Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ el parmaklarımdaki engelimle ÖTV'siz araç alabilir miyim?

serben

Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
@OturanBoğa

Merhaba, benim sağ el parmağımdan ortopedik + işitme alınmış %42 sürekli (süreğen kronik) raporum var. Fakat hastaneden alınan raporda h sınıfı ehliyet alabilir, özel tertibatlı araç kullanabilir ibaresi yok. Raporun Diğer : kısmında Ötv den yararlanma yazıyor. Sağ el olduğu için vites değiştirmede güçlük yaşıyorum. Ne yapmam gerekir. Yol göstermenizi rica ederim. Bu raporla ötv den yararlanıp araç alabilir miyim? B sınıfı ehliyetim var.
Yardımlarınızı bekliyorum...

serben

Durumunuz manuel vitesli aracı kullanmaya mani olacak düzeyde ise, var olan B sınıfı ehliyetinizi bu bağlamda güncelleyeblirseniz/değiştirebilirseniz, evet, araç alımında ötv indiriminden yararlanabilirsiniz.
Ehliyet değişimi için: uzman hekim -> il sağlık komisyonu -> emniyet.

Buradan uygun kodlu ehliyet aldıktan sonra, eğer elinizdeki raporda sağ eldeki kısıtlılığa dair net bir tanı varsa, ötv'siz araç alabilirsiniz.

b sınıfı ehliyet olanlarda zaten sürücü olabilir gibi bir şeyi işaretlemiyorlar bende hoplamıştım o olmayınca ama ehliyet var diye yazılmıyormuş. Öncelikle engelli oran cetveline bakın eğer ki parmağınızdaki sorun %10 u geçiyorsa ötvyi itiraz ederek falan alırsınız ama altındaysa dayıma net söylenen olay 10 altında kalınca doktor insiyatifi geçerli deniyor. Yani sizin manuel sürebileceğinize kanaat verirse ötv den yararlandırmaz gibi bir durum var. galiba 10 algı sınırı. itiraz edin ama 3 5 gibi bir oranı varsa işiniz çok zor.

@BLACKSAGAT
parmağımdaki oran 11 ayrıca sağ el nöropatik ağrı 10 olur mu sizce

@OturanBoğa

Ehliyet değişimi için başvuru yaptığımızda,sadece ortopedik rahatsızlığımızdan mı muayene olmamız gerekir. Otomatik vitesli araç kullanabilir yazdırmak için. Diğer hastalıklardan da muayene olmam gerekiyor mu?

serben

heyyete giriyorsunuz bütün rahatsizliklariniza bakıyorlar yani ehliyet almayı engelleyecek bir durum varsa çıkıyor gizlesenizde suç işlemiş oluyorsunuz.

Verilen bilgiler için çok teşekkür ederim. Peki tekrar muayene olup heyete gireceğim için bu alınacak olan yeni rapor vergi indirimi için aldığım raporumu etkiler mi?

serben

Ehliyet için bir uzman hekime muayene olmak yeterli. Heyetle bir işiniz olmayacak... Araç alımı için kullanılacak rapor engelli sağlık kurulu raporu olmalı.

OturanBoğa
Selamlar,
Benim de engelim sağ el ve doğuştan. Bana da vergi daireleri özelge yazmamı önerdi, onaylamadılar. İzmir Vergi dairesi başkanlığına Özelge yazdım, o da olumsuz sonuçlanmış. Telefonda bilgi verdiler. Nedenini henüz bilmiyorum evrak henüz ulaşmadı. Halbuki vergi indiriminden yararlandığım %42 engelli sağlık kurulu raporum (ortopedik+işitme) ve İl sağlık müdürlüğünden ehliyet değişimi için alınmış olan özel tertibatlı araç kullanması uygundur raporum ve şu kodlar yazıyor. (78.102.47 - 40.11-42.03-42.05-35.03-10.02-42.01)
Şimdi ne yapmam gerekir. Nereye itiraz edebilirim. Çünkü forumlarda yararlananlar olduğunu görüyorum. Başka illerden başvuru yaptığımda alabilir miyim? Yardımlarınızı rica etmekteyim...

