Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ elde brakiel pleksus hasarı nedeniyle özel tertibatlı araç kullanması uygundur..?

rilke

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar merhaba,

26/05/2017 tarihli Samsun İli Gazi Devlet Hastanesi “sağ brokial plekstopati” tanısıyla %50 oranında ortopedik engelim olduğu tespit edilmiş ve “özel tertibatlı araç kullanması uygundur” şeklinde karar vermiştir. Sürücü belgemi yenilemek amacıyla yaptığım başvuru kapsamında “sağ elde brakiel pleksus hasarı” tanısıyla “sağ elini tam kullanamaz, özel tertibatlı araç kullanır” tanısıyla Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Komisyonu’na sevk edildim. Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Komisyonu’nun 16/05/2017 tarihli kararında “1. Grup sürücü olur” ve araç uyarlama kodu olarak “10.02” ifadesine yer verilmiştir.

Belirtilen raporlarımla sıfır araç almak için yetkili satıcıya gittiğimde bayi tarafından Ankara Yeğenbey Vergi Dairesi’ne yönlendirildim. Yeğenbey Vergi Dairesi’nde söz konusu raporlarımla herhangi ilave bir tertibat olmaksızın otomatik vitesli sıfır bir araç almam halinde ÖTV’den muaf olabileceğim ancak MTV’den muaf olamayacağım belirtildi. ÖTV düzenlemelerine göre otomatik vitesli araç özel tertibatlı sayılırken, MTV düzenlemelerine göre otomatik vitesli araç özel tertibatlı sayılmamaktadır.

Daha sonra bayi tarafından Ankara Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Şubesi’ne yönlendirildim. Ankara Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Şubesi’ndeki komiserler, herhangi bir tertibat taktırmadan otomatik vitesli araç almam halinde trafik tescil işlemlerinde sıkıntı yaşayıp yaşamayacağım noktasında net bir görüş bildiremedikleri için Emniyet Genel Müdürlüğü’ne yönlendirildim. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Uygulama ve Denetleme Dairesi Başkanlığı’nda görüştüğüm şube müdürü Engelli Sağlık Kurulu raporumda “özel tertibatlı araç kullanması uygundur” şeklinde ifadeye yer verilmesi nedeniyle ilave tertibat olmaksızın otomatik vitesli araç almam halinde trafik tescil işlemi yapılamayacağını belirtti. Söz konusu raporda ve “özel tertibatlı araç kullanması uygundur” ve “otomatik vitesli araç kullanabilir” şeklinde bir ifade olması gerektiğini belirtti ve raporum bu haliyle trafik tescil işlemi yapılamayacağı ifade edildi. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Uygulama ve Denetleme Dairesi Başkanlığı’ndaki şube müdürü tarafından ehliyet raporumda yer verilen 10.02 (otomatik vites) kodunun Engelli Sağlık Kurulu raporumda da yer verilmesi gerektiği ifade edildi.

Diğer taraftan, Sağlık Raporlarına İlişkin Usul ve Esaslar’da değişiklik yapılan 02/05/2017 tarihli ve E.99-835 sayılı Müsteşarlık Makam Onayı ile
“5.1.2- Engelli Sağlık Kurulu Raporları:
5.1.2.1- Engelli Sağlık Raporları Engellilik Ölçütü, Sınıflandırması ve Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre düzenlenecektir.
5.1.2.2- 01.01.2016 tarihinde yürürlüğe giren Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları İle Muayenelerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik hükümlerine göre özel tertibatlı motorlu araç kullanılması gereken durumlarda özel tertibat kodunu ve sürücü belgesi sınıfını belirleme yetkisi il sağlık müdürlüğü bünyesinde oluşturulan komisyona verilmiştir.
Bu sebeple ÖTV indirimine esas işlemlerde kişi adına düzenlenmiş Engelli Sağlık Kurulu Raporu, sürücü belgesinde veya Sürücü Adayı/Sürücü Sağlık Raporunda (IV. Kısım) belirtilen tertibat kodları birlikte değerlendirilmelidir.
01.01.2016 tarihinden önce H Sınıfı Sürücü Belgesi sahibi olan kişiler, Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları İle Muayenelerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik hükümlerine göre yeni Sürücü Adayları ve Sürücü Sağlık Raporu düzenlenmesi amacı ile sağlık hizmet sunucularına yönlendirilecektir.
5.1.2.3.- ÖTV indirimli araç alımına yönelik Engelli Sağlık Kurulu Raporlarında şu hususlara dikkat edilecektir.
a) Ortopedik engellilerde sadece “özel tertibatlı araç kullanması gereklidir.” veya “özel tertibatlı araç kullanmasına ihtiyaç yoktur” ibarelerinden biri ve engellilik oranı yazılacaktır. Kişinin sürücü belge sınıfı veya özel tertibat kodu kesinlikle yazılmayacaktır.
b) Engelli raporlarına sürücü olunup olunamayacağına dair bir hüküm yazılmayacaktır.”

