Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ gözümü retinoblastomadan kaybettim. Emekli olabilir miyim?

matador32

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhaba, Ben 23 yıllık öğretmenim. 2 yaşımdayken sağ gözüm retinoblastoma, yani göz kanseri nedeniyle alınmış. O zamandan beri protez kullanıyorum. Bu zamana kadar hiç rapor almayı düşünmedim.
Ancak son bir yıl içinde göz olayına bel ve boyun fıtığı eklendi. Ayrıca sol gözümde de yakın görme konusunda kayıp var. Kendimi çok yorgun hissediyorum. Sürekli ağrılarım var.
Bir dostum emekli olabileceğimi söyledi. Bana durumum ile ilgili bilgi verebilir misiniz ?
1- %40 üzerinde rapor alabilir miyim ?
2- Emekli olursam, normal emeklilere göre maaş kaybım olur mu ?
3- Başka hangi ayrıcalıklardan yararlanabilirim ?
Teşekkür ederim.

matador32 hocam öncelikle buradan onu taspit edemeyiz fakat %40 üzeri alırsınız diye tahmin ediyorum çünkü gözünüzden %32 var yakın görememeden ne kadar alırsınız bilemem ama 8 veya 10 alsanız fıtıkdanda 8 - 10 civarı alırsınız diye tahmin ediyorum baltazar formülüne göre % 40 flan yapar diye düşünüyorum denemekte fayda var kesin kimse bilgi veremez. tahmiini bu bilgi.

matador32

sakatlık oranı cetveli'ne göre kanser nedeniyle bir göz alındığında ve yerine protez takıldığında %40 üzeri rapor veriliyor. 5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesine istinaden "% 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480" hizmet süresi ile erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanabilirsiniz.

Maaş kaybınız olmaz. Sadece kıdem tazminatı hesaplanırken çalışılan yıl temel alınır, orada küçük bir kaybınız olabilir o kadar.

Engelli sağlık kurulu raporu aldığınızda yararlanabileceğiniz haklar: http://www.engelliler.biz/forum/dig...haklar-ve-haklariyla-ilgili-site-rehberi.html

OturanBoğa

Çok teşekkür ederim kardeşim. Bu kadar net ve ayrıntılı bilgi verdin. Aklımda hiç bir soru kalmadı. Allah razı olsun ! En yakın zamanda hastanenin yolunu tutuyorum ! :)

Değeri 1'li rakamlar da olsa gözde astigmat ve miyop için oran veriliyor mu? %40 olup olmadığını sormuyorum, herhangi bir oran veriliyor mu? Cetveldeki terimlerden birşey anlamadım???

hoxam hastalığımız tamamen aynı 2 yaşımda sağ gözüm retineblstormadan alındı protez kullanıyorum, 2012 de rapor aldım sadece sağ gözün tamamen kayıp olması bile %40ı geçiyor

cennetgülsevdi

Sayın kader ortağım, o zaman sen benim için "Damdan düşensin" (Nasreddin Hoca fıkrası)...

2012'den beri bu raporu nerelerde kullandın ? Nelerden yararlandın ? Biraz bilgi verir misin ?

matador32

veriririm tabi :) ben size özelden yazdım ama gömediniz sanırım, benden sizin hastalık ile ilgili tecrübelerinizden yararlanmak istiyordum. Hocam, bende öğretmenlik okudum bu sene bitirdim okulumu, ekpssye girdim, şubattaki atamayı bekliyorum. raporun benim için en büyük faydası ekpss oldu, siz zaten öğretmensiniz, sizin için şu an en büyük faydası emeklilik olacaktır. benim raporum %69 oranlı bu benim 15 senede emekli olmam demek, onun dışında şehrimde ulaşımdan ücretsiz yararlanıyorum bazı faturalarımda indirim oluyor, şehirlerarası yolculuklarda raporum oranında indirim oluyor, raporum oranında annem vergi indirimi alıyor bu da 80-90 tl fazla maaş alması demek, yani ben öğretmen olunca maaşıma 80-90 tl fazlalık olacak, bu mühim değil tabii ki ama dediğim gibi en önemli husus erken emeklilik olacaktır ki sizin daha önceki çalışma durumunuz var. bunun dışında sosyal yardım alabiliyorsunuz, birçok alanda işinize yarıyor örneğin şu an ligtvnin bile engellilere özel indirimleri var, telefon aboneliklerinde indirimler var, size birçok şey daha söyleyebilirim tüm engelli haklarının olduğu durumları da atarım, içiniz rahat olsun.

