Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ el engeli ile otomatik aracı tertibatsız aldım. Deneyimlerim....

Sgündüz

Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
Merhaba Arkadaşlar,

Öncelikle bu sitenin kurulmasında payı kim varsa teşekkürlerimi sunuyorum özellikle OturanBoğa Ufukalp abilerimize.

Konu kısmında da belirttiğim gibi sağ elde parmaklarda engelim var,aracım 07.12.2016 tarihinde aldım süreci en baştan anlatacağım diğer arkadaşlara yardımım dokunursa ne ala.

1. Var olan raporumla FATİH VERGİ DAIRES BŞK. özelge talep ettim ve 3 gün için olumlu yanıt geldi.
2. Ehliyet değişimi için Özel hastane/Aile hekimi/İl sağlık komisyonuna giderek raporumu aldım kodlar 78.102
3. Emniyete gidip ehliyeti biyometrik fotogtaf ve 15 tl karşılığında verdim 3 günde yenisi elime ulaştı.
4. Araç bayine giderek bütün belgelerimi özelgemi raporlarımı götürüp işlemleri başlattık. Önceden onay aldığımız için aynı gün vergi dairesi onayı verdi.
5. Üç günde trafik tescil işlemleri bitti ama burda hata yapıldı :mad: tertibatsız otoya SAHİBİNDEN BAŞKASI KULLANAMAZ ibaresi koyulmuş, onu sanırım tekrardan düzelttirebilirim.

Ve en heyecanlı tarafı aracı teslim alma :)hayalimdi çok şükür kavuştum buradan destek olan tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim.

Sorabileceğiniz soruları az çok tahmin edebiliyorum kendimce size yararlı olabilecekleri soyleceğim.

Özelge kişiye özeldir ve kararı kişini engellilik durumuna göre olumlu yada olumsuz cevap verilir. En kısa ve net çözümü aklınızı bulandırmadan gidin özelge talep edin yardımcı oluyorlar raporunuzu da götürmeniz gerekiyor.

İl sağlık komisyonun dan aldığınız ehliyet raporunun bir tanesini notere tasdik ettirin diğer engelli sağlık raporunun da 3 tanesini ettirmeniz gerekecek gerçi bu bilgileri bayi de size veriyor en azından zaman kazanmış olursunuz.

Yine elimden geldiği kadar sorularınıza yanıt vereceğim Allah'ım size de hayırlısıyla nasip etsin.

Öncelikle hayırlı olsun Rabbim gönlünüze göre versin herşeyi... benim durumumda aynı gibi sadece fark olarak sol el de de ufak problem var yazılan kodlar aynı ama vergi dairesi sol elde problem yaratmaz bu kodlar ama sağ elde problem olduğu için proje çizilmesi lazım dedi... Özelgeyi kimden istiyorsunuz ve kime teslim ediyorsunuz ve özelgede nasıl bi yazı yazdınız rahatsızlıgınız haricinde otomatik vitesin özel tertibat sayılacagına dair ... bir de araç ne aldınız....

Merhaba,

Vergi dairesinde ÖTV servisinde almıştım isim hatırlamıyorum ama hepsi yardımcı oluyor,en azından bende ole oldu.
Madde olarak da aşağıdaki metni kullandım. Aldığım araç VW GOLD 1.6 TDI DSG şiddetle tavsiye ederim.

18 Nisan 2015 tarih ve 29330 sayılı resmi gazetede yayınlanan özel tüketim vergisi (II) sayılı liste uygulama genel tebliği C.diğer istisnalar/1.3. Engellilik Derecesi %90’ın Altında Olanların Taşıt Alımlarında İstisna bölümünde
''Öte yandan, manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edilir.
Engellilik durumunun tevsikinde ibrazı zorunlu olan engelli sağlık kurulu raporu, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli taşıtların) kullanılabileceğine dair değerlendirmeyi içermeli ya da bu hususun anlaşılabilmesini sağlayacak şekilde açık olmalıdır.''

ÖTV oranı %45 den mi yoksa %60 danmı hesaplandı

Araç kaç tl ye maloldu?Aracı Aileden başkası kullanamıyormu?

Otv orani % 50 bu aracin ruhsatta yanlislik olmus tertibatsiz araca sahibinden baskasi kullanamaz yazilmis duzelttirecegim 75 e hersey dahil teslim aldim

Hayırlı uğurlu olsun Kazasız belasız kullanmanız dileği ile bu yazdıklarınız ben ve benim gibi sağ kol engellilere yol gösterecektir teşekkür ederim.