hükümlerine yer verilmektedir. Samsun Gazi Devlet Hastanesi’nden “Engelli Sağlık Kurulu” raporu alırken yukarıda belirtilen Sağlık Raporlarına İlişkin Usul ve Esaslara atıfta bulunarak, raporumda özel tertibatlı araç kullanabilir ifadesine yer verilmiştir. İlgili Sağlık Kurulu Heyetine dilekçe ile raporumda özel tertibatın ne olacağı (örneğin otomatik vitesli araç v.b.) hususuna da yer verilmesini talep etmeme rağmen, Sağlık Kurulu 02/05/2017 tarihli Sağlık Raporlarına İlişkin Usul ve Esaslar göre ““özel tertibatlı araç” dışında bir ifadeye engelli sağlık raporunda yer verilemeyeceğini belirterek talebimi yerine getirmemiştir. Söz konusu kurul özel tertibatın ne olacağına Ehliyet Raporu’mda yer verilmesi gerektiği ve Ehliyet Raporu’nun başka bir kurul tarafından verildiğini belirtmiştir.

Özetle, %50 oranında ortopedik engelim var. Engelli raporumda “özel tertibatlı araç kullanabilir” ifadesine yer verilmiştir. Engelli Sağlık Raporu’nu veren komisyon ÖTV indirimli araç alımına yönelik Engelli Sağlık Kurulu Raporlarında “Ortopedik engellilerde sadece “özel tertibatlı araç kullanması gereklidir.” veya “özel tertibatlı araç kullanmasına ihtiyaç yoktur” ifadeleri dışında bir hüküm ekleyememektedir. Ankara Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Şubesi ve Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Uygulama ve Denetleme Dairesi Başkanlığı, Engelli Sağlık Raporumda Engelli Sağlık Raporları’nı vermeye yetkili hastanelerin ÖTV indirimli araç almak isteyen engellilere verebilecekleri sağlık raporlarında “Ortopedik engellilerde sadece “özel tertibatlı araç kullanması gereklidir.” veya “özel tertibatlı araç kullanmasına ihtiyaç yoktur” ifadeleri dışında özel tertibatın ne olması gerektiğine ilişkin açıklayıcı bir ifadenin Engelli Sağlık Kurulu raporunda yer verilmesini talep etmektedir.

Sonuç itibariyle, alacağım araç ÖTV'den muaf olabiliyor ancak trafik tescil işlemi yapılmıyor. Böyle olunca aracı da alamıyorum. Emniyete göre araca tertibat taktırmam gerekiyor. Ancak tertibatın ne olacağı belirsiz. Kafama göre bir tertibat taktırsam, TSE onaylı vs (örneğin vites kolunu yükseltmek), Emniyet tescil işlemini yapacak gibi. Tertibat taktırdığım için MTV ve ÖTV'den de muaf olur diye düşünüyorum. Diğer taraftan, Ehliyetimde sadece 10.02 kodu var. 10.02 sadece otomatik vitesi ifade ediyor, tertibatla ilgili birşey demiyor. Böyle olunca, alacağım araç engelli aracı oluyor, ancak ben her türlü otomatik vitesli araç kullanabilir oluyorum, saçma geliyor. Ne yapmam gerekiyor, artık yoruldum. Benzer şeyleri yaşayan arkadaşlar oldu mu?

