Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sadece oğlumun 1400 TL geliri var evde bakım ve vakıf aylığı bağlanır mı?

metehan50*

Üye
Konular
26
Reaksiyonlar
0
Selamlar.Arkadaşlar benim % 100 engelli ve yatalak bir çocuğum vardır.Daha önce memur olarak çalışırken mesnetsiz bir iftira sonucunda disiplin kurulu kararıyla memurluktan çıkartıldım.Daha önce evde bakım maaşı alırken kriterler değiştiği için o da kesilmişti.

Arkadaşlar benim maaştan başka hiç bir gelirim yoktur.Sadece 18 dekar hisseli ve ekilmeyen arazim var.17 yaşında bir oğlum üniversiteyi dışarıdan okuduğundan işe girmek zorunda kaldı.Engelli oğlum da 22 yaşında olmasından dolayı benim sağlık güvencemden çıkarılmıştı.Onun için de 53 TL prim ödüyordum.

Arkadaşlar bana bir arkadaş hem evde bakım aylığına hem de 2022 vakıf aylığına başvurmamı istedi.Sadece oğlumun 1400 TL geliri var ve evde altı kişiyiz.Maddi olarak çok zor durumdayım.Bu şekilde evde bakım ve vakıf aylığını alabilir miyiz?

Geçmiş olsun Olur tabii.
22 yaşında engelli oğlun,Sizin saglik guvenceden nasıl çıkarılıyor,olmaz çıkarılamaz.
Aile Sosyal Politikalar Müdürlüğü'ne başvurmanız gerekiyor.
Ev kalabalıkmis,iki maaş da olur

metehan50* arazilerin yıllık geliri ne kadar? il/ilçe tarım müdürlüğünden arazilerin yıllık gelirini öğrenmeye çalış. yüksek bir gelir çıkarsa itirazet. gelir almadığını söyle. eve bakım aylığı gelir hesabında arazi geliri için il/ilçe tarımdan bildirilen gelire bakılıyor çünkü.

hanede 6 kişiymişsiniz. hanede kişi başına düşen aylık gelir 847,16 TL altındaysa gelir uygun çıkar. raporda agır özürlü kısmı "evet" yazıyorsa raporu da uygundur. çocugunun yatalak olduğunu söylediğine göre bakıma muhtaç durumda bulunacaktır. zaten daha önceden de evde bakım aylığı alıyormuşsunuz. aile ve sosyal politikalar bakanlığı il mdüürlüğünde dosyası vardır.

çocugun agır özürlü engelli sağlık kurulu raporu varsa bence hemen vakit kaybetmeden aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne gidip evde bakım aylığına başvurun.

2022 aylığı için raporda sadece oranın yazması kafi. % 40 ve üstü raporu varsa kaymakamlıkta bulunan vakfa (SYDV) başvurabilirsiniz. hanede kişi başına düşen aylık gelir 423,58 TL altındaysa aylık baglanır. aksi takdirde baglanmaz.
2022 aylığında sahip olduğunuz araziler şu şekilde hane gelirine dahil edilir:
[SIZE=1]"7) Hanenin arazi, tarla ve benzeri için rayiç bedelin 240'ta biri ve (takdir edilen/beyan edilen) aylık (zirai/ticari/kira ve benzerleri) getirisinin toplamı,"[/SIZE]

arazi bilgilerini (rayiç bedel, aylık getirisi vs) bilmeden hesap yapmam zor. bence siz gidip başvurun şansınızı deneyin. hane geliri uygun çıkarsa 2022 aylığı da baglanacaktır.

oğlunuz yatalakmış. ayda 53 TL ödeyerek sağlık güvencesinden yararlanıyormuş. yani engelli oğlunuz 60/g GSS kapsamında (ayda 53 TL ödenerek saplık güvencesinden faydalanıyor).
2022 aylığı baglandığı takdirde 60/c 3 GSS'lı olur. bu da eski yeşil kart gibidir, prim ödemezsiniz.

yalniz06 Çok sağolun

Engelli Erkek çocuk 18 yaşından sonra baba yada anne üzerinden sağlıktan faydalanamaz dediler.Yeşil karta yada şartlar uymuyorsa gelir testi yaptırarak en alt düzeyden prim yatırın dediler.Memur olduğumdan dolayı aylık 53-Tl prim ödüyordum.Yoksa ilaçlarını filan alamadım kestiler.

