahil 55000. Tl ödedim.

sırası ile işlemleri anlatayım.

Annemin 2012 yılında yalova d.hastanesinden alınmış % 70 raporuna, yalova il sağlık md.ne şahsen müracaat edip, oğlu olarak ben itiraz ettim. Aynı dakikada yeni raporumuzu orhangaziden alacağımı beyan ederek eski rapor fotokopisi ile birlikte üst yazarak o.gazi d.hst.ne sevk ettiler. yaklaşık heyet günü dahil 3 gün annemi doktorları dolaştırdım. Rapor % 96 olarak çıktı.

Raporu alarak notere gittim. Rapordan 2 suret onaylattırdım. Aynı zamanda annem adına aracın trf.tescil dahil tüm işlemleri yapmakla ilgili noterden vekil belgesini aldım.

Daha önceden beğenmiş olduğum captur u almak için bursa reno maise gittim. Rapor noter onaylı 2 suret ve annemin bana vekalet noter belgesi fotokopisini ve 55000. Tl yi kendilerine ödedim.
3-5 gün sonra reno yetkilisi beni arayarak o.gazi trf. Tescil de buluştuk. Ben sadece imza atım. Plaka dahil tescil işlemlerini reno yaparak ruhsatımı aldıktan sonra aracımızı teslim aldım.

arkadaşlar en çok zor tarafı 3 gün hastaneye gitmek gerisi kolay.

Sigorta ve kaskoyu da reno da yaptırdım. Sigorta 560, kasko 1260 tl ödedim. Yaklaşık % 15 indirim yapıyorlar. Piyasada ise 660+ 1750 gibi pahalı oluyor.

Gelelim şimdi can alıcı noktaya bu aracı kimler kullanabilir. Herkes kullanabiliyor. Nisan 2015 de çıkan yönetmelik değişikliğinden emniyetin bile haberi yoktu. Ruhsatı bana vermeden önce sorduğumda aracı engellinin 1,2,3 ncü derece yakınları kullanabilir diye şerh düşeceğini, bana söylediler. Ben hazırlıklı gitmiştim. Bu şekilde ruhsatı teslim almayacağımı söyledim. Y.değişikliği (resmi gazete) netten indiriştim. Incelediler. Ben oradan ayrıldım. 2 saat sonra beni aradılar. Ruhsatı almaya gittim. Ruhsat şerh bölümünde hiç bir şey yazmıyor.
Yani anlayacağınız yasa kanun açık ve net ama emniyete yönetmelik değişikliği ile ilgili uyulama emri gitmemiş vs. Bütün her şey halledildi. Sadece pazartesi maliyeye ruhsat fotokopisini mtv den muaf olması için bırakacağım.

Klavyem arızalı oduğu için harfleri atlıyor, fazla özeerek yazamadım. Takıdığınız konularda arayabilirsiniz. 5052117310

sizin bu renault capture aracınız da yurtdışından ithal ediliyor.ama yurtiçindeki bir bayiden satın alıyorsunuz.dolayısıyla herşey nizami.aracınızı herkes kullanabiliyor.ama bizim2 aracın ruhsatında da 3.derece akraba ibaresi var..volkswagene has bir uygulama mıyapıyor bunlar ya??
sizce en hızlı şekilde nasıl çözebilirim,haftasonu uzunyol yapıcam.yolda her çevirmede polise dert anlatıcaz bu gidişle..sizce bimere mi yazayım,yoksa bana bu usülsüz ruhsatı veren kütahya emniyet müdürlüğüne mi yazayım?en hızlı dönüt hangisiyle olur

Sizin aldığınız araçta benim aldığım araçta yurt içinden satın alınan araçlardandır.değişen bir şey yok. % 90 ve üzeri raporlu engelli araçları herkes kullanabiliyor. Yönetmelik açık ve net. Ama bazı demeyeyim de çoğu il emniyet müdürlüklerine nisan 2015 te çıkan bu yönetmelik değişikliği henüs ellerinde yok. çok ilginç bir durum. Bimere de yazabilirsiniz. şu an onlar suç işliyorlar farkında değiller.

tahtakurdu %90 ve üzeri araçların herkesin kullanımına haiz olduğu bölümü yazıcıdan çıkarıp ilgili memura götürün ikna olmaz ise şefi ve müdürüne çıkın hakkınızı elde edeceksiniz.

tahtakurdu Geçen hafta cumartesi günü bende babaannem üzerine ÖTV istisnalı BMW marka araç aldım, benim ruhsatımda sadece ÖTV ödenmeden satılamaz yazıyor, 3. derece ile ilgili birşey yazılmamış.

tahtakurdu

% 90 ve üzeri oranlı rapora karşılık araç alındığında sürüşe dair hiç bir kısıtlama olmaz. Aracı -istisnasız- herkes kullanabilir. Emniyet'te buna aykırı bir uygulama yapmaya kalkarlarsa amire çıkın, durumu izah edin, gerekirse emniyet genel müdürlüğü'nden yazı ile sorulmasını talep edin...

