Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ kol brachial plexus ile araç alımında vergi avantajından yararlanabilir miyim?

mmeliye63

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Arkadaslar merhaba. Sag kolumda dogustan brachial plexus skeli mevcut. suanda b sinifi ehliyetm var. ama kas gucum zayif oldugundan manuel arac kullanmakta zorlaniyorum. otomatik vitrsi rahatlikla kullaniyorum. h sinifi ehliyeti alip tertibatli arac almak istiyorum. sadece otomatik vites "ozel tertibat" a girer mi.

cok tesekkur ederim simdiden

mmeliye63

Sağ üst extremite kısıtlılığında otomatik vitesli araç ÖTV'siz alınabilir | GİB Özelgesi ve Rapor

Ama uzun zamandır bu şekilde salt otomatik vites şartlı aracı ötv'siz alanı görmedim. İlle de başka kodlar ekleniyor:

35.03 Direksiyondan sol eli çekmeden kullanılabilen kontrol cihazları
40.05. Uyarlanmış direksiyon simidi (daha büyük/kalın direksiyon simidi, azaltılmış çap, vb.)
78. Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir
102. Ticari araç, resmi araç, ambulans kullanamaz

Lütfen biri aydınlatsın bizleri. herkese selamlar
Sağ kolumda brakial pleksus var doğuştan. Askerlik muafiyeti icin heyete girdim ve muafiyet verildi. ben ötv siz araç alma hakkımızın olduğunu okudum bi kaç yerde. doğru mudur oluyorsa hangi adımları izliyoruz. bilen varsa allah aşkına arasin beni bunaldim iyice. 543 819 97 78

Ben lisans mezunu hemşireyim ve devlet hastanesinde calisiyorum. asm de ki dr u aradım yanına da gittim az once. oyle birsey yok diyor olsa ben bizzat yardim ederim diyor. Adım adım bilen yok mu konuyu

mmeliye63
Halt etmiş o aile hekimi.
Ben asıl size kabahat buluyorum. Hemşiresiniz ve devlet hastanesinde görev yapıyorsunuz, peki neden aile hekiminden medet umuyorsunuz ? Bu konuyu en iyi bilecek olan çalıştığınız hastanenin sağlık kuruludur. Hastaneniz rapor vermeye yetkili bir hastane ise hem kurul görevlileri hem de kurul doktorları bu konudaki mevzuatı bilirler.
Sorunuza gelince:
Biliyorsunuz brakial pleksus, etkileri standart bir rahatsızlık değil. Çok hafif bir güç kaybından kolu hiç kullanamamaya kadar etkileri değişkendir.
Eğer durumunuz sağ elinizle vites değiştiremeyecek şekilde hasarlı ise ÖTV istisnasından yararlanırsınız.
Yapmanız gereken şey önce yetkili bir hastaneden ÖTV istisnası için engelli sağlık kurulu raporu almak olacaktır. Rapor açıklamasında mutlaka "sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı araç kullanması gereklidir" ibaresi yazmalıdır.
Bunu alabilirseniz ondan sonra sıra ehliyetinizi değiştirmeye gelecek.
Aile hekimine sürücü olur raporu için başvurup rahatsızlığınızı belirteceksiniz. O sizi ilgili branş uzmanına sevk edecek. Oradan istediğiniz bir hastanenin ilgili branş uzmanına muayene olacaksınız. Rahatsızlığınız sinirsel olduğundan sanırım nöroloji kapsamındadır. Çalıştığınız hastane sizin için daha avantajlı olabilir.
Uzman doktor 1.grup sürücü olur deyip sizi il sağlık kuruluna sevk edecek. İl sağlık kurulunda size otomatik vites ve sol eli kaldırmadan kullanılan kumanda kolları gibi kodlar verilecek. Bu kodların yazılı olduğu ehliyeti de alabilirseniz size sadece bayinin yolunu tutmak kalacak.
Hadi bismillah deyip başlayın. Kimsenin olmaz, alamazsın gibi sözlerine de aldırış etmeyin.
Hatta durun size tam da sizin durumunuza uygun, sağ kolunda brakial pleksus olan birine verilen özelge cevabını örnek vereyim.
Buyurun buradan inceleyin.
https://www.gib.gov.tr/node/101059

