Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ bacak kısıtlılığında sıradan otomatik vitesli araç için ehliyet alabilir miyim?

SelCal

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Sevgili arkadaşlar, konu hakkında beni aydınlatmanız ricasıyla soruyorum. Sağ ayak polio sekelim var. 2007 den buyana H sınıfı ve otomatik vites arac kullanir ibaresi ile ehliyetim var. Sorum şu; Mevcut ehliyetimin suresi bu yıl sonunda doluyor, ÖTV indirimli araç felan almak istemiyorum, tek istediğim yeni ehliyetimide otomatik vites arac koduyla almak. Daha once sag ayak ortopedik engelli olan ve ehliyet alan oldu mu. Sag ayak icin Özel tertibat şartmı, tertibatsiz otomatik vites ehliyet alabilirmiyim, kullanabilirmiyim.

Ben de polyo sekeliyim kardesim ehliyet icin baş vurdum benim sagda gucsuzluk var biraz ama otomotik vites arti tertibat verdiler ayaklarini kullanmayacan drdilermalesef ayaklarimdan kullandigim halde

SelCal

Hayır, sağ alt ekstremitede özel donanım olmadan salt otomatik vites ehliyeti vermezler

Otomatik vitesin yanı sıra sola alınmış hız pedalı kodu şarttır.

merhaba,
ehliyetimin b kısmında herhangi bir ibare yok,
12 numaralı bölümde ise kod olarak ise 78 ve 102 kodu var. (otomatik vitesli araç kullanır ve ticari, resmi araç ve ambulans kullanamaz)
a2 tarafında ise 44.08 ve 104 var. ([FONT=Verdana]44.08. Motosiklet hareket halinde, dururken ve beklerken sürücünün iki ayağının da aynı anda yere değebileceği şekilde uyarlanmış koltuk yüksekliği, [/FONT][FONT=Verdana]104. Sürücü kursunda otomatik vitesli araçla eğitime ve sınava katılarak sertifika alanlar sürücü belge sınıfına uygun sadece otomatik vitesli araçları kullanabilir.)[/FONT]

sağ alt ekstremite hasarlı, kas kaybı, sinir kaybı, düşük ayak var, afo ile yürüyebiliyorum.

ehliyetin hatalı olduğunu düşünüyorum, otomobil kullanmadığım için üzerine gitmedim.
sağlık kurulu, sağ bacağını kullanamayan bireyin gaza ne ile basacağını pek hesap etmemiş.

böyle bir ehliyet alınabilir ama ne kadar dayanak olur bilemiyorum.
donanımsız, otomatik vitesli bir aracı kullanırken polislerin yaklaşımının nasıl olduğu konusunda tecrübesi olan ya da fikir verecek olan var mıdır?

logos

sağ alt ekstremşite kısıtlılığında özel donanım şarttır. Size nasıl verilmiş salt otomatik vites kodu anlamadım :) Acaba kısıtlılık çok az da ondan mı?

benim sağ bacağımda 2-3 cm kısalık ve incelik var raporum özel tertibat,h sınıfı ehliyet, ötv muafiyeti olarak çıkmıştı ve aracımda tertibat var otomatik vites verilmedi ama tertibatlı olduğu için kişisel tercih yaparak otomatik aldım sağ da tertibat şart diye biliyorum

Cevaplar için teşekkürler. Mevcut ehliyetim otomatik vitesli araç kullanabilir olduğu için ve özel tertibat şartı olmadığı için yaklaşık 13 yıldır sorun yaşamadan tüm otomatik vitesli araçları kullanıyorum. Şimdi eğer ayrıca tertibat şartı eklenirse benim için her şey çok zor olacak. İşim gereği sıkca seyahat ediyorum ve uçakla gittiğim şehirlerde araç kiralamam gerekebiliyor, böyle olunca kendi aracım haricinde neredeyse hiç bir aracı kullanamıcam. 13 yıldır kullandığımı ciddi bir haktan mahrum olacağım. Bu konuda mevcut ehliyet bir kazanılmış hak verir mi veya kesinlikle alamazmıyım araştırıyorum ama yazdıklarınıza göre pek ümit gözükmüyor.

OturanBoğa
sağ alt ekstremşite kısıtlılığında özel donanım şarttır. Size nasıl verilmiş salt otomatik vites kodu anlamadım Acaba kısıtlılık çok az da ondan mı?
Farklı bir durum da benim için söz konusu sağ ayak ampüte %11ortepedik raporum mevcut (sağ ayak parmaklarından topuğuma kadar olan kısım iş kazasından dolayı kesilmiş vaziyette ve topukla parmaklarım arasında doku ve sinir kaybından dolayı kapanmayan açık yara var)
il sağlık müdürlüğünde sola gaz pedalı kodu yazılırken tereddüt lü yazıldı acaba yazılmasaydı ve sadece
10.02 Otomatik vites
78. Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir
102. Ambulans, ticari araç veya resmi araç kullanamaz.
47 İki tekerlekli araç kullanamaz
Kodları yazılsaydı yine ötv ve mtv muafiyetli araç alabilir miydim?
Not:engelli sağlık raporum da
"sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı araç kullanması gerekir" ibaresi yazıyor.
Sayın OturanBoğa özellikle sizin bilginizi merak ediyorum saygılarımla...

