Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ruminasyon ile nasıl baş edilir?

Konular
20
Reaksiyonlar
20
Doğduğuma pişman oldum bu durum yüzünden. 6 aydan fazladır, aklıma 6 ay önce akmış bir konuya aklım takıldı, saplandı. Saplandım.

Günde 800mg Clonex, 200mg Lustral, ve Ledason 80mg alıyorum, lakin ruminasyondan kurtulamıyorum.

Nasıl üstesinden gelebilirim?

—————————

Ruminasyon, olumsuz deneyimlerin nedenleri ve sonuçları ile ilgili tekrar tekrar düşünmeyi veya üzerinde durmayı içeren bir durumdur. Ruminasyon , anksiyete veya depresyon gibi zihinsel sağlık sorunlarının başlangıcı için de bir risk faktörüdür.

Stres, gergin bir yaşam tarzı ve yaşanan travmatik olaylar ruminasyona neden olan başlıca faktörler arasında gösterilir.

Bu takıntılı düşüncelere sahip olan kişiler bir konunun nedenleri ve sonuçları üzerine çok fazla kafa yorarlar. Odaklanma problemi, zevk veren aktivitelere karşı ilgi alakanın azalması ve tükenmişlik hissi gibi durumlar ruminasyonun yaygın belirtileri arasındadır.

Ruminasyon bende de bazen 2 hafta sürüyor. Enerjimi yiyior bitiriyor. Çıkamıyorum. Ruminasyon dan çıkmak için takıldığın şeyin nihayete ermesi lazım sanırım.

bugün de bende olan bir şeyin adını öğrenmiş oldum. Hayırlı olsun.orta okul zamanımdaki olayları bile gece yattığımda kafamda tekrar tekrar kurduğum oluyor

Bir şeylerle meşkul olmak fayda eder. Ergo terapi yani meşguliyet terapisi yerine geçebilir.

Bir olay ya da durum sürekli rahatsız ediyorsa, çaresi varsa yaparsın gereğini üzülmezsin

Çaresi yoksa yapabileceğin bir şey yoksa, elinden gelen bir şey yok olduğu için yine üzülmezsin.

Ruminasyon dan çıkmak için birşeyle meşkul olmak fayda etmiyor. Çünkü işi yaparken de ruminasyon halde oluyorsun. İşi yapıyorsun enerjin kitlendiğin her neyse onda. Oluyor. El başka iş yapıyor beyin başka şeyle meşkul . Ruminasyon genelde strsli zamanlarda oluyor

Beyin kimyasini duzenlemeden ortadan kalkacagini dusunmuyorum.
Sanat terapisi gibi islerle de mesgul olmak care olmaz. Belki ortam degisikligi, yuruyus, baska kisilerle sohbet (bos muhabbet ya da hayaller uzerine konusmak, gelecek planlari gibi. agir ve dolu konular olmasin) aciyi hafifletebilir.

Gecmiste ben de yasamistim. Adini ogrenmis oldum. Yataktan cikamiyordum ve dusunceler canimi yakiyordu. Belki biri yardimima kossaydi o kadar aci cekmezdim. Birinden rica edin, sizinle ilgilensin. Bos islerle mesgul olun. Iyice daraltmayin kendinizi.

Bana göre ruminasyona neden olan olayla fiziksel olarak olmasa da zihinsel olarak yüzleşmek çözüm olabilir. Çünkü beynimiz bizi korumak için evrildiği için yüzleşip çözüm getirmemiz gereken konuları sürekli hatırlatıyor.

Ruminasyona sebep olan her neyse o sebep nihayete erdiğinde ruminasyon bitiyor. Örneğin; 1 hafta sonra doktora gideceksin. Bir hafta gece gündüz beynin de doktorla konuşuyorsun vs .. bunun gibi .. doktora gittiğin gün ruminasyondan çıkarsın.

Fiziksel yorgunluk çare olabilir 🙂 pert olana kadar spor yapın, temizlik yapın yada dans vb. Vücut yorgun düşünce, başka şeyleri dert etmiyor pek 🤣

@idosente Sırf ruminasyona girmemek için sürekli yorgun mu kalalım?

Aslında anksiyeteden kurtulmak için kendimi uykusuz bırakmayı denediğim olmuştu. Nasılsa antidepresanlar da benzer etkiyi gösterdiği için denemek istemiştim. Ama bende aksine kaygıyı artırmıştı. Aynı şekilde sürekli yorgun kalmak ruminasyonu artırabilir.

@berke26, sürekli değil ama, dayanılmaz hale geldiğinde biraz rahatlamak için denenebilir. Hiç değilse yorgunluktan uyuyup kalırsın, o bile güzel bir duygu. Daha dinç ve mutlu kalkıyor insan. Uykusuzluk hiç bir işe yaramaz. Aksine düzenli gece uykusu çok işe yarıyor bence.

Yazmak çok etkili. Düşünceleri yazarken haliyle önce düşüncenin farkındalığını yaşıyorsun. Duygusal kısımlarda yarım kalmış duygularını tamamlıyorsun. Hafızan ve dikkatin de gelişiyor.

@osmangazi,
6 yıl önce annem bana defter hediye etmişti. Üstünde ismim soyismim yazdığı için özel bir amaçla kullanayım diye rafa kaldırdım. 6 yıldır duruyor, muhtemelen böyle giderse sonsuza kadar rafta duracak. Bu mesajını okuduktan sonra ilk kez yazdım defterime. Çok iyi fikir.

@Pickle,

Bir sınavım vardı 6 ay öncesinde günlük tutmaya başlamıştım. Her akşam yarım saat yatmadan önce sabahtan akşama kadar anlamlı anlamsız yaşadıklarımı yazıyordum. Önce günlük 1 iki satır yazmaya başladım sonra yazmanın verdiği özgürlükle birlikte gittikçe detaylar hatta düşünce ve duygularıma kadar detaylandırdım, her gün için bir kaç sayfa yazmaya başladım. Sınavı bir çok arkadaşım 2 kere de verirken ben bir kerede vermiştim.

Ruminasyon dediğiniz şey okb değil mi ? Bana aynı şeymiş gibi geldi .:unsure:

Son düzenleme:
Üst Alt