Benimde Sağ kolumda brakial pleksus var doğuştan. bu grupta bir sürü kişi bu rahatsızlıktan ötvsiz raporla araç aldı . çekilen emg sonucuna göre % 20 ile % 60 arasında bi oran alabilirsin bende şuan raporumu almaya çalışıyorum corana nedeniyle sağlık kuruluşları kaptılmıştı martta heyete girdim yüzde 49 oran veridiler ama raporumu daha alamadım beklemedeyim sonra ehliyetimi değiştireceğim ve emeklilik işlemlerini yapacağım.malesef bazı dr.lar çok önyargılı oluyorlar bana sen yüzde 40 alamassın diyen dr.lar da çıktı ama emg çekimi ile devletin verdiği özür oran tablosunda % 49 oran aldım.uzun lafın kısası sana devlet bir hak veriyor ama bazı dr.lar bu hakkı vermemek için elinden geleni yapıyor. kolay gelsin şimdiden araç için başvuracaksan kesinlikle belirt ötv den muaf araç almak için başvuruyorum diye. 200 tl bi para yatırıyorsun hastane veznesine Alacağın rapor da ortapedik kısmı işaretli olmalı raporun da sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı araç kullanması gereklidir" ibaresi yazmalıdır.oranın %34 de olsa ehliyetini de değiştirdin mi aracı alabiliyorsun ..

hocam şöyle ifade edeyim. ben küçük bir ilçe hastanesinde calisiyorum sanirim rapor heyet raporu olması gerekiyor bu nedenle tam teşekkürü bir hastaneden almam gerekecektir. tam teşekkürü hastaneyi aradım. samsunda yaşıyorum bu arada. bana sizin dediklerinizi söyledi. ama şikayet icin sürücü kurşunu aradım dedi ki 2016 dan sonra H sınıfı ehliyet verilmiyor. çünkü tam teşekkürlu hastanenin rapor birimindeki memur arkadaş H sınıfı ehliyet alman gerekiyor dedi. şimdi aile hekimi diyor ki ben sana ne yazısı yazacağım benle olayın bir alakası yok

mmeliye63
Evet raporun tam teşekküllü ve sağlık kurulu raporu vermeye yetkili bir hastaneden alınması gerekiyor. O dediğim ibareyi de aile hekimi yazmayacak zaten, o ibare sağlık kurulu raporuna yazılacak.
H sınıfı ehliyetin verilmediği doğru, ancak ÖTV raporu ile onun ilgisi yoktur. Ehliyet için ayrıca sürücü olur raporu alacaksınız, eski H sınıfı yerine şimdi üzerinde engelliler için kısıtlama ve araç uyarlama kodları olan B sınıfı sürücü belgesi veriliyor. Aslında yukarıda hepsini detaylı anlattım ama sanırım tam anlaşılmamış.

arkadaşlar heyet raporunda otomatik vites araç ötv siz olarak faydalanabilmek icin ne yazması gerekiyor. tertibat gerekmeksizin otomatik vites kullanması uygundur mu yazması gerekiyor

mmeliye63
StratoS
Belirttiğiniz otomatik vitese dair ibareyi içeren paragraf eski olup 10 Ağustos 2019 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Özel Tüketim Vergisi II Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile iptal edilmiştir.
ÖTV istisnası işlemi yapılabilmesi için Şubat 2019 tarihinden sonra alınan raporların açıklama kısmında:
"Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı araç kullanması gerekir"
İbaredisinin yer alması şarttır.

Üst Alt