Sabır Nedir?
Sabır için zorluklar, sıkıntılar ve acı dolu duygular karşısında gösterilen bir tahammüldür diyebiliriz. Sabretmek hem yaratıcımız olan Allah’ın hem de Peygamber Efendimizin bize tavsiye etmiş olduğu bir eylemdir.Sabreden kişi zindanda da olsa mutlu ve huzurlu bir hal üzerindedir. Sabretmeyen kişi ise saraylarda veya köşklerde bile olsa hep bir sıkıntı ve üzüntü hali içerisindedir.
Ayrıca herhangi bir zorluk karşısında zorluğa sabreden kişi için Allah tarafından bir müjdelenme vardır. Kuran’da sabretmenin mükafatı ile alakalı geçen ifade ise “Sabredenleri müjdele” şeklindedir.
Yaratıcımız olan Allah sıkıntı çekenlerin sabretmesinin ve sabretmenin de bir mükafatı olacağını bizlere resulü aracılığıyla bildiriyor.
Sabretmenin Önemi Nedir?
Sabır nedir sorusuna yanıt aradıktan sonra şimdi ise sabretmenin öneminden bahsetmek istiyorum sizlere. Sabretmek bizlere çok şey katar, sabırsızlık yani sabretmemek ise bizden çok şey alır. Bu yüzden hangi hal üzerinde olursak olalım sabretmemiz gerekir.Bunu yapmak ise her zaman kolay olmaz. Ama başka bir çare yoktur. Sabretmeyip karanlık bir boşluğun içinde yaşama devam etmektense sabrederek acıyı çekip kurtulmak daha mantıklı bir seçenek gibi geliyor bana. Sabretmenin sonunda mutluluk olduğu için önemi oldukça büyüktür.
Sıkıntıya Sabretmek
Herhangi bir şeye sabretmenin karşılığı neye sabrettiğiyle ilgilidir. Okulunu bitirmek için sabırla okula gidip gelen kişi sabrının karşılığı olarak en sonunda okulunu bitirir.Bununla beraber yine aynı mantık çerçevesinde sıkıntıya sabreden kişi en sonunda sıkıntıdan kurtulur ve mutluluğa kavuşur.
Allah İçin Sabretmek
Bazı insanlar vardır sadece sabrederler. Amaçları sabredip acıdan, sıkıntıdan, gamdan ve kederden kurtulmaktır. Ama bazıları da vardır ki Allah için sabrederler ki doğru olanı da budur.Ahiret yurdunda rahat etmek için bazı insanlar henüz bu fani dünyadayken Allah için, Allah rızası için ve ahirette yerlerinin güzel olması için sıkıntıya tahammül gösterirler. Bu da yaratıcımız olan Allah’ın hoşnut olduğu bir durumdur.
Sabırlı İnsan Nasıl Olunur?
Sabırlı bir insan olabilmek için ilk etapta her şeye söylenmeyi bırakmalı ve isyan edip durmamalıyız. İsyan etmek ve söylenmek hiç bir şeye çözüm getirmiyor ben denedim bu yüzden sizleri de uyarıyorum sizde isyan etmeyin her şey daha beter oluyor.Zaten isyan etme konusunda da haklı değiliz çünkü başımıza gelen kötü şeyler kendi yaptıklarımız yüzündendir. Bu sebepten ötürü kendi hatalarımızın karşılığını alıyoruz. Daha hangi hak ile bizi yaratan Allah’a kendi hatalarımızdan dolayı isyan edebiliriz ki.
Sizde benim gibi yapın ben uzun süren bir isyanın ve söylenmenin ardından en sonunda artık durumumu kabullendim ve Allah’a isyan etmiyor tam aksine şükrediyorum. Böylelikle eğer isyan ve söylenme durumlarından kendinizi kurtarabilirseniz en sonunda sabırlı biri olmaya başlayacaksınızdır.
Sabretmenin Faydaları Nelerdir?
Sabretmek insana dayanıklı ve dirençli olmayı öğretir. Acılar ve zorluklar karşısında sabretmeyi öğrenen veya öğrenmiş olan bir insan sabrın sonunda mükafat almanın yanı sıra artık zorluklara karşı daha dayanıklı bir hal almıştır.Umarım sabır ile ilgili yazdığım bu yazıyı beğenmişsinizdir. Değerli yorumlarınızı eksik etmeyin.
Kaynak;
Ferhat Arslan - Kişisel Blog
Ferhat Arslan - Medium Kişisel Blog