Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sadece otomatik vitesse dahi ÖTV ve MTV muafiyeti olur diyorlar..?

Evrenos

Yeni Üye
Konular
7
Reaksiyonlar
0
arkadaslar bugün bir otomobil bayisine gittim ve özürlüler için otomobil alımlarında uzman oldugunu söyleyen satış müdürü bana otomatik vitesli h sınıfı alabilir ibaresi olması ÖTV.MTV uygulamasından muaf olucagını söylüyor. ve bu şekilde araba satışı yaptıgını sorun cıkmadıgını ifade etti. Yer Bursa. cok ikiLem bir durum

Böyle bir şey mümkün değil. Ya bilmeden boş konuşuyor, ya yalan söylüyor, ya da yasa dışı bir şekilde işlem yapıyor.
Üzerinde özel donanımı bulunmayan hiç bir otomobil vergi muafiyetli olarak satın alınamaz.

sayın otoranboğa şu biLgiLere Bursa Vergi daieresinin Resmi sitesinden uLaştım bi inceLeyebiLirmisini:?

A - ÖTV'den İstisna Taşıt Araçları
Malul ve özürlülerin özel tertibat yapılma şartı olsun veya olmasın ÖTV ödemeden iktisap edebilecekleri taşıt araclan §unlardir:
-Motor silindir hacmi 1600 cm3'ü aşmayan binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar (steyşın vagon, arazi taşıtı ve jeepler dahil),
-Motor silindir hacmi 2800 cm3'ü aşmayan eşya taşımaya mahsus taşıtlar,
-Motosikletler, mopedler ve bir yardımcı motoru bulunan tekerlekli taşıtlar,
Buna göre, Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listede bulunan taşıt araçlarından motor silindir hacmi 1.600 cm3'ii aşmayan binek otomobilleri, motor silindir hacmi 2.800 cm3'u aşmayan kamyonet, pikap vb. eşya taşımaya mahsus taşıt araçları ile motosikletlerin "özür durumuna göre tüm vücut fonksiyon kaybı oranı (sakatlık derecesi) %90 veya daha fazla" olan malul ve özürlüler veya bizzat kullanmak amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malul ve özürlüler tarafından, "beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere" yetkili satıcı veya galeriden satın alınmasında ÖTV tahsil edilmeyecektir.
ÖTV istisnası uygulanan araçlar için istisnadan yararlanan kişi (veya kişiler) adına düzenlenecek faturalarda ÖTV gösterilmeyecektir.
Bu istisnadan yararlanan kişilerin istisna uygulanan ilk alımlarına ilişkin ÖTV beyannamesi ekine, alıcının maluliyetine veya sakatlığına dair tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınan sağlık kurulu raporu ile aracın sakatlığa uygun olarak değiştirildiğine dair teknik belgenin aslı veya noter onaylı örneği ve alıcının "H" sınıfı sürücü belgesinin fotokopisi eklenecektir.
Vergi Dairesince kabul edilen beyanname ve ekleri incelenerek tahakkuk fi§i ve istisna uygulandığını gösteren "ÖTV Ödeme Belgesi" düzenlenecek ve mükellefe verilecektir. Bu tür araçların kayıt ve tescilini yapanların, araç sahibinin faturada ve"ÖTV Ödeme Belgesi" nde alıcı olarak gösterilen kişi (veya kişiler) olduğunu tespit etmeleri gerekmektedir.

Rapor oranı %90 ve üzerinde olan -ve kendisi sakatlığından dolayı araç kullanamayacak olan- kişi adına 3. dereceye kadar kan ve sıhri yakınlarının kullanabilmesi için 1600 cc motor hacmini geçmeyen otomobil özel donanım şartı aranmaksızın ÖTV muafiyetiyle satın alınabilir ve MTV muafiyetinden de yararlanılabilir.

Ama sakat kişi aracı kendisi kullanacaksa, özel donanım olmayan hiç bir otomobil vergi muafiyetiyle satın alınamaz.

dediginiz gibisi doğru olanıymış bizzat verdi dairesi müdürü ile görüştüm. Çok tşk ederim

bir sorum daha oLucak.

''sag ayagını kullanmasına gerek olmuyacak donanımlı arac kullanabilir''

SekLinde rapor ve ehLiyete sahip oLdugumuzda. araca ne tür bir aparat takılacagına kim karar veriyor? öyLeki raporda ve ehLiyette şu şu şekilde aparatLı arac kuLLanabiLir diye bir ibare oLmayacak. SaygıLar SevgiLer.

sol bacak sorunu ortadan kalktı zaten arkadaşlar sol bacağı olmayanlarda özürlü statüsünde araba alabilmekteler.

Donanımın nasıl olacağına sen karar vereceksin. Maliye de bakıp onaylayacak.

sayın oturanboga.Nacizane özeL sorum olucak...

sizler daha biLgiLi ve en azından bu tür arabalar kuLLanmıssınızdır

ben donanım taktıracam fakat bunu kullanma niyetinde değiLim sadece resmi mevzuatlar yerine geLsin yeterLi. sizce araba kullanırken bana en az zararı dokunabilecek donanım ne oLmaLıdır

Bunun daha basiti de vardı ama, onu nerde gördüğümü anımsamıyorum:

adszwrb.png

Üst Alt