Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ ayağımdaki kısıtılılık ile araç alım raporu alacağım..?

murat.ari.89

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Benim engelli sağ ayağımda ortepedik bir rahatsızlığım var 2015 yılında aldığım sağlık raporumda %25 ortepedik engel raporum var ve bunda H sınıfı ehliyet alabilir yazıyor.

Bu rapor ile engelli rapor alınamayacağını; vergi dairesi ,araç satan bayiler,il sağlık müdürlüğü,ve gittiğimiz malum hastane söyledi.

Sonrasında ise 2015 yılında aldığımız engelli sağlık raporuna itiraz etmemiz gerektiğini, yeni raporda ise özet tertibatlı araç kullanabilir,ve ötv muafiyetinden faydalanabilir yazması gerektiğini gittiğimiz hastane söyledi ve buna istinaden biz 2015 yılında almış olduğumuz engelli sağlık raporuna itiraz edip bizi tekrar heyete engelli sağlık raporu almaları için dilekçemizi verdik nitekim ilgili doktorları gezdik tek tek (sağ ayağımda metatarsal amputasyon olduğu için fizik doktoru,özel tertibatlı araç alabilir,sağlık kurulu heyetinde hatırlatın o ibare yazılsın dedi.)gezdik.ve o gün sağlık kurulu heyetine girdiğinde aynı fizik doktoru kuruldaki memur arkadaşa özel tertibatlı araç kullanabilir ibaresi yazılsın dediğinde heyetteki memur arkadaş 20 şubat 2019 'da çıkan kanundan dolayı artık kendilerinin yazmadığını söylediğini ve il sağlık müdürlüğüne sevk edeceklerini söylediler.

1.Öncelikle benim durumumda olup yada benim durumuma yakın olan bu şekilde engelli araç alan yada alamayan arkadaşım varmı ? var ise tecrubelerini aktarabilirmi ?

2.Yeni çıkacak engelli raporumda araç almam için gerekli ifadeler (özel tertibatlı araç kullanabilir ötv muafiyetinden faydalanabilir)yazmaz ise nasıl bir yol izlemeliyim?

3.Engelli olmadan önce traktör ehliyetim vardı olası bir engelli aracı almam durumunda ne yapmam gerekiğini herhangi bir sürücü kursuna sorduğumda sadece direksiyon sınavına girip engelli ehliyetini alabileceğimi söylediler.Fakat yeni alacağım raporda göz doktoruna girdiğim muane de göz doktoru %9 engelim olduğunu tespit etti ve rapora yazdı.bu %9 luk engel durumum sürücü olur raporu almama engel olur mu?

4.Son olarak 20 Şubat 2019 tarihindeki çıkan kanundan bilgisi olan varmı ?bizim engelli araç almamızda olumlu yada olumsuz durumları nelerdir? güncel bir gelişme olduğu için çoğu arkadaşımın faydasına olacağı kanaatindeyim.

Çok teşekkür ederim vereceğiniz cevaplar için şimdiden Allah kolaylık versin cümlemize...

Kısmen cevap vereyim benimde sol ayağımda nörolojik bir engel vardı %20 seviyesinde... İlk olarak ehliyet alim islemleri için izlenilen yol doğru komisyona sevk ediliyor ve orada ehliyetine kodlar ekleniyor gerekirse techizat falan ekleniyor. OTV den yararlanıp araç almak için üzerinde oran yazan ortopedik bi engelin olduğunu belirten bir genel saglik kurulu raporu ve h sinifi ehliyeti kafi. Ben 5 farklı araç bayiisine sordum evraklarımı yolladim onlarda vergi dairesine sorup dönüş yaptılar elimde 2 tane şey var birisi engelli b ehliyetim arkasında otomatik vites kullanılır kodu bulunan ikinciside zamanında aldığım sürekli ibaresi bulunan ortopedik kısmı tiklenmis genel saglik raporum sonuç olumlu oldu belki yardimci olur.. Benim b sınıfı ehliyetim zaten vardı engelli b ehliyetim çıkarttım direk direksiyon sınavına yada herhangi birseye gerek duymadan..

murat.ari.89

Selamlar,

Aslında forumu etraflıca tarasaydınız sorularınıza cevap bulabilirdiniz.