İdari yargıya işlemin iptali için başvuracağım.Memurluğa dönmem yüksek ihtimal dahilinde fakat dava 3-4 yıldan fazla sürer diyorlar.Bu sürelerde maddi olarak zor durumda kalacağız.Ben de karaciğer tedavisi görüyorum.Çalışmam mümkün değil.Allah bütün zorda olanlara yardım etsin.

@metehan50* yukarıda yazdım ama bir konuyu unuttum. zaten siz de o konuya değinmişsiniz.

"erkek çocuğu, 18 yaşından sonra babasının annesinin sağlık güvencesinden yararlanamaz" demişler size. eger çocuğunuz malul derecede hastalıga sahipse elbette yararlanır.

yaşa bakılmaz bu durumda. tek yapacağınız şey sigortanız varsa/olursa, sgk müdürlüğüne gidip çocugunuzun saglık güvencenizden yararlanamsı için başvurmak. başvurunuz sonrası çocugunuz Engelli Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemeye Yetkili Sağlık Kuruluşları Listesi'den size yakın olan birine sevk edilir. gittiğiniz hastane çocuğunuzu maluliyet cetveli'ne göre degerlendirir. sonra da raporu sgk'ya gönderir. SGK sağlık kurulu da çocuğunuzun malul olduğu yönünde kaarr verirse çocugunuz sizin sağlık güvencenizden yararlanır.

Sayın Kalem hanım;Arazilerin bir çoğu ekilip dikilmeyen çorak yerlerdir.Babam öldüğü için mirasçılar arasında intikali yapılmış fakat ziraat odasına yada ilçe tarım müdürlüğünde kayıtları yoktur.Geçen yıllarda ilçe tarım müdürlüğünde bir arkadaş bu arazilerin aylık geliri 60-70 liraya takabül eder demişti.

Oğlumun raporunda % 100 ibaresi mevcut.Bu raporla evde bakım maaşı alıyorduk.Gelir yüksek çıktığından kesilmişti.Oğlum serabral palsi +epilepsi teşhisi konuldu.Konuşma ve kendini ifade etme durumu yok.Yürüme durumu yok sürekli yatalak.

Kalem hanım ben çocuğun adına kayıtlı olan araçtan bahsetmeyi unutmuşum.2007 yılında yurtdışından beş yaşında bir araç getirtmiştim.Araç şu anda 25-30.000 TL civarındadır.

Oğlumun sağlık güvencesine gelince bundan iki yıl önce oğlunuz 18 yaşını geçmiş sizden faydalanamaz dediler.Ben de yeni rapor almak çok zor olduğundan(Hasta sedyede taşınması lazım,heyette beklemek sorun olduğundan) prim ödeyerek sağlık sorununu hallediyordum.2022 maaşı bağlanırsa tekrar bu sistemi iptal ettiririm ama şahsım ve diğer aile bireyleri için ben memurluktan çıkartıldığımdan dolayı mecburen ödemek zorundayım

Evet daha önceden maaş alıyorduk fakat gelir yüksek çıkınca maaş kesilmişti.
@yalniz06

Araç ve tarla önemli değil. işten çıkarıldığıniza göre yeniden müracaat etmelisiniz, kolay gelsin.
size tavsiyem oğlunuza ayri sigorta falan yaptırmayın sizin sağlık güvencesinden üzerinden yararlansın

yalniz06

Hocam ben şu anda daha 100 gün sigortalıyım.Bu süre bitince ve mahkemeden yürütmenin durdurulması reddedilirse mecburen ben de bu sigortaya geçmek zorundayım.Mahkemeyi kazanıp tekrar memuriyete döndüğümde oğlumu her halukarda kendi siğortama aldıracağım.Rapor için sürecin zor olduğunu söylüyorlar ama katlanacağız mecburen.