SelCal
Hayır mevcut sürücü belgesi geri alınamayacak bir kazanılmış hak mahiyetinde değildir.
Belirli aralıklarla sağlık kontrolü ve ehliyet yenileme bu yüzden var zaten.
murat.ari.89
Hayır öyle olsaydı ÖTV muafiyetli araç alamazdınız.
Sağ ayakla gaz pedalı basacak durumda iseniz zaten manuel vitesli araç da kullanabilirsiniz çünkü.

benim tek sinir oldum şey otomatik vitesi koyduklari zaman motor ehliyetini iptar etmeleri:(

@OturanBoğa @Ufukalp herkeze merhaba bugun komısyona girdim ehlıyet ıcın ve şu kodları aldım 102.....78.......25,08......20,03
bununla bırlıkte mevcut 2015 yılında aldıgım engelli raporuyla birlikte arac alabilir miyim.... ama raporda ötv ve tertıbat yazmıyor
engelım ortopedık sağ ayak.....

crissangel
Sürücü belgeniz uygun, ancak engelli sağlık kurulu raporunuzda da tertibatlı araç kullanmanız gerektiğine dair ibare bulunmalı.

crissangel
Yeni çıkan yönetmeliğe göre ortepedik engeliniz var ise engelli sağlık raporunuz da " sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı araç kullanması gerekir" ibaresi yazması gerekiyor.
Belirttiğiniz kodları il sağlık kurulunda ki heyet belirliyor ki anladığım kadarıyla sizde de belirtmiş...

murat.ari.89 evet kodları il sağlık komısyon yazdı sol ayak nasıl gaz fren yapmıslar şimdıkı durak sağlık kurulu raporu alıcam değilmi " sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı araç kullanması gerekir" ibaresi yazması içinnn...

crissangel
Evet sağlık kuruluna gireceksiniz ve kesinlikle o ibare yazması gerekiyor,(aksi durumda vergi daireleri ötv yada mtv için kabul etmiyor)
Nacizane tavsiyem sağlık kuruluna heyete girdiğinizde bu ibarenin kesinlikle olması gerektiğini söyleyin.Onlara göre yeni Bi sistem olduğu için yazmayıp bazen kafalarına göre iş yapıp yazmayabiliyorlar.(şahsen bu durum yüzünden iki kere kurula girmek durumunda kaldım)
sol ayak gaz pedalı :eek:tomatik araçlar da sağ da olan gaz pedalına paralel (fren pedalının sol tarafına ilave bir gaz pedalı) pedalı konması.
20.03 kod sola uyarlanmış fren pedalı diyor ama nedir nasıldır bende bilmiyorum. Kolay gelsin

@logos

sağ alt ekstremşite kısıtlılığında özel donanım şarttır. Size nasıl verilmiş salt otomatik vites kodu anlamadım :) Acaba kısıtlılık çok az da ondan mı?

tamamen iş bilmezlikten.
otomobilim olmadığı için sorun yapmıyorum.
almayı düşünmeye başladığım zaman ise tekrar değiştirmem gerekecek.

benim sağ polio sekelim var 1995 yılından beri b ehliyetim olup 25 yıldır normal araç kullanıyorum..h ehliyeti almamın avantajımı var dezavantajımı var acaba...sonuçta özel tertibatlı aracı herkese satamıyorsunuz..getirileri nelerdir acaba değer mi.tşk ne yapmam lazım değiştirmek istesem

OturanBoğa Ufukalp murat.ari.89 tekrar merhaba geçen hafta aldiğim kodlarla bugun istanbul vergi dairesine giitim ötv birimiyle görüştüm sürücü komısyon ve engellı raporumu aldılar 10 dk bekleyın dedı bekledım daha sonra ARAÇ ALABİLİRİSİNZ SORUN YOK DENDİ
Engelli raporumda ÖTV VE HEREKET ETTİRİCİ TERTIBAT İBARESİDE YOK YANI ANLAMADIM KAFAM KARIŞTİ...

