Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ el subtotal amputasyon ile ÖTV'siz araç almak!?

iamuky

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba
%60 Ortopedik engelli raporum var rapor tarihi 07.2018
Geçen ay sonunda da İl sağlık kurulunun komisyonuna girerek sınırlı ehliyet kullanım kodlarını aldım.

47. İki tekerlekli araç kullanamaz,102. Ambulans, ticari araç veya resmi araç kullanamaz,10.04
Uyarlanmış vites kolu,35.03 Direksiyondan sol eli çekmeden kullanılabilen kontrol cihazları ,40.11.
Direksiyon simidinde yardımcı cihaz (topuz, direksiyon çatalı vb.),78. Sadece otomatik vitesli araç
kullanabilir.

1-Dün Toyota bayisine gittim araç alımı için nasıl bir yol izlemem gerektiğini sordum,bayi bana Ümraniye Nakil vasıtaları vergi dairesine gidip olur belgesi almamı söyledi böyle bir uygulama var mı ?

2-Bayi ayak haricindeki engellerin vergi dairesinden red yediğini söylüyor,daha sonra biraz daha konuşunca bunun bayi olarak kendi kararları olduğunu söylediler.

Şimdi zaten çok çok zorlaşan şartlar altında sağ el subtotal amputasyon engeli olan ben, neden ayağında değilde elinde engelin var denilerek ÖTV indiriminden red mi alacağım? Kocaman bir saçmalık...

Merhaba
%60 Ortopedik engelli raporum var rapor tarihi 07.2018

şimdi kardeşim bu raporun eski rapor. benimde aynı seninle engelim sağ el. malesef 2019 da yapılan değişiklikle sağ el engeli olanlar için her şey değişti.

Öncelikle bu raporu değiştirmen gerekiyor ve raporun açıklama kısmına "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir." ibaresini yazdırman gerekiyor. Vergi dairesi raporunda bu açıklamayı görmek isteyecektir.

Toyota olur belgesi istemez bende Toyotadan araç bekliyorum şu anda. Muhtemelen sana raporunu vergi dairesine göster ötv indirimi varmı yokmu onayını al demişlerdir (sözlü olarak)

Bayi ayak haricindeki engellerin vergi dairesinden red yediğini söylüyor demişsin. Bayi yanlış biliyor o konuyu. ÖTV tebliği çok açık

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2015/04/20150418-8.htm

ÖTV tebliğinin linki bu. Tebliğ diyor ki ;

"Öte yandan engellilik durumu, ilk iktisabı yapılacak taşıtın hareket ettirici aksamında tadilat yaptırılmasını gerektirecek nitelikte olmalıdır. Örneğin, sağ veya sol el parmaklardan herhangi bir ya da birkaçının olmamasına rağmen vitesin değiştirilmesine engel, vites kolunda tadilat yaptırılmasını gerektirecek bir durumun bulunmaması halinde manuel veya otomatik vitesli taşıt alımında istisna uygulanmaz."

yani açıklamasu şu kardeşim senin raporunda "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir." yazacak yani vitesi sol tarafa aldıracaksın onun kodunuda yazmışlar zaten sana "10.04 Uyarlanmış vites kolu"

Bu kod yazılı olduğu için raporunda viteste tadilat zorunlu hale gelmiş oluyor. ÖTV tebliğinede uygun hale geliyorsun.

Biraz araştırmak gerekiyor. haklarımızı savunurken tebliğler yönetmelikler bizim için ne diyor biraz araştırırsak bayiler keyfi karar alamazlar.

Teşekkür ederim cevabınız için, ben bu tebliğin tamamını okudum Cumartesi günü de bayiye tekrardan gittim,durumu sordum engelli aparatları yapan firma ile de konuştum bu rapor ile alabileceğimi söylediler.

Rapor değiştirmem gerekiyorsa bu işten vazgeçeceğim artık,Allah böyle sistemi kahretsin.Ehliyeti ayrı raporu ayrı araba bulma derdi ayrı.Bayilerin vurdumduymaz tavırları Allah topunun belasını versin.

iamuky

Malesef güzel ülkemiz son bir kaç yıl içinde yaşanmaz hale geldi. Bunun sorumlusu/sorumluları belli zaten. Onun için yapacağın tek şey önündeki seçim. Başkada elinden bir şey gelmez.

Son söyleceğim sana aracı nerden alacaksan oranın vergi dairesine mutlaka gidip raporunu göster. Çünkü ötv indirimini bayi değil vergi dairesi yapıyor. Bayinin ötv ile ilgili hiç bir kaybı yada kazancı yok. Sen vergi dairesine git ama memurla görüşme. Direk şef ile yada müdür ile görüş. Memurların çoğu bilmiyor malesef. İşi bilen bir şef yada müdür bulmak gerekiyor. İnşallah raporun geçerlidir de değişmek zorunda kalmazsın. Çünkü bana değiştittirdiler.

Umarım öyle olur sadece git rapor değiştir demek çok kolay,bir kere hastanede heyet doktorlarını akşam saat 5 e kadar gezmek zorunda kalsınlar da göreyim onları. Bu arada siz aracı hangi Toyota bayisinden aldınız ya da alacaksınız ? Birde hangi aracı tercih ettiniz aparatlar ne kadar tuttu öğrenebilir miyim bir sakıncası yoksa ?

iamuky
Aydın ilinde Toyota bayisi

daha alamadım. Bekliyorum 3 aydır. Kaporayı verdim. 3 adet tertibat değişikliği olacak.

Vites sola alınacak.
Sağdaki silecek sola alınacak
Topuz takılacak direksiyona

12 bin ile 15 bin arasında maliyeti var.

Bakalım bu ay içinde gelir diye bekliyorum aracı

Toyota Yaris Cros

Benim için vites sola alınma değil vitesi basmalı yapılacak dediler parmak hareketim yok ama bilmiyorum nasıl olacak.

Raporu tekrar değiştirmek çok problem olur bence umarım tekrar git gel yaptırmazlar.

Üst Alt