Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ bacağımda protez. Motosiklet ehliyeti alabilir miyim?

atasever24

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
merhaba arkadaslar önemli bir konu hakkında değerli görüşlerinize çok ihtiyacım var

normal h sınıfı ehliyetim var ,inşallah yakın zamanda değiştirecem ,sağ bacağım diz kapağından aşağı yok protez kullanıyorum ,kaçakda olsa 125 lik otomatik vitesli scooter sürebiliyorum.

yeni yönetmeliklere göre acaba benim durumumda olan kişilere motorsiklet ehliyeti veriliyorlarmı ? sanırım a2

Verirler vermesine'de sürücü kursunda otomotik vitesli motor görmedim ben hatta bende 150cc manuel bir motorsiklet ile girmiştim sınava.
benim sol ayağımda kısalık vardı.
yeni tip a2 sınıfı ehliyeti vermişlerdi (600 cc ye kadar) arkasında otomatik vitesli kodu mevcut.

Sürücü yönetmeliği bu şekilde:
"c) Alt ekstremite diz altı amputasyonlarında protezle fonksiyon kazananlar ile protezle fonksiyon uyumu iyi olmayanlardan, özel tertibatlı araç kullanabilecek durumda olanlara ortopedi ve/veya fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı kanaatine göre birinci grup sürücü belgesi sınıfları verilir. Bunun dışındaki alt ekstremite noksanlık veya amputasyonlarında, ortopedi ve travmatoloji uzmanı ve/veya fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı kanaatine göre birinci grup sürücü belgesi sınıfları verilir. Ancak bu bentte belirtilen sürücü belgesi sınıfları ile iki tekerlekli motorlu araçlar kullanılamaz."

Bu forumdan, alakalı bazı linkler:
Sağ bacak diz altı protez. Motorsiklet ehliyeti alabilir miyim?
A-2 ehliyet motorsiklet ehliyeti engeli olarak sürmek isteyen arkadaşlar bana yazabi
Protez kullanan A2 ehliyeti alan engelliler var mı?
Engelliler otomatik vitesli motorsiklet alamayacak mı?
Araç ve ehliyet için saglik raporlarina iliskin usul ve esaslar

Çok üzücü bir durum ,yıllardır kullanabildiğim scooter ehliyet alamıyoruz ,Cevap için çok teşekkürler ,bir şey çıkmaz ama sorunu cimer e yazdım ,gelen cevabı paylaşırım

arkadaşlar anlık öğrendiğim bilgileri buradan paylaşıyorum
sürücü kursuna gittim A1/A2 ehliyet vereceklerini söylediler otomatik vites scooter varmış ellerinde ,benim yapmam gereken sadece aile hekim,uzman hekim hastane,rapora motorsiklet kulllanabilir ibaresi ekletip en son komisyon

herşey komisyonda bitiyor,süreç bitiminde tekrardan yazarım

Komisyona yurtdışındaki örneklerden bahsedin gerekirse.
Amputasyonu olup, Avrupa'dan Amerika'ya yüzbinlerce ehliyet sahibi motorcu var.
Türkiye'de birtek örnek göremedim şuana kadar. Amputee Motorcycle Riders

Alman sürücü yönetmeliği aşağıdaki gibi. Diz üstü amputasyonlarında da ehliyet almak mümkün. Sağ Diz altı ile
alakalı bölümü ekliyorum.
2.12 Ausfall des rechten Unterschenkels oder Fußes
2.12 Sağ bacak diz altında yada ayaktaki engel
Ausfall infolge Amputation sowie völlige Gebrauchsunfähigkeit durch Lähmung, Versteifung,
Fehlstellung oder entsprechende angeborene oder erworbene Leiden.
Amputasyon,Felç yada Sinirsel hastalıklara bağlı doğuştan yada sonradan edinilmiş engel hali
2.12.1 Krafträder
Fachärztlich-orthopädisches oder chirurgisches Gutachten; zusätzliches Gutachten einer
MPU nur, wenn Besonderheiten im Einzelfall dies erforderlich machen.
Fahrprobe durch einen aaSoP erforderlich.
2.12.1 Motosiklet (iki teker)
Uzman ortopedik veya cerrahi Rapor; özel durumlarda gerekli görüldüğünde Tıbbi Psikolojik
Muayene Uzman raporu. Sadece gerekli görülen durumlarda: Motorlu taşıt trafiği için resmi
olarak tanınan uzman veya müfettiş gözetimde araç sürüş testi. (TÜV , DEKRA vb. araç muayene
istasyonlarından herhangi biri)

Scooter yada otomatik motosikletler için hiçbir özel donanım şartı koşulmamış sadece
manual motosikletlerde arka fren sağ ayak ile kontrol edildiği için
2- Hinterradbremse links, bei Fußschaltung mit linker Ferse zu betätigen(Schlüsselzahl44.03)
2- Arka fren sol ayak ile kullanılabilir duruma getirilmeli. denilmiş.

Sonucu merakla bekliyoruz. Bol şans

Sayın başkanım benim H sınıfı sürücü belgesi var inşallah yakın zamanda değişip yeni yasaya göre belirtilen engeliller için gruplandırılan B sınıfına geçiş yapacam ,geçiş yapacakken A2 scooter da eklettireyim dedim ama araştırmalarım sonucu bacağı protez olanlara A2 verilmiyormuş,halbuki çok iyi şekilde otomatik vitesli scooter sürebiliyorum hayatımı çok iyi şekilde kolaylaştırıp hayatıma renk katıyor .

Sayın cumhurbaşkanım sizden ricam benim durumumda olan bizlerin hayatını kolaylaştıracak olan bu yasaya bir çözüm bulmanız, sürebilir veya süremez hükmünü bilirkişiler motorsiklet le imtihan ederek karar versin, inanın böyle birşey daha adil olur .

Cevap

Sayın HAKAN ATASEVER,
T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)’ ne 12.02.2019 tarihinde yapmış olduğunuz 1900397492 sayılı başvurunuz 22.03.2019 tarihinde SÜRÜCÜ BELGELERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ tarafından cevaplanmıştır:

Sürücü Adayları Sağlık Şartları Yönetmeliğine göre sağlı durumunuza uygun rapor ile sürücü kursuna başvuru yapmanız durumunda sürücü belgesi başvurusu yapılabilmektedir.

Başvurunuz ile ilgili tüm işlemleri CİMER’in internet adresinden takip edebilirsiniz.
CİMER'E GİRİŞ

Tam anlamadım anlayan yazsın lütfen

Üst Alt