@yalniz06 araç ve tarla nasıl sorun olmaz!

evde bakım aylığına yeniden başvuracakları için daha önceden sahip oldukları araç evde bakım aylığında gelire dahil edilmez. ama 2022 aylığında kasko/rayiç değerinin 120'de biri dikkate alınır. hanede kişi başına düşen aylık gelir 423,58 TL altında çıkarsa 2022 aylığı baglanır, aksi durumda baglanmaz.

arazi ise hem 2022 aylığında (yukarıda bahsettim), hem de evde bakım aylığında (yukarıda bahsettim) dikkate alınır. evde bakım aylığında yıllık gelirin aylık ortalaması dikkate alınır. gelir için il/ilçe tarım müdürlüğünden bilgi alınır Yukarıda bahsettim).

@metehan50*
siz hafta için 2022 aylığı için vakfa (SYDV), evde bakım aylığı için aile ve sosyal politikalar bakanlığı il/ilçe müdürlüğüne başvurun. 2022 aylığı için oğlunuzun 60/g GSS'dan çıkması gerekecek. bunun için de GSS gelir testi yeniden yapılır. 2022 aylığı baglanınca 60/c3 GSS 'ye (yeşil karta) geçer.

2022 aylığında aylık hak sahibinin bizzat başvurusu gerekir. ama çocuğunuz gidecek durumda değilmiş o yüzden şuradaki seçeneklerden uygun olanı degerlendirin siz gidin:
"[SIZE=1](2) Başvuruların şahsen ve yazılı olması esas olmakla birlikte başvuru işleminin kanunî temsilciler tarafından yapılması hâlinde mahkemeden alınmış karar örneği, vekil tarafından başvuru yapılması hâlinde vekâletname örneği başvuru formuna eklenir.(5.madde, 2.fıkra)"[/SIZE]

evde bakım aylığı başvurusu için oğlunuzun gitmesine gerek yok.

Melek hanım çok teşekkürler.Allah sizden razı olsun.Zor günümüzde bizlere yardımcı oluyorsun.Pazartesi günü gerekli yerlere gideceğim.2022 aylığı için 60/g GSS den çıkması gerekiyor ama beni yeniden rapor almaya zorlayacaklar.Bu da benim için bir eziyettir.Sedye ile götürmem gerekiyor.

Oğlum adına mahkeme ile ben vasi tayin edildim.Her türlü işlemlerini ben yapıyorum.

metehan50* 2022 engelli aylığı için yeni rapora gerek yok ki. zaten oğlunun % 100 engeli raporu varmış. 2022 aylığı için oran yazması kafi.
raporda agır özürlü kısmı da evet işaretliymiş zaten (o raporla daha önceden evde bakım aylığı aldığınıza göre).
dolayısıyla evde bakım aylığı için de 2022 aylığı için de yeni engelli sağlık kurulu raporu çıkarmanıza gerek yok.

sadece sizin sağlık güvencenizden yararlanması gerektiğinde sgk sizden maluliyetin tespiti için yeni rapor isteyecek. çünkü maluliyet tespitinde engelli sağlık kurulu raporu işe yaramaz. ama sgk'ya engelli sağlık kurulu raporunu da verebilirsiniz fikirleri olsun diye.

özetle elinizde bulunan % 100 agır özürlü engelli sağlık kurulu raporu 2022 aylığı ve evde bakım aylığı başvurusunda kullanılabilir. yeni rapora gerek yoktur. GSS gelir testi için zaten rapora gerek yoktur.

Arkadaşlar,

Emin olmadığınız konularda lütfen yanlış bilgi verebileceğiniz ihtimalini gözardı etmeyin. Çok emin değilseniz lütfen yazmayınız.
yalniz06

Melek hanım,oğlum için bundan iki üç yıl öncesinde askerlik şubesi oğlumu hastaneye sevk etmişti.Bir de oğlum için vasilik davası açtığımda mahkeme oğlumu yine hastaneye sevk etmişti.Bu raporları bize vermediler fakat hastaneden almamız mümkün.Bu raporlarla sgk ya başvursak ağır ve sürekli engelli diye olası memuriyete döndüğümde benim sigortamdan faydalandırmaya başlatmazlar mı acaba ?

Kalem

Selamlar Melek hanım.İl sgk ya gittim engelli oğlumun yeşil karta geçirteyim diye.Oradakiler tamam olur dediler.İlçe SYDF geldim.Adamlar benim daha önceki aldığım maaşları hesaba katıyorlar ve gelir yüksek çıktığından kesinlikle olmaz diyorlar.Başka bir yolu yok mu dedim.Yok dediler.Ben daha sonra engelli maaşı için başvuru yapayım dedim yine gelir testinde geliriniz yüksek çıkar dediler.Vallahi şaştım kaldım bu işe.Engelli oğlum adına da SGK iki yıllık prim borcu olarak 1300-TL borç çıkarmış.Ben ne yapacağımı bilemiyorum.Şu anda SGK kapsamından da çıkartıldı.