Arkadaşım MTV den de muaf mısın? Ben de sağ kolumdan ve elimden engelliyim. Elimi ve kolumu kısıtlı kullanıyorum. Sağlık raporumunda açıklama kısmında ötv indirimi/ h sınıfı ehliyet yazıyor. Bir de sağ kolumun tanısı yazıyor. Ehliyetimdeki kodlar; 78,102,10.02 ve 40.11 (otomatik vites ve direksiyona topuz ) kodları mevcut.
Ben de geçen hafta araç satın aldım.Bayi raporumu vergi dairesine göndermiş ve tertibatlı onay verilmiş. Tertibat taktırmak zorunda kaldım. Vergi dairesine gittim ve ötv servisinden bir müdür yardımcısı ile görüştüm. Sağ kol engellilerin tertibatsız otomatik vites kullanabileceğini ve ötv indiriminden yararlanılabileceği konusunda fikir istedim. Koluma ve elime baktı. Evet dedi senin raporunu da tertibatsız onaylarım dedi ama bu sefer de MTV den muaf olamazsın dedi. Senin yerinde olsam tertibat taktırır ve 5 yıl mtv den de muaf olurum dedi. Ben de bunun üzerine tertibat taktırmaya karar verdim.
Sizde de aynı şekilde mi oldu? Yoksa siz mtv den muaf mısınız? Şimdiden teşekkürler...

Selam skaradeniz

O konuda şöyle bir saçmalık var;

1. Aracı sıfır alırken MTV yi düştü madem muaf degilim bayinin benden onu alması lazım fiyata dahil etmesi lazım ama etmedi.
2. Vergi dairesini aradığımda sana soylenen bana da iletildi ama burda da haksızlık var otomatik vites ozel tertibat sayılıyor zaten ve tertibat olarak algılandıgında MTV den de muaf olması gerekıyor , bunu soylediğimde biraz durdu evet haklısın ama bu konuda herhangi bir yazı yok dedi.

Ben soyle yapmay dusunuyorum zaten ilk MTV yi düştüler ikinci de üzerimde borç olursa gidip özelge talep edicem ki ordaki abi de oyle dedi, bizde bunu ANKARA ya yollarız dedi. Kısacası bir boşluk var sağ el otomatik viteste zaten ÖTV den faydalandım ÖTV indirimi yapılan araca MTV alınması mantık dışı .

Aracın hayırlı olsun kardeşim Allah kaza bela vermesin.

Evet maalesef bu yasalardaki boşluklar yüzünden sıkıntı çıkıyor. Kesin bir ifade yok. Tertibat istenecekse istensin, istenmicekse istenmesin. Senin de aracın hayırlı uğurlu olsun. Allah hepimize kaza ve bela vermesin. Güle güle kullan

Sgündüz

Hayırlı olsun kardeşim.

Araç aldığın raporda hangi ibareler vardı? Raporun tarihi neydi?

Selam OturanBoğa

Teşekkür ederim raporda tanı olarak SAĞ EL KONJENITAL HENIMELI yazıyor 2010 tarihli rapor ve sürekli.

Size bişe sormak isterim ben bu araçla ÖTV den faydalandım ama MTV de halen borç gorunuyor ne yapmam gerekıyor.

Kanuni bir dayanagı varmı gidip belgelerle MTV istisnasi için başvuru yapayım ?

Sgündüz, ilgili vergi dairesine gideceksin giderken araç ruhsat fotokopisi, kimlik fotokopisi, rapor fotokopisi ve araç tertibatlı ise tertibat onay belgesi (bayiden temin edebilirsin) bu belgeleri ibraz ettikten sonra hemen MTV borcunu siliyorlar bundan sonrada MTV borcu gelmiyor

merhaba kardesim,

Oncelikle alakan icin tesekkurler
Aracimda tertibat yok otomatik vites ozelge ile otv siz aldim sag elden engelim bu durumda yine de basvurum gecerli olur mu kiymetli deneyimlerini veya bilgilerini paylasirsan cok memnun olurum.

Selam kardesim

Trafik kasko haric bu fiyat zater heryer trafik kasko ayri fiyat verir
Tertibat olmadigi icin masraf olmadi cok sukur

merhaba hayırlı olsun..işleri çok hızlı halletmişsiniz..ben 1 aydır uğraşıyorum en son vergidairesine teslim ettik 4 gün oldu bekliyorum..benim aracım da otomatik vites aparatsız..yanlız bayi ergidairesi gelip aracın fotosunu çekicek dosyaya koyucak otomatik mi diye kontrol edicek falan dedi..bu doğrumudur..sizdede böyle bir süreç yaşandımı

pasa97 selam kardeş,

Bende ole bişe olmadı olması da normal değil çünkü senin elindeki ozelgeye olumlu cevap geldiyse buna gerek kalmıyo direk onaylıyorlar.

