Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sağ kol için çelişkili ehliyet kodları..?

nayha87

Yeni Üye
Konular
10
Reaksiyonlar
0
Merhabalar @OturanBoğa ve değerli site yoneticileri

2012 de H sınıfı ehliyetle aracımı almıştım. 5 yıl doldu, şimdi ehliyet yenilemek gerektiği için başvurdum.

Sağ kolumda brakiyel pleksus var. Yani doğumsal anomali. Şuanca mevcut kullandığım aracımda (5 yıl önce aldığım) direksiyonda topuz ve vites kolunda, koluma doğru uzatan bir aparat var ve otomatik vitesli aracım. Yani 5 yıl önce otomatik vitesli araca bu şekilde bir uzatma tertibatı takarak aldım. O dönemler vites kolunda tertibat yapılmayı zorunlu tutuyorlardı ÖTV muafiyeti için. Şimdi ise manuel vitesli bir taşıtı özel tertibatsız kullanamayacak durumda olanlar için otomatik vites özel tertibat sayılıyor. Aslına bakarsanız 5 yıl önce vites koluna taktırdığım tertibatı sağ kolumla hiç kullanmadım. D , R , N , P vites geçişlerini durduğumda hep sol elimde yaptım.

Bugun il sağlık kuruluna girdim ve bana verilen kodlar şu şekilde

78: sadece otomatik vitesli araç kullanır
47: iki tekerlekli araç kullanamaz
102: ticari araç ambulans vs kullanamaz

10.02: otomatik vites
10.04: uyarlanmış vites kolu
35.03: direksiyondan sol eli çekmeden kontrol edilen cihaz (silecek için aparat)
40.11: direksiyona topuz.

Maliye açısından bakılırsa ÖTV muafiyetli araba almak için en kesin kodlar.. En garantisi de 10.04: uyarlanmış vites kolu. çünkü vites koluna tertibat Yani vites koluna yine 5 yıl önce yaptığım gibi bir uzatma aparat yapacağız. Fakat bir yandan şunu düşünüyorum. Bana normalde 10.02 ve 78, 35.03 ve 40.11 kodu da yetiyordu. Bu konuda maliyeyle konuşmadım fakat forumdaki birçok sağ kolundan engelli arkadaş bu şekilde, vites koluna tertibat taktırmadan ötv muafiyetli araba aldılar. Bana ekstradan 10.04 uyarlanmış vites kolu geldi fakat bu ifade çok muallakta. Çünkü daha önce aldığım aracımın raporunda (5 yıl önceki) vites kolunun sağ üst ekstremiteye adapte edileceği yazılıydı.yani neyin nereye yapılacağı belliydi. 10.04 uyarlanmış vites kolu ile ne anlatılmak isteniyor tam belli değil, yani nereye uyarlanmış vites kolu, sağ kola mı sol kola mı belli değil.. ayrıca vites kolunu uzattığım zaman arabayla hareket halindeyken, sadece araçta triptronik yani (+) artı (-) özelliği varsa ancak vites kolunu ileri geri ittirerek vitesi sağ kolumda azaltıp artırabileceğim. Vites kolunu uzatsam bile sağ kolumla araba durduğu zaman vitesi D den N 'ye (boşa) ya da R (geri) ye alabilmem mümkün değil, çünkü vites kolunda bir mandal oluyor.

Bu mandala basabilmem ve bu mandalı uzatmak mümkün değil, bu sebepten dolayı vites kolunun sadece uzatılması mandalı aşağıda bırakacağı için bir şey kazandırmıyor. kaldı ki kolumla sadece ileri geri hareket yapabiliyorum. çok da gerek var mı derseniz vites kolunda arapata bence gerek yok ama bu kez 10.02 - 78 - 35.03 ve 40.11 ile maliye ne der belli değil. rapora itiraz edip "10.04 uyarlanmış vites kolu" kodunun çıkarılmasını talep etmeyi düşünüyorum.

Bu konuda fikirlerinizi bekliyorum.

farz edelim ki ötv muafiyetli otmatik vitesli araç aldınız peki mtv den muaf olabilecek misiniz?

nayha87 10.04 olmasa dahi ötv indirimli araç alabilirsiniz, vites koluna saçma sapan şeyler takıyorlar. Ama MTV konusunda çok net bir bilgim yok bende sağ kol engelliyim ve bende 10.04 kodu koymadılar isteğimde buydu fakat aracı 2015te almıştım vitese Demir parçalar taktılar ve hiçbir işe yaramıyor inşallah süresi dolduğu zaman yeni aracı Allah nasip ederse vites kolunda tertibat olmayacak

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Bertoned

Vites kolunda donanım olmadan alan arkadaşlarımız da var, ama sağ üst ekstremite olduğunda ille de donanım istenmesi çok çok daha muhtemel. Bana sorsan bulaşmazdım gibime geliyor

selam OturanBoğa

H sınıfı otomatik vites ibaresi bulunan ehliyetim var rahatsızlığım sağ üst ekstremite de brakıal flexus yaralanması ama fiziki olarak manuel araç kullanmamda sıkıntı yok değiştirmek için başvuru işlemlerini baslatacağım heyette ehliyet kodu olarak 10.04 (uyarlanmış vites ) kodunu yazdırırsam vites topuzuna aparat takılmış manuel araçla trafığe çıkabılır mıyim. Bu konuyla alakalı referans alınacak bi yönetmelik var mıdır bilginiz varsa paylasır mısınız teşekkürler

Vites kolu tertibat hk

nayha87

Aynı kodları bugün bana verdiler bende sizin gibi vitese bir aparat olmasına gerek duymuyorum sadece otomatik olması yeterliydi ama maalesef verilen kodlar 10.02-10.04-35.03 ehliyet değişimi için nüfus müdürlüğüne gitmedim buradan 10.04 ü sildirme şansım var mı acaba sağ elimi kısmen kullanabiliyorum siz ne yaptınız bu durumda
Syg

musa güzel

10.04 u sildirme, ben sildirmedim. 10.04 ile vites kolunu sol tarafa alıyorlar. Ben o şekilde aracımı aldım.

SM-C5018 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

peki bu şekilde alıp daha sonra vitesteki tertibatı söksem trafik kontrolü vs sorun yaşarmıyım + birde 10.04 uyarlanmış vites diyor; sol tarafa almadan mesela sadece vitesteki mandalı basılı tutacak şekilde ufak bir tertibat olmaz mı?

musa güzel

Vitesteki tertibati sökmeniz durumunda yasal yaptirimi var. Eğer engeliniz vites degistirmeye uygunsa, mandallı şekilde belki olur.

SM-C5018 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Peki bu şekilde araç aldığımda eşim ve 3. Derece yakınım bu aracı kullanabilecek mi kodlar sizinki ile aynı

musa güzel

Evet, TSE'den araçta eksiltme olmadığına dair yazı alacaksınız. O zaman 3. dereceye kadar yakınlarınız aracınızı kullanabilecek.

Üst Alt