@metehan50* askerliğe uygun değildir kararlı rapor ve vasilik kararı için alınmış rapor da maluliyet raporu değildir. lakin siz sigortalı olduğunuzda, oğlunuzun sizin sağlık güvencesinden yararlanamsı için SGK'ya başvurdugunuz zaman oğlunuz için aldığınız tüm raporları ve elinizde ne varsa (labaratuvar test, tahlil vs ) sgk'ya verin. sgk'ya oğlunuzu hastaneye götürmenizin zorluğundan da bahsedin. eger mevcut raporlar ve belgeler üzerinden maluliyetin tespiti mümkünse o belgeler ve raporlar üzerinden maluliyetin tespitini isteyin. ama hastaneye sevk istenirse yeni rapor almaktan başka çareniz yok. SGK sağlık kurulu oğlunuzun maluliyet cetveli'ne göre malul olduğu yönde karar verirse elbette oğlunuz sizin sağlık güvencenizden yararlanır.

vakfa (SYDV) gittiniz. vakıf da GSS gelir testi yaptı. ailede kişi başına düşen aylık gelir yüksek çıktı (yani g1= ailede kişi başına düşen aylık gelir 592,50 TL'den yüksek) öyle mi?

bu durumda oğlunuzun 2022 aylığı başvurusu da alınamaz.
sizin memurken aldığınız aylıkları dahil ettiler dediniz. sanırım aylık ortalamayı bulmak istediler. siz en son ne zaman hangi tarihte maaş aldınız? en son aylığınız ne kadardı? GSS gelir tetsini hangi tarihte yaptırdınız?

GSS gelir testine hanede ikamet eden herkes katılmaz. sadece aileden sayılanlar gelir testine dahil edilir. engelli oğlunuz için GSS gelir testi istediğinize göre oğlunuzun kendisi, anne ve babası (varsa eşi, çocukları ) dahil edilir. kardeşi aileye dahil değildir.

bana hanede iki oğlunuz ve sizden başka yaşayan kişilerin akrabalık bağlarını yazar mısınız lütfen?

bir de şuradan oğlunuz için sağlık provizyon sorgulaması yapmanızı istiyorum: https://www.turkiye.gov.tr/spas-mustahaklik-sorgulama

sorgulama sonuçlarını -kimlik bilgilerini saklayarak- buradan paylaşın lütfen. SPAS sorgulama sonuçlarına bakmam lazım çünkü.

Merhabalar Melek Hanım.Öncelikle oğlum ben memur iken doğduğundan direk sağlıktan faydalanmıştı.Vakfa gittim .Oradaki kişi kabataslak bir hesaplama yaptı.Ben en son kasım 15 de maaş aldım.Onlar bir yıllık geriye dönük almış olduğum maaşları da hesaba katıyorlar.

Evde altı kişiyiz.Ben eşim ve dört çocuk.Oğlumun birisi 18 yaşına yeni girecek .Üniversite öğrencisi dışarıdan okuyor ve aynı zamanda asgari ücretli çalışmaya başladı.Hesaplamalarına göre geçmiş maaşları hesaba kattıklarından kişi başı aylık gelir 592.50TL yi geçiyor.

GSS gelir testi yaptırmadım.En son aldığım maaş 4400-TL idi. Engellinin kardeşi olarak oğlum dediğim gibi 1400 tl alıyor şu anda.

Hanede ben,eşim ve engelli oğlumla birlikte üç tane daha çocuğum vardır. SPAS Sorgulama sonucu
[FONT=Tahoma]
Kimlik No Erkek Cinsiyeti Adı Soyadı Doğum Tarihi 16.03.1969 Yakınlık Türü Kendisi Tescil Kapsamı 4/c 5434 Sayılı Kanuna Tabi Çalışanlar Yararlandığı Kimlik No 3GSS Kapsamı 60/a-1 kapsamında sigortalılar (4/a, 4/c sigortalı çalışanlar)Sicil No*********** Provizyon Tarihi 09.12.2017 Sigortalı Türü Çalışan Katılım Payı Muafiyet Hayır Durum Müstehaktır, provizyon alabilir. Geçmişe yönelik provizyon bilginizi sorgulayabilirsiniz.