1- Kanun değil, yeni çıkan yönetmelik ile engelli oranları ve sınıflamalar düzenlendi. Ve engelli raporlarında format değişimi yapıldı. Bu bölüm işaretlemeleri ve ibareler çok karıştığı için artık hiçbir şey yazılmadan ve tüm kurumları bağlayacak şekilde rapor veriliyor. Bunda bir sıkıntı yok.

2- Artık H sınıfı ehliyet yok. Mevcut ehliyetiniz H ise hatırladığım kadarıyla 2020 yılına kadar kullanabiliyorsunuz. Ama yazınızdan anladığım kadarıyla ehliyetiniz yok.

Bu durumda ehliyet almak için aile hekimi sevk => hastane engel durumunuza konu doktorların muayenesinden sonra sevk => İlçe Ehliyet Sağlık Kurulu.

Bu kurulu engelli raporunuzu çıkardığınız hastane sağlık kurulu ile karıştırmayın. Bu kurulda, doktorlar ve mühendisler var. Sizin engelli raporunuza ve sevk aldığınız doktor raporunuza göre araç kullanabileceğinizi ve kullanırsanız nasıl kullanabileceğinize karar veriyorlar.

Dolayısıyla göz ve %25 ortopedik engeliniz ile ilgili olarak sürücü olmanıza onlar karar verecek. Biz bir şey söyleyemeyiz. Eğer sürücü olmanızda sıkıntı yoksa, durumunuza göre araçta özel tertibat yapılmasını isteyecekler. Ve ehliyetinize o tertibat kodları işlenecek.

Sonrasında 0 araç bayisine gidip ehliyetiniz ve engelli sağlık raporunuz ile seçtiğiniz aracı ÖTV'siz alıp, tertibat yaptırıp, kullanabilirsiniz.

StratoS ve Can2735 verdiğiniz cevap için teşekkür ederim.

Merhaba arkadaşlar,
28.05.2019 tarihinde aldığım oranı* %11 olan ortopedik engelli sağlık kurulu raporumu aldım.
1.Vergi dairesiyle görüştüğümde bu rapor ile ötv muafiyetli araç alamayacağımı söylediler (açıklamalar kısmında engelli haklarından faydalanamaz yazdığı için) yazmasaydı eğer sağ ayak ampütasyonundan dolayı (gib den örnek gösterebileceğim özelge ve yapılacak olan özel tertibatla) araç alabileceğimi söylediler.
2.Ben bu sağlık raporunu alma sebebiminin ötv muafiyetli araç almak olduğunu söylediğim halde sağlık raporuna nasıl bunu almama engel olarak engelli haklarından faydalanamaz yazabilir?
3.Bundan sonraki yapmam gerekenler nedir?
a. Raporu aldığım hastaneye itiraz etmem mi gerekir?
b. Yeniden rapor sağlık kuruluna girip rapor mu almam gerekir?* Ki eğer bu gerekirse rapor da ne yazması gerektiğine kim karar verecek?
4.Sağlık kuruluna girmeden önce bireysel olarak iki farklı hastanenin fizik doktoruna olduğum muane sonucunda özel tertibatlı araç alabileceğimi söylediler. Fakat sağlık kurulunda her ne hikmetse kimse sağlık kurulu raporuna* ne yazacağını bilemedi (sağlık kurulu heyetindeki tartışmalardan biliyorum) ve son olarak memur ne yazılacağına karar verdi.
***** Arkadaşlar işin özü o kadar uğraştım didindim emek verdim tüm emeklerim boşa gitti. En azından yapacağınız yorumlara ben ve benim durumumda olan arkadaşlara yardımcı olursanız çok sevinirim.