Merhaba,

Burada aldığım bilgiler üzerine Vergi Dairesine müracaat ederek, kurul raporu almak üzere, geçtiğimiz Salı günü kurul önüne çıktım. Poliklinik muayeneleri yapılırken, göz doktoruna ve dahiliye uzmanına bu kanser mevzusunu anlattım. Kendileri de Retinoblastom diye not alarak, onkoloji görüşü şeklinde bir not düştüler. Ancak bugün öğrendim ki, raporum %36 olmuş. %32'si sağ göz körlüğünden, %4'ü de boyun fıtığından.

Bu konuda ilgili "Engelli özür oranı hesaplama cetvelinde" aynen sizin yukarıda yazdıklarınız yazıyor. Yani sanırım, kurul işgüzarlık yaparak ya da bilgisizliğinden, benim ekstra %10 verme olayını atlamış.

Raporum henüz yazılmamış. Ama itiraz mı etmem lazım ? En doğru ve en hızlı neticeyi nasıl ve nereden alırım ?

Teşekkürler

extra yüzde 10 neden verilecek.
evvela raporunuz çıksın daha sonra vergi dairesinden yazınız gelsin eğer hala rapora itiraz edecekseniz müraacat yeri il sağlık müdürlüğüdür.

matador32

Vergi dairesinin resmi sevki ile mi hastaneye gittiniz?
Heyet başkanının yanına gidip kararda maddi hata olduğunu ve düzeltilmesi gerektiğini ifade edebilirsiniz. Eğer heyetten henüz karar çıkmamışsa, imzadan önce düzeltilebilir.
Aksi halde raporu elinize aldıktan sonra il sağlık müdürlüğüne gidip rapora itiraz etmeniz ve yeniden hastaneye gitmeniz gerek.

Eğer başvuruyu sevksiz yaptınızsa, raporu düzelttirmeye çalışın, olmazsa başka hastaneye gidip sıfırdan yeni rapor almayı deneyin ve vergi dairesine onu teslim edin

Hastaneye Vergi dairesinin resmi sevki ile gittim. Ancak müracaat ederken, yani poliklinik evrakını teslim ederken, raporu bana vermeden direkt olarak vergi dairesine göndereceklerini bildiğimi, bu yüzden de kurula çıktıktan sonra onaylı bir fotokopisini istediğimi belirtmiştim. Bugün Kurula gittim. Oradaki memura bu durumu izah ettim ve kendisi bilgisayardan rapor kararını açtı ve bana gösterdi. O ekranda %36 olduğunu gördüm. Kendilerine bu raporda hata olduğunu ve yönetmelik maddesinin ispatıyla birlikte itiraz etmek istediğimi, bunu rapor çıkmadan yapabileceksem, bunun zaman tasarrufu sağlayacağını söyledim.
Ama malesef TÜRK MEMURU usülü bir cevap aldım. Rapor sonucunu biliyor olmanız, bu konudaki süreci değiştirmez. Rapor henüz yazılmamış, 15 gün sonra gel, yazılınca sana bir onaylı fotokopi verelim, git İl Sağlık Müdürlüğüne itiraz et dediler. Yani kimse hiç bir konuda inisiyatif alıp, çözüm üretmiyor.
Adamla gayet sakin şekilde konuşup, kurulun bilmesi gereken kanun ve yönetmelikleri nasıl olup, ben bilirim de onlar bilmez. Hata yaptınız. Düzeltmeniz lazım, dedim... Ama nafile...

Neyse... Acele etmeye gerek yok. Anladığım kadarıyla ben haklıyım. Zaten Temmuz'dan önce emekli dilekçesi de vermeyeceğime göre, sıkıntı yok. Geç olsun - güç olmasın !

extra yüzde 10 neden verilecek.
evvela raporunuz çıksın daha sonra vergi dairesinden yazınız gelsin eğer hala rapora itiraz edecekseniz müraacat yeri il sağlık müdürlüğüdür.