[/FONT]

@metehan50* buraya kopyaladığın SPAS sorgulama sonucu sana ait. ben oğlunun Spas sorgulamasını rica etmiştim.

sen halen 4c kapsamında sağlık güvencesinden yararlanıyormuşsun. ayrıca son maaşını da 15 kasım da almışsın. vakıf son maaşını hane gelirine eklemiş.

GSS gelir testine engelli oğlun için başvurdun. GSS gelir testine oğlun, sen ve eşin dahil sadece. kardeşleri aileye dahil edilmez. dolayısıyla gSS gelir testine dahil edilecek kişi sayısı üç. senin maaşını üçe böldüğümüzde 592,50 TL üstünde.

vakka gidip vakıf müdürüne çık. en son maaşını kasım 15'te aldığını artık memur olmadığını soyle. memurun yaptıgı hesaptan bahset. ocak'ta GSS gelir tetsi için tekrar başvurmanın uygun olup olmayacağını soyle. ocak ya da şubatta GSS gelir testini yaptıklarında senin aylığını dahil etmeyeceklerdir. bir yıl üzerinden aylık ortalama alamazlar buna hakları yok. dayatırlarsa yasal gerekçelerini sor.

mümkünse oğlunun e-devlet şifresi varsa onun için spas sorgulaması yap. oğln için e-devlet şifresi yoksa bir eczaneden oğlun için spas sorgulaması yaptırıp orada yazılanları bana aktarmaya çalış. resmini çek hatta.

Melek hanım oğlum adına ilaç yazdırmıştım.Zaten orada ortaya çıktı siğortadan çıkartıldığı.Oğlum adına e devlet yok.Ama eczaneden çıkarttırabilirim.

Melek hanım yasa gereği ben memurluktan çıkartıldığım yada resmi kuruma tebliğ tarihinden itibaren 100 gün sağlıktan faydalanmya devam ediyorum.Bu da 25 şubat 2018 tarihine kadar oluyor.Melek hanım geçmişe dönük maaşların gelir tespitinde değerlendirileceği yönünde bir yönetmelik var mı acaba?

Bir de ben 25 şubata kadar sgk dan faydalanacağım.Ben oğluma hastaneden yeni rapor alsam bu süre içerisinde benim sağlık sigortama dahil edilir mi?Raporun değerlendirme süresi uzun sürüyor mu? Bir de oğlum adına yeşil karta başvurduğumda yine geçmişe dönük maaşımın gelir tespitinde değerlendirilmesi ne kadar doğrudur?

metehan50* yok, şu an çalışmadığınız için oğlunuz sizin sağlık güvencenizden yararlandırılmaz. kaldı ki işlemler bu sürede yetişmez (maluliyet tespiti yetişmez).

yukarıdaki anlattıgım hesap GSS gelir testi içindi. yazdıklarımı tekrar okuyun. sizin tek bir maaşınızı hesaba katmışlar. zaten bunla bile sınırı geçiyorsunuz. GSS gelir testinde hanedeki herkes hesaba dahil edilmez. sadece başvuranın ailesinden sayılanlar dahil edilir. oğlun için GSS gelir testi yapılıyor. kardeşleri dahil edilmez. sadece kendisi, annesi ve babası dahil edilir. bu durumda sizin maaşı üçe bölün. sonuç yine 592,50 TL'den yüksek.

2022 aylığında ise hanedeki herkes gelire dahil edilir. 6 kişinin de geliri malı mülkü hesaplanır ve 6 ya bölünür. sonuç 423,58 'den (1 Ocak 2018'den itibaren yeniden belirlenecektir bu miktar da) yuksekse baglanmaz/aksi durumda baglanır.

geriye dönük denemez aslında. daha yeni almışsınız son maaşı. bu durumda ocak ve şubatta GSS gelir testinizi yeniletmenizi öneriririm. bu konuda vakıf müdüryle görüşmenizi de yukarıda soyledim zaten.

