Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ bilek dorsofleksiyon kaybı (radial sinir hasarı) ile ÖTV muafiyeti..?

kfc

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba Arkadaşlar,

Başımdan geçen süreç hakkında deneyimli kişilerden yorum bekliyorum.

sağ elimden %19 engelli raporum mevcut( ehliyet değişimi için olan raporumda doktor; özel tertibatlı araç sevkine uygundur diyerek zeytinburlu il sğlık heyetine sevk etti. heyet tarafından 10.02 78 ve 102 kodları Tıbbi Nedenlerle Verilecek Kodlar bölümüne yazıldı).

Ümraniye nakil vasıtada ki müdür ve şef bu rapor ile ötv siz yararlanır diyerek bana işlemleri başlattı. işlemlerin sonuna geldiğimde müdür ve şef kendi aralarında itilafa düşerek tarafımdan özelge talep etti. Fatih vergi dairesi müdürlüğüne giderek özelge başvurusu gerçekleştirdim. Bu özelge başvurusunda diğer benzer özelgeler emsal alınarak karar çıkıyormuş.

özelge talebimi yaparken oradaki memur senin engel yüzden düşük görünürde birşey yok diyerek sana çıkmaz gibi geliyor dedi. Doktorların ve ehliyet heyetinin uygun gördüğü bir karar özelge ile iptal edilebiliniyor mu ?

özelgenin olumsuz dönme ihtimali nedir?
Ayrıca ehliyetimde bundan sonra sadece otomatik vites kullanır kodu var. Otomatik vites araba almaya gücüm yetmediğinde manuel vites kullanırsam ceza yer miyim?

Değerli görüşlerinizi beklerim.

kfc

Sağlık kurulu raporunuz uygun, ehliyet kodlarınız uygun daha ne istiyor vergi dairesi? Arkadaşlar şuna kesinlikle emin olun ki vergi dairesinin tıbbi inceleme ve verilen kodlara göre araç kullanımını sorgulama yetkisi kesinlikle yoktur! Ben özelgenizin de olumlu sonuçlanacağını düşünüyorum. Ancak olur da olumsuz gelirse buna dava açıp iptal ettirerek aracınızı alabilirsiniz.

Ayrıca vergi dairesinin ayak diremesine bağlı olarak (aracın fiyatının artması vb. nedenlerle) mağdur olursanız oluşan zararınızı da ayrıca talep edebilirsiniz.

Ben olsam vergi dairesine bütün belgelerimin tam olduğunu, engellilik durumu ve araç kullanımına etkisinin vergi dairesince değerlendirilemeyeceğini, bu yüzden mağdur olursam sorumlularına karşı her türlü yasal yola başvuracağımı söylerdim. Korkulanın aksine bu tavır bir çok konuda iş görür.

Hüseyin Bey açıklamalarınız için teşekkürler.

Dediğiniz gibi konuyu memura anlattım fakat özelge talebinde ısrarcı oldu. Evraklarım ile ilgilenen doğuş otonun çalışanı da bu raporla sen alırsın dedi. Fakat özelge süreci bana biraz mantıksız geldi memur diğer benzer özelgeler ile karşılaştırılacak buna göre karar çıkacak eğer bulunamz ise araştırmak için Ankara ya gönderileceğini iletti. Ankara süreci özellikle çok uzun sürüyormuş.

Özelge sürecinde olumlu çıkması için diğer özelgeler ile birebir aynı sağlık sorunu mu olmalı?
Özelge kararını nasıl bir heyet veriyor?
Özelge eğer olumsuz çıkarsa sadece dava süreci ile mi ilerleniyor?
Ayrıca raporumda kod lar sadece Tıbbi Nedenlerle Verilecek Kodlar alanında yazıyor bu ötv muafiyetimde olumsuz bir cevap karşıma çıkarır mı?

bu bilgiler tarafınzıda mevcut mu ?
Ayrıca doktor raporumda özel tertibatlı araç komsyonuna sevk uygundur yazılmış bu ibare yeterli mi ?

merhabalar,

10.02 ve 78 kodu benim raporumda da mevcut. Engel oranım sağ elimden %19 doktor raporumda özel tertibatlı araç komisyonuna sevki uygundur yazıyor. Fakat Nakil Vasıta Vergi dairesi benden özelge talep etti ?

Hüseyin İlik

Vergi Dairesi her türlü vergi konusunda yetkilidir. Zaten kodları/raporu sorgulamıyorlar. Kanun çerçevesince bu kod ve engelli raporu ile ÖTV muafiyeti alır mısın diye bakıyorlar.

kfc

Durumunuz benimkisine benzer...

Sorun, sağ kol ile ilgili hükümlerin ÖTV mevzuatında olmayışından kaynaklanıyor. Sol kol ve sol ayak/bacak engelli durumu ile ilgili hükümler var.

Ama zamanında bir arkadaşımız bu konuda dava açıp, engellilerin engellilik durumlarına göre devlet ayrım yapamaz ilkesi gereği sağ kol içinde ÖTV muafiyeti almış. Sonrasında vergi dairesi sirkü yayımlayıp, sağ kol içinde ÖTV muafiyetli araç vermeye başlamış.