(EK-2) Özür oranları hesaplama cetvelinde der ki :
Göz Ve Adnekslerinde Tümör Varlığında özür oranının değerlendirilmesi
G. Göz ve adnekslerinde malign dönüşüm gösteren benign tümör varlığında %5
H. Göz ve adnekslerinde tedavi ile kontrol altına alınmış malign tümör varlığında % 10
net olarak artırılır.
İ. Göz ve adnekslerinde tedavi ile kontrol altına alınamayan malign tümör varlığında özür oranı % 80 olarak kabul edilir.

Buradaki açıklamaya göre, sağ gözün kör olması %32 - bu gözün kanser nedeniyle alınmış olması sebebiyle de net %10 ilave edilmesi gerekir.

BU %10 YOK kardeş...

turukku

Değerli kardeşim, şu anda tümör var olması gerekmiyor. Eğer varsa, zaten son maddeye giriyor ve %80 oluyor. İlk 2 maddede ise, kontrol altına alınmış, malign ve benign tümörden bahsediyor. Aradaki fark nedir bilmiyorum, ama kontrol altına alınmış demek, kanserin devam etmiyor, yani tedavi gerektirmiyor olması demektir. Zaten Onkoloji, hayatında bir defa herhangi bir tümörden muzdarip olan istisnasız herkesi, risk grubuna alır ve asla %100 iyileştiğine inanmaz. Bu oran, yani %5 veya %10 oranı zaten bundan dolayı veriliyor.

[FONT=sans-serif]G. Göz ve adnekslerinde malign dönüşüm gösteren benign tümör varlığında %5
[/FONT]
iyi huylu tümörün kötü huya dönüşebilmesi durumunda
[FONT=sans-serif]H. Göz ve adnekslerinde tedavi ile kontrol altına alınmış malign tümör varlığında % 10
[/FONT]
kontrol altında olan kötü huylu tümör olması
[FONT=sans-serif]net olarak artırılır.[/FONT]
[FONT=sans-serif]İ. Göz ve adnekslerinde tedavi ile kontrol altına alınamayan malign tümör varlığında özür oranı % 80 olarak kabul edilir.
bu da zaten tedavi edilemeyen kötü huylu tümör demek.
sizde şu anda bu üç durumdan biri var mı?[/FONT]

Sevgili kardeşim... Ben bu forumda aynı benim gibi 2-3 yaşındayken retinoblastomadan gözü alınıp, şu anda 45-46 yaşında olan ve elinde %42 raporu olan insanların tecrübelerini dinleyerek başvurdum. Burada sizinle tartıştığımız konu, 192 sayfalık bir belgenin, sadece bir sayfasında yazan açıklama. Bahsettiğim belgede, örnek durumlar verilmiş ve hiçbirinde tedavi tedavi devam etmiyor. Zaten Retinoblastoma hastalığını araştırırsanız, küçük çocuklarda 3 yaşına kadar ortaya çıkan bir kanser türü olduğunu görürsünüz. 2 yaşında gözü kanserden alınan birisi, sizce 45 sene kanser tedavisi görebilir mi ? Bu kadar yaşama şansı var mıdır ?

Burada durum ayrılmıyor. Eğer kanserden alınmışsa, ilave yapılıyor. Örnekleri var. Bakın az yukarıda cennetgülsevdi isimli kader ortağım anlatmış. Başından geçen durum buna bir örnektir.

Belgeye bakmak isterseniz, buyrun, burada : sakatlık oranı cetveli

rahatsızlığınızdan ve yaşadıklarınızdan dolayı üzgünüm. Allah yardımcınız olsun.
lakin ki bahse konu durumda benim anladığım mevcutta tümörü olan ve de tümörün durumuna göre ilave oran verildiğidir. ilgili cetvelde onkoloji bölümünde yazılanlardan anladığım mevcuttaki tümörün devamı açısından değerlendirilmesi gerektiğidir.
şunu belirteyim ki ben doktor değilim. görüşlerimi tamamen kendi mantığım ve anladıklarım açısından yaptım. eğer raporunuza itiraz edecekseniz durumu buradan paylaşın ki bizlerde bilgimizi artıralım.
tekrar geçmiş olsun.