Forumda daha önceden bu tür araç alan arkadaşlar var. Dolayısıyla tescilce bir sıkıntı olmada gerek. Onlar cevap verebilirse aydınlanmış olutz

Yazının tamamen okuyamadım kardeş bazı yerlerine bakabildim. Özel tertibatlı Gözlüklü Oto vites araç kullanabilir diye rapor çıkardıktan sonra araç alabildim. tertibatı kurdurdum ama daha kullanmak nasip olmadı. elime ayağıma dolanmayacak şekilde araç içine montajını yaptırdım. Raporda özel tertibatlı araç yazdırmazsanız MTV yi ödemek zorundasınız.

Aslında 10.02 modifiye edilmiş vites demek. Yanı tertibat takılması gerekir. 78 ise sadece otomatik vites demek. Bence vites kolunu yukselttirin TSE onaylıyor Ben de de aynı durum var.

Teşekkürler yorumlarınız için. 10.02 otomatik vites kod ve modifiye vites başlığı altında yer alıyor. Ankara Emniyet Müdürlüğü ve Emniyet Genel Müdürlüğü ehliyet raporunda yazan 10.02 kodunu dikkate almıyor trafik tescil işlemlerinde. Trafik tescil işlemlerinde onlar için önemli olanın Engelli Sağlık Raporu olduğunu belirtiyorlar. Engelli sağlık raporunda otomatik vites yazmazsa, otomatik vitesli aracı özel tertibatlı araç olarak tescil etmeyiz ve bu şekilde araç alamazsın diyorlar. İlgili birimlerin amirleriyle ve personelleriyle uzunca tartıştık konuyu ancak sonuç itibariyle Emniyet Genel Müdürlüğü'ndeki müdür olmaz dedi. Olay bu noktada tıkandı.
Tamam tertibat taktırayım dedim, TSE ehliyet raporunu dikkate alarak rapordaki kodlara uygun tertibat taktırabilirsin diyor. Ehliyet raporumdaki kod 10.02, otomatik vites olduğu için ilave tertibat taktıramazsın dedi. Benim de aklıma vites kolunu yükseltmek gelmişti ancak TSE, bu şekildeki bir değişikliğe esas teşkil edecek bir belgen yok diyor.

Emniyet engelli sağlık raporunda otomatik vites yazmazsa otomatik vites alamazsın diyor. Hastane, engelli sağlık raporunda ortopedik engelliler için sadece özel tertibatlı araç kullanabilir ifadesi yazılır diyor. Böyle olunca da süreç kitleniyor.

Forumdan görebildiğim kadarıyla benzer durumlarda farklı sonuçlar elde edenler var. Ankara olup da böyle bir süreç yaşayan oldu mu?
Ne yapmam gerektiğini anlayamıyorum.

TSE 'den bilgi edinme hakkını kullanarak bilgi istemeniz yararınıza olabilir. 10.02 MODIGIYE OTOMATIK VITES YWNI SIZE UYARLWNMIS OLMASI GEREK. BU ANLAMI KULLANARAK BILGI ISTEYIN. BRNCE BIR YERLERDE BILMRYRN BSZI KISILER SIZI ZORA SOKUYOR

Bana da direksiyon topuzu ve otomatik vites yazıyor. Forumda böyle araç alan var. Bence bu konuyu sicak tutun. Bu tür araç alan arkadaşlar var. Onlardan yardım isteyelim.

Teşekkürler dyt. Emniyet genel müdürlüğünden bilgi edinme talebinde bulundum. Açıkcası Emniyet Genel Müdürlüğü'ndeki şube müdürünün mevzuatı kısıtlayıcı şekilde algılamasından kaynaklanıyor. Mevzuatı biliyor ancak daraltıcı bir yorum yapıyor. Bana söylediği, araçta bir kaynak olsun hemen onaylayayım diyor. Ben de tamam kaynak yaptırayım da ne yaptırayım diyorum, bilmiyorum diyor. TSE'den veya Bilim Sanayi Bakanlığı'ndan otomatik vitesin özel tertibat olduğuna ilişkin yazı alırsan yine trafik tescil işlemini hallederiz diyor. Böyle bir yazı verirler mi bilmiyorum ama bir cevap alıncaya kadar emekli olurum...TSE'den de bilgi edinme talebinde bulunayım.