102.78.20.03.25.08 SOL GAZ VE FREN OLDUGU İÇİN Mİ DEDİM EVET DEDİ

Merhaba hocam
İlk defa duydum böyle bişeyi.sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı araç kullanması gerekir ibaresi yazanlardan bile özelge isteyen vergi daireleri var. Size böyle bişey denmesi tuhaf geldi bana.
Bence o vergi dairesinin bulunduğu il yada ilçe neresiyse oradaki Bi araç bayisine araç alacakmış gibi sorun (bu raporlarla ötv muafiyetli araç alabiliyor muyum diye) onlar zaten tekrar vergi dairesine sorar. Kolay gelsin

Son düzenleme:
murat.ari.89 istanbul umranıye vergı dairesı ötv birimine sordum ilk kez gelıyorum raporlarımı aldım araç alma hakkım varmı ögrenmek istiyorum dedım evraklarımı aldı engelli ve sürücü komısyon raporunu 10dk bekle dedı bekledım geldı dedıkı EVET ARAÇ ALMA HAKKINIZ VAR 20,03 25,08. SOL GAZ VE FREN OLDUGU ICIN MI DEDIM EVET DEDI özelgenın adı bıle gecmedı anlamadım...

murat.ari.89 bugun fatihdekı vatan caddesındekı vergı başkanlıgına gıttım umrnaıyenın olur dedıgı vatan vergı daıresı olmaz dedı SADECE HEREKET ETTİRİCİ....... ıbaresı yok artık bunu ıstıyoruz dedıler ozelge yazdır olumsuz gelırse gıt yenı rapor cıkart dedıler ehlıyetın kodlu olması tek basına yeterlı degılmıs......

Evet hocam sizinde gördüğünüz gibi her vergi dairesi memuru kendine göre yorum yapabiliyor malesef...
Bence yeni bir engelli sağlık raporu çıkartın bir hastaneden özellikle fizik, ortepedi gibi nereye sevk ederse artık ama mutlaka muane olduğunuz doktor kurula giriyor ise eğer bu ibarenin yazmasını kesinlikle isteyin. Kurulda kendinizi çok ifade edebilecek durumunuz olmuyor malesef (ki ifade edebilirseniz de bunun yazmasını özellikle isteyin) birde yeni bir işleyiş olduğu için fazla kimsenin konuyla bilgisi yok. Allah kolaylık versin şimdiden....

murat.ari.89 vergı mudur yrdmcısı " sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı araç kullanması gerekir" bu ıbare olsaydı olurdu ehlıeyt kodu tek basına yeterlı degıl dedı

"sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı araç kullanması gerekir" ibaresini her raporda istiyorlar mi? Benim rapor 2016 tarihli. o zaman böyle bir ibare yoktu. Sadece "Otomatik Vitesli Araç Kullanabilir" ifadesi var raporumda.

murat.ari.89 Ufukalp OturanBoğa kartanem2 StratoS Hüseyin İlik hozgul mrb daha oncede yazdıgım gıbı 2015 engellı raporum var 10gun oncede sürücü komısyondan kodları aldım 102..78..20,03..25,08 neyse ist vergi baskanlıgına gıttım gecen hafta rapora bakıp olmaz dedıler ben yınede INTERAKTF VERGI DAIRESINDEN özelge yazdım evrakları ekledım yolladım bugun cvp geldı MALİYE VS SORUN ÇIKARMAZ DEGİL Mİ ARTIK.....

Buna göre, başvurunuz ekinde ibraz edilen Engelli Sağlık Kurulu Raporunda belirtilen
mevcut engellilik durumunuz (Sağ kalça endoprotez tablo 3.4 3.3 - %40) itibariyle, taşıtın
hareket ettirici aksamında engelinize uygun tertibat yaptırmanız kaydıyla, söz konusu rapora
istinaden, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun (7/2-c) maddesinde düzenlenen
istisnadan yararlanmanız mümkündür.

crissangel

Özelge de olumlu cevap aldıysanız neden sorun çıksın?

Hayırlısı olsun.

Özelgenin sonucu itibariyle beraber konuya vergi daireleri deki memurlara yorum katma imkanı bırakmamışsınız.
Hayırlı olsun

StratoS TEŞEKKÜR EDERİM ALLAH HERKEZE NASIP ETSIN
murat.ari.89 TEŞEKKÜR EDERİM evet her memur farklı bişeyler söyluyorlar ilk ümranıye vergi d. gıttım ordakı bayan OLUR dedi sonra ıcıme sınmedı vatan cd. vergi başkanlıgına gıttım 4.kattakı ötv birimi OLMAZ DEDI sonra geldım tekrar ümranıye vergi d. busefer müdür yrdm. odasına girdim anlattım ordaki memurda OLMAZ DEDİ TERTİBAT YAZDIRCAN VS. ama sen yinede özelge yaz dedi geldım evden ınteraktf vergi d. evrakalrı ekleyıp yolladım dün sonucu OLUMLU geldii

merhaba arkadaşlar sağ ayak polio sekelim var 2-3 cm kısalık var.1995 ten bu yana b ehliyetim olup normal kişiden daha iyi araç kullanıyorum..benim demek istediğim b ehliyetimi değiştirmenin bana getirisi nedir..değiştirmeye gerek varmı.2015 model fiorino aracım var.çok rahat düz vites araç kullanıyorum.fikirleinizi bekliyorum.ehliyetimde yeni değiştirmiştim ama yine b olarak.

Üst Alt