Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ el engelli tertıbatsız araçlar için mtv sorunu..?

Sgündüz

Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
Merhaba Arkadaşlar,

Sağ el engeli bulunmakta buna bağlı olarak özelge talebimle birlikte ARALIK ayında aracımı tertibatsız olarak aldım.

Şuan üzerimde borç görünmekte, ÖTV den muaf oldum ama MTV den muaf olamadım, vergi dairesini aradım konu ile ilgili yine özelge yazmam istendi. Öncesinde fikri olanlar için sizden yardım istiyorum.

Engelim tertibatı gerektirmeyen ama sadece otomatik vitesli araclara uygundur zaten aracımı da bu şekilde ÖTV siz aldım,
özel durumlarda otomatik vites tertibat olarak değerlendirilmekte ama bu durum MTV vergisini etkilemiyor yada muallak da kalan bir konu. Bir boşluk var , bazı durumlarda otomatik vites tertibat olarak sayılmakta ama MTV yine de borç gorunuyor.

Boyle durumu olan arkadaşlar varsa nasıl yol izlediniz ? Forum yönetici Sayın OturanBoğa sizlerin de yardımı rica ediyorum, en azından özelgeye yazmam gereken değerlendirmeler için.

Şimdiden teşekküler

Sgündüz

Bence detay yazmanıza gerek yok. "ÖTV'siz olarak satın aldığım araç için MTV ödeyip ödemeyeceğim konusuna açıklık getirilmesini" diye yazın gitsin. Çünkü bu konuda mevzuatta bağlayıcı bir ifade yok. " Engellilik oranı % 90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtlar ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtlar" der geçer yasa. Ama uygulamada salt otomatik vitesli araç ötv-mtv'den muaftır...

Merhaba OturanBoğa

Cevabın için teşekkürler bugun özelgeyi verdim artık bekleyeceğim, ordaki memur arkadaş biraz olumsuz konuştu ama red gelebilir diye.

Bekleyip gorecegiz inşallah bi itiraz merci vardır bunun.

Sgündüz

Arkadaşım borç gözükür, bende aracımı ötv den muaf aldım fakat borç çıktı, vergi dairesi ile görüştüm benden sağlık raporumun fotokopisini ehliyet fotokopisini ruhsat fotokopisini bir de araç için çizilen projenin fotokopisini istediler ben de götürdüm teslim ettim hemen orada borcumu sıfırladılar ve bu aracın için bir daha mtv borcu çıkmayacak dediler.bu konuyu evrakların araç alırken vergi dairesine ibraz edildiğini ama daha sonra bana mtv borcu çıkardığını ve yukarıdaki yazdığım evrakları tekrar dan teslim etmem neticesi mtv borcumun silindiğini ikinci kez evrak istenmemesi hususunda bimere yazdım gelen cevapda uygulamanın bu şekilde olacağı yönünde olmuştu.

Selam Kardeşim karizmatikmen

Adına sevindim benim aracımda tertibat yok dolayısıyla proje felan da yok.

sağ en engeli ozelge ile tertibatsız otomatik vites aldım.
durum biraz karışık o yüzden bugun ozelge verdim daha once bole bir durum olmadı dedi sen ilksin dedi memur arkadaş , şaşırdım sağ elden engeli olan arkadaşlar acaba MTV mi oduyor kimsenin sesi çıkmadı.

Sgündüz

hayır kardeşim mantığım almıyor ötv ödemeden araç alacaksın ama mtv ödeyeceksin bu çok abes hatta mantıksız bence bu işde bir yanlış anlaşılma var başka bir vergi dairesine sor telefon aç gidebikiyorsan git ama bence bu iş çözülür

Benim de aklım almıyo ama sistem boyle sanırım, acaba benim gibi engeli olupta arac alan tum arkadaşlar MTV mi oduyor en cok onu merak ediyorum. En azından onlardan bilgi almak isterdim.

Cevaplarınız için teşekkürler.

Ben kasım ayında aldım aracımı , aldıgım araca MTV gozukmuyor 2017 yılına. Alım işlemi yaparken trafık acentesi MTV den de dusurdugunu soylemıstı.

hayır sol ayak sadece otomatık vıtes

@Sgündüz arkadaşım bende sol el engelden dolayı 02.01.2017 tarihinde otomatik vites ÖTV den muaf olarak aracımı aldım. Dün gib.com.tr den baktığımda aracıma ait MTV göründüğünü fark ettim. Trafik tescile gittiğimde dosyanı henüz vergi dairesine göndermedik, istersen kendin götür dediler ve bizzat vergi dairesine götürdüm ama aracımın MTV den muaf olup olamayacağı konusunda bir şey söyleyemediler bir araştıralım dediler pek de umutlu konuşmadılar yani ikimizin durumu da aynı lütfen istişare içinde olalım işleminizin sonucunu buraya yazınız. Olumsuz olması durumunda ne yapmalıyız istişare edelim. Saygılarımla...

KADİRACAR Selam kardeşim,

Bende umutlı degılım gelimeleri yazacagım solt ve sağ alta extremit için yasada acık bi şekilde muaf diyor ama üst ekstremite durum farklı illa ki tertibat arıyor. Lakin otomatik vites de tertibat yerine geçiyor ama MTV için bunu saymıyorlar durum boyle bakalım nolcak ?
Binbir hevesle alıyoruz ama halen sorun hayırlısı kardeşim.

Sgündüz olumsuz sonuç çıkması durumunda ne yapmalıyız basit bir tertibat mesela silecek i sağ elle kumanda edebilmeyi sağlayan uzatma yaptırıp MTV muaf olabilir miyiz.

KADİRACAR selam kardeşim,

Acıkcası onu bende bılmıyorum kı sonucdan sonra bakıcaz bile biri varsa cevap verebilirse cok memnun oluruz.

Sevgili arkadaşlar ; Gelir İdaresi Başkanlığının(Gib) 3 -Aralık-2016 tarinde çıkarmış olduğu ENGELLİLER VERGİ REHBERİ'nde her konuda bilgiler var.GİB.in ana sayfasından ulaşabilirsiniz.

Merhaba Arkadaşlar,

Engelim sağ el konuda da olduğu üzere tertibatsız olarak otomatik vites araç aldım.
otomatik vites özel durumlarda tertibat yerine geçiyor diye özelge de ÖTV indirim içim olumlu sonuç almıştım, fakat şimdi MTV için özelge istedim ve tertibat şartı var diyorlar aracımda mutlaka tertibat olacakmış halbu ki otomatik vites özel durumlarda tertibat yerine geçiyor idi ama MTV için olmuyomuş.MTV ödemem gerekiyor sizlerinde bilgisine, varsa itiraz edebileceğim yer yardımlarınızı rica ederim veya böyle durumla karşılaşan arkadaşlar varsa yazarsanır memnun olurum.

Merhaba,

Bu konuda şuan ben çalışmaya başladım. Özelgesine yanıt alan yok mu?

Ben özelge doldurdum ve yanıt bekliyorum. Yüz yüze görüştüğümde sadece Sol Bacağa verdiklerini söylediler. Yanıt olumsuz gelirse, Kamu Denetçiliği Kurumuna başvuracağım.

Üst Alt