Kalem

Melek hanım ben o zaman ocak ayına kadar bekleyerek tekrar vakfa başvurduğumda geriye dönük olarak almış olduğum maaşı hesaba dahil edemeyeceklerinden bir sorun çıkarmayacaklarını düşünüyorum.Bu konuda sanırım anlaştık.

Dediğim gibi ocak ayını beklemek en mantıklı yol gibi görünüyor.2022 de geriye dönük maaşı nasıl hesaba kattıklarını anlamış değilim.Bu yönetmeliği bulamadım.

metehan50* ocağa kadar beklemeden önce fırsat bulduğunuz bir gün gidip vakıf müdürüyle konuşmanızı öneriririm. geçmişe dönük maaşları ne zamana kadar dikkate alacaklarını, bunu neye dayanarak yaptıklarını müdüre sormuş olursunuz hem. ocak'ta da bu şekilde hesabın yapılıp yapılmayacağını da öğrenin. sonra size söyleneneleri gelip bana anlatın.
ben de bir ara tanıdığım bir vakıf müdürünü arayıp bu uygulamanın yapılıp yapılmadıgını ve yasal dayanaklarını soracağım.
iki koldan araştıralım şu meseleyi bence.

Kalem

Çok sağolun Melek Hanım Allah sizden razı olsun.Vakıf müdürü tanıdık aslında pek bir mevzuat bilmiyor.Başka yerlere soruyor.Mevzuat böyle diyor.Ben bu mevzuatı bulamadım.Yarın ilk işim tekrar bir daha görüşmek olacak.Sizlere sonucu iletirim.

Kalem

Merhabalar Melek Hanım.Sizin de söylediğiniz gibi SYDV gittim.Oradaki vakif müdürü ile görüştüm.Ben bir çok araştırma yaptım sizin söylediğiniz gibi son bir yıllık maaşın gelire dahil edileceği yönünde bir yönetmeliğe rastlamadım dedim.Kendisi 2015 yılında bu yönetmelik çıktığını,hatta sistem otomatik olarak geçmiş dönemde alınan maaşları otomatik olarak istiyor dedi.Ben de bu durumda ocak ayını bekleyelim.

2018 yılbaşında engelli adına 2022 maaşına başvururuz şartlar tutunca zaten yeşil kartlı sayılır dedim.Müdür yine olmaz ,başvuru tarihinden itibaren bir yıl geriye dönük kazançlar gelire dahil edilir dedi.Vallahi ne yapacağımı bilemiyorum. Böyle bir saçmalık olabilir mi?Geçmiş zaten geçmiş.Şimdi hiç bir gelirim yok.Sadece oğlumun asgari ücreti var.Tekrar 53 TL ödeyerek sağlıktan faydalanmaya devam edelim diyorum iki yıllık prim borcu çıkartıyorlar.144 ü arıyorum sürekli meşgul çalıyor.Engellinin ilaçlarını alamıyorum.Lütfen bana yol gösterin.

Bende daha önce kamuda memurdum.İşten ayrıldım.Başka hiç bir gelirim olmamasına rağmen % 100 engelli ve yatalak oğluma ne maaş baglatabildim ne de yeşil kart alabildim.Gerekçe ise daha önceki almış olduğum maaşı gelire dahil ediyorlar ve kişi başına düşen miktar geçiyor.Bu durumda ne yapmalıyız işin içinden çıkamadım.İlaçlarını alacak gücüm de yok.

@metehan50* öncelikle şu ilaçlar sorununu çözmeliyiz. sgk'ya gidip borçlarınızın yapaılandırılmasını isteyin. şimdilik yapabileceğimiz bu. eger önerdikleri ödeme planı bütçenize uyarsa ne ala.

uymazsa bu durumda mecburen oğlunuzun başka haneye ikamet değişikliğini isteyecem sizden. oğlunuzun kalabileceği yakın bir akrabanız var mı? oğlunuzun ikametini oraya aldıracaksınız ve orada yaşayacak oğlunuz. bir süre bu şekilde idare ettikten sonra yine hanenize aldırabilirsiniz. biz sorunları çözene kadar bundan başka çözüm gelmiyor aklıma. ayrı hanede olursa ve yaşarsa hem yeşil kartlı olur (60/c 1 GSS) hem de hane geliri uygunsa 2022 aylık başvurusu olumlu sonuçlanabilir.

