Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ el engelliyim ama ehliyet verilmiyor!?

Huseyin331

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Öncelikle herkese iyi günler.
50 seneyi aşkın süredir engelliyim. Engelim sağ el bilekten ampute ve sol gözüm protez. 2009 senesinde ehliyet ve ehliyetime uygun özel tertibatlı araç aldım. Bir süre sonra emniyetten aradılar ve ehliyetinizi yanlış vermişiz bu şekilde araç kullanamazsınız dediler ve Ankara'da hastaneye sevk ettiler. Doktorlar yüzüme bile bakmadan olumsuz rapor verdiler ve ehliyetim iptal oldu.
Aradan geçen zamanda ilgilenemedim ve şimdi baktığımda ehliyetin sağlıkla ilgili yönetmeliğine baktığımda gözden ve elden ehliyet alınabildiğini gördüm. Bu sene içinde tekrar sağlık raporu aldım. Göz doktoru da, ortopedi doktoru da olumlu rapor vererek sağlık kuruluna sevk ettiler fakat kuruldan geçemedim. İtiraz ettim il sağlık kurula itirazımı değerlendirmesi için başka bir ilin İlçe sağlık kurulana sevk etti. İlçe sağlık kurulu da il sağlık kurulun verdiği karar doğrultusundadır diye rapor verdi. Emniyetin olumsuz görüş ve yönlendirmesinin ardından aldığım olumsuz sağlık raporunun arından daha bu raporu bozacak babayiğit çıkmadı. itiraz dilekçem aynen şu şekildedir her türlü yardım, görüş ve önerilerinizi bekliyorum.

13.03.2019 günlü ve XXXXX numaralı kurul raporunda yönetmeliğin 15. Maddesi ile 8. Maddenin 2. Fıkrasının b) bentlerine istinaden tarafıma özel tertibatlı araç kullanamayacağım yönünde rapor düzenlendi.
Bahse konu yönetmelik ve ilgili maddeleri incelediğimde yönetmeliğin 15. Maddesinin bulunmadığını, fakat şahsımla ilgili olarak yönetmeliğin 5. Maddesinin 15. Fıkrası ve a,b,c,ç ve 1,2,3,4,5,6 olmak üzere alt başlıklar halinde sıralandığını gördüm.
Aşağıya bahse konu yönetmeliğin şahsımla ilgili olumsuz yanıt verilen kısımlarını sıraladığımda;
1- Ortopedi ile ilgili kısımda olan 8. Maddenin 2.fıkrasının b bendinde belirtilen hususlar doğrultusunda bakıldığında sağ elim bilekten noksan ve bilekten yukarıda kalan kısmı zorluk ve aksaklık yaşamadan kullandığım halde ayrıca sol elimde herhangi bir noksanlık ve aksaklık yaratacak bir durum olmadığı halde olumsuz rapor düzenlenmiştir.
2- Göz ile ilgili kısımda bahsi geçen 5. Maddenin 15. Fıkrası ve bentlerinde belirtilen hususlar doğrultusunda bakıldığında sol gözümün protez olduğu ve görme yetisinin bulmadığı ve sağ gözümün görme keskinliğinin en az 1.0 olması şartına uygun olduğu, yatay görüş alanıyla ilgili gözümde kayma vesaire olmadığı halde ve adaptasyonla ilgili kısımda da 40 yılı aşkın süredir bu şekilde yaşadığımdan adaptasyon problemi yaşamadığım halde tarafıma şahsımla ilgili olumsuz rapor düzenlenmiştir.
İlgili yönetmelik ve maddeleri ile yukarıda sıraladığım şahsımla ilgili sağlık durumları göz önünde bulundurularak, engelli bir vatandaş olarak yaşam koşullarımın kolaylaştırılması açısından düzenlenen sağlık kurulu raporunun tekrar değerlendirilmesi hususunu tarafınıza,
Arz ve talep ederim. …/03/2019

Yönetmelik Maddeleri

Madde- 8 :
(2) Ekstremite noksanlığında;

b) Üst ekstremitenin dışında ekstremite noksanlığının (doğuştan veya sonradan) olması halinde ortopedi ve travmatoloji ve/veya fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanının raporu uyarınca birinci grup sürücü belgesi sınıfları verilir. Üst ekstremitenin tek taraflı noksanlığında da ortopedi ve travmatoloji ve/veya fizik tedavi rehabilitasyon uzmanının kanaatiyle, birinci grup sürücü belgesi sınıfları verilebilir. Ancak bu bentte belirtilen sürücü belgesi sınıfları ile iki tekerlekli motorlu araçlar kullanılamaz.

Madde-5 :

15-(Şahsın tek gözü var, diğer gözü yok ise veya sadece bir gözünü kullanabiliyor diğer gözde görme yeterli değilse (İkinci fıkranın (a) bendi); (Monoküler vizyon var ise)
a) Görme gücü kriteri, gören gözün en az 1.0 görme keskinliği olmalıdır.
b) Görme alanı, şahsın yatay görüş alanı 120 dereceden daha az olmamalıdır.
c) Eğer şahıs herhangi bir nedenle hayatının herhangi bir döneminde tek gözlü (monoküler) olma durumuna gelmiş ise; olayın üzerinden en az 1 yıllık adaptasyon süreci geçmeli ve sonunda şahsın 120 dereceden daha az olmamak koşuluyla görüş alanına sahip olduğu saptanmış olmalıdır.
ç) Monoküler kişiler;
1) Birinci grup sürücü belgesi sınıflarından alabilir.
2) Ambulans, resmi veya ticari araç kullanamaz.
3) Kendileri açısından konulan kurallara uyup uymadıklarının denetlenebilmesi için sürücü belgelerine monoküler kodu yazılır.
4) Kullanacakları araçların içinde, sağında ve solunda olmak üzere en az 3 adet ayna bulunması zorunludur.
5) Sürücü belgesi aldıktan sonra her yıl bir göz tabibinden sağlık raporu almaları zorunludur.
6) Kullanacakları araçların azami hız sınırları; yerleşim yeri içinde 50, yerleşim yeri dışında 18/7/1997 tarihli ve 23053 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 100 üncü maddesinde belirtilen hız sınırlarından 10 km daha az olmalıdır.”)

Vali'ye çıkıp çemkirmek gerek. Bu akılsızlığı yapan adamlara laf anlatılamaz zira

Üst Alt