Selamlar,

Vergi daireleri araç alımında sıkıntı çıkartıyor. Nedenine gelince vergi indirimi için aldığım raporda '[FONT=sans-serif]özel donanımlı araç kullanır" ibaresi bulunmaması.

Ehliyet değişimi için alınan sağlık kurulu raporuna bakmıyorlar. Tekrar heyete girsem ve raporuma bu ibareyi eklettirsem, vergi indirimi için aldığım raporumu etkiler mi? Sonuçta emeklilik söz konusu. Sadece ötv için mi heyete girmeliyim. Yardımlarınızı beklemekteyim.

[/FONT]

Bazi hastaneler, engelli raporunda, kendilerinin ozel tertibatli arac kullanabilir ifadesi *ekleyemeyeceklerini* belirtiyormus. Biz teshisi ve orani yazariz, otv vb isleri il saglik kurulu yazar derler. Degisik uygulamalar var velhasil.

serben

Ehlıyet değişimi için alınan sürücü sağlık raporunda sakatlıgınızın tanısı ve nasıl bir araç kullanabılecegınız yazar (özel tertibatlı , otomatık) il sağlık mudurlugu ıse sızın engel durumunuza gore ilgili kodları yazar . Surucu saglık raporu ıle ehlıyetınızı degıstırrısınız . Yenı kodlu ehlıyetınız , sürücü sağlık raporu ve devlet hastanesınden alınmıs sakatlıgınızın tanısını acıkca yazan % oran içeren ve sürekli ibaresi olanm raporunuzu da ekledınız mı kımse sorun cıkaramaz.

Ben de egemmm in belirttigi sekilde oldugunu duymustum ama serben in durumunda sorun olmamasi lazim. Bakalim son durum ne olacak.

@egemmm @WhiteDove
Malesef her şey tamam... Kısacası vermemek için ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar. Bütün evraklarım olmasına rağmen özelgem olumsuz geldi.

Bimer'e başvuracağım..

Arkadaşlar bende de aynı sorun var 2013 yılında almış olduğum raporumda ( H sınıfı ehliyet alır Otomatik Vites araç kullanır ) ibaresi geçmektedir. 2016 yılında Vergi dairesine gittim Ötv indirimi için kendileri bana faydalanamazsın dediler. Bende Özelge istedim tam 10 ayda geldi cevabı. Raporunuzdaki engelilik durumunuz manuel vitesli aracı kullanmanıza engel olmadığından faydalanamazsınız diye cevap geldi.

Benim sağ el 5 parmağımın 5 de normalden çok küçük ve avuç içi aya kısmıda küçük. Gelir İdaresi Başkanlığından özelge olumsuz geldi yaklaşık 1 , 1.5 yıl önce öylece kaldı

Ehliyetimi değiştireyim dedim 1 ay önce normal prosedür olarak Aile Hekimi, Uzman Doktora gittim Uzman Doktor tanı olarak ( Sağ el Konjenktinal Hipoğğanazi KAVRAMA ve YAKALAMA YETİSİ ZAYIF ) diye yazdı. Ardından Sağlık Kurulu Heyetine girdim H Sınıfı Ehliyetimi değiştirmek için kod olarak ( 10.02 Otomatik Vites, 47 İki tekerlekli araç kullanamaz, 78 Sadece Otomatik Vites yazdılar ) Sürücü sağlık kurulu raporu ve daha önce almış olduğum raporumla beraber Vergi Dairesine gittim yine aynı FAYDALANAMAZSIN. Daha önce özelge istedim için sistemde benim özelgenin gözüküp gözükmeyeceğini bilmediğimden dolayı başka ilede soramıyorum, sorsamda onaylarsa daha önce özelge cevabı olduğundan dolayı ilerde olumsuz birşey başıma gelirmi onuda bilmiyorum.

Bu maliye neyin kafasını yaşıyor bilmiyorum anlamda veremiyorum 10.02 ve 78 kodu olduğu halde olmuyor. Hatta ve hatta tertibat yazdırsam bile kabul etmeyecekler gibime geliyor. Doktor raporlarını hiçe sayıyor gibi. Otomatik vitesi kullanıp kullanmayacağımızı maliyemi belirliyor yoksa Hastanede heyetmi? Bu konuda yardımcı olabilecek varsa

Üst Alt