Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ kol engelli, ehliyet ve ÖTV sorunu..?

ONURYILDIZ

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Sağ kol %40 engelliyim. H sınıfı ehliyetim var ve ehliyetimde özel tertibatlı araç kullanır ibaresi yazmakta,

Araç almadan önce alacağım raporda otomatik vitesli araç kullanabilir yazar ise (otomatik vitesi kullanabilirim) anladığım ötv indiriminden faydalanamıyorum fakat:
  1. Her türlü otomatik araç alabilir miyim?
  2. Plakada özel işaretin olması gerekir mi?
  3. Bu aracı benim dışımda B sınıfı ehliyeti olan başkalarıda kullanabilir mi?
  4. Ehliyetimde yer alan özel tertibatlı araç kullanır açıklamasını otomatik vitesli araç kullanır olarak değiştirmem gerekir mi?
  5. Ehliyetimin değişmesi gerekiyor ise bunun için ne yapmam gerekmekte?

1- B sınıfı olup otomatik vites kullanabilir ibaresi olursa plakasında evet kullanabilir.
2- Yine aynı şekilde B sınıfı ehliyeti var ise plakasında herhangi bir işaret olması gerekmiyor yalnız bu şekilde ÖTV ve MTV muafiyetinden yararlanılamaz.

Kısa ve oz anlatıcam h sınıfı ehlıyetıne otomatık vıtes araç kullabılır dıye.

1. 4.leventte dedeoğlu klınıge gıdıyorsun 5 daıkıda otomatık vıtes arac kullanabılır dıye rapor alıyorsunuz 50 tl karsılığında.
2. Mecidiyekoy otobus durklarının karşısındakı şişli emnıyet mudurlugune gıdıyorsunuz 3 adet resım 2 adet kımlık fotokopısı eskı ehlıyetınızı goturuyorsunuz . Birde girişin alt katında fotokopı yerı var ordan ehlıyet zıya kagıdı doldurup tum belgelerle ust kata çıkıp ordan muracat edıyorsunuz.
3. 2-3 gun ıcerısınde h sınıfı otomatık vıteslı arac dıye ehlıyetınız alıyorsunuz.

Benim H sınıfı ehliyetim var. Fakat özel tertibatlı araç kullanır yazıyor. Ben sağ kol %40 sakatlığım (kol kısa ve hareket kısıtlılığı var) Anladığım kadarıyla otamatik araç kullanmam ve gerekiyor ve sanırım ÖTV den faydalanamıyorum. dedeoğlu klınıge giderek rapor alsam şişli emnıyet mudurlugunde ehliyetimdeki özel tertibat ibaresi yerine otomatik araç kullanır. ibaresi yazdırabilirmiyim.

Özel donanım ibaresini çıkarttırıp otomatik vitesli araç kullanabileceğinize dair rapor alırsanız ve bunu emniyet müdürlürlüğüne gidip dosyanıza işletirseniz, evet, otomatik vitesli tüm araçları kullanabilirsiniz

Bülent Bey,

bilgi için teşekkürler. peki otomatik araç kullanabilir raporunu hangi hastaneden almam gerekir. Arkadışın belirtmiş olduğu levent dedeoğlu kliniğinden alabilirmiyim bilginiz varmı? yoksa tam teşeküllü devlet hastanesi mi olmalı.

Ayrıca vites kolunu uzattırıp ötv den faydalanır isem benim dışımda bir başkası ( eşim ) aracı kullanmasında yasal bir engel varmı. (başkası kullanamyacak ise sadece otomatik araç kullanabilir diye rapor almak istiyorum. tşk.

ÖTV'den faydalandığın aracı senden başka kimse kullanamaz

gerçekten saçma bir uygulama. Sonuçta en azından birinci dereceden akrabanın araç üzerinde hakkı olmalı.

peki otomatik araç kullanabilir raporunu hangi hastaneden almam gerekir. Arkadışın belirtmiş olduğu levent dedeoğlu kliniğinden alabilirmiyim bilginiz varmı? yoksa tam teşeküllü devlet hastanesi mi olmalı.