yapacağın raporu aldığın hastaneye değil bulunduğun ildeki il sağlık müdürlüğüne rapor için itiraz edeceksin.28.05.2019 tarihinde rapor almışsın.En az 6 ay geçmeli diye biliyorum .itiraz etmen durumunda,il sağlık müdürlüğü seni başka bir hastaneye sevk eder. tanı ve rapor oranının değişmesi halinde ise hakem hastaneye sevk eder.Hakem hastanenin kararları kesindir.itiraz edilemez.Engeliniz tam olarak nedir.Benim arkadaşım % 18 oranıyla ötv siz araç aldı. sol alt eksremite otomatik videsli

Raporda ne yazması gerektiğini vergi dairesi söyler.sizde ortopedi yada fizik döktoruna o şekilde görüş yazdırırsınız rica ederek.özel tertibatlı araç kullanması gerekir şeklinde de ibare olmalı raporun arka kısmında.

Arkadaşlar Maliye 20/02/2019 tarihli genelgeye göre ''sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı araç kullanması gerekir'' ibaresine bakıyor. ÖTV den faydalanır istiyor. Engelli raporunda ortapedik engel işaretli mi değil mi ona bakıyor o kadar.

murat.ari.89

Ayak amputasyonunda ötv-mtv muafiyeti kesinlikle uygulanır. Ehliyetinizde gerekli kısıtlama kodları olmalı, engelli sağlık kurulu raporunuzda da "özel donanımlı araç kullanmalıdır" yazmalı (aynı zamanda tanı net olmalı, oran bulunmalı)

Habip07
OturanBoğa
Tekrardan engelli sağlık kuruluna girdim sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı araç kullanması gerekir ibaresini özellikle yazdırdım fakat daha raporum çıkmadı.
Ehliyet için de aile hekimi ve uzman hekim prosedürünü geçtim. il sağlık müdürlüğünden randevu gününü bekliyorum.
Güncel süreç için araç aldığımda yada alamadığımda burdan bilgi paylaşımı yapıcam.
OturanBoğa sizden ricam bu konuyla ilgili çok fazla bilgi kirliliği var forumda onları güncelleyebilirsek çok memnun olurum iyi günler

Bende girdim sonuç bekliyorum. İl sağlıktan otomatik vites aldım. sağlık raporunda ''ötv den faydalanır.Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir'' ibareli.

Hastane ye ÖTV için gittiğinizde il sağlık müdürlüğünden alınan raporu istiyorlar siz önce ötv muafiyet mi aldınız?

Hastanede net olarak ötv muafiyeti diye Bi ibare yazmadı kurulda gördüğüm kadarıyla, fakat vergi dairesiyle görüştüğümde engelli sağlık raporunda sizinde dediğiniz gibi "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir'' ibaresi olsun yeterli demişti. (bunu hastane deki sağlık kuruluna sorduğumda eskisi gibi ötv muafiyetine biz karar veremiyoruz vergi dairesi bu kararı veriyor demişlerdi)

Merhaba bende vok gittim geldim maliye hastane il saglik hastane ibare yazmak istemedi bende yazmadigi raporu kabul edip almadim il sağliga gidip sikayet ettim il sağliktaki mudure hastaneyi arayip sadece otomatik vites veya tertibatli arac kullanir ibaresini yazmak zorundasiniz bu şahsa biz engelli ehliyeti hakki vermis yolunu acmissak siz ibareyi yazmazsaniz yolunu kapatirsiniz hak kaybina ugrar kanunda böyle bir hakki var dedi ve yüzde 18 dereceyle sadece otomatik arac kullanabilir ibaresini yazdi verdi okmeydani ssk hastanesi onunla beraber otomatik vites aracimi aldim 18şubat 2019da ama bir yillik rapor surecimle rapor geldi ankaraya gitti geldi tekrar itiraz itiraz derken sonuca uladtim bir yilda çok sukur

Üst Alt