Bence hallederiz bu isi. Biraz araştırma biraz da sabir. Alan varken biz neden almayalım. Us bilmez fakat herşeyi bilir bilgiclerimiz hiç bitmiyor.

Bizim memurumuz bilmiyorum demez bilmediğini de bakayim da öğreneyim de demez. Sen götürürsün kanunu mevzuatı. Sefime sorayim der ondan sonra ok der hallolur merak etme sabir et. Allah hayirlisini nasip eder.

rilke Sizin için sorun olurmu bilmiyorum ama direksiyona bir topuz takın gitsin, MTV den muaf olunur mu bu şekilde bilmiyorum ama (olunur diye biliyorum) en azından trafik tescilde sıkıntı çıkmaz.

Merhaba Arkadaşlar,

Öncelikle bu sitenin kurulmasında payı kim varsa teşekkürlerimi sunuyorum özellikle OturanBoğa Ufukalp abilerimize.

Konu kısmında da belirttiğim gibi sağ elde parmaklarda engelim var,aracım 07.12.2016 tarihinde aldım süreci en baştan anlatacağım diğer arkadaşlara yardımım dokunursa ne ala.

1. Var olan raporumla FATİH VERGİ DAIRES BŞK. özelge talep ettim ve 3 gün için olumlu yanıt geldi.
2. Ehliyet değişimi için Özel hastane/Aile hekimi/İl sağlık komisyonuna giderek raporumu aldım kodlar 78.102
3. Emniyete gidip ehliyeti biyometrik fotogtaf ve 15 tl karşılığında verdim 3 günde yenisi elime ulaştı.
4. Araç bayine giderek bütün belgelerimi özelgemi raporlarımı götürüp işlemleri başlattık. Önceden onay aldığımız için aynı gün vergi dairesi onayı verdi.
5. Üç günde trafik tescil işlemleri bitti ama burda hata yapıldı tertibatsız otoya SAHİBİNDEN BAŞKASI KULLANAMAZ ibaresi koyulmuş, onu sanırım tekrardan düzelttirebilirim.

Ve en heyecanlı tarafı aracı teslim alma hayalimdi çok şükür kavuştum buradan destek olan tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim.

Sorabileceğiniz soruları az çok tahmin edebiliyorum kendimce size yararlı olabilecekleri soyleceğim.

Özelge kişiye özeldir ve kararı kişini engellilik durumuna göre olumlu yada olumsuz cevap verilir. En kısa ve net çözümü aklınızı bulandırmadan gidin özelge talep edin yardımcı oluyorlar raporunuzu da götürmeniz gerekiyor.

İl sağlık komisyonun dan aldığınız ehliyet raporunun bir tanesini notere tasdik ettirin diğer engelli sağlık raporunun da 3 tanesini ettirmeniz gerekecek gerçi bu bilgileri bayi de size veriyor en azından zaman kazanmış olursunuz.

Yine elimden geldiği kadar sorularınıza yanıt vereceğim Allah'ım size de hayırlısıyla nasip etsin.

Sündüz arkadaşımız yazmis

öncelikle arkadaşa hayırlı olsun.
1) Fatih Vergi Dairesi İstanbul'da mı oluyor?
2) 78 ve 102 kodlu ehliyeti olan arkadaş aracına herhangi bir tertibat taktırmış mı?
3) Engelli Sağlık Kurulu Raporunda ne yazıyormuş?

Bu sorulara cevap verebilir mi arkadaş?

Ben de özelge talebinde bulundum 1.5 ay oldu henüz cevap yok. Bilgi edinme taleplerim de beklemede.

Bu arada, Ankara'da engelli araçları için tertibat yapan tanıdığınız bir yer var mı?
ÖTV muafiyetli araç alımlarında hangi belgeler isteniyor? Yakın zamanda araç alan bir arkadaş prosedürü yazarsa çok faydalı olur.

Belgeler konusunda emin değilim, Engelli Sağlık Raporu dışında ehliyet de talep ediliyor mu? Net bilgisi olan var mı?