Ama kanunda hala bunun detaylı olarak yeri olmadığı için başına iş almak istemeyen Vergi Dairesi ekibi, herkesin özelinde özelgeler ile durumu inceleyerek karar veriyor. Yarın teftişlik bir sorun olursa kendilerini bir nevi garantiye almak için...

Neye bakıyorlar?

Ehliyetinizdeki kodlar bir kanera, asıl baktıkları engelli sağlık raporunuz. Buradaki engelli oranı ilk baktıkları, sonrasında çalıştırılmayacağınız işler bölümü ve varsa doktorların araç kullanımı ile ilgili notuna bakıyorlar. (Benim engelli raporumda doktorlar otomatik vites araç kullanır ibaresini yazmışlardı.)

Özelge talep ederken ben direk Müdür Yardımcısı hanımla yüz yüze görüştüm. Elimde emsal özelgelerde vardı. Onların önemli olduğunu emsaller sebebiyle özelgenin merkez-Ankara'ya gitmeden kendilerinin yanıtlayabileceğini söylediler. Ama yine de ikna etmem gerekti. Bildiğiniz nasıl araç kullandığımı, manuel vitesi kullanmadığımı anlattım. Kolumun durumunu gösterdim...
İkna oldular ve saydığım sebepleri öne sürerek özelgeme olumlu yanıt verildi. Bu şekilde ÖTV'siz otomatik vites araç aldım.
Ancak MTV birimi silecek/vites vb özel tertibat yok diyerek ve yine aynı sol ayak/bacak engelli değilsin diyerek MTV borcu yansıttı.

Kamu Denetçiliği Kurumu süreçlerini tükettikten sonra, Dava açtım. Ama mahkeme KDK kararını görmeden davayı ret etti. Şimdi İstinaf yani üst mahkemenin kararı bozup, davanın görülmesini bekliyorum. Temmuz ayı itibariyle 3. dönem MTV borcunu ödememiş olacağım...

Sizin durumunuz ile ilgili, engel oranınız %19 olduğu için olumsuz karar çıkabilir. Eğer benim yaptığım yöntemle gerçekten onları ikna ederseniz, raporunuzda yukarıda belirttiğim not ve çalıştırılamayacak işlerde kısıtlar varsa, yani memurları koruyacak doktor görüşleri varsa, çıkma ihtimali de var.

Detayli aciklama icin cok tesekkur ederim.
Ben ozelgeyi mudur yardimcisi ilie gorusmeden iceri verdim.
Haftaya mudur yardimcisina gitsem bir yarari olur mu?

kfc

Mutlaka. Gidip hangi memurda, ilk onla konuşabilirsiniz. Sonra Şefi ile görüşebilirsiniz. Onların desteği ile son onaydan geçen Müdür Yardımcısı ile de görüşebilirsiniz.

Ek: Burada benim oranım %40.

@StratoS Ben o vergi dairelerinde 15 yıl çalıştım :) Ayrıca memur suçları alanında ceza mahkemelerinde 5 yıl bilirkişilik yaptım. İşlemi yapma yetkisi başka, o işlem konusunda yasanın takdir yetkisi vermesi başka şeydir. Burada yasa vergi dairesine takdir hakkı vermiyor. Yani şartların olup olmadığı kararını vergi dairesi dışındaki kurumlara bırakıyor. Vergi dairesi şartları taşıdığını belgelendiren engellilere muafiyet uygulamak zorundadır. Tıpkı %80 oranında engelli kararı verilmiş birisine gelir vergisi indirimini uygulamak zorunda olduğu gibi. Aksi suç (görevi kötüye kullanma suçu) teşkil eder. Bu konuda mahkemelere çok rapor yazdım. Ayrıca vatandaş bu yüzden parasal olarak mağdur olursa devlet bu zararı da karşılamak zorundadır.

Ötv siz araç alım süreci nasıl işliyor.

Merhaba 20 yaşımdayım sağ el yok engel oranım 72 ileride araba ve ehliyet almak istersem ne yapmam lazım. Şimdiden teşekkür ederim.

Hüseyin İlik

Yazımı bir daha okur musunuz?

Yasa yok ki memur uygulasın? Yasa olmadığı için takdir yetkisini kullanıp sirkülerine göre hareket ediyorlar.
Yıllar sair deneyiminiz olabilir. Ama direk konuya atlamadan önce etraflıca düşünmenizi öneririm, kaldı ki yaşanmışlıklarımız var.

StratoS

Beni ilgilendiren sadece engellilerin haklarını bilmesi ve talep etmesi. Onun için yanlış bilgi verildiğinde müdahale ediyorum ve etmeye devam edeceğim. Lütfen kişisel bir diyaloğa girmeyelim. Siz nasıl biliyorsanız öyle yapın.

Hüseyin İlik

Kişisel dialog değil bu ki hiç ilgilenmiyorum. Sadece ben çok biliyorum diyerek, yanlış yönlendirmeyelim. Ben genel olarak paylaşımlarınızda bunu görüyorum.

Ben ne yapacağımı kimseye sormam ama son tümceniz için yine de teşekkür ederim.

Sol üst ekstremite kısıtlılığı olup otomatik vitesli aracı vergisiz alan arkadaşlarımız da var: Burada

Üst Alt