Durumumun güncel halini paylaşıyorum. Bu ülkede hangi iş olursa olsun, kesinlikle Allaha emanet yaşıyoruz. Kimse yaptığı işi doğru düzgün takip etmediği gibi, yaptığı hatayı da görmüyor. Üstelik bir de sizi saf yerine koyup konuşturmuyorlar. Geçen hafta Devlet Hastanesinden raporum çıktı. Sağ göz retinoblastomdan opere edilmiş diye yazıyor, ama %32 verilmiş. Ayrıca da boyun fıtığına %4 vermişler. Toplamda %36 olmuş raporum. Ben "Özür oranları cetvelinde okuduğum şu kısma:

"Örnek 2: 45 yaşında, kadın memur.
Anamnez: Sol gözü çocukluğunda enüklee edilmiş.
Şu anki semptomları: Tüm ofis fonksiyonlarını yapabiliyor.
Fizik muayene: Sol gözde iyi uyumlu bir protezi var.
Tanı: Retinoblastom hikayesi.
Klinik: Binoküler Görme Keskinliği: 20/20
Sağ Göz Görme Keskinliği: 20/20
Sol göz Görme Keskinliği 0
G.K. Keskinlik Puanı
Binoküler G.K.: 20/ 20 100 x3 = 300
Sağ Göz G.K.: 20/ 20 100 x1 =100
Sol Göz G.K.: 0 0 x1= 0
400 / 5 = 80
İşlevsel keskinlik puanı (İKP) : 80
İşlevsel Alan Puanı (İAP) : 100-15=85
İşlevsel Görme Puanı (İGP) : 80x85/100=68
Görme Sistemi Yetersizlik Oranı (GSYO): 100-68=32
Görme Sistemi yetersizliğine göre Özür Oranı = 32 (GSYO, 50 veya daha az olduğu için GSYO Özür Oranına denktir). Bu kişiye tedaviye cevap veren klinik evreli malign tümör (retinoblastom) nedeniyle net % 10 ilave yapılır ve kişinin Özür Oranı = 32 + 10 = 42 bulunur"
bakarak, maddi hata olduğunu önce Sağlık kurulu başkanı olan doktora, kuruldaki memurlara ve Başhekime izah etmeye çalıştım. Ama malesef hiçbirisinden de yapılan hatayı düzeltmeye dair bir sorumluluk alan bulamadım. Sonra Sağlık Bakanlığı Bilgi Edinme'ye yazdım. Oradan da "İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNE" itiraz yolunu gösterdiler.

Yukarıdaki metni de dahil ederek, bir dilekçe hazırladım, onaylı rapor fotokopisini de ekledim ve İl Sağlık Müdürlüğüne gittim. İtiraz kısmında görevli memur odasına bile sokmadan, sanki beni kırk yıldır tanıyormuş gibi:
"Bizim oğlan, buraya senin gibi günde elli kişi geliyor. Aslında yaptığımız şeyin bir anlamı yok. Senin elindeki dilekçeyi alırız, sana yarın gel deriz ve seni Tıp Fakültesine (Isparta'da ikinci kurum bir tek orası var) göndeririz. Sen 200 TL ödeyerek, raporunu yeniden alırsın. Sen bu dilekçeyle gittiğin zaman, sana bir de şüpheyle bakarlar, belki de ondan etkilenerek, aynı raporu verip geri yollarlar." dedi...

Emin olun resmi bir Devlet kurumunda karşılaştığım ve bana anlatılan bu laçkalık karşısında ağzım açık kaldı. Ben 23 senelik öğretmenim. Biz öğrencilerimizin 1 dakikasını çalarız diye ödümüz kopar ve zil çalarken sınıfa koşarız. Her şeyi tam hakkıyla yapmaya çalışırız. Ama bunu yapan demek ki tek bizmişiz.