Renaksl

Hocam hayırlı olsun. Benzer şekilde ehliyet raporum var. Araca bahsettiğiniz tertibatların takılmasına kim karar verdi? Aracı nereden aldınız? Engelli sağlık raporunda otomatik vitesli araç kullanabilir veya vites soldan tertibatlı araç kullanabilir ifadeleri benzeri şeyler yazılmış mıydı?

Tertibatçınıza güvenmeyin derim. Doktor ilk raporuma salt otomatikli vites yazmıştı buna rağmen Tertibatçı kafasına göre silecek, vites topuzu ve direksiyon topuzu ekletti. Hatta vites tertibatını söktüğümde, takarken vites derisini aşındırdığını gördüm. Sıfır araca zarar verecek kadar da işinden uzak biri olduğu belliydi. Şu an ki ehliyetim de ise tertibat olarak sadece direksiyon topuzu yazılı olmasına rağmen yeni alacağım araçta nasıl bir üçkağıt beni bekliyor açıkçası endişelenmiyor değilim. İstanbul, Sakarya, İzmit çevresinde tanıdık ve iş bilen bir tertibatçısı olan iletişime geçerse sevinirim.

rilke

trafiğin böyle diretmesini inan anlamadım herşey uygun işte neden illa tertibat istiyorsun engelli ehliyeti alıyoruz sonuçta otomatiğin yanına şu da olsaydı düşüncesiyle bu işleri geciktiriyorlar .inşallah bir an önce işin hallolur kardeşim belki sana yardımı olur kendi durumumdan bahsedeyim ;

engelli raporumu yaklaşık 11 ay önce aldm ve bizzat heyete dedim bu ifade olsun diye '' özel tertibatlı (otomatik vistesli ) araç kullanması uygundur .

ehliyet raporum da da 78 - 10.02 -ve direksiyon topuzu var bu raporlarla 2 ay önce 2 vergi dairesine gittim önümüzdeki günler araba alacam raporum bu özelge istiyorum sorun yaşamamak için dedim 2 yerde de adamlar biraz sinirlendi kardeşim otomatik vites yazıyor raporun da uygun kendi kendine iş çıkarma alırsın istediğin zaman gel dediler.bir sorun olursa ben buradayım dedi ve gönderdiler .

şimdi bu raporlarla tertibat yaptırmadan ötv ve mtv den muaf yapılmasın inanın mahkemeye kadar götürecem çünkü hep bu iş bilmeyen ler yüzünden magdur oluyoruz.

baksana vergi dairesi tamam diyor bu sefer trafik sorun çıkartıyor. ama senin anlattığın duruma göre beni mtv ve ötv den tertibat yaptırmadan kurataracak olan ifade engelli raporum da yazan ''özel tertibatlı ( otomatik vitesli ) '' yazıyor olması sanırım .gelişmeleri mutlaka adım adım yazmaya devam et kardeşim bizde sayende bilgi sahibi oluruz.

tvtvtv_1987

İlgili olabilecek tüm kurumlara bilgi edinme başvurusunda bulundum. gelen cevapları burada paylaşarım, tabi cevap gelirse. Sizin engelli sağlık raporunun aldığınız tarihte Sağlık Raporlarına İlişkin Usul ve Esaslar’da değişiklik yapılan 02/05/2017 tarihli ve E.99-835 sayılı Müsteşarlık Makam Onayı henüz bulunmadığından Engelli Sağlık Raporunuz otomatik vites ibaresi yazdırabilmişsiniz. Şuan Samsun'da ve Ankara'da ortopedik engelliler verilen engelli sağlık raporlarında otomatik vites ifadesine yer vermiyorlar. Mayıs 2017 sonrasında otomatik vites ifadesini içeren engelli sağlık raporu alan bir arkadaş varsa biz de o hastaneye gidip rapor alalım, en kolayı o olacak gibi...

Araç alımına temel olacak engelli sağlık kurulu raporunda oran ve bir de manuel vitesli araç ile ilgili olarak şu bağlamda değerlendirme olması yeterlidir:

"a) Ortopedik engellilerde sadece "özel tertibatlı araç kullanması gereklidir." veya "özel tertibatlı araç kullanmasına ihtiyaç yoktur" ibarelerinden biri ve engellilik oranı yazılacaktır. Kişinin sürücü belge sınıfı veya özel tertibat kodu kesinlikle yazılmayacaktır.
b) Engelli raporlarına sürücü olunup olunamayacağına dair bir hüküm yazılmayacaktır."