Sol alt ekstremite raporu ve bimerden gelen maıl

arkadaşlar kayınvalidem sol alt ekstremiteden %42 oranında engelli raporu var,h sınıfı ehliyeti var...raporunda ''sol alt ekstremite engelli..H sınıfı ehliyet alabilir,otomatik vites araç kullanabilir.''yazıyor..bu raporla 15 gün önce araç aldı..ruhsatta aynen şu ibare var:''3.derece kan bağı olanlar kullanabilir''..bu ruhsattaki ibare için bimere yazdım..araç otomatik vites olduğu için ruhsata sadece ötvsiz engelli aracı 5 yıl satılamaz gibi bi açıklama yazılıp yazılmaması gerektiğini sordum..fakat gelen cewap şu şekilde kopyalıyorum(bizim durumumuza uymayan bir maddeyle cewap wermişler gibi sanki).;

26.11.2015 tarih ve 1141947 sayılı başvuru Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 17.04.2015 tarih ve değişik 53.Maddesinin C bendi; c) Engellilik derecesi % 90’ın altında olan engelliler tarafından bizzat kullanılmak amacıyla özel tertibatlı araçların Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden ilk iktisabında tescil belgelerine, "İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekâletname ile devredilmesi, “Özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak üretilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması halinde, bu araç,araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir. Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlarca belgelendirilmesi şarttır.ŞEKLİNDEDİR. 3.Derece kan ve sıhrı hısımlar engelinin kendisinin eşinin kardeşlerinin çocukları,amca,hala,teyzesine kadardır.Bunun dışındaki kişilerin tescil belgesine isimleri yazılamamaktadır.Bilgilerinize

KÜTAHYA EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ

bu konuyla ilgili net bilgisi olan yazabilir mi lütfen..araç sadece otomatik vites,ruhsata ne yazmaları gerekiyor.bu aracı kim kullanabilir..eğer herkes kullanaiblir diyosanız ilgili net bir madde yönetmelik falan varsa yazar mısınız

tahtakurdu Araba alma şartlarınız standart tertibatlı araç şartları ile eştir bu yüzden otomatik vitesli olması herkesin kullanabileceği anlamına gelmez. TSE ile uğraşmadan iyi yırtmışsınız

bende ayı kou hakkında bimere yazmıştım cevap söyle

BİMER başvurunuzda belirtmiş olduğunuz konu ile ilgili olarak; Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 30/04/2010 tarih ve Ö.T.V-2/2010/3 sayılı iç genelgesi ile; sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olanlar için otomatik vitesin hareket ettirici özel tertibat olarak sayılması gerektiği, buna göre sağlık raporuna göre sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engellilerin “H” sınıfı sürücü belgesi olması halinde, başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli araçları ilk iktisabında bu istisnadan yararlanmalarının mümkün bulunduğu açıklanmıştır. Emniyet Genel Müdürlüğünün 21/06/201 t tarih 4624/130154 sayılı yazısı ile “B” sınıfı sürücü belgesiyle otomatik vitesli araçların kullanılmasında herhangi bir sakınca olmaması nedeniyle, belirtilen şartları taşımak suretiyle yurt içinden alınarak ÖTV’den muaf olarak tescil edilecek otomatik vitesli otomobillerin, tescil belgelerine “araç sahibinden başkası kullanamaz” şerhi konulmadan, sadece, “araç sahibi engelli kişi ile bu kişinin üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup, Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde adken devri, tasarruf hakkının vekaletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi yasaktır” şeklinde şerh konulması uygun görülmüştür. Ancak, bu kapsamda yurt dışından getirilen otomobillerin tescil belgelerine ise, gümrük trafik şahadetnamesinde belirtilen şerh düşüleceği belirtilmiştir. Bu bağlamda; 1) “(H) sınıfı-otomatik vitesli araç kullanılır” ibaresi olan sürücü belgesi ile tüm otomatik vitesli otomobilleri kullanabileceği, 2) ÖTV yararlanılarak alınan otomatik vitesli araçları “araç sahibi engelli kişi ile bu kişinin üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü tarafından kullanılabileceği, 3)1610712007 tarih ve 123514 sayılı yazı ile; İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliğinden alınan görüş doğrultusunda (H) sınıfı sürücü belgesi bulunan engellilerin özel tertibatlı motosiklet ve otomobiller dışında, engelliklerine uygun özel tertibat olması şartıyla azami yüklü kütlesi 4700 kg’ı geçmeyen kapalı kasa, sürücü sırasından başka oturma yeri veya sürücü sırası dışında yanda pencereleri olan motor silindir hacmi 2800 cm3 aşmayan eşya taşımaya mahsus (kamyon ve kamyonet) taşıtları da kullanılabileceği, Sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartları ile muayeneleri ile ilgili yönetmelik ile hangi sağlık durumuna göre kimlerin Ticari araç kullanıp kullanmayacağı belirtilmiştir. İyi günler dileriz. Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü

yani bu durumda kayınvalidemin ruhsattaki 3.derece kan bağı ibaresi doğru mu

sn oturanboğa,otomatik vitesli araçlarla ilgili sizin bir msjınızı görmüştüm.istisnasız herkes kullanabilir diye,bimerden gelen bu cevaplar sizinkilerle örtüşmüyor gibi anladım..hiçbirşey net diil bu işte şaştım kaldım..sol alt ekstremite engeli var h ehliyet var otomatik vites araç aldı ama ruhsatta kendisi ve 3.dereceye kadar kan bağı olanlar kullanabilir yazıyor..bu ibare doğrumu diil mi

ruhsatta ki şerh

arkadaşlar merhaba ötv muafiyetli bir araç aldım ama ruhsatta özürlü kişinin kanuni mümessili ile 3. dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından biri kullanır diye bir şerh var bu ne demek ve bu kullanacak sayısını kısıtlarmı ben sol bacak palio otomatik vites rapor ve otomatik vites araç kullanır ehliyet sahibiyim bu sıkıntı çıkaracak bir durum mudur, nasıl düzelttirebilirim. saygılar...

emir79

Herhangi bir sıkıntı yok, Kanunen aracını 3. derece yakınlarında kullana bilir demek, yani evliysen eşin cocuğun + amca, dayı ve ailesi + yeğen, kuzen.

Hayırlı olsun güle güle kullan allah kazasız belesız kullanmak nasip etsin!

tahtakurdu emir79

Her şeyden önce bu konuda 4 farklı uygulamayı da gördüm:
1- Sadece bir isim yazılıyor
2- Üç isim yazılıyor
3- "üçüncü dereceye kadar yakınlar" ibaresi yazılıyor
4- Hiç bir şey yazılmıyor.

Ama doğru olan hiç bir ibarenin yazılmaması, yani yönetmelik maddesine uygun şekilde kullanıma dair hiç bir kısıtlamanın olmamasıdır.

Eskiden Karayolları Trafik Yönetmeliği madde 53. maddesinde kimlerin kullanabileceğine dair kısıtlama vardı. Sonra yapılan değişiklikle bu kısıtlama maddesi tümüyle iptal edildi.
Buna dair detaylar (sayfada kırmızı : http://www.engelliler.biz/forum/oze...erin-kullanabilecegine-dair-bilgi-burada.html

İyi Günler,
Yaklaşık 1ay önce %92 engelli (ötv muaf) rapor aldım. Araç alımı yapmayı düşünüyoruz. Aracı damadım ve torunum kullanıcak. 3.derece yakın akraba konusu %90üstü raporlarda olmuyor aracı herkez kullanabilir diye biliyordum. Geçen gün bir trafik polisiyle görüştüğümdede böyle birşeyin olmadığını 3.derece kan bağı olanların kullanabileceğini söyledi. Bu durum karşısında açıkcası biraz kafam karıştı. Kanunen ve usüle uygun olarak doğrusu nedir? YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM.

tesla77

Bu başlığa yazılmış önceki mesajlarda da yazıldığı üzere, %90 ve üzeri rapor ile alınan araçların kullanımına dair hiç bir kısıtlama bulunmamaktadır. Ruhsatta da buna aykırı bir ifade yoktur, olamaz.

Üst Alt