Yalnız işlemlerin başındayken seni de uyarmış olayım eğer engelin sağ elde ve aparatsız alıyorsan aracını MTV borcu cıkıyor bilgin olsun, ve benim başvurum olumsuz olarak değerlendirildi gerekçe olarak da aracımda aparat olmaması imiş. Sende arapartsız alacak isen bunu iyice irdele yada MTV ye razı olcan konu hakkında yardım edebilcem bişe varsa yine sorabilirsin.

selam arkadaşım..teşekkürler..benim sol bacak kalça çıkığı 5 cm kısa.otomatik vites kullanabilir raporumu zorla aldıktan sonra vergi dairesi müdürü ile epey tartıştıktan sonra ikna oldular..benden de özelge istediler ben vermek istemedim..raporumda otomatik kullanır ibaresi yoktu. vergi müdürü bu rapora kesinlikle ötv indirimi olmaz demiş bayi elemanına. ben gittim rapor eksik dedi. burada otomatik vites kullanır yazması lazım ...okey dedim.raporu yeni almıştım hastanede uzun uğraş sonucu heyet başkanını ikna ettik raporu değiştirdiler..yazdılar.bu sefer md. tanı eksik ben özür durumunu net anlayamadım buna özelge yaz dedi..ben de durumun gayet açık olduğunu ve özelgelik bir durum olmadığını..bunun hakkım olduğunu ve sonuna kadar arayacağımı falan bi etkili konuşma sonucu 1 saat sonra kendisi arayarak kabul ettiğini işlemlere başlayabileceğimi söyledi.( ben raporumun üzerine telefon numaramı yazmıştım odasında bırakarak çıktım)..bizde bayi ile tüm evraklar ile başvurduk.. halen cevap yok..bayiyi aradım..vergi dairesi bize dönücek. vergi dairesinden biri gelip arabanın gerçekten otomatik olduğunu kontrol edicekler dosyasına konulacak falan dediler 1 hafta sürermiş...bana da biraz garip geldi...fatura kesilirken aracın özellikleri vergi dairesine bildirilir..ötv istisnası uygulanıp tarafik işlemleri yapılır diye biliyorum ama bekliyoz bakalım..mtv konusunda da kanunda öyle bir ibare görmedim ben..özürlü aracı alıyorsan ötv ve mtv muaf diye biliyorum..bunun dayanağı hangi kanun göstermelerini isteseydin..

Sağ el sinir hasarı için özelge istedim. 3 aydır cevap yok.

özelge cevabı gelmeden araç alsam,özelge olumlu çıktığında ödediğim ötv yi geri isteyip,iade alabilir miyim?

hakan özelge ne demek kardeşim. ''' benimde sag el başparmak baştan amputasyonlu şaret parmagımında yarısı yok ''' B sınıfı ehliyetim varken kaza yaptım eminiyete gidip düzelttirmedim eski ehliyemi kullanıyorum ben ne yapmalıyım sice ?

Sgündüz

Merhaba Sercan benim merak ettiğim kısım ehliyet değiştirme kısmı orasını ayrıntılı anlatırmısın ?

çünkü ben sadece ehliyetimi yeniliyecem ilk önce nereye başvurdun,aile hekimi mi yoksa hastanemi,özel hastanede nasıl oluyor falan bu kısmı ayrıntılı verebilirmisin özelde bi sorun çıkmadımı? birde il sağlık komisyonu neresi oluyor . ben k.çekmecede oturuyorum il sağlık komisyonu deyince aklıma sadece hastaneler geliyor.
şimdiden verdiğin cevaplar için çok teşekkürler.

Merhaba Sercan bey size bi sorum olacak, acaba tescil işlemlerindeki yanlışlığı (sahibinden başkası kullanamaz) düzelttirebildinizmi?

bu şekilde hangi bayiden aldın yazarmısın çünkü aynı durum bende mevcut izmirdeki taşıtlar vergi dairesi ille 35,03 kodunda diretiyor
aynı şekikde bende istdan aynı bayiden müracat edeyim
teşekkürler

arkadaşlar merhaba bende otamatik vites araç alacağım engelli raporumun aslını isterlermi vergi dairesi çünkü bende aslı gibidir var aslı yok

Sgündüz

Merhaba MTV olayını hallettinizmi yani borç çıktımı araç alımından sonra

Üst Alt