Engelli raporu ile kısıtlama kodu içeren sürücü belgesi birlikte ötv-mtv istisnalı araç alımı için kullanılır

rilke
tvtvtv_1987
Kardeşlerim benide bilgilendirirseniz sevinirim şu anda benim ehliyette 78 kodu var ama vergi dairesi dior ki 10.02 kodu olması gerekiyor aynı vergi dairesinden özelgede aldım o da olumlu ama hala o kodu istiyoruz diyorlar ne yapmam gerekli

alpers

tekrar özelge talep edebilirsiniz. benim özelgem ulaştığında burada paylaşırım ama ehliyetimde 10.02 kodu yazdığından sizin işinize yaramayabilir.

rilke
Benim ehliyette 78 var işte diolar ki 10.02 de olcak dior
Anlamadım gitti 2 aydır uğraşıyorum sonuç sıfır

Trafik tescil neyini dert ediyor anlamadım ki. Her şey bir yana, aracın vergi indirimi vs. zaten onları ilgilendiren bir durum değil. Onlar ehliyette geçen kodlar araçta var mı diye bakar geçer!

keşke öyle olsa. trafik tescil, h sınıfı ehliyet kalktıktan sonra ehliyet öncelik listesinden çıkmış gibi. adamların ilgilendiği şey engelli sağlık raporu. engelli sağlık raporunda "özel tertibatlı araç kullanabilir" ifadesini görünce, tertibat istiyorlar. engelli sağlık raporunda özel tertibatlı araç kullanabilir v.b. bir ifade yazmazsa veya otomatik vitesli araç kullanabilir ifadesi yazarsa sıkıntı yok (trafik tescilin değerlendirmesi bu şekilde). ancak özel tertibatlı araç kullanır engelli sağlık raporuna sahip sürücüler için, ehliyetinde 10.02 ve/veya 78 kodu ilave başka kod olmaksızın yazılırsa sıkıntı yapıyorlar.

Bunun nedeni de Karayolları Trafik Yönetmeliği, mevzuatta bir uyumsuzluk var. Emniyet tescil işlerinde bu yönetmelikte belirtilen şerh v.b şeyleri ekliyorlar. tertibat olmadığında ne yapılacağına ilişkin bir madde yok bu yönetmelikte. Karayolları Trafik Yönetmeliği ile ÖTV ile ilgili düzenleme tam olarak örtüşmüyor. ama benim anlamadığım bu durum bu güne kadar nasıl düzeltilmemiş? şimdi forumda baktığımda tek sorun yaşayan ben değilim. başka arkadaşlar da sorun yaşıyor. daha önce sorun yaşamış olanlar çözebildi mi, çözebildiyse nasıl çözdü öğrenebilseydik keşke.

rilke

Tümüyle saçma bir detay. Her şeyden önce artık "özel donanımlı araç" ifadesi olmayan raporla maliye ötv indirimi uygulamıyor! Sol alt ekstremiteden sakatlığı olanlar mesela, onlar ne olacakmış o zaman!

Bu konuda emniyet genel müdürlüğü ya da iç işleri bakanlığı'ndan resmi görüş istemek lazım. Yarın bir dilekçe yazayım size buradan...

OturanBoğa
Valla okadar sıkıntı yazıyoruz anlamıyor gerçekten. Herkes birşeyler diyor Bizim işlemlerimiz nasıl olcak basıl yapılacak bilemiyorum artık. Kimsenin bir fikri yok kimsede yardımcı olmuyor

Elimde özel tertibatlı araç kullanabilir ibareli rapor
Ehliyetim de 78 kodu ve
Elimde özelğe olmasına rağmen hala Antalya vergi dairesi diyor ki şu kod olmadan ötv indirimden faydalanmazsın diyor
Pes ettim artık

Arkadaşlar Hastaneden aldığım özel tertibatlı araç kullanabilir raporu ve il sağlık kurulunda aldığım 10.02 ve 35.03 ehliyet kodlarıyla tertibatsız ötv indirimli araç aldım. (Engel sağ kol, engel oranı %60)

Üst Alt