Evet Ehliyet de alabilirsin ötv indirimli araçta alabilirsin. Bende sağ kol omuzdan itibaren ampute. Ben ehliyet ve ötv indirimli araç aldım. 4 yıldır trafikte araç kullanıyorum. Yapman gerekenler.
1 - Hasteneden ehliyet için sağlık kurulu raporu al Raporda şu ibare kesin yazsın "otomatik vites araç ve özel tertibatlı araç kullanabilir" bu ibare çok önemli.Ortapedi doktoruna muayene esnasında özellikle rica et.
2-Bu rapor ile kursa git h sınıfı ehliyetini al.Bu aşamada dikkat etmen gereken şey kurs bittikten sonra ehliyet için trafik müdürlüğüne gideceksin bu son aşamada memur dan ehliyet üzerine "otomatik vitesli araç kullanabilir" yazdırman çok önemli. Memurdan böyle bir ibare yazmasını özelkikle iste.Çünkü bu şekilde bütün otomatik vitesli araçları kullanabileceksin (
Kendi şahsına aldığın özel tertibatlı otomatik vitesli aracın ve bütün otomatik vitesli araçları kullanabileceksin).Eğer "özel tertibatlı araç kullanır" ibaresi yazarsa sadece kendi aldığın özel tertibatlı otomatik vites aracı kullanabilirsin başka bir otomatik araç kullanamazsın .Kontrol yediğinde polis problem çıkarabilir.
3-Bayiden aldığın araçın vites kolunu saniyede sol tarafa aldıracaksın.Bunun için makine mühendisi proje çizecek,sanayi ustası bu projeye göre vitesi sola alacak aparatı aracına monte edecek .(Benim bu işlemlerimi bayi halletmişti ben hiç bir şeye karışmadım sadece bu işlemler için parsını verdim
parasız iş olmuyor
. ))
4-Sonuç olarak vergi dairesinin talep ettiği herşeyi hazırlamış oldun(sağlık kurulu raporu,h sınıfı ehliyet, makine mühendisin çizdiği aparat)
Şunu da belirtmek isterim her il vergi dairesi yasayı farklı yorumluyor.Ben bu işlemlere girmeden önce vergi dairesinden görüş istedim.Bana da "evet alabilirsin" diye geri dönüş yaptılar.
Bu arada yasa değişti galiba.Yeni yasayla otomatik vites aracı hiçbir aparat taktırmadan , ötv indirimli alabiliyorsun.Ama bundan emin değilim forumda bir araştır istersen.Benim çevremde biri bu şekilde araç aldı.Ayrıntılarını bilmiyorum.
Not:Alacağın araçta anahtarsız çalıştırma özellği olsun.Çünkü normal kontaklı araçlarda direksiyon kitlenmesi oluyor.Bunu da aynı anda kontağı ve direksiyonu çevirerek çözüyorsun . Bunu da Bizim yapmamız mümkün değil.
Kolaylıklar diliyorum