Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ Bacak Kısalığı ve ÖTV Indirimli araç alımı..?

Invul

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhaba Arkadaşlar,

Birkaç yıl önce kendime bir sağlık raporu çıkarmıştım iş yerimdeki arkadaşların faydalanabileceğim şeylerden bahsetmesi ardından. Ama genel olarak kapsama girmediğimi söylediklerinden dolayı takibini yapmamıştım.
Birkaç gün önce araba almak için gezerken satış temsilcisi arkadaşlardan biri benim ÖTV indirimi niye almadığımı sorup birkaç yazı yazdırıdı.

Fakat Antalya da bunun ile ilgili ne resmi makamlardan ne de takipcilerden tam bir cevap alamadım.

Benim doğuşdan sol kolumda yaklaşık 20-30 cm civarında bir kısalık var ve tek kemik halinde. Ayrıca 1 parmağımda sol kolumda eksik ve sadece 45 derece dönebiliyor.
Bunun yanı sıra skolyoz sorunum vardı 52 derece egrilikten bunun ile ilgli operasyon geçirdim ve omurga üzerinde 2 adet omurga boyunca duran titanyum cubuklar var. Bu da eğilmemi kısıtlayan şeylerden biri.
Bunun yanı sıra açciğerlerden birinde yarı yarıya fonksiyon kaybı yaşıyorum.

Üzüldüğüm şey bu sorunlarımın hic birinin resmi makamlar tarafından kaale alınmaması. Ama gel görünki meğerse sağ ayağımda 2 cm kısalık varmış. Ben daha çok omurga ile ilgili yamukluktan sanıyordum ama meğerse eğrilik varmış.

Buna göre rapor çıkarttırdım 59% luk rapor verdiler. Kendim zaten H sınıfı ehliyet sahibiyim. Rapor da ise Otomatik Vites Kullanabilir, H sınıfı ehliyet alabilir ve sağ bacakta 2cm kısalık vardır diyerek yazıyor.
Takipcim bu rapor yeterli değil, özel tertibatlı araç kullanır yazıyor olması lazım bu işe yaramaz dedi.

Bu konuda haklımı yoksa başka bir yol mevcutmu?

Şimdiden teşekkür ederim.

Yeni rapor almalısınız ve raporda sağ bacağınızdan engeliniz olduğunu belirten "özel donanımlı araç kullanır, H sınıfı ehliyet alır " yazmalı.

Cevabınız için teşekkür ederim.

Dün Antalya Murartpaşa Vergi Dairesine gittim. Arkadaşlar sağolsun tekrar çıkarmanıza gerek yok ama proje cizmemiz lazım dediler.

Yanlız sorunlar orada başlıyor.

Anlattıkları kadarı ile direksyon yanına bir kol yapıp yukarı ittirince gaz, aşağı ittirince fren yapacak hale getirilecek bir çalışma gerekiyormuş.
Bu benim için sorunlu bir durum. Demekki sağ elim sürekli bu kol da meşgul kalacak ve sol kol ile direksyon tutmam gerekecek.

Bu da benim kolumun durumundan dolayı mümkün degil. Sol kol kısalığı yanı sıra 1 parmak da eksik ve kavramada kayıp var. Hareketde de kısıtlamalar mevcut. O yüzden bu benim kaza yapmama sebep olabilecek şeylerden biri.

Ordaki çalışanlara anlattığımda hepsi haklı olduğumu ama prosedürün bu şekilde olduğunu söylediler.
Açık olarak söyleyemeselerde bu konu da avukat tutmamın faydalı olabileceğinden bahsettiler.

Bunun ile ilgili şu an bir avukat aramaya başladım. Benim gibi birden çok ektremite de ki sorunları olan insanları zorla bir kategoriye sokmaları çözümden çok kazalara yol açmasın. Faydalanamayacak bile olsam en azından emsal temsil edecek birşey olsunki başka arkadaşlar da yararlansın.

Selamlar

Önce şuna karar verin: Şu halde otomatik vitesli araçların tümünü kullanır durumdasınız. Buna devam mı etmek istiyorsunuz, yoksa sizin için en önemli şey araç alımındaki vergi avantajı ve bunun yanı sıra dayatılan "sadece özel donanımlı aracı kullanacaksınız, özel donanım bulunmayan hiç bir aracı kullanamazsınız" şartını da kabul mü edeceksiniz? Yani, tüm araçları kullanmak mı, vergi avantajlı araç almak mı?

Bu kararınızın ardından araç alım ve sizi yormayacak donanım konusunda görüşlerimizi paylaşabiliriz.

Teşekkür ederim cevaplar için.

İlk sebebim aslında engelli kartı içindi. Sürekli olarak yurt dışı seyahatina çıkıyorum. Hızlı geçişler yolculuğun yükünü alıyor üzerimden. Bu sırada araba alacakken showroomdaki arkadaşların indirimi hesaplayınca neden ÖTV de olmasın dedim. 2 defa farklı rapor ve neredeyse 2-3 hafta ugraştıktan sonra olay biraz da inat haline geldi.

Muratpaşa vergi dairesine raporu gönderip dilekçe yazdım. Ret ettiler ve bu raporla idari mahkemeye başvurdum.
İnşallah bir emsal olur da benden sonra da insanlar bundan faydalanabilir. Yüzeysel hazırlanmış bir yönetmelik ve kapsama sokmamak için ugraşmaları bu konuda diretmeme sebep oldu.

Çok iyi yapmışsınız dava süreci başlatmakla. SOnu da güzel olur inşallah. Takipteyiz...

Üst Alt