çünkü yapılan uygulama hakikaten hakkaniyetten uzak. vakıf müdürü bir arkadaşla da görüştüm ben. başvuru tarihinden önceki 1 senelik aylıklar görünüyormuş. özetle aylık ortalamaya bakılıyor. aylık maaşınız da sizin yüksekti. ama o arkadaşla konuşmamız beni tatmin etmedi. lakin başka bir konu yüzünden sesim de çıkamıyor. çünkü hanenin aylık harcamaları yıllık harcamalar uzerinden yapılıyor. bu da yönetmelikte var. Yönetmelik'e göre hanenin harcamalarının aylık ortalaması tespit ediliyor. eger aylık harcamalar aylık gelirden yüksek çıkarsa aradaki fark gelire ekleniyor.

daha önceden memur olarak çalışmanız ve aldığınız maaştan dolayı aylık harcamalarınız yüksek çıkacaktır. bu durum dediğim gibi yönetmelikte var. bir süre idare etmek adına acil sorunları yukarıdaki yöntemlerle çözelim derim. öncelikli sorunumuz sağlık giderleri olmalı. bunun için de ilk önerim borçları yapılnadırmanız.
2. önerim de oğlunuzu yakın bir akrabanızın yanına taşımanız ve orada yaşaması.

kafa kafaya verip sorunu çözmeye çalışacağız birlikte. pes edecek değiliz di mi? bu arada yaşadığınız bu sorunları medyayı da kullanarak haberleştirmenizi tavsiye edebilirim. bu da kamuoyu baskısı yaratmamıza vesile olabilir belki. sosyal medyayı da kullanabilirsiniz.

Kalem Melek Hanım,yakın ilginiz ve alakanız için sonsuz teşekkürler.İnanın beni bu tavrınızla çok duygulandırdınız.Allah sizden razı olsun.

Melek hanım,uzun uğraşı sonucunda meseleyi çözdük ama inanın beni çok yordu bu iş.SYDV den iş çıkmayınca mecburen GSS 60/g gereğince aylık 61 TL ödemek şartıyla engelli bireyi sigortalı yaptırdık.İl SGK engellinin 18 yaşından sonraki dönemler için borç çıkartıyordu.Engelli oğlum şu anda 22 yaşında olduğuna göre benden dört yıllık geçmiş yılların primlerini ödememi istiyordu.Ben de öyle o zaman engelli birey neden 2017 yılının aralık ayına kadar benim üzerimden faydalandırılmış ve ilaçları bu şekilde karşılanmış.Bu durum sizin anlatımınıza göre yasal değilse neden tarafıma bilgi verilmemiş dedim.Oradaki yetkililer beni haklı buldular ve bir kaç yerle görüşerek size borç çıkartılması yasal değilmiş,siz hemen başvurun normal şekilde sigortasını başlatalım dediler.Böylece iş çözülmüş oldu.

Diğer yönden şu anda bu parayı ödeyecek güçte değilim ama saçma sapan kanunlar bizlerin elini kolunu bağlıyor.Yapacak bir şey yok.Burası Türkiye.Tekrar ilginiz için teşekkürlerimi sunarım.

metehan50* valla helal olsun. sgk'yı dize getirip sorunu çözmüşsünüz:) acil olan saglık giderleriydi. sağlık giderlerinin karşılanması için bu parayı ödemeye çalışın. daha sonra bu sorunu kökten çözeceğiz inşallah zaten. siz bundan sonra sürekli vakfın tepesine çökün. çocuk yeşil karta geçene kadar bu şekild eidare etmeye çalışın. GSS gelir testi yenilenip yeşil karta geçtikten sonra hem prim ödemekten kurtulursunuz hem de 2022 aylığı da devreye girer.

bu arada ayrı haneye taşıma fikrimi de degerlendirin tabi.

ha bu arada evde bakım olayı arada kaynamış. evde bakım aylığına başvurdunuz mu? bence evde bakım aylığı için ciddi çaba gösterin. evde bakım aylığı her ay ödeniyor. 2018 yılının ilk altı ayı için evde akım aylığı miktarı 1085,50 TL oldu. bu en azından maddi sıkıntınızı azaltacaktır.

Üst Alt