Kanun yapıcılar bu kolaylığı!!! sadece engellinin işine yarasın diye yapmışlar. Ağır engellilerde ise kullanım imkanı olmadığı için yakınlarına hak verilmesi normal. Bu tabii ki kabul edilir birşey sonuçta adı üstünde engelli aracı, sağlam birisi kullanacaksa o zaman normal şekilde araba alıp kullansın, engelliye tanınan haktan yararlanmasın deniyor. Tamam ama sağlam birisinin arabasını engelli kullanamayacaksa ve engellinin aracını istisna hariç engelliden başkası kullanmayacaksa;
1. Ya bir ailede 2 araç olması gerekiyor
2. Ya da yasal olmayan şekilde hem engelli hem de sağlam eşi aynı aracı kullanıyor.
Türkiye koşullarında kaç aile 2 aracı birden alıp da kullanabilir ki? Yani illa ki hem engelli hem de paralı mı olmak zorundasın?

Sağ el dirsek altı ampute halinde özel tertibatlı araç alımı..?

Benim ehliyetim H ve özel tertibatlı araç kullanır yazıyor. Benim sağ kolumda kısalık ve hareket kısıtlılığı var. Araç almak istediğimde öncelikle yapmam gereken nedir. Hastahane ye gidip araç almak istiyorum diye başvurup rapor mu alacağım. Ayrıca anladığım kadarıyla vites kolnu uzatmadan ötv den faydalanamıyorum. Bilgi verirseniz sevinirim

Tek yapman gereken hastaneye gidip h sınıfı otomobil alımı için rapor almak... Raporda "vites kolu yükseltilmiş özel donanıma sahip otomobil kullanır, H sınıfı sürücü olur" ibaresinin olması yeterli...

oturanboğa ben de bugün raporu aldım ama böyle bir rapor için kimse bir şey sormuyo veya böyle nbir rapor için kimse fırsat vermiyo ki...heyete görüneceksiniz şu gün gelin dediler gittim..o gün heyet beni çağırmadı ve ismim okunarak şu gün gel raporu al dediler.. bişey diyecek oldum bekleme yapmayın diye gönderdiler..benim raporda şu an "h sınıfı ehliyet alır, özel tertibatlı araç kullanır." ibaresi var.ben şimdi özel tertibat olarak vites kolunu yükseltmek istesem olmayacak mı.. böyle birşeyle karşılaşan var mı acaba..

ya varya gercekten birol kardeş ne güzzel ya valla sinir oluyorum bize burda ehliyet alabilirsin diye rapor vermiyolar size hic içeri bile almadan raporu veriyolar. valla sinir oluyom bu kanunlara diyceksiniz baska ilden al Emniyet kabul etmiyor bi çare bulsan Oturanboğa.

kardeşim sen de haklısın..ne denebilir ki..

arkadaslar merhaba

benimde sağ kolda problem var parmaklr calışıyor.. otomatik vitesi cok rahat kullanabiliyorum.. hiç güzelim b ehliyetime dokunmadan otomatik vites arac kullanabilir miyim...
bunun için ehliyeti değiştirmeme gerek var mı (h)

arkadaşlar bir de aracı alırken ötvden indirim yapılacaksa, vergi dairesi ile ilgili süreç nasıl oluyor. mesela raporda nasıl özel tertibat yapılacağı yer almıyorsa biz kafamıza göre bir proje çizdirip artık kim onaylıyorsa onaylatıp vergi dairesine mi gösteriyoruz? onlar da gelip araca binip nasıl kullandığımızı inceleyip ona göre mi onay veriyorlar. bu işler naasıl oluyor bir anlatırsanız sevinirim..

ileri ve geri vitesi başlatma elektronik butonları

"Sadece tam otomatik şanzımanlı bir araca ileri ve geri vitesi başlatma elektronik butonlarını yere koyarak ayakla basIp devreye sokabilirsin, senin için bunu yapabiliriz."

bir sevisçi bana bunu mail attı ama nasıl oluyor anlamadım.. bunun nasıl olduğunu bilen var mı acaba.. bir de bu tertibat hareket ettirici olarak sayılıp ötv muaflığına tabi olur mu sizce..

Peki biz sağ kolundan rahatsızlığı olup h sınıfıözel tertibatlı otomatik vites araç kullanabilir ibareli ehliyeti ve raporum var yukarıdaki kanuna göre ötv indirimli bir araç alamıyoruz yorumladım görüşünüzü alabilirmiyim sayın oturanboğa ustam

lvntglcn, bir şekilde sakatlığı olan kişiler H sınıfı sürücü belgesi almak zorunda bırakılıyor. Ama ilgili yönetmeliğe göre sürücü olmanda bir sorun yoksa ve sürüş için bir özel donanıma ihtiyaç duymuyorsan, otomatik vitesli araçları kullanmak şartıyla b sınıfını kullanmaya devam edebilirsin. Sonuçta B de olsa H de olsa sen aynı sensin, ve araba kullabiliyorsan kullanabiliyorsundur...

ÜSt ekstremiteden sakatlığı olanlar için hiç bir şekilde vergi istisnaslı araç alınamıyor. Geçtiğimiz gün yayınlanan ve sol-sağ alt ekstremite arasındaki ayrımı ortadan kaldıran düzenleme üst ekstremiteden sakatlığı olanları kapsamıyor.

oturanboğa, ne oldu vites kolunun uzatılmasıyla ötvden yararlanma...neden hiç bir şekilde diye yazdın ki..

ÜSt ekstremiteden sakatlığı olanlar için hiç bir şekilde vergi istisnaslı araç alınamıyor. Geçtiğimiz gün yayınlanan ve sol-sağ alt ekstremite arasındaki ayrımı ortadan kaldıran düzenleme üst ekstremiteden sakatlığı olanları kapsamıyor.

Burada kastettiğim şey yeni düzenleme hiç bir şekilde bunu içermiyor... Yani, sol ayağından sakat olanlar hiç bir özel donanım olmaksızın vergi istisnalı araç alırlar, ama üst ekstremiteden sakatlığı olanlar için böyle bir seçenek yok.
Yoksa, vites kolunun yükseltilmesi ile ötv istisnasından yararlanmak tabii ki hala mümkün.

Merhaba Sayın Oturanboğa;

Sağ üst extremite 1/3 proximalden ampute olarak özürlüyüm. Yani sağ kolum dirsek üstünden yok. 2009 Eylül ayında H sınıfı sürücü belgesi aldım. Sürücü belgemde "sol elle ve bacaklarıyla kumanda edilecek otomatik vitesli özel donanımlı araç kullanır" ibaresi var. Ayrıca daha bir hafta önce devlet hastanesinden;
H sınıfı ehliyet alabilir-Evet
Özel tertibatlı araç kullanabilir-Evet
Vergi indiriminden faydalanabilir-Evet
Diğer (Açıklayınız)-Otomatik vitesli ve özel tertibatlı araç kullanabilir
ifadelerinin yer aldığı özürlü sağlık kurulu raporu aldım.

Raporum tüm vücut fonksiyon kaybı %57 ve sürekli olarak tanzim edilmiş.

30/04/2010 tarihinde yayınlanan özel tüketim vergisi sikülerinin 3/b maddesine göre gaz, fren ve debriyaj pedalları ile vites kolunda sakatlığa uygun harket ettirici özel tertibat yaptırmaksızın alacağımız araç için ötv istisnasından yararlanamayacağımız belirtilmiş.
Ben ve benim durumumda bulunan özürlüler ötv istisnasından faydalanabilmek için ne gibi bir özel tertibat yaptırabilirler? Çünkü söz konusu sirkülerde nelerin özel tertibat sayılmadığı açıkça belirtilmiş.
Bu durumda alacak olduğumuz araca nasıl bir özel tertibat yapılması gereklidir?

Fikirlerinizi bekliyoruz.

Üst Alt