BİR BANKACI
Merhaba,yazdıklarınızı okuduğumda 506 sayılı kanunun Geçici 20. maddesi ile kurulan bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri, ticaret odaları, sanayi odaları, borsalar veya bunların teşkil ettikleri birlikler personeli için kurulmuş bulunan sandıkları emeklisi olduğunuzu anladım.
2019 yılı Şubat ayından itibaren hastanelerden alınan erişkin engelli sağlık kurulu raporları bağlayıcı olmaktadır.Siz yetkili hastanenin Sağlık Kurulu polikliniğine başvurarak erişkin engelli sağlık kurulu raporu almanız e-devlet,sgk,sağlık bakanlığı başta olmak üzere tüm resmi kurum ve kuruşlarda görülebilecek karekod esaslı bir rapor tesis edilecektir.Raporu alma amacınızın anlamsal bir önemi yoktur.
Çünkü erişkin engelli sağlık kurulu raporu tek başlıkta birleştirildiği için ister engelli kimlik kartı alın,isterseniz engelli vergi indirimi belgesi için vergi dairesine başvurun,isterseniz engelli iş arayan kaydı için işkur a başvurun her kurum için tek başlıkta hazırlanan bir rapor olduğu için bağlayıcılığı vardır.
Bu bilgileri sizle niye paylaşıyorum şöyle ki;
Engelli Vergi indirimi ile emekli olmuşsanız ve süresiz bir engelli sağlık kurulu raporunuz var ise bahsettiğim nedensellik ilkesi sebebiyle yeni erişkin engelli sağlık kurulu raporu yeni engelli sağlık kurulu raporunuz olacak ve eskisi hükümsüz olacaktır.
Bu duruma bağlı eski engelli sağlık kurulu raporu üzerinden engelli vergi indiriminiz var ise ve siz bu belge ile engelli vergi indirimimen emekli oldu iseniz resmi kurumlar fark edecek veya özel banka emekli sandığı farkedecek ve size yeni raporunuz üzerinden tekrar engelli vergi indirimi almanız talep edebileceklerdir.
Bu bağlamda eğer engelli vergi indirimi ile emekli iseniz alacağınız rapor sizi katoik bir durumun içine sokabilir.Sizden ricam bankanızın emekli sandığı emeklilik servisi ile bir görüşüp yeni rapor almanızın ne gibi sonuçları olacağınız sormanızdır.
Tekrar belirtmek gerekirse eskiden ne için rapor alacağınız ve buna bağlı engelli raporu tesisi edildiğini biliyorum.Ancak 2019 Şubat ayı itibari tek bir erişkin engelli raporu vardır.İstediğiniz işlemde kullanabilirsiniz ve seçme şansınız olmadan herşeyi yasal olarak bağlamaktadır.
Saygılar.