Neyse, bile bile maddi hata ile değerlendirme yaparak, bana ekstradan 200 TL verdirip, yeniden aynı işlemleri yaptıracak olanlardan hakkımı Rabbi Rahman'a bıraktım. Yarın sabah, sanki benim hiç raporum yokmuş gibi, sıfırdan Tıp Fakültesine gidip, Sağlık Kurulu raporu alacağım. Ama bu sefer elimde son birkaç ayda bana yapılan tahlil, tetkik, MR raporu ne varsa, hepsini götüreceğim. Çünkü bende bel fıtığı var, boyun fıtığı var, mide fıtığı var... hepsinden işimi garantiye almaya çalışacağım. Hani olur da, yine görmeyen (retinoblastom göze) %32 verirlerse, boyun fıtığına %4 ve bel fıtığına, mide fıtığına vs... %40'ı buluruz böylece...

Allah aşkına bilen biri söylesin. Yukarıda yazan örneğe göre, benim raporum kaç olması lazım ?

matador32

Bence de itiraz değil, başka hastaneden sıfırdan rapor alma yolunu tercih edin. Öyle ki, gerekirse başka şehirden alın raporunuzu...

OturanBoğa

Ben de öyle düşündüm. Ama Tıp Fakültesi özerk bir kurum ve ücretli. Sanırım orası daha özenli davranacaktır.

Bugün dilekçemde "vergi indirimi ve erken emeklilikte kullanmak üzere" diye yazarak, poliklinik işlemlerine başladım. Pazartesi devam edeceğim. Hayırlısı olsun !

Evet dostlarım. Bugün Tıp Fakültesine yaptığım ikinci müracaatımın sonucu oluşan raporum çıktı. Aynen yukarıdaki savunduğum şekilde, %32+%10 = %42 şeklinde oldu.

2rnM1j.jpg

Emeklilik işlemini başlatmak ve en hızlı şekilde sonuç almak için ne yapmalıyım ?

Değerli OturanBoğa kardeşim,

Yukarıda yazdığım gibi, %42 gözden raporumu aldım. Şimdi ikinci aşamaya başlıyorum. Yani erken emeklilik talebim. Bu öğretim yılı sonunda 23 yılı tamamlayacağım. Yani engelli prim süresi ile ilgili bir sıkıntım yok. Forumda paylaşılan, emeklilik ile ilgili mevzuat konularını biraz inceledim. Kafama takılanı soracağım. Burada MEB İL Müdürlüğündeki bir memur, emekli etmezler seni falan gibi moral bozucu zırvalardan bahsetti.

Benim durumum şu: Ben 1994'te öğretmenliğe başlarken, benden tam teşekküllü hastane raporu istemişlerdi. O zaman aldığım rapordaki ibareyi net hatırlıyorum:"Sağ göz protez. Enükle edilmiş olmasına rağmen, Türkiye'nin her yerinde çalışabilir."
Sanırım emeklilik ile ilgili mevzuat işleyişinde, önceden bu özür var mıydı falan gibi şeylere bakıyorlar. Şimdi, benim 23 yıl önce işe girerken aldığım o rapor tabii ki bir engelli raporu değil. Ancak MEB benim durumumu bilerek beni işe almış. Şimdi de ben aynı özürden %42 engelli raporu almışım.
1- Benim durumumun incelenmesi ve emeklilik olayında pürüz çıkması olası mıdır ?
2- 1994 tarihli o raporun bir kopyasını alsam ve müracaatıma eklesem, mevzuatta gerekli şartları sağlamış olur muyum ?
3- Ankara'ya gel-git uzun süreceği için, bürokrasiyi hızlandırmanın yolu nedir ?

Teşekkür ederim.

matador32

1- Bence emeklilikte hiç bir sorun yaşamazsınız.

2- Bence buna gerek olmaz bile. Memurluğa başlarken de olsa, sonradan da olsa, %40 ve üzeri raporun olması erken Yaşlılık emekliliği için yeterlidir. 5510 sayılı yasanın geçici 10. maddesi bu konuda yeterli bir dayanaktır.

3- Çok nadir de olsa evrağı elden/Ankara'dan teslim edenleri ve işleri hızlandıranları duymuştum. Nasıl yapıldığına dair fikrimse yok